French Press + vybavení RSS

Štítky: ,

47 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj. Rozhodl jsem se pro koupi french pressu jakožto docela levného řešení kvalitní kávy doma a chci se zeptat na to, zda mezi jednotlivými typy vybavení existují nějaké velké kvalitativní rozdíly.

    Prozatím se mi líbí tato kombinace
    french press http://www.cerstvakava.cz/…bia-3-salky/
    tady nevím, podle čeho vybírat, takže jedu spíš podle vzhledu.. Chci to jen pro dva lidi, tak mi stačí ty tři deci.

    mlýnek http://www.cerstvakava.cz/…tmave-drevo/
    taky jedu spíše naslepo

    a váha na kávu třeba z http://www.dealextreme.com/…2lb-1kg-1165?…

    Je na tomto výběru něco špatně, případně můžete mi poradit, čeho se vyvarovat nebo čeho si všímat? Díky.

  2. ↪ 1 centos: Nedám dopustit na http://www.doubleshot.cz/…-ultimo.html , mám ho od vánoc. Měla jsem několik skleněných, velmi se mi osvědčily Bodun, ale jen jeden mi vydržel pár let, jeden jen k prvnímu mytí :-))

  3. Frenchpress konviček mám dohromady pět. Doma, v práci a u maminy, kde se občas vykytuji. Předem musím říct, že upřednostňuji funkci před designem. První konvička byla litrovka z Ikeii a fungovala moc dobře a kdybych nebyl nešikovný, měl bych jí do dnes. Nahradil jsem ji nerezovou a ´termoskovanou´ od Tchiba http://www.tchibo.cz/…0003083.html a říkám to rovnou, že trojdecka ti pro dva lidi nestačí, ta je vskutku pro jednoho. Nemusíš kupovat zrovna značkovou, ale je více jak dobré si ji před koupí ošahat, žádoucí je, aby bylo možné sítko dotlačit až dolů a stlačit i kávu, aby si vymačkal všechnu životodárnou tekutinu a nezůstávala zbytečně v kávě = následně odpadu a také si prohlédni jak sítko, tlačené průžinou doléhá ke stěně, aby si sedlinu netlačil do výluhu.
    Mlýnek jsem vydražil na Aukru elektrický, s kameny, jakýsi aušus za 150,– a nedokáže umlýt kávu jemně pro presso, ale akorát dobře pro french presso ;o), ruční mám starý dobrý bakelitový Tramp a novější http://www.caje-koreni.cz/…na-kavu.html , který jsem koupil v domácích potřebách a je dost rozšířený. Místo váhy si kup 7g odměrku na kávu, v kdejakém balení kávy je přibalena.

  4. Tramp – je docela dobrý, jediné co mi vadí je, že se mletá káva trochu sype i mimo nádobu, takže když vytáhnete dno, občas poprášíte stůl. Kafe umí umlít velmi jemně i hrubě – zkoušel jsem jak french press, tak i džezvu.

  5. Vanda: Ten je pěkný, jen se spíš dívám po něčem levnějším.

    Fenix: Díky. Na tenhle mlýnek jsem se už díval a četl k tomu pár spokojených reakcí. Nevypadá moc hezky, ale vzhledem k ceně tady asi není o čem. O existenci odměrky jsem nevěděl :)
    S těmi třemi deci.. nevím no, pomalu jsem odvykl pití bazénů a mám rád kávu s mlékem, takže pro mě ideál představuje espresso s mlékem, macchiato nebo sem tam capuccino, kdy ale ani jedno z nich neklade moc velké nároky na množství kávy. btw byli jsme teď french press vyzkoušet v Al Cafeteru a pro dva bylo té kávy ze tří deci až moc.

    K tomu vybavení jsem si ještě vzpomněl na vakuovou dózu na kávu.

  6. ↪ 5 centos: Chápu že je do začátku drahý, ale ty levné mívají šuntové sítko (add Fenix). A taky když spočítám kolik jsem jich za 10 let rozbila (málokdy se dá koupit náhradní sklo)! Co se týká objemu, nám stačí 3dcl pro dva bohatě, pijeme z malých šálků a raději uvařím další, než aby mi v litrovém půlka zbyla.

