Domácí ovocný sirup RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

22 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Blíží se sezóna jahod, třešní,… tak mě napadá, že bych konečně letos vyzkoušela vyrobit sirup, ať nemusím pořád pít jen ty supermarketové, které ovoce viděly z velké dálky. Máte nějaký vyzkoušený recept?

  2. ↪ 1 tejjja: Já dělám jen rybízový, ostatní ovoce zpracuju jinak. Rybíz odšťavním, šťávu zahřeji s kyselinou citronovou a cukrem (na 2l šťávy dám 1 kg cukru), sbírám pěnu a stočím do láhví, které jsem nechala sterilovat v rozpálené troubě. Jinak dělám sirup ze všech bylin: Svařím 1,7l vody, zchladlou vodu naleju na nejméně 10 stonků byliny (nebo několik hrstí listů nebo květů bezu) a nechám den louhovat. Následuje postup jako u rybízu, jen na tuhle várku dám 1kg cukru. V každém případě, základem úspěchu je sbírání pěny a sterilní lahve. A nebojte se experimentovat s mícháním chutí.

  3. Já teda dělám jen bylinkové sirupy – levandulový, rozmarýnový, dobromyslový, meduňkový, mátový – vše podle tohto odkazu: http://mlsnakocka.blog.cz/…ladky-spanek
    Jsou výtečné jen tak s vodou, nebo do čaje.

  4. Děkuji moc za rady. Já právě moc bylinkové sirupy ráda nemám, ale vzpomněla jsem si, že kdysi dělávala babička i sirupy malinové a jiné, tak jsem to aspoň zkusila:). Ale ten rybízový určitě vyzkouším.

  5. ↪ 4 tejjja: Moje babička taky dělává malinové i jiné:) Vylisuje šťávu z ovoce a přidává k tomu cukr v hmotnostním poměru 1:1, nejsem si 100 % jistá, ale zkusím dozjistit. Jinak loni taky dělala sirup jahodový a rebarborový taky Ája, tady http://www.mlsnijazykove.cz/…/label/sirup

  6. Nemáte prosím někdo tip, jak domácí sirupy udělat „zdravější“? Jde mi o to, že když už se pustím do domácí výroby, tak aby tam nebyla tuna bílého cukru…

  7. to asi hodně závisí na tom, co si představujete pod pojmem „zdravější“ ;))

  8. ↪ 6 xpila: cukrem se to konzervuje a tomu se vyhnout nedá, tedy dá, ale konzervanty

  9. Napadá mě jen dát cukr třtinovej, ale potom by se sirup dost prodražil:(

  10. ↪ 9 lemrousek: to, že cukr třtinový je nějak extra zdravější, než obyčejný bílý je omyl, sice obsahuje více minerálních i neminerálních látek, ale i tak nijak výrazně mnoho

  11. ↪ 9 lemrousek: To je asi tak jediné, co mě napadlo. Ale jak píš Moirain, není o moc zdravější. A hlavně ta cena…

  12. ↪ 7 pan Cuketka: Jde mi hlavně o ten bílý cukr, jestli to lze něčím nahradit i vzhledem ke konzervaci.

  13. Tak nějak bych řekla, že cukr je podstatou sirupu.

    Doác bude lepší o chybějící přidané látky, ale musí taky být dobré vyzrálé ovoce.
    Chcete-li zdravější, dejte si vodu jen s ovocnou šťávou, ale neslazenou. Umělá sladidla jsou mnohem horší než cukr, u nějž vadí jen množství energie. S medem je to stejné.

  14. ↪ 13 vilemina: Nejde jen o energii, ale hlavně o to, že neobsahuje žádné prospěšné látky.
    Ovocná šťáva nevydrží, chtěla bych ho samozřejmě i na zimu.

  15. tak mě napadá..dalo by se ještě nějak využít to vyždímané ovoce?

  16. ↪ 15 Lidus: Pokud jde o rybíz, tak dá, vyždímaný rybíz se dá přidat do směsových džemů z nízkopektinového ovoce – dodá tam pektin a nemusí se pak přidávat pektinový přípravek. Ale chce to nepřehnat, přece jen to vyždímané už není tak dobré. Tak čtvrtina, max. třetina hmoty džemu.

  17. Domácí ovocný sirup dělám leta z černého rybízu a malin, pokud mám, a vydržel vždycky dlouho, teda když ho bylo dost.Z černého rybízu jsem dělávala i"druháka" a „třetáka“ a spotřebovávala přednostně. Pak už byla směska tak vyždímaná, že mi to ani nebylo líto vyhodit. Na3l omytého ovoce dám 3l vody a přidám 5dkg kys. citronové. Nechám stát do druhého dne, pak vymačkám přes hařík,nejlepší jsou punčochy, přidám 3kg cukru, zamíchám až se cukr rozplyne, naleju do sklenic,resp. do PET lahví, uložím v chladnu. Měl by se ještě dávat Petol,ale jednak se už neprodává a jednak si to dělám, abych tam neměla chemii.Před použitím zmáčknutím PETky odstraním z vrchu „šum“. Z malin jsem dělávala max „druháka“, pak už je to jen obarvená voda. Dá se dělat i z červeného rybízu nebo angreštu.

  18. Taky dělám sirup z citronů,kupuju bio citrony, takže dražší záležitost,ale zase vím co piju,resp. co píjí moje děti a vnučka. Omyté citrony- 8 až 10ks -nakrájím na menší kousky,zaleju 2l vody,přidám 7dkg kys.citronové a nechám uležet do druhého dne. Potom taky vymačkám, přidám 3kg cukru .Zkoušela jsem dělat i „druháka“ a zdálo se mi to trošku do hořka, tak jsem už nedávala cukr a piju to sama, velmi osvěžující pro ty , co nechtějí sladit.

  19. ↪ 15 Lidus: moje máma to suší a používá do čajů (ovocno-bylinkových třeba). rybíz mele na stařičkým mlýnku po svojí babičce, zbytky pak utvoří takový rozkošný rybízový bobečky :o) určitě to ale půjde i s rybízem vyždímaným na sítu.

  20. Objevil jsem dřín obecný, roste v lese na teplých stráních třeba ve středočeském krasu, dozrává v září. Dřínky sbírám ty spadané na zem, jsou akorát zralé. Z jednoho nasbíraného houbařského košíku jsem dostal asi 6 kilo sirupu (1:1 šťáva svařená s cukrem). Pecky jsou značně vrostlé, je potřeba odšťavnit pařením nebo pasírováním. Chutná to ve finále jako jahody a maliny zároveň.

  21. Letos udělala manželka sirup čistě ze velmi zralých třešní. Musím říct, že nic lepšího jsem snad nepil.

  22. Aktuálně pijeme sirup z rakytníku, aroma může někomu vadit, ale chuťově je výborný. Plody jsem odšťavňovala lisem na drobné bobuloviny. 1:1 smíchala a zahřála s cukrem, přidala jsem kyselinu citronovou a naplnila do předem vysterilizovaných lahví.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.