Syrovátka RSS

Štítky: ,

12 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím, máte někdo zkušenosti s výrobou čerstvé syrovátky, resp. tvarohu? Jde vyrobit i z čerstvého pasterizovaného mléka? A jakou textilii nejlépe použít pro překapání?

  2. ↪ 1 snookie: S výrobou ricotty – z čerstvého pasterizovaného mléka. http://foodandstyle.com/…ade-ricotta/, na Twitteru odkazovala @copywriterka a je to úplně super. Akorát o tu syrovátku vlastně ani tak úplně nestojím, je jí vždycky víc, než bych potřebovala:) Jo a skvěle sýrovou konzistenci, (takovou „kousací“, spíš než roztíratelnou:) měla z mléka z FT, od Němců to myslím bzlo.
    Dobré je sýrařské plátýnko, monofil nebo plenka, ale s nejlevnější utěrkou z Ikea to taky jde v pohodě, je dost řídká (a zkoušela jsem i se starším ubrusem. taky to šlo, ale překapávání trvalo déle a musel ajsem tomu trochu pomoct mačkáním).

  3. ↪ 2 farfalla: Dneska jsem na trhu ulovila kozí syrové mléko od pana Kolmana, tak to chci zkusit s ním. Akorát mě přesvědčoval, že na zahřívání se mám vyprdnout, nechat to srážet přes noc a koupit si syřidlo „ať máte trochu kontrolu nad tím množstvím enzymů“ :) Jenže tím to ztrácí kouzlo spontánní akce no :)

  4. ↪ 2 farfalla: Děkuji. A máte tušení v jakém typu obchodu se dá sýrařské plátýnko koupit? Vlastně mě tak napadá, že ani netušim, kde se dá koupit klasická pavlněná plena:-D

  5. Z pasterizovaného mléka to nepůjde, to vám nezkysne. Já kupuju bio nepasterované z místní ekofarmy Šmakal-BioVavřinec za 25Kč litr. Tvaroh a syrovátka se vyrábí tak, že čerstvé nepasterované mléko necháte stát ve vyvařené sklenici při pokojové teplotě cca 2–3 dny. Na vrchu se utvoří prstenec ze smetany a uvnitř zkysne – získá hustší konzistenci, je to vidět, když se sklenicí pohnete. Pozor, nenechte moc dlouho, začne to brzy plesnivět. Pak už stačí vložit sklenici do vysokého hrnce do vodní lázně s kovovou podložnou nebo kusem kartonu vespod, mléko pomalu prohřívat, dokud nezačne tvarohovatět. Přitom občas zamíchat lžící. Když ho tam necháte dlouho, tvaroh je pak sušší. Já na něj minule zapomněla a byl skoro uvařený a opravdu hodně suchý. Pak stačí nalít do hodně hustého cedníku a nechat vykapat, nevadí-li vám mírně zakalená konzistence syrovátky. Chcete-li průzračnější syrovátku, použijte klasický trik, do obrácené židle uvázaná dětská plena (v obchodech s dětským oblečením) a pod ní hrnec na chytání syrovátky. Pak už stačí čerstvý chléb, trochu bylin a sůl:).

  6. ↪ 5 Akras: opravdu nejde tvaroh z pasterovaného mléka? To se mi nějak nezdá, pamatuju si z dětství, že mamce kolikrát zkyslo mléko ze sáčku, tak z něj tvaroh udělala, co vím, tak by neměl jít udělat tvaroh a sýr z UHT mléka

  7. ↪ 1 snookie: také je výborné zahřát čerstvé nepasterizované mléko asi na 30 st. a zalít trochou zbylé syrovátky od minula(pokud máte).Nechávám to přiklopené pokličkou při pokojové teplotě,nebo dám do vlažné trouby po pečení.Takřka do druhého dne je hotovo.Nezahří­vám,nechám vykapat přes starou hustší záclonu,kterou po každém použití vyperu.Mám z toho výborný měkoučký tvaroh.Mléko je nutné před použitím nechat odstát v chladu a sebrat smetanu.Nemám-li syrovátku,nechám v teple déle,chci-li tvrdší tvaroh,zahřívám.

  8. ↪ 6 Moirain: Tak teď jste mě dostala, nejsem si jistá. Každopádně pasterizace se provádí, aby byly zničeny bakterie, takže asi hrozí, že budou zničeny i bakterie mléčného kvašení, možná záleží na typu pasterizace. To by byl asi dotaz na nějakého chemika. Možná to nelze jen s trvanlivým mlékem, které se pasterizuje při ultra vysokých teplotách (UHT). Asi by stálo za to to vyzkoušet s čerstvým pasterovaným mlékem, já ale asi zůstanu u toho nepasterovaného bio.

  9. Zkouším teda to nepovedené z holešovického mlékomatu, které prošlo šetrnou pasterizací, když už jsem ho koupila, tak dám vědět.

  10. ↪ 9 snookie: Myslím, že by to mělo jít. Moji rodiče na tvaroh nechávali zkysnout mléko „z obchodu“, k syrovému neměla maminka nikdy důvěru:) Klára taky zahřívá mléko na 65 stupňů, tedy taky pasteruje, tady je návod i se syřidlem (nebo se dá očkovat trochou tvarohu) http://conovehonakopci.cz/?…

  11. Pripada mi lepsi tvaroh s pouzitim syridla, je mnohem mene kysely. Tvaroh ze zkysleho mleka ma casto neprijemnou pachut.

  12. ↪ 11 molie: Se syridlem taky chci zkusit, jeste nemam zkusenost. Nicmene z kysaneho mleka by urcite nemel mit neprijemnou pachut, ani nebyva moc kysely. Nemela jste to zkysane mleko uz zkazene?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.