    ↪ 4 rpanna: Tramp mám a taky si s ním pokafuju půl kuchyně :-))

  7. ↪ 6 Vanda: Jako náhradní sklo často pasují kádinky z laboratorních potřeb (např. http://p-lab.cz/katalog.pl?…), ale chápu, že nemusí každému vyhovovat originální laboratorní potisk.

  8. ↪ 7 betula: Do Bodum bohužel české kádinky nepasují. Ač mají stejný vnitřní objem, tak sklo je maličko silnější a kádina se nedá narvat do té kovové konstrukce. Dá se ovšem používat kádinka jen se sítkem, vnitřní průměr je totožný. Již praktikujeme poměrně dlouho, originál kádinku jsme rozbili dost brzy.

  9. ↪ 8 kami: V březnu jsem koupila Bodun jako dárek a v obchodě mně ujistili, že náhradní sklo je možno objednat.

  10. btw dnes jsem viděl french press v ikea, byl na litr a stál 250,–
    Kvalitou docela ucházející a sítko vypadalo, že těsní perfektně.

  11. ↪ 9 Vanda: Nojo, když my už koupili tři ty kádinky :D Čekáme, až rupnou. Jenže sázavská kvalitka furt drží :)

  12. ↪ 10 centos: Joo? Už je zas maj? Výborně…

  13. ↪ 12 Fenix: na webu jsem je nenašel, tak třeba dorazily nově. Vypadaly pěkně, ale pro mě asi moc velké. I když za ty prachy.. Myslím, že tam byly dva druhy; u jednoho sítko vůbec nedoléhalo na dno (asi 3 cm mezera), u druhého nevím. Ale jistý si s těmi dvěma verzemi nejsem.

    Ještě mě napadl dotaz k levnějšímu mlýnku http://www.cerstvakava.cz/…-temp-cerny/
    kolik gramů kávy se tak do toho vleze na jedno namletí?

  14. ↪ 13 centos: ad mlýnek: Do spodního zásobníku se vejde cca 20 gramů, jinak se káva při vyjmutí sype kolem.

  15. Já si do mlýnku pro objem konečného nápoje 0.25l dávám dvě odměrky zrn o objemu 7g, takže jak si Centosi zamýšlel press 0.35l pro dva, tak ti to výjde bez sypání ;), jen jestli si v mynulosti nebyl uživatelem, budeš si muset pohrát s kombinací hrubosti namletí a dobou louhování. Každopádně je to krásná cesta k poznání :)

  16. Tak to je v pohodě, to je akorát kávy na jeden french press :)
    To nedoléhání sítka na dno v ikea vypadalo nějak takto http://www.oxalis.cz/…rig/1781.jpg
    Vadí to? Co se Fenixova vymačkání kávy týče.

  17. ↪ 16 centos: to mačkání kávy je ultrablbost, naopak — nikdy nedomačkávat!!!

  18. Taky mě to napadlo u Fenixova komentáře, i Bodum přece nejde domáčknout až na dno. Navíc tam je logicky „logr“, tak to ani nemůže jít.

  19. A já razím „ani kapku na zmar!“ ;o)
    Tím vymačkáním se do výluhu ´zapráší´, ale to mi nikdy nevadilo :o)

  20. Domackavat french press az na dno,pricemz nevadi, kdyz se tam dostane trocha logru? To uz si clovek muze rovnou udelat ceskyho turka, ne? (-; Ikea mivala FP jen litrove, pak zmenila design a delala litrovej a tridecovej, ale stahovali je, protozetennovej design mel hur reseny uchyceni kadinky a ty moc praskaly. Potom jsem myslim zase videl litrovky staryho designu (kovova objimka na ucho kolem dokola, ne jen na casti obvodu) Ten starej litrovej pouzivam spokojene na caj, kava mi z french pressu moc nesedi kvuli prasnosti (ktera se u nej obcas objevuje i pri peclive priprave), takze davam prednost dripu nebo vacpotu.
    A k tem objemum – filtrovana kava neni espresso, jedna porce ma mit podstatne vetsi objem. A lit do ni produkt laktace tura domaciho… co tilidi nevymysli, priste do toho snad budou sypat prasek z cukrove repy… (-;

