Lze mrazit česnek? RSS

Štítky: , ,

21 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Právě se mi dostalo do rukou větší množství česneku a ikdyž ho mám opravdu rád, tuším, že než ho stihnu spotřebovat tak bude po něm.Proto bych chtěl vědět:
    1.Lze ho pro uchování vrazit do mrazáku?
    2.Ovlivní to nějak jeho chu´tové nebo jiné vlastnosti?
    3.Jakým způsobem a do čeho je nejlepčí ho tam dát? (loupat, krajet,drtit?)
    Díky!

  2. tý jo, zajímavej dotaz! :)

    nikdy jsem to nezkusil, kupuji po malých dávkách a skladuju v komoře. moudré knihy praví že česnek chuť změní a po rozmražení změkne.

    asi by nejlíp poradil někdo, kdo to proaktikuje :)

    co si tak ale udělat česnek třený se solí do zásoby? to podle mě nemá nikdy chybu :)

    varuju ale před nakládáním do oleje, v domácích podmínkách je to nebezpečné, kvůliva clostridiím

  3. Moudré knihy opravdu radí česnek nepřidávat do pokrmů určených k mražení. Já se tím řídím a když si např v době hojnosti navařím rajčatovou bázi, dám na to poznámku, že to chce po rozmražení doladit česněkem.
    Osobně bych asi zvolil tuto two-pronged strategii: (1) česněkoval bych o 106 a (2) podělil bych pár paličkami bližní. :-)

  4. V dávných dobách, kdy se stávalo, že česnek byl nedostatkovým zbožím (no, on už zase ten český paličák nedostatkový pomalu je) – jsme ho mrazili. Stroužky jsme úplně neoholili, ale nechali jim noční košilku a šup spát do mističek na mrazák. Kupodivu nechutnal špatně. Ovšem utřený se solí je také skvělá volba.

  5. Pivli:

    vy znáte všeckno ;)))

    (a vůbec jdu si jeden stroužek zmrazit. navnadili jste mou zvědavost!)

  6. I „prt“ velebnosti. Ale tohle náhodou jo, to víte, jsem už taky staré rámotí. :-))))
    Jděte, zmražte to, uvidíte. Já třeba mrazím i ořechy, případně mandle. Ořechy hlavně vlašské, nejlépe běloučké, oloupané. O víkendu jsme klátili a teď nedělám nic jiného, než večer u detektivek louskám jak veverka a loupu. O pěstěných nehtech si mohu nechat zdát.
    Ale co, jdu si vzít Panadol a do betle. Viroza útočí.
    Dobrou!

  7. Tam nam ve sklenicce vydrzi oloupany v mrazaku nekolik mesicu

  8. A co ho oloupat a strouzky nacpat do sklenice, zalit olejem a uchovat v lednici. Boze, to by musela byt dobrota… Poslete, Mirku, ochutnavku?

  9. Lucianka:

    v domácích podmínkách se to nedoporučuje kvůli clostridiím. česnek ponořený v oleji ja krásné anaerobní místečko pro jejich množení. samo že se to dá obejít nakládáním v octu a skladováním lahvičky v chladu. když ale nedodržíte recpet, nebo si to někdo přendá na poličku, můžete snadno někoho přiotrávit :)

  10. Lucianka: Aha takze zadna ochutnavka nebude…no nic, jdu to nalozit do soli :).

  11. Mirek:

    klidně si tom česneku v oleji něco dohledejte, nebo zksute nějaký recept. je třeba ale dodržet recepturu i skladování! :)

  12. my za komunistů mrazili černek už utřený se solí
    ta sůl způsobila,že úplně nezmrzl a šel pěkně nabírat

  13. Mirek: beru i ochutnavku nalozeneho v soli :)

  14. jj ten čenek sme taky dělali ještě za komančůůů… ty jo teď to uplně cítím, tu specifickou vůni naloženého česneku k tomu vůně topinek… uááá ;) a rudá vlaječka za oknem :)

  15. Česnek vyloupu a stroužky dám v dóze do mrazáku. Jsou ideální na namazání topinek. Používat se dá všude tam, kde má být drcený a sílu si uchová. Rozmrzne okamžitě, stačí pár vteřin stisknout stroužek v dlani.

  16. oloupaný ve sklenici se šroubovacím víčkem v mrazáku bez problémů vydrží a použití je jako s čerstvým, před lisováním je lepší nechat rozmrznout cca 2 minuty, jinak hrozí upadnutí dna lisu ( vlastní zkušenost).

  17. 16.: nojo to nesmíš lisovat kostky ledu :oP

  18. Na internetu jsem objevila návod, jak skladovat česnek. Sice mi každou zimu visí ve špajzu několik copů česneku, ale nikdy zatím nevydržel, pokaždé změkne, plesniví, případně stroužky vyschnou téměř do ztracena. Letos se řídím radami moudrých, copy nevisí, ale jsou uložené opačně (zapikolované v košíku) a dvě kila česneku jsem vyloupala, nechala stroužkům košilku, naházela do sádláku, překryla plátýnkem a uložila do špajzu taky. Zatím to funguje skvěle. Pravda, je to jen měsíc a půl, ale odebírám stroužky z hrnce a jsou v pohodě. Tak uvidíme, jaký bude stav v lednu…březnu…

  19. Prozatím nejvíc se mi osvědčilo skladování česneku „jako kytka“. Nechají se mu celkem dlouhé stonky a pak se dá do vázy palicí nahoru, tedy ukazuje světu čupřinku z kořínků. V téhle poloze se vůbec nekazí. Jen je potřeba na to myslet při sklizni a nechat ty stonky.
    Jednou jsem nasypala do krabičky v mrazáku vyloupané stroužky a byl to špatný nápad. Měla jsem bílou hroudu, která při snaze o rozmrazení měkla a smrděla a skončila v koši.

  20. 19.: I na ten mrazák to chce nechat košilku. :-) Aspoň jim pak není zima.

  21. Mě paní od které jsem česnek kupoval radila at ho svazu za stonky(byly docela dlouhé cca 20cm) a nechám viset nekde v průvanu! a v chladu. Takto prý vydrží celou zimu uplně bez problému

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.