Farmářské trhy v Brně RSS

Štítky: , ,

67 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Brňáci! Založila jsem tohle vlákno hlavně kvůli nadcházejícím trhům:

    *Starolískovecké tuto sobotu 16.4.
    http://www.trhy.zivyliskovec.eu/
    a poté 7.5. Sortiment je popsaný na stránce, na nalok.cz jsou uvedená také vajíčka a kuřata <3

    *Bystrcké tuto neděli 17.4.
    http://www.nalok.cz/…-santon-brno

    Pražákům trhy valí a trochu jim závidím. V Brně trhy taky jsou, ale většinou nejsou moc dobře zpropagované a nejsou tak pravidelně, takže je těžší je sledovat. Myslela jsem, že bychom toto vlákno mohli využít na upomínky těchto akcí a taky si sem psát doporučení na některé prodejce či produkty.

    Trhy v Brně:

    • starolískovecké trhy
    • trhy na Kotlářské před Kastelánem – tento pátek 15.4. a pak každé dva týdny
    • Čočkův biojarmark – http://www.facebook.com/…030187243746
    • Bystrcké farmářské trhy u OREA Hotelu Santon

    Trhy v okolí:

    • tišnovské (http://trhy.tisnovsko.eu/, 16.4., 30.4., 14.5., 28.5., 11.6. a poté každý týden až do 5.11. )
    • moravanské (moravanyubrna­.cz/trhy) 21. května, 11. června, dále po letních prázdninách 3. září a 1. října, vždy v čase 8–13h.

    Zdroje, ze kterých čerpám:
    http://www.bio-info.cz/…py/index.php?…
    http://www.nalok.cz/farmarske-trhy

  2. Hle a ještě:
    farmářské tržiště od pátku do neděle na Heršpické u Bauhausu
    http://www.facebook.com/…417137925935?…

    a

    každou durhou sobotu v měsíci počínaje dubnem v Medlánkách před kult. střediskem Sýpka, takže též v sobotu.

    Jestli se někam vydáte, dejte prosím vědět, jaké to bylo :)

  3. Ještě přidám dvoje z naší čtvrti (Kohoutovice): 23.4. farmářské trhy před horním Albertem (další budou 28.5.) + 30.5. Floriánský zahrádkářský trh před dolním Albertem, více infromací zde: http://www.kohoutovice.org/trhy.php – sama jsem zvědavá. Ty trhy původně vymysleli lidi stojící za odkazovanou stránkou, dozvěděla se to ale radnice a kontrovala těmi „farmářskými“; no, uvidíme.
    Jinak musím říct, že jak Santon, tak Kotlářská jsou mi vrcholně nesympatycké, zejména místy konání (obě jsou to parkoviště, z toho to druhé je u hodně frekventované silnice).

  4. ↪ 3 aida: …informací…, pardon

  5. Já teda zatím nepřidám nic, jen snad potěšení ze vzniku tohoto příspěvku! Jak to půjde, tak na něco z toho vyrazím a dám zprávu! Zaslechla jsem zatím akorát, že na té Kotlářské bývá pštrosí guláš…nevím, jak moc je to farmářské, no ale min.zajimavé to je, ne? =)

  6. Děkuju za doplnění! Také mě mrzí ta prostředí, v neděli by se dal použít přece Zelňák, jinak krásný park a tržiště na Slovaňáku nebo třeba Moravák (když tam bývají kdejaké stánky kžadou chvíli.) Bystrcké kdyby byly víc u vody, klidně různě po cestě, tak by to bylo super, protože tam bylo fakt nechutně hodně lidí.

    Já mám s trhy trochu problém, bo třeba ty na Kotlářské dopoledne nestíhám a končí brzy, dostala jsem tam jednou tak kolem druhé a byly tam asi tři stánky (ale slaninu jsem koupila moc dobrou).