  21. Má mít větší objem – z jakého důvodu? Kromě způsobu přípravy.

  22. Espresso je koncentrovana chutova bomba, filtrovana kava je jemnejsi a pije se uplne jinak. Samozrejme by se dala podavat po 30 ml jako espresso, ale uprimne receno, kdyby to nekdo delal, citil bych se osizenej…

  23. Jo, to zní logicky. Právě espresso (s mlékem!) mám nejraději a french press beru jako počáteční domácí náhradu, bo nechci investovat několikanásobek ceny do espresso stroje. A zatím jsem odkázán na nescafé, které se, čím více rozeznávám dobré kafe od horšího, dá pít čím dál méně.

  24. ↪ 23 centos: Instatní jsme vyřadili dávno a na dobrou kávu chodíme do kavárny. FP je pro mně nejlevnější nejjednodušší a nejlepší varianta domácí přípravy. Ještě nikdy jsem nepila kávu z domácího pressa srovnatelnou s dobrou kavárenskou, takže za mně je to nesmyslná investice.

  25. Vanda: přesně tak, nemám zbytečných 30.000Kč + na kvalitní pressovač + dalších x tisíc na kvalitní mlýnek, French press je nejdostupnější cesta k velice kvalitní kávě.
    centos: nezatracoval bych french press, bývá to nejčastější způsob přípravy na oficiálních degustacích a soutěžích káv včetně degustací na kávových burzách.

  26. Ještě bych se rád optal, pokud by to na tomhle threadu nevadilo, co kdo používá za zařízení a jaké kávy na french press preferuje. Já mám french press SIMAX 0.3l, mlýnek Lodos Temp. Jinak kávy objednávám z Primacafe z Koválovic poblíž Brna, eventuelně na to obyčejnější pití z Čerstvá káva. Nejvíc mně sedí kávy z Afriky jako Burundi, Zimbabwe, Etiopie, dále pak střední Amerika jako Guatemala, Kostarika, Dominikánská republika, Kuba a musím se přiznat, že mě moc neoslovují jihoamerické kávy z Brazílie, Kolumbie a spol, přijdou mně takové fádní.

  27. All: hele, truchu toho prachu v kave jeste nikoho nezabilo a srovnavat to pak s turkem…no teda :'(

    Centos: pokud tedy hledas jednoduchou domaci pripravu kavy a jak postupne patrno z tvych uvah, zvaz i aeropress. Prakticky ze zvedavosti jsem si ho nechal dovezt z poza velke louze a musim rict, ze kava z nej je silna a dobra, ale chybi typicka pena. Priprava je rychla, lacina a skoro neni co umyvat. I rejpalove ;-) si prijdou na sve, pres papirovy (snad i nerezovy) filtr nic neprojde. Po jeho porizeni jsem prakticky odstavil mokka konvicku.

  28. ↪ 26 martas: Mlýnek mám starý dobrý Tramp a FP Frieling Ultimo, spokojená jsem i s Bodum. Kvalitní kávu kupuji v kavárně na ochutnání, bez preferencí, snad jen Jihoamerické se mi zdají kyselejší. Naše domácnost je kávově kvantitativní, takže se přiznávám k Jihlavance standart.

    ↪ 27 Fenix: Nezabilo, ale leze do zubů :-))

  29. ↪ 25 martas: no pokud vim, tak pri ochutnavkach kavy na soutezich a pro nakup se nepouziva french press, ale tzv. cupping.

    ↪ 27 Fenix: nezabilo, to ne, ale chut te kavy mi to zkazit dokaze, to zase ano.

  30. Tak jsem se do toho včera konečně opřel, zašel do Čerstvé kávy a všechno koupil. Navíc french press Verona ve slevě a to včetně odměrky. Pan majitel nám do začátku doporučil kávu Brazílie Santos. Spokojenost :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.