Hovězí pupek RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

29 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím všechny a omlouvám se za, asi pro většinu, hloupý dotaz. Můžete mi prosím vysvětlit rozdíl mezi Flank steakem a Hanger steakem? Mám pár kuchařek od pana Pohlreicha (i video kuchařky) a o hovězím pupku zde jednou mluví jako o Flank steaku (v knize Bravo šéfe i ve třetím díle Pokrmy k rodinnému stolu) a jinde zase o Hanger steaku (první díl Pokrmy k rodinnému stolu). Podle mě je Hanger hovězí bok, ale i přesto vás žádám o radu. Díky.

  2. Obojí je z břicha dobytčete: hanger steak je blíž k předku dobytčete – přímo od bránice a flank steak je z břišní svaloviny blíž k zadku ;-)

  3. Takže užít jej můžu úplně stejně (laicky řešeno na stejné jídlo)? Lišit se budou maximálně jen obsahem tuku či velikostí…?

  4. Je to tuším, jak píše KatyX.
    A podle mě má Hanger steak, aneb francouzský onglet, trochu výraznější a lepší chuť, ale asi bude méně dostupný k nákupu.

  5. ↪ 2 KatyX: + ↪ 2 FilipV: každopádně oba mají společné to, že u nás je v českých obchodech neseženete (leda byste se domluvili s řezníkem), u nás se bourá na jiné díly než v GB nebo USA.

  6. Nevím, jak je to s dostupností u řezníků, ale já mám chlazený Flank steak koupený v Makru. Země původu je USA. V podstatě jsem k němu přišel kuriózním způsobem – dostal jsem jej k narozeninám :) O kvalitě a přípravě se zmíním až po příštím víkendu…

  7. Hovězí i telecí pupek se dá v Praze koupit v řeznictví U Arbesa. Prodává je i Ecoproduct na farmářských trzích.

  8. Pupicek od Ecoproductu uz mi mesic odpociva v lednici v ocekavani vzkriseni. Predpokladam, ze bude z pupku bliz zadku, protoze ma v sobe tu bilou plochou slachu (linea alba u lidi). Az bude mit 70 dni, snim ho a dam vedet :-)

  9. ↪ 5 aida: Když máš kliku a bydlíš v Praze, tak u Kšány najdeš i řezy v ČR jinde nevídané. Ale teď mají zasloužené prázdniny.

  10. ↪ 9 RenataE: vím o tom; u nás jsou bohužel jen taková spíš obyčejnější řeznictví, ale v tom mém oblíbeném (červené řeznictví na Palackého, dřív Liga Hlohovec, teď to po cca měsíční pauze samy na sebe provozují matka s dcerou, moc ráda tam chodím) bych se asi taky domluvila, ty ženské jsou moc fajn.

  11. Tady je koukám zrovna flank v akci:
    http://www.kupdnes.cz/nabidka/161/
    Šli byste do toho?

  12. ↪ 11 Veraiconica: ty jo, díky za tip na řezníka. vidím ho poprvé! ;)

  13. ↪ 12 pan Cuketka:
    No to že ho Cuketko vidíte poprvé mě trochu leká, a mám obavu, aby to bylo fakt dobré masíčko.. Ale zase mě to láká zkusit, pupíka už dlouho chci ukuchtit:)

  14. ↪ 13 Veraiconica: Tohle řeznictví je tam už hodně dlouho, jen se to dřív jmenovalo jinak. Dlouho jsem tam nebyla, ale vždy byli ochotní a maso pěkné.

  15. ↪ 12 pan Cuketka:

    ↪ 13 Veraiconica: řezníka mám opakované vyzkoušeného, maso dobré, zaměstnanci kvalifikovaní (a maso vyprodané obvykle dřív, než se tam dostanu)

  16. ↪ 13 Veraiconica: v téhle oblasti Prahy se moc nevyskytuju, většinu masa navíc většinou beru někde z farmy nebo na trhu, ale vypadá to fakt pěkně, tak se vypravím a určitě poreferuju (na Scuk ;)

  17. ↪ 16 pan Cuketka: Mně se to líbilo, když se projede kolem tramvají, jakože pěkné moderní řeznictví, ale když jsem pak byla uvnitř, tak to bylo spíš malé, umolousané a úplně klasicky o ničem jako dalších pět kolem. Ale třeba byl jen blbej den, každopádně nic zvláštního ala tyhle masa jsem nezaregistroala (možná zamlžený kontaktní čočky). Prozkoumám to

  18. Ano, sehnat správné maso je problém. Náš řezník se nesmírně divil, na co že to sháníme plát z pupku (to jsme museli chodit setsakra brzo, než stihl pupky rozřezat na polívku). Ale už jsme si ho trochu vychovali, i když rozlišit, kterou konkrétní část pupku je stále pod jeho rozlišovací schopnost :-)

    S dovolením, zde popisuji sice první, ale přesto úspěšný pokus o flank steak
     http://sezrano.blogspot.com/…oveziho.html

    Je to opravdu jednoduché, a hlavně výborné, máme občas co dělat, aby nám děti něco nechali.

