Gastronomický kurz na vědecké bázi :-) RSS

Štítky: ,

16 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Coursera, jedna z organizací pořádající free online kurzy z nejrůznějších oblastí, rozšiřuje nově záběr o gastronomii (první vlaštovka, zatím bez termínu konání):
     https://www.coursera.org/course/scigast

    Popis vypadá všelijak, ale zkusím doň nakouknout. Nuže dávám tímto na vědomí plénu.

    Apropó, obecně tento způsob kurzů chválím, již jsem jich pár technicky zaměřených absolvoval, a bylo to skvělé (Stanford, Princeton). Přednášející nejsou žádné nuly či béčka, ale zpravidla špičky ve svém oboru, a z kvalitních universit (sorry čtvrtý Charlesi a spol.).

  2. moc pěkný tip, zkusím

  3. ↪ 1 tomasw: No ale to je krásný!

    Sranda je, že vedu zhruba stejně postavený kurz pro nadané středoškoláky :D Ale mně by rozhodně prospělo vzdělání tohoto typu a navíc bych s chutí okoukla, jak to mají udělané.

    Máte zkušenost s technickou stránkou věci? Mám bohužel špatnou zkušenost s online kurzy, které zahrnují videa. A zvlášť těch, které jsou vysílané z Anglie (asi se v Kanálu topí data;) )

  4. ↪ 3 kami: Fakt? To je paráda. No to by mě zajímalo srovnání, i když nepochybuji, že oni budou mít nesrovnatelné zázemí. Snad na to nezapomeneme do doby konání :-)

    Zkušenosti jsou jenom výborné:

    1. nemusíte sledovat online, videa se dají stáhnout
    2. někdo přidává psané poznámky buď v PDF nebo jako prezentaci
    3. online videa ale mají výhodu, že jsou v některých kurzech zabudované kvízy i s vyhodnocením
    4. podle zájmu o kurz (nenarazil jsem zatím na nezájem), existují různojazyčné titulky k videím (s malým zpožděním), česky fakt ne :-) ale občas se mi hodí anglické
    5. zpravidla jednou týdně je test a domácí úkol
    6. některé kurzy mají jednu až dvě zkoušky, v průběhu a na konci kurzu
    7. kdo touží po diplomech, v případě, že vyloženě nepropadne, dostane certifikát s hodnocením, který si může vytisknout, zarámovat a pověsit :-) anebo dát do životopisu a třeba mu to pomůže v zaměstnání…

    Zkuste si nějaký kurz vybrat, dnes jich je už opravdu hodně a z různých oborů, přihlásit se a omrknout, jak to chodí. Testy ani zkoušky dělat nemusíte.

  5. ↪ 4 tomasw: Srovnání myslíte s mým kurzem? – to fakt ne :D Jednak na to nemám vzdělání a dělám to jen bokem jako nadšený amatér, jednak mám studenty ve věku kolem 13 let, což je poněkud jinde. Ale princip mám podobný – máme jednu online lekci buď jednou týdně, nebo jednou za dva týdny (podle rozsahu a taky podle školních volných dnů), pak mají domácí úkol, kdy uvaří, co je za úkol, a sledují probíraný jev. Dokonce i začínáme také lekcí věnovanou podstatě chuti a čichu :) A na konci dělají (kdo chce, mají za to pak nějaké odměny) seminární práci – uvaří jídla podle svého vkusu a v nich rozeberou podrobně fyzikální a chemické děje.

    Tak mě zaujalo a potěšilo, že to v nabušeném kurzu kapacit mají postavené na podobném principu :D

    Možnost stáhnout videa je důležitá – absolvovala jsem už několik online kurzů (a to nebyly rozhodně všechny zadarmo, některé za slušný prachy) a videa byla kámen úrazu. Bez problémů jsou z USA, kdežto z Anglie (odkud, jestli dobře chápu, bude produkován tento kurz) to prostě drhlo bez ohledu na vytunění mé přijímací jednotky (jednou jsem si kvůli tomu šla extra sednout k počítači na páteřní síti CESNETu, abych opravdu nemohla nic svádět na chybu svého připojení). No a z Itálie to nefungovalo skoro vůbec :D Producenti kurzů byli titíž, takže nelze to svést ani na neschopné organizátory :D

  6. ↪ 5 kami: Kami, a berete i starší studenty?:)

  7. ↪ 6 yannka: 13 – 19 let :) A ještě musejí být nadaní a zvídaví, což doporučuje jejich učitel nebo PPP, nebo alespoň rodič :)

  8. ↪ 5 kami: No vidíte, sama říkáte, že se v principu oba kurzy podobají, jinými slovy už srovnáváte :-)

    Ne, já si nemyslím, že by to měl být problém, každý rozumný, uvažující člověk pochopí rozdíly mezi oběma kurzy. Vždyť si uvědomte, ve škole se od jisté doby (raději úrovně) v podstatě co do obsahu učí pořád to samé dokola. Jenom se přidává hlubší vhled, používají se jiné nástroje (např. v šesté sedmé třídě je pro děti rychlost = dráha / čas, později nastoupí diferenciální počet apod. a najednou to samé zkoumají středoškoláci za pomoci derivací…)

  9. ↪ 5 kami: Ještě jedna poznámka, pokud vím, tak všechny kurzy jedou ze společného datacentra Coursera, takže by mělo být jedno, odkud je přednášející nebo kde se video vyrábí.

  10. ↪ 8 tomasw: To máte vlastně pravdu :)

  11. ↪ 7 kami: škoda, garanta zvídavosti bych snad sehnala, ale ten věk už neuhádám:( Přeji tedy příjemnou a úspěšnou výuku!

  12. ↪ 11 yannka: Můžete vyslat třeba potomky, nebo se kvůlivá tomu přihlásit na SŠ k dennímu studiu :D On ten grant je opravdu jen na středoškoláky, tj. tomu odpovídá věk.

  13. Tak už jsem přihlášena, jsem zvědava, kdy (a zda vůbec) kurz proběhne. Zatím je to jakési nedodělané.

    A už tam je přihlášena i má sestřenice, tak doufám, že kurz nakonec bude :)

  14. ↪ 13 kami: To je dobře, já už jsem taky zaháčkován :-)
    Termín vidím spíše na jaro 2013. Zatím si uvědomuji pouze jeden zrušený kurz, což bylo prý pro nízkou kvalitu, a u jednoho z mých zřejmě pan profesor podcenil časovou náročnost, takže se natáhl na 16 týdnů místo 10, a obsah taky utrpěl.

  15. Tady je anonce na další kurz vědy v kuchyni https://www.edx.org/…13_Oct/about.

    Žel až na podzim, a ten první kurz se nějak komplikuje :-(

  16. ↪ 1 tomasw:
    Tak jak to jde v kurzu? :)
    Bohužel ho tak dlouho odkládali, až ho doodkládali na dost nešikovnou prázdninovou dobu a tak mi utekl první týden.
    Ale už jsem i uteklá prvotýdnová videa dokoukala a je to super, díky moc za tip!
    Další týdny už stíhám i včetně úkolů:)
    Vážně moc dobré.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.