Vánoční "slanoví" RSS

Štítky: , ,

9 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj! nepatřím příznivce sladkého, takže vánoční cukroví u mě zrovna nevyhrává. Pečete nějaké slané? sušenky? tyčky? Máte nějaký svůj osvědčený recept? a nejlépe takový, co můžu nějakou dobu uchovávat?
    Díky

  2. Vyzkoušené nemám, ale na slané sušenky se zaměřuje např. tento blog: http://www.mlsnijazykove.cz/, něco najdete i u Lucie http://www.luciedvorakova.blogspot.cz/…-bakers.html.
    U nás pečeme tyčinky z tvarohového štrúdlového těsta s mákem, ale jestli se dají uchovávat jsme nikdy nezjistili:)

  3. Moc dobré krekry dělá Ája. http://www.mlsnijazykove.cz/…label/krekry

  4. Nejčastěji parmazánové sušenky, ale trvanlivost je max dva dny, hned se to sežere:-)

    http://www.apetitonline.cz/…susenky.html

  5. O vánocích a poutích dělám vždycky na vyvážení té tuny sladkého sýrové tyčinky, které dělávala naše tzv. třetí babička v domě.
    45dkg polohrubé mouky
    25 dkg másla
    25 dkg strouhaného eidamu (tučného)
    4 žloutky nebo 2 žloutky a 1 vejce
    1 a 1/4 prášku do pečiva
    lžička soli
    (ev. mléko na spojení podle mouky)

    Potírám je žloutkem s mlékem. Sypu třeba niva+ořechy, sezam, curry, niva +oregáno… Peču tak na 170–180 než se začnou hezky barvit:-)

    S trvanlivostí je to velmi podobně jako u ostatních. Jediný, jak lze její dobu prodloužit, je zadělat těsto v lavoru tak z 5kg mouky:-D

  6. ↪ 5 snookie: To vypadá super, zkusím je.

    Já mám nejjednodušší rychlovku z Babického listové těsta, potřít vejcem a posypat čímkoliv.

  7. ↪ 6 Vanda: Jsem se při tom psaní tak navnadila, že už mám zaděláno na předvánoční dávku a jdu na ty pohankové (http://www.mlsnijazykove.cz/…-krekry.html), protože ty mi na pikniku chutnaly úplně nejvíc:-)

    ↪ 3 farfalla: Tímto děkuji za připomenutí…

  8. Absolutní klasika:
    250 měkký tvaroh
    250 máslo (výjimečně Hera, pokud peču tunu)
    250 hladká mouka

    Tuk nastrouhat na hrubém struhadle, vše rychle propracovat. Vyválet na 5 mm, hojně potřít rozšlehaným vejcem, posypat solí (dost, těsto se nesolí) a kmínem nebo mákem nebo curry nebo..... Makové sypu tak, aby těsto nebylo vůbec vidět. Rádlem rozkrájet na tyčinky cca 1×8 cm, péct na cca 180–200 (podle trouby) dorůžova.
    Pokud je více druhů, je třeba makové péci zvlášť, trvá to déle.

    V receptu je možné tvaroh zaměnit za strouhané vařené brambory, tyčinky jsou pak hutnější, ale také velmi chutné.

    S uchováním nemám zkušenosti, peču večer před oslavou a nikdy nic nezbyde.

  9. Nemáte někdo typ na trvanlivější slané sušenky? Chtěla bych je dát jako dárek, tak aby nebyly hned tvrdé.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.