Curry prášek - který je podle Vás ten nejlepší? RSS

Štítky: , , ,

11 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Kterou značku curry prášku byste mi doporučili a kde je k sehnání? Používám curry pastu, ale toužím i po nějakém fajn curry prášku, mám zkušenosti s těmi ze supermarketu a ty mi přijdou hrozné, docela dobrý je curry z DM bio značky Alnatura, ale na mě je tam strašně moc hořčice. Takže spíš nějaký se sladším nádechem (např. pro použití do bulguru se zeleninou a rozinkami apod.). Díky moc!

  2. Na zacatek je treba rict, ze neni jeden druh curry (celou vec jeste navic komplikuje to, ze curry – kari je nazev pro pokrm, ne pro koreni. Smes koreni uzivana v indickych kuchynich se rika masala a curry je jen specificka podmnozina techto masala smesi, takova puvodne uzivana v kari – jidle).
    Kari se lisi od regionu, na jihu maji jine chute nez na severu indie, spousta rodin si koreni na smesi dodnes micha doma, zcela specifickou veci jsou pak curry z JV Asie, ktera chutnaji zcela jinak.

    Doporucit nejakou smes je nesnadne, hodne zavisi na pouziti a na individualni chuti. V CR kupuju vyrobky firmy TRS, ktere se daji dostat treba u Libanoncu v Myslikove nebo u Pakistancu v Lipanske. Maji takovyto design ( http://i.ebayimg.com/22/!Bq-c%291gB2k~$%2­8KGrHqEOKiEEuZ76-dQgBL%29u+okG0Q~~_35­.JPG ) s pani, ktera drti smes pomoci valecku na kamennem prkynku, coz je casty vyjev ze zaprazi indickych vesnic i dnes.

  3. ↪ 2 Jezicek:
    Omlouvám se, ale sousloví „kamenné prkýnko“ je překrásné – to by se dalo tesat například do karí pasty ;o)

  4. já většinu orientálního koření kupuju ve FARAHu (http://www.farahfood.cz) Na prodejně mají spoustu druhu koření na váhu stačí si jen vybrat(eshop na tohle nefunguje).
    Docela dobré curry koření mají taky u Antonína v Plzni (koreni.cz)

  5. Jezicek velmi dobře objasňuje problém s doporučením.

    Nebál bych se kombinovat dva i tři prášky, ale zas bych jich moc nekupoval najednou, čerstvost je žádoucí. Též pomůže curry vylepšit trochou čerstvého zázvoru na začátku a čerstvé koriandrové nati na závěr. Je to otázka osobní chuti.
    Touží-li tazatel po sladším nádechu, mohl by zkusit kupovaný prášek nastavit uvážlivou dávkou mleté slořice. Pomaličku, polehoučku.

    Čemu se, po dlouholeté zkušenosti vyhýbám, jsou curry pasty s přísadou kyseliny citronové. Mám za to, že to tam cpou z důvodů longer shelf life, aby to déle vydrželo na štelářích v kšeftech. Dlé mého názoru to kazí chuť.

  6. Skořice, of course. Thick fingers.

  7. ↪ 1 anagard: Do bulguru se pokud vím žádný curry prášek nedává. Pokud chcete něco sladšího tak třeba směs s názvem Garam Masala by mohlo být to pravé.

  8. ↪ 7 Mirek: Vcelku souhlas.
    Garam Masala (opět široký pojem a směsi se liší od výrobce k výrobci) v sobě mívá skořici.
    Osobně, a asi nebudu sám, používám v závěrečné fázi na doladění curries. Moc si rozumí s čočkami všeho druhu.
    Též sprinkle (zasněžím?) Garam M na plátky cuketek, než jdou na pánev. Paní J se pak na mne vlídně usmívá. Ale to už odbočuji…

  9. Pro mě je docela lákadlo namíchat si kari vlastní, sama. Zatím jsem si ale netroufla (a ani ho tak často nepoužívám). Anebo koupit hlavní složky a používat je jednotlivě, podle nálady. Výhodou by pak bylo, že by nebylo každé jídlo stejné.

  10. pro nastudovani problematiky doporucuji toto

    http://www.amazon.co.uk/…7/ref=sr_1_1?…

    pripadne cokoliv od Madhur Jaffrey

  11. osobně jsem taky spíš pro to nepoužívat směsky, ale dávat do jídla, to co tam patří jednotlivě, jídla jsou pak chuťově odlišná…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.