    Na těch bystrckých jsem jednou byla, asi v deset a už taky půlka věcí vybraná :) ale hodně mě potěšila účast farem Sasov a Horňácké farmy. Co se týče toho pštrosího, tak ti jsou vidět také dost často, prostě pšstrosí farma:) Tak tedy po víkendu doufám, že přibudou příspěvky, co jste kde dobrého pořídili!

  7. Tohle je naprosto bezvadný přehled, do Lískovce se chystám a kolem Kotlářské vždycky jedu tak v pondělí, když je tam datum na již proběhlý trh ;) a nic moc jsem nebyla schopná k tomu dohledat.

  8. Byla jsem dneska v Lískovci a je to maličké a moc tam toho není. Spíš jsem to jela tak narychlo omrknout před prací, takže o nabízené kvalitě moc referovat nemůžu, ale co tam najdete: dva stánky s uzeninami, jeden s ovčími sýry (všemožné korbáčiky a podobné, ale i čerstvý ovčí sýr a máslo – dobré, ale za 48Kč/250g), dva medové, po jednom vinném, s kořením, jablky. Pak takový zeleninovo-sazeničkový, i když z té zeleniny tam byly snad jen mrkve (a jablka). Co se pečiva týče, tak jeden s frgály a ještě na jednom nabízeli nějaké koláčky, pokud si dobře pamatuju. Dokonce tam nabízeli i ryby (pár přepravek zaledovaných ryb). Na nic jiného si nevzpomínám, nicméně mám pocit, že jsem vyjmenovala snad skoro všechno. Snad jen, že tam ještě pletli pomlázky :)

    Snad se to ještě rozjede, jinak mi přijde, že tam není nic, pro co bych se tam vypravila, snad kromě uzenin, ale jen pokud bych zrovna přebývala u přítele (3 zastávky tramvají :).

  9. A já ve čtvrtek pařila a tu Kotlářskou zaspala… Jen když jsem pak jela kolem poledne kolem, tak tam bylo odhadem tak 12–15 stánků a do silnice byly otočené zadní stranou, takže reference z okýnka auta tímto bohužel hasne.. Tak třeba za dva týdny se mi poštěstí víc…

  10. Mmch, farmářská tržnice hlásila na facebooku přerušení provozu pro nedostatek prodejců. Znovuotevření 7.5.

  11. My dofrčeli na ty Starolískovecké asi v půl desáté a ujo s domácimi klobásami už měl vyprodáno a taky jsem získala poslední plato domácích vajec, co měli. Vejce jsou fakt posrané :D a za 2,5o Kč za kus a taky měli svého-času-šťastně-živořící kuřata za 60 Kč za kg! To bylo asi to nejlepší, jinak mi tam přišlo málo zeleniny a nic jiného mě tam nezaujalo, pěkný soupis poskytla Ajavor, tak to nebudu opisovat, ale kdybych už nestihla ta vajíčka a kuřata, tak se teda vrátím s nepořízenou.

    V Medlánkách byly trhy až od desíti, takže jsme to stihli časově úplně super. Hrozně mě potěšila účast farmy Sasov, protože jejich klobásky a biouherák jsou naprosto vynikající. Velkým objevem ale bylo čebínské pečivo pekárny U Rešů http://www.pekarnauresu.cz/, která má naprosto fantastický výběr x druhů chlebů, takových křupavých, krásných, zajímavých, z kvásku a s vysokým podílem žita! Mají fakt skvětlou konzistenci, žádné slané buchty, co jsou druhý den hnusné. A jejich tvarohové koláčky jsou taky lahoda <3 bývají i na trzích na Kotlářské, nebo se dá pořídit u nich v Čebíně. Jinak tam byl taky pojízdný mlékomat, stánek se sýry stejný jako v Liskovci, domácí klobásy a uzené, knedlíky Svoboda a nějaká zelenina a vína od Třech sudiček.

  12. Tak těch vajec a kuřat jsem si ani nevšimla, asi byl ten stánek příliš zafrontovaný :)
    To čebínské pečivo mě dost láká, to každopádně díky za tip :)

  13. ↪ 11 Sibyla: V tuhle roční dobu to se zeleninou bude vždycky a všude slabé (pokud ji nedovezou odněkud z jihu nebo z holandských skleníků). Na jarní je brzy a podzimní uskladněná dochází… Ale brzy by už mělo být líp.

