Sběr bylinek venku a na co je použít RSS

Štítky: ,

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli máte zkušenosti se sběrem volně rostoucích bylinek a jejich použitím v kuchyni?
    Ráda bych zkusila něco nového, ale nevím si rady.
    Díky :-)

  2. Jelikož u nás moc rozmarýn, bobkový list, tymián, oregáno, šalvěj, saturejka, fenykl apod nerostou, tak se u nás dají sbírat leda nějaké bylinky do čaje, podle mě :) A to ještě člověk musí bydlet někde mimo civilizaci.

  3. Do kuchyně spíš něco na jaře, různé zelené věci do salátu a velikonoční nádivky.
    Pak jsou taky nadšenci, kteří vyrábí „med“ z květů pampelišek, sirup z bezového květu, sirup ze sedmikrásek, nebo z bezinek želé, likér apod. I já to občas zkusím, ale většinou toho po čase nechám, protože jsem u nás doma jediná, kdo je ochoten to konzumovat a vzhledem k množství to jednak nestíhám, jednak se mi to přejí, takže to pak různě plesnivý vyhazuju. To už teda ale nejsou vyloženě bylinky.

  4. Zdravím. Šalvěj u nás roste naprosto běžně, dá se použít na pečení mas, drůbeže a do marinád, stejně tak například mateřídouška, obojí jak sušené, tak čerstvé. Dále se například dá dělat výborné pesto z mladých pampeliškových lístků. Dále na jaře oblíbený medvědí česnek.

  5. Na jaře sbíráme různé mladé lístky (popenec, pampelišky, kopřivy, sedmikrásky, medvědí česnek a další, které si momentálně nevybavím). Přidáváme je do polévky nebo třeba do nádivky.
    Dále sbíráme mateřídoušku – skvělé koření ke kuřeti, do bylinkového másla (a samozřejmě do čaje).

  6. Z nasich bylinek zejmena hluchavkovite, rody materidouska, dobromysl, saturejka. Pro odvaznejsi pak mirikovite (kmin).
    Nezanedbavat podzemni casti rostlin – kren, libecek.
    A pak samozrejme plody – trnky, brusinky, jalovcinky, hlozinky.

  7. ↪ 6 savec: libecek? My bereme jen listy… o pouziti korenu jsem netusil. Na co se pouziva… a chutna stejne jako listy?

  8. Nemáte někdo tip kam v Praze pro kopřivy do nádivky? :-)

  9. ↪ 8 vipanos: kopřivy rostou téměř všude, ne? Záleží na tom, z jaké strany Prahy jste, v Záběhlicích kolem Botiče je jich spousta.

  10. ↪ 1 lucianetta:
    Divoké rostliny sbíráme hlavně na jaře, jak jdou rostliny do květu, už většinou lístky nejsou dobré (včetně kopřiv).
    Lístky semikrásek, bršlice-kozí noha, řebříček, mateřídouška, kopřivy, smetanka, rosička, kostival, šťovík – co je, dávám i do nádivky, ale spíše je to takové přilepšení, natrhat a očistit větší množství je fuška!

    Může se udělat bylinková polévka (http://vilemina.blog.cz/…nuse-kejrove), přidat je do sekané, salátu, pomazánky s tvarohem, vajíčky či podobně. Býlojedi z nich dělají i nápoje, jen vyloužit…chuť to zvláště po tepelné úpravě moc nemá.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.