škubánky - jak jednoduché! (?) RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

15 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Jak děláte škubánky – ty pravé, lahodné, mazlavé?:)

  2. No už dlouho jsem je nedělal, ale pokud si dobře vzpomínám, tak to bylo vařit brambory, část vody slít ( a schovat), zasypat moukou, povařit a potom šťouchadlem na brambory vytvořit těsto. Vody v hrnci nechat spíš míň, kdyby to bylo moc husté, dá se to tou slitou vodou naředit. Někdo je rovnou takhle nasladko jí, ale u nás doma se z nich vždycky dělaly placičky a smažily na sádle – a v případě, že jsem u toho byl já nebo bratr, tak konzumace probíhala tak, že jsme sloupli opečenou kůrčičku ze škubánku, snědli ji a vnitřek vrátili k opětovnému usmažení… (-;

  3. Tak jak píše Kytka, jen s dovolením upřesním, brambory vařit bez kmínu a používá se hrubá mouka.
    Babička nám je také opékala na sádle, na oleji to nebude ono.

  4. tak u nas se skubanky jedi neosmazene, bud s maslem a sypane mletym makem a nebo na slano, prelite na panvicce rozpustenymi mletymi skvarky – coz je fakt dobre! vlastne je to spis u nasich, manzel nerad…smazene jsem poprve videla loni, a ty kupodivu manzelovi chutnaly…

  5. Já jsem je naposledy jedla jako dítě, měli jsme je vždycky tradičně nasladko s mákem, ale z toho zbylého těsta pak taky vždycky dělaly ty „opečánky“ na sádle. Dá se k tomu přidat špenát, jogurt, tvaroh apod. Teď když mám taky malý dítě, tak se na ně výhledově chystám, ale bojím se, abych dobře odhadla ten poměr brambory-voda-mouka, aby z toho nevznikla nějaká divná hmota.

  6. U nás se taky nejedly nikdy škubánky, ale až jejich druhý stupeň – opečánky -jen tak se solí. Mňam.

  7. Též jsem je už drahnou dobu nedělal. Vodu (ano, bez kmínu) jsem vylepšoval mlékem, asi 50:50.

  8. ↪ 5 Ala: to je prave ono! Naposledy jsem zkousela dvakrat – ruzne technologicke postupy, ruzny typ a ruzna mnozstvi mouky…ale pokazde z nich byly takove kasovite stouchanky:( Doma se vzdycky povedly a ted toto…muze to byt treba bramborama??

  9. Jinak pro upresneni, u nas se vzdycky delaly nasledovne: brambory uvarime do polomekka, slijeme vsechnu vodu (uchovame), rozstouchame, uhladime, udelame par der na dno, zasypeme moukou (150g hrube mouky na 1 kg brambor) a prelijeme vodou z brambor. 20 minut nechame proparit, prebytecnou vodu slijeme a vymichame do hladka… vysledek: 2 pokusy – 2 bramborove kase:(
    myslite, ze kvalita brambor hraje vyraznou roli? delam nekde chybu?

  10. ↪ 9 PunkSkunk: Začal bych tím, že bych tam dal méně vody. A brambory bych asi použil varný typ B nebo C.

  11. ↪ 9 PunkSkunk: Co si pamatuju, tak babička tu vodu vylévala skoro všechnu, nechávala jsem jen tak na dva prsty. Brambory uvařila do měkka , nešťouchala, jen tam udělala ty díry a zasypala hrubou moukou. Nikdy jsem jí neviděla, že by něco vážila, ale mouky tam bylo tolik, že ty díry byla zasypány a navrchu byla ještě kopička. Nechala přiklopený hrnec v klidu, jak dlouho nevím, a pak teprve brambory rozšťouchala společně s moukou.
    Opět souhlasím s Kytkou ;-) Méně vody a případně více mouky tomu prospěje.

  12. ↪ 11 L.A.: jen tam udělala ty díry
    Kolik šťouchů do kucmouchu?

  13. ↪ 12 Jednorožec: :-) To kdybych věděla!!!
    Babička si žádné recepty nepsala, nic mi po ní bohužel nezůstalo. Na její fenomenální ořechový dort s rybízovou marmeládou a ořechovou šlehačkou může jen vzpomínat. Její sádlové houstičky jsem dávala dohromady několik let, ale dodnes to stále není ono.

  14. ↪ 12 Jednorožec:

    Samozřejmě sedm!

    Vody slívám polovinu, nasypu hrubou mouku a udělám šťouchy – nejdůležitější je mouku pořádně propařit, tak 15 minut – jinak právě vznikne mazlavý blevajz či lepidlo! Rovněž není dobré přidávat další syrovou mouku.
    Potom se šťouchadlem rozšťouchá, kousky jsou OK! Škubány se vykrajují lžící namočenou v sádle a nejlepší jsou k roštěnkám…

  15. Ve všech receptech jsem četla, že se cca polovina vody slévá a polovina nechává. V naší rodině (já je nikdy nevařila, vařila je babička a máma) se slévá většina vody, zasypou se hrubou moukou, udělají šťouchy, nechat propařit, pak vymíchat, podávají se u nás s osmaženou cibulkou. Zbytky možno druhý den opéci na sádle, ale u nás bohužel nikdy nezbudou… Na mák mám alergii, takže sypané mákem jsem nezkoušela.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.