Kdoule - co s nimi??? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

22 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj, dostala jsem jsem včera celkem dost kdoulí a přiznám se, že jsem je včera viděla poprvé. Máte nějaké tipy, co s nimi? Uvítám cokoli … Díky!

  2. Želé! http://myfrenchcountryhome.blogspot.cz/…e-jelly.html

  3. Kdoule ve svych receptech docela casto pouziva David Lebovitz, moc dobre vypada napr. tarte tatin: http://www.davidlebovitz.com/…tarte-tatin/.

  4. Určitě želé, a nebo jsem narazila na tento recept, ale nezkoušela jsem.. http://www.tarteletteblog.com/…e-happy.html

  5. Nakrájené na plátky, sušené, malé v celku = fajn dekorace. Uznávám, že je to trochu mimo jídelní téma, ale nikdy se mi jich neurodilo tolik, abych neváhala zapatlat hrnec např. na marmeládu z nich.

  6. neměl by být první krok zjisštění jeslti se jedná o kdoule jedlé nebo okrasné? mám dojem, že ne všechny se dají baštit!

  7. Myslím že kdoule jsou všechny jedlý. Jsou větší než jabka. To maličký, čemu lidi taky někdy říkají kdoule, je kdoulovec, a to je jen okrasný keř, pokud vím.
    Jinak z kdoulí jsem letos udělala želé, postup jednoduchý: nakrájet na kousky, zalít vodou, rozvařit, pak přecedit přes husté síto, přidat cukr, svařit aby se zmenšil objem, naplnit do skleniček.

  8. Asi tak před deseti lety jsem se na totéž zeptala jinde, a to tady:

    http://chowhound.chow.com/topics/288253

    Pokud umíte anglicky, třeba vás tam něco zaujme.

  9. ↪ 7 Ala: no a to je právě ono ne? jsou si všichni jistí, že mají kdoule a ne kdoulovec?

  10. Kdoule jsou velikosti většího jablka či hrušky, spíše citronově žluté, lehce ochmýřené a hrbolaté či jinak nepravidelně tvarované, s výstupky u květového konce.

    Plody kdoulovce jsou naproti tomu hladké, kulaté až zploštělé s dvěma vnořenými póly, velikosti pingpongového míčku, žlutooranžové barvy.

  11. – Kdoulovec je botanicky příbuzný s kdouloní obecnou. Je to strom či keř s podobnými, pouze
    většími a lehce ochmýřenými plody. Jejich využití v domácnosti je stejné.
    http://jidlo-a-piti.porad.cz/…elnicek.html

  12. Díky všem za tipy, dnes s nimi něco zkusím … :)

    ↪ 9 pan Cuketka: Jsou to určitě kdoule, dostala jsem je od kamaráda, který se pohybuje v oboru pěstitelství.

  13. máme kdoulovec (pravděpodobně) před barákem a nikdo se k opadaným plodům nemá, tak že by přišla moje chvíle? ;))

  14. Peršani a pakistánci je dávají i do masa. Hodlám zítra pár kdoulovců cvičně nacpat do kuřete, pokud vyměknu, tak k tomu přidám koření pěti vůní, se kterým se často páruje.

  15. ↪ 13 pan Cuketka: Tak to schválně zkuste a napiště jaký to je. Já myslim že ten kdoulovec je každopádně jedlej, ale možná to bude moc kyselý nebo něco takovýho. Prostě jako rozdíl šlechtěný jabko vs. nějaký pláně.
    Já jsem ho vždycky používala jenom na nějakou podzimní a zimní výzdobu, jako na dušičky apod., protože to pěkně vypadá jako malinký jablíčka a dlouho to vydrželo, ale jíst jsem je nikdy nezkoušela.

  16. ↪ 15 Ala: zkusím ;) my ho zatím dáváme jen jako voňku do prádelníku!!!

  17. Já si myslím, že kdoulovec je aromatičtější, ale jíst se prý dá, i když jsem to nezkoušela :).

  18. Jo jo, voní krásně, ty velký kdoule taky (taky se dávaly do prádla, já to radši nezkouším, protože se bojím že bych na to zapomněla a až by se mi tam roztekly, tak už by to nebylo ono), ale ten kdoulovec fakt ještě víc.

  19. Já letos dostala celý košík kdoulí a dělala jsem s nima jablkovo-kdoulový koláč, část jsem nasušila na křížely )ale bacha, ta slupka je pak fakt hodně tvrdá) a část jsem zavařila s hruškama na kompot. Takže klidně párovat s ostatním podzimním ovocem a hlavně se nebát.

  20. V Maroku jsem jedl kdoule v tadžinu – výborné
    na Moravě jsem pil z kdoulí kořalku – fantastická, ale opravdu hodně aromatická
    no a s tím kdoulovcem bych si to být váma ještě ověřil, já to mám zafixované jako nejedlé

  21. Ha – tak bůček na jablkách, cibuli a s kdoulovcem je moc dobrý. Bůček osolit, opepřit a pomazat česnekem. Na dno pekáčku dát tři díly očištěných jablek bez jádřinců, dva díly cibule nahrubo a díl kdoulí, či kdoulovce bez šlupky a bez jader. Posolit, popepřit. Na to dát maso a pomalu upéct. Je to příjemně sladkokyselé ovocité, po kdoulích to voní jen trošku. A teda přímo si to říká o nějaké blízkovýchodní koření.

  22. A teda čerstvá šťáva z kdoulovce jde moc pěkně dohromady s jablečnou. okyselí to a ovoní.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.