Domácí loupaná rajčata, povidla a rajčatový protlak RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

2 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chtěl bych si udělat domácí loupaná rajčata, protlak a povidla. Na netu jsem sice něco našel, ale jsem absolutní amatér a nevím, co je opravdu dobré a co ne. Když si to zavařím, vydrží mi to alespoň rok? Můžete mi prosím poradit, jak zmíněné věci připravit? :)

  2. ↪ 1 pavlik88: Povidlí jsem dřív vařila, ale slivky dostaly šárku a nerodí, bohužel si nepamatuju recept, bylo to na 5kg švestek, zalilo se to malým množstvím octu a nechalo den stát v kastrolu. pak se navrch nasypal cukr, tuším 3 kg a pomalu a BEZ míchání nechalo vařit půl dne.
    Protlak dělám jednoduše tak, že rajčata na čtvrtky nahážu do kastrolu, počkám až pustí šťávu nebo přidám maličko vody a podusím. přidám čerstvou bazalku a rozmixuju ponorným mixerem. naplním do pytlíků a zmarzím. nezavařuju. dochutím až když přidám do jídla.
    Největší luxus jsou sušená rajčata, dělám je z malých plodů, na půlku rozříznout, položit na plato, přikrýt gázou nbo záclonou (proti hmyzu) a dát na slunko. až trochu proschnou, rozříznu ještě na půl a dál se suší na slunku. zkoušela jsem dosušit v sušičce, ale nebylo to úplně ono. potom je uskladním do zavařovaček jen tak, nebo proložím bazalkou a zaliju olivovým olejem.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.