  14. Ajavor: on se ten stanek maskoval, jakoze tam prodavaji jakesi cukrovi a taky mi chvili trvalo, nez jsem zjistila, odkud se ta plata berou. Kdyby mi to trklo dyl, mohla jsem mit dve :)

    Kytka: no nemela jsem zas tak vysoka ocekavani, kysane zeli, cibule, medvedi cesnek nebo spenat… nebo i susene ovoce… ale souhlas, snad to bude pristi mesic lepsi.

    Celkove z toho mam dobry pocit, ocenila bych snad jeste, kdyby se i u nas zapojila Kokina a nejaky stanek s kavou a vic farmaru s mlecnymi produkty. Akorat zatim jsou lidi nenasytni, je to male a lidi spoustu, velke fronty… v Pze jak jsou pravidelne, tak je to takove prijemnejsi, v klidu se tam da pekne posnidat a spoustu veci ochutnat uz tam.

  15. (ztracený příspěvek od olu)

    ↪ 13 Kytka: nojo, ale jak k tomu dojdeme my ubozí zelenožrouti? :-)) Mně taťka dneska dovezl od babičky jedny z posledních brambor a jablek. Prarodičové mají úžasný sklípek, kde jsou brambory po celé zimě pořád „jako nové“ :-)) nebo to asi dělá ta jejich úžasná péče, nevím, každopádně je velebím, kudy chodím:-)

  16. Tak ředkvičky by třeba mohly být zralé už teď, ne? Sice asi skleníkové, ale koupila jsem dneska na zelňáku jedny moravské.

    Mmch: „Proč kupovat potraviny, znavené cestováním přes celou Evropu. V sobotu 30. dubna od 9 do 13 hodin otevíráme na zahrádce Hansenu první FARMÁŘSKÝ TRH – ve spolupráci s nalok.cz. Žádné cibulky a pár kusů sýra. Ale lahůdkové speciality vyrobené/vypěs­tované pár kilometrů za Brnem. Živé ryby, domácí med, bylinky, koření, zabijačkové pochoutky, čerstvé pečivo, ovocné šťávy a mošty… však uvidíte. Vemte si velkou tašku.“

  17. ↪ 10 Ajavor: Ja se byl v sobotu mrknout u Bauhausu a byla to zbytecna cesta. Byl tam jeden stanek s holandskyma kytkama (vcetne umelych) a pak stanek s burty a nachodskym pivem. Uplne jsem nepochopil, v cem spocival ten farmarsky duch.

  18. ↪ 16 Ajavor: To je parada. To je zase v produkci pana Cocky nebo je to jiny principal ? Uz se tesim.

  19. ↪ 16 Ajavor: Jak často budou u Hansenu farm.trhy? Každý týden? Resp.každou sobotu? Následující dvě to totiž určitě nestihnu, buuu, ale pk bych ráda, zatím vyšlu kolegy!!!

  20. gerbill: Co se týká té farmářské tržnice, tak předpokládám, že i kvůli tomu je to do května zrušené, tak snad to pak bude lepší, uvidíme.

    Trhy u Hansena jsou imho počinem přímo jejich, alespoň tak předpokládám, protože to psali na jejich fb stránkách. Nicméně kdyby se znovu rozjel Čočka, bylo by to fajn, loni jsem ho jen sledovala na fb, ale nebyla v Brně, takže jsem jen lehce záviděla :)

    Kanyla: nevím, to nepsali, zkusím vznést dotaz na fb :)

  21. Tak info o trzích i Hansena na naloku: http://www.nalok.cz/hansentrhy

  22. Pokud by to někoho zajímalo, kohoutovický trh plánovaný na zítra se nekoná, nesehnali prý prodejce: http://www.kohoutovice.cz/…aq/index.php

  23. Na Jižní Moravě a především v Brně a jeho okolí parazitují na FT dvě podvodné firmy. Najdete je kupodivu na VŠECH trzích v regionu. Jedna se „slovenskými ovčími sýry“, ve skutečnosti polské z dotovaného kravského mléka. Druhá firma „Maďarské NEBO uzenářské speciality“ ve skutečnosti dovoz z maďarského Makra. Tato firma byla loni na Vánočních trzích v Brně oceněna i ČOI pokutou 12.000,– Kč za nepoctivé váhy u dvou kontrolních nákupů. Stabilně je můžete potkat v Brně u vchodu do Alberta v Olympii.