    Díky google lze velice rychle najít spousty odkazů ohledně řezů hovězího v USA, a taky co pak s tím. Když se mrknete např. na tyto odkazy, uvidíte, že steak se dá udělat steak takřka z jakéhokoli kousku masa.

    http://www.gourmetsleuth.com/…ef-cuts.aspx
    http://www.farmfreshbeef.org/…20Glance.htm

    ↪ 8 gerbill: 70 dní v lednici!!? A kolik mu ještě zbývá? Poprosil bych o detailní reportáž, možno-li :-)

  19. ↪ 18 tomasw: No, jestli to nebude tím, že normální řezníci tuhle část dobytčtete za výsekové maso vlastně nepovažují? Nejdřív líčka, teď pupek, jsem zvědavá, co přijde do módy příště.

  20. ↪ 19 aida: No jestli to nebude tim, ze normalni reznici jsou produktem (vetsinou predlistopadoveho) skolstvi, ktere nereflektovalo cizi a moderni trendy, ale kombinovalo proverenou C a K moudrost s vydobytky sovetskeho skolstvi :-)) Samozrejem prehanim, ale tady plati „stareho psa novym kouskum nenaucis“ a tihle lide ted uci mlade rezniky… co jim asi tak muzou predat krome starych a overenych postupu ?

  21. ↪ 20 gerbill: Jasně, staří řezníci jsou zkostnatělým produktem předlistopadového školství, a co pak teprv můj dědeček, který se na řezníka učil někdy ve 20. letech, ten by dnešní době asi nerozuměl. Víte, o co jde, v čem je problém? Už jsem to tu psala mockrát – existuje spousta typů bourání, jen v USA určitě dva, další v Kanadě, i v Jižní Americe se bourá na jiné díly. V Evropě se pak bourá jinak v Anglii, jinak ve Francii, jinak v Holandsku, jinak v Německu, jinak u nás, atd., atp.

  22. ↪ 21 aida: Je to pravda, což by nevadilo. Smutné ale je, že se zpravidla nechtějí naučit nebo aspoň vyzkoušet něco jiného. Pro svého zákazníka.

    Vzpomínám, když chtěla žena, kvůli své výšce a jako prevenci proti bolestem zad, zvednout pracovní dřez výše a k tomu samozřejmě posunout i baterii, instalatér prohlásil, že v žádném případě, protože tak se to nedělá. Dlouhý boj to byl. Teprve poznámka, že může odejít a nedostane zaplaceno ho přiměla, byť se skřípěním zubů, k činnosti.

  23. ↪ 22 tomasw: jasně, já vím, jen jsem se snažila vysvětlit souvislosti, že prostě nic není úplně jednoduché, jasné (ještě jsem si vzpomněla – i v Rakousku se bourá kapku jinak, než u nás). Pokud je pružný řezník, který má zájem o své zákazníky, tak se určitě přizpůsobí, jen ta tradice tady prostě není a chvíli to potrvá.
    P.S. Mě dřez a linku ve vyšší výšce (taky jsem kapku rozměrnější) letos na jaře udělali bez problémů, asi jsem měla štěstí na firmu.

  24. ↪ 23 aida: ja mam taky linku docela vysoko a kuchynar se na me dival jako na silence, nicmene udelal a myslel si sve…
    A jsme u podstaty, reznici proste musi naslouchat svym zakaznikum, existuje jich jenom nekolik, kteri naucili sve zakazniky zobat z ruky…ten zbytek by mel zvolit vstricnost jako motto.

  25. Tak 64 dni stary pupicek nebyl spatny, ale malo prorostly a trochu tuhy. Chutove nicmene vyborny, stavnaty. Jinaci uspech zaznamenal burger z 65 dni stareho zadniho (asi sal), které se změnilo ve vesmirnou dobrotu. Podrobnosti zde: http://gerbill.posterous.com/…ciho-burgeru

  26. Na Nuselské (naproti Tescu) mají pupek běžně. Myslím, že stojí kolem 80 – 90,– Kč. Steak jsem z něj nezkoušela, ale je výborný dušený (potřít hrubozrnnou hořčicí, srolovat a dát dusit do trouby).

  27. ↪ 25 gerbill: I já mám už pupík za sebou a zážitek opravdu nezapomenutelný. Připravovaný na litinové mřížce grilu Weber z každé strany cca. 7 minut, na dochucení použita pouze hrubá mořská sůl, pepř a olivový olej. K masu jsme udělali Bernskou omáčku, ale připadala nám dost výrazná, proto jsme její konzumaci omezili na minimum – myslím, že klasická pepřovka by udělala lepší službu.
    K Tvému hambáču. Recept zajímavý, ale já osobně bych do mletého hovězího steaku ze super masa nenarval chilli, parmezán a rohlík! Proč dělat z parádního hovězího sekanou ze školní jídelny :)

  28. ↪ 27 Frodo: Je to jenom o množství, i tady platí: všeho dobrého s mírou :-)

  29. Občas má hovězí pupek v nabídce i Sasov – http://e-shop.biofarma.cz/…/maso/hovezi – objednáte a vyberete místo závozu.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.