(Ne)umyvat maso pred varenim? RSS

Štítky: , , , , ,

26 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Tot moja kacirska otazka.
    U nas doma sa zasadne vzdy umyvalo, v Taliansku boli zhrozeni a mali ma za typickeho paranoika spoza Alp, co znici aj najkvalitnejsie filetto, tak som si zvykla neumyvat… v zmysle „varenim sa predsa bakterie znicia“ (argument v Italii aplikovany plosne, teda samozrejme aj pre carpaccio, kedze sa „vari“ v citrone:) Teraz cez viked som o tom diskutovala s partiou kamaratov lekarov a ich nazory sa rozchadzali… tak neviem.
    Ako to robite vy? Obzvlast ked kupite uz nakrajane platky?

  2. Maso omejvám jen když je od krve (moc), chlupů, hlíny, kousků kostí atd. Taky ho omeju, když trochu smrdí a klouže mi v rukou :o). Jedna věc jsou baktérie a druhá termostabilita toxinů.
    Jinak (tedy většinou) neumejvám.

  3. já myslím že zas až tak velký rébus to nebude…

    můžeme začít tím, co se vlastně tomu masu stane když ho umyjeme?

  4. Kdyz se moje draha polovicka nediva, a to je vetsinou, tak nemyju, jenom osusim a maso vetsinou od hliny nemam :)

  5. 3: zbavime ho chuti ;)

  6. Zakapeme si kuchyň :o)

  7. Schnytlik:

    a to jako myslíte vážně? ;)

  8. větší ztráta chuti hrozí snad už jen škaredým pohledem ;))

  9. Ja se učil vařit od táty a ten mi řikal, že se maso může omejvat, s výjimkou jehněčího a skopovýho. Prej se to tim degraduje. Vzdycky umejvam kuře, ale to delam tak zridka, ze to skoro nestoji za rec. Když si necham nakrajet platky u řezníka, tak je nemeju, zato meju vždycky, když kupuju maso, kde je seklá kost. zbavuju tak maso tech odstěpků, který umějí udělat nedobře…

  10. Koukam, ze sem vlastne uplne neodpovedel… Vetsinou enmeju – meju jenom kure a maso se seklou kostí

  11. 7: jachne :))) zkusil jste si nekdy proplachnout na kosky pokrajene hovezi a pak z nej udelat gulas? uuuuuplne bez chuti :))) a stejne kdyz to hodim na panev tak se ty bakterie usmazej, ne?

  12. ad 3: italske vysvetlenie: „rozvodnime“ ho, resp. „uvarime vo vode“ (hoci by bola aj uplne ladova…znie to ako dobra blbost, ale fakt vam to tam vsetci tvrdia:) a teda zbavime chuti, ako vravi Schnytlik :)

  13. Mhm, hněhně a skopce jsem tuhle umyl a nic se nestalo :)

  14. no né mě zajímá ten argument proti nemytí masa. kostky jsou jasně blbost, ale když si někdo opláchne celou flákotu masa a hned osuší, nemůže to mít nejmenší vliv.

    já myju případ o případu, podle zdroje masa a taky podle tepelné úpravy.

  15. No, je pravda, že by se před vhozením na pánev asi mělo osušit, aby se rychleji zatáhlo.

  16. 14: a proc to jenom neotrit? myslim, ze nejaky lehky osmrndlani ve vode zbaveni se bakterii stejne moc nepomuze ;)

  17. 16: nene, pokud máte třeba maso, které leželo v takové té svojí slizské kalužce, maso od krve, drůbež s vnitřkem od krve/vnitřností… ta voda udělá hodně.

  18. Záleží na síle vrstvy :D Třeba zpravidla umejvám kuře, bo ho ještě odpeřuju a bejvá takový volezlý, doma jsme ho ale nikdy nemyli – bylo pěkně suchoučký po běžném procesu dekapitace – opaření – oškubání – vyvrhnutí – naporcování.

  19. mna zas najviac zaujimali prave kocky a hlavne tenke platky, preto som prave ich specialne vypichla…
    cela flakota (mile slovo, este som ho nepocula:) ma velmi netrapi, tej to umytie aj tak na chuti neuberie

  20. cappuccino:

    maso na kostky ani na plátky přeci nekupujete. i na to carpaccio kupujete celou flákotu :)

  21. 17: maso se mi nevali ve slizke kaluzce bo varim z cerstveho a kdyz ne a rozmrazuju, tak maso davam na mrizku a pod ni misku na odchyt nezadouci tekutiny :) Kure obcas vodou projedu ;)
    19: kdyz uz mejt tak celou tu flakotu, ale porcicky uz neeee :)))

  22. 20: ale jo lidi kostky kupujou :(((

  23. Maso omývám pod tekoucí vodou (flákotu – nikoliv kousky), pak osuším.

  24. Maso neomýváme.
    Ryby omyju, když je sám kuchám, krátce ve studené vodě a hned důkladně osuším.

    Viděl jsem, (v Čechách, dávno tomu), jak se trochu zasmrádlé maso pralo v hypermanganu. :-(( A jaký byl guláš!!

  25. to 1R:
    nad rybou som sa nikdy nezamyslala, umyvam vzdy bez rozmyslania…ved ony su na vodne prostredie zvyknute :))

    To idealisticka cukina:
    budete sa divit, ale platky kupujem:) nie vzdy mam sancu varit pre cely regiment alebo chut jest tyzden ten isty typ masa…:) a aj ku kockam ma nudza uz parkrat (rozumej dvakrat:) dohnala…aj tesco &Co. su len supermarkety, co semtam neodhadnu dopyt…

    carpaccio som zatial kupovala len prave taliansku, tam mi ho v masiarstve vzdy pekne nakrajali ako sunku. U nas som si na hotove naporcovane nejak netrufla.. a z flakoty by som vyrobila leda ak steaky :)

  26. jaj to tak to je zmatení pojmů, těmi plátky jsem myslel plátky na carpaccio. já taky nakupuju plátky :) aj v tesku. ajesltije to trio pěkných kotletek v papundeklu, tak zrovna ty neumývám vůbec. špičkové je i balení v jakém se prodává české biomaso (ochranná atmosféra), také neumývám. opravdu záleží na tom jaké je to maso.

    myslím že mnohem důležitější v kuchyni je dávat bacha na povrchy. mít jedno prkýnko na maso a jedno na zeleninu, nemíchat to. u známých jsem už zažil dvě rodinné mikroepidemie salmonelózy, které s pravěpodobností 90 procent si udělali ze syrového kuřecícho, které se připletlo, kam nemělo.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.