  24. ↪ 23 Dan258: Fakt jo ? Ty Slovaky co maji ten maly smudlostanek naproti pokladnam Hypervalu (ted uz asi Albert) v Olymposce si vybavuju, nenapadlo by me, ze prodavaji polsky sunt. Doted jsem zil v domneni, ze dovazeji syry z Oravy, nekde z oblasti kolem Zazrive. Mate to nejak solidne podlozene ?

  25. ↪ 22 aida: Ono je to celkem logicke, ze ted na jare, kdy maji skutecni sedlaci plne ruce prace, nejsou proste lidske zdroje na to, aby je poslali postavat u stanku na trhy. A najmout si obcasnou prodejni silu je znacne rizikove, vzhledem k silne tendenci ceskeho cloveka zbavit sveho zamestnavatele prebytecneho nanosu zisku. Stejne nezbude, nez na trhy pustit i poctive obchodniky. Ovsem kontrola bude dost obtizna, opet v dusledku ceske vynalezavosti :-)

  26. Tak upozorňuju na další!
    :: Trh v Hansenu :: 30.4., 9–13 h.

  27. V Medlánkách je to prý dobrý, byla tam neteř. Já nakupuju už roky na Husitské pod Slovaňákem, tam je od května do října dopoledne trh a smí se tam prodávat jen vlastní výpěstky a výrobky, takže je to už pár let Farmářský trh. Mnohem lepší než Zelňák. Už se nemůžu dočkat až začnou. Jinak Čočkův biojarmark mi vyhovuje časově, doufám že to brzy rozjedou.

    ↪ 1 Sibyla: a díky, tohle byl skvělý nápad!

  28. Kdyz v tom Hansenu meli, ze tam bude maso, tak jsem z toho nebyla moc na vetvi, protoze jsem si myslela, ze to bude nejaky sic poctivy reznik, ale s nebio, a hle: reznictvi u Kusaku, bio hovezi z farmy Agro Brezova a meli i bio prosciutto :) hovezi predni jsem koupila za 160 kč za kg. Mne prijde, ze na tech trzich toho moc neni, ale vzdycky jak na potvoru jeden stanek stoji za to :) na balicku je oznacene plemeno a ze je to z byka do dvou let, spokojenost…

  29. Reagujem na príspevky,ktoré tvrdo kritizujú našu firmu predávajúcu Slovenské syry v Brne a okolí.Máme syry kravské aj ovčie,ale zo slovenských kráv a oviec.Mrzí nás,že niekto rozširuje nepravdivé a neoverené informácie,čo kazí meno našej firmy.Neočaká­vame,že naše výrobky každého okúzlia,ale máme veľmi veľa verných zákazníkov,ktorý sú radi,keď nás na FT nájdu…
    Akékoľvek informácie,kritiku a dotazy nám posielajte na náš mail-jirco@centrum.sk

  30. Slovenské sýry : S tím jak to u vás chodí máme přímé informace pane Jirko NOváku. Moje přítelkyně u vás totiž pracovala, stejně jako já jsem dělal v MAKRO maďarských nebo teď už Uzenářských specialitách.

    Takže tím chci jen říct, že máme informace z první ruky a ne jen z doslechu.

    A na závěr, takové zboží nemá s malovýrobci či dokonce farmáři nic společného a na FT nemá co dělat. Ovšem když to lidi kupují … je to spíš otázka pro organizátory jaký mají mít kredit právě ty jejich trhy.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.