Oleje a octy RSS

Štítky: , ,

15 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Objevila jsem Vom Fass. Strašně moc olejů a octů. U naprosté většiny netuším, co s nimi a to mně zatím zachránilo peněženku:-) Koupila jsem olej z lískových oříšků a ten ulizuju jen tak, než se mi zachce udělat nějaký salát. Doma využívám jen olivový a dýňový. Používáte nějaké ne zrovna běžné oleje a do dochucení jakých jídel? Tatáž otázka platí pro octy. Díky:-)
    A ano, už rozumím tomu, proč si někdo pořídí domů lis na olej:-)

  2. Kvůli peněžence jsem tam ještě nedošla :-)
    Používám olivový a slunečnicový pro teplou kuchyni a olivový, dýňový a ořechový do salátů. Jestli mají lanýžový, beru ho!
    Ocet bzenecký, balzamiko, rýžový a vinný. Ale nejčastěji kyselím limetou a citronem.

  3. ↪ 1 irresistible: Haha, budu od nich chtít provizi za nahánění nových zákazníků. Já mám momentálně pomerančový olej, zázvorový ocet a datlový balzám. Všechny používám jen studené kuchyně, tj. do salátů. Ten datlový je fakt geniální. Kromě listových salátů lze využít třeba na studený salát z pečené červené řepy. V půllitrové láhvi už mám jen na dně a až dočista dojde, zkusím malinový. Taky se chystám na lanýžový olej (do krémového rizota). Ano, mají ho. :)

  4. ↪ 3 Jana: teď jsem si uvědomila, že pomerančový mám taky, jak jsou někde v receptu pomeranče, pomerančová šťáva, tak přidávám kapku, dtto levandulový, tyhle dva cpu tedy převážně do dezertů, moučníků.
    Pak mám ještě arganový, ale ten pro kosmetické účely teda:-)

    Už jste byla v tom Dobrém špajzu? Donesla jsem si kohoutka a ten vypadá tak krásně jak kdysi od babičky, doufám, že tak bude i chutnat:-)

    ↪ 2 Vanda: Olej z lískových ořechů jsem si kdysi kupovala v Tescu, značku nevím, ale právě jsem často četla, že dobrý do salátů a tak. Čichově byl asi tak o 10 tříd níž než ten, co mám doma teď, použila jsem ho asi dvakrát a po dvou letech našla zastrčený ve špajzu a už byl prošlý, že.
    Lanýžový mají:-)

  5. Pozor, lanýžový olej pravděpodobně s lanýži nebude mít nic společného, i dle web stránek se jedná o aroma. Možná lepší použít lanýž, anebo radši jiný olej. Jinak balsamica používám ráda ke zvýraznění omáček a některých polévek, zejména ta starší dají omáčce zajímavý rozměr. Použít pro stejný účel se dají i některé octy. Fajn je také balsamico na dezerty z jahod nebo pečeného ovoce (jablko, hruška, ořechy…). Kvalitní olej také moc dobře chutná jen tak s kouskem čerstvého pečiva (namáčet, nebo pokapat).

  6. ↪ 4 irresistible: Je mi jasné, že to bude jiný level než Monini! Těším se na jaro, do salátů si tam nakoupím. Pomeračový mě zajímá a Jana mě navnadila na datlový. No, s pětikilem tam asi nemá cenu jít :-)))

    Ještě jsem chtěla vědět, jestli víte, že na trhu na Husitské občasně dělají sobotní Tradiční trh. Jezdí tam s kuřaty z farmy u Svitav, skvělé maso, 110,./kg a mají kolem 2,5kg. Kromě zabíjaček tam bývá stánek s domácími zvěřinovými klobásami, pečivo, sýry a zelenina. Bohužel je absence inzerce. Jestli si všimnu letáčku, dám avízo.

  7. ↪ 4 irresistible: Byla a přinesla jsem si krásně voňavý lipový med a krůtí stehna. Zase tam nabízejí chlazenou drůbež, takže určitě něco objednám.

    Ještě jsem si vzpomněla, že ve Vom Fass jsem koupila i slunečnicový chilli olej, který měl docela úspěch, a pivní balzám, který mě sice moc neoslovil, ale obdarovaného ano.

  8. irresistible: Do asijských jídel (čínská, vietnamská, thajská kuchyně) používám sezamový olej na závěr po tepelné úpravě na dochucení. Má velice intenzivní, s ničím nezaměnitelnou chuť (lisovaný za studena z praženého sezamu). Je k dostání i v marketech, ale má třetinovou intenzitu oproti tomu z tržnic, nebo dovezenému přímo z místa Chinu :-)

  9. ↪ 6 Vanda: To jsou ty trhy na Slovaňáku? To mám dost z ruky, ten Špajz taky, ale tam mě aspoň motivují ty ryby vedle;-)

    ↪ 7 Jana: :-) Zkoušela jsem i šunku z té samé farmy, jak berou drůbež a moc dobrá.

    ↪ 8 martas: díky:-)

  10. dá sa nejak rozumne v kuchyni využiť mandľový olej? dostala som ho a akosi neviem, čo s ním. adri

  11. Adri: Mandlový olej se používá především v kosmetice pro výživu pleti pokud vím.
    Ale má použití i ve studené kuchyni, saláty a podobně.

  12. ↪ 9 irresistible: Pokud jste z jiné části Brna, můžete nákup spojit s rybárnou Šopík, krpolským Sklizeno, masnou U Alenky,sýrárnou Cheesy a nově otevřenou prodejnou mořských ryb na Palacké. Vše v rozpětí 2 zastávek tramvaje.
    Trhy budou 16.2. a další 2.3. Pokud to někoho zaujme, radím přijít brzy, minule na mě v 10 už kuře nezbylo.

  13. ↪ 3 Jana: Můžu se zeptat, jak děláte ten salát z červené řepy? Necháte tu pečenou řepu třeba přes noc v tom balzámu třeba s olejem namarinovat? Udělala jsem si zálivku z medu, ořechového oleje a octu z lesních malin (je božský, dá se ulizovat po lžičce;-), ale ta chuť nebyla příliš výrazná, jíst se to pochopitelně dalo. Ale myslím, že marinování by tomu jenom prospělo.

    ↪ 12 Vanda: to není špatný nápad, do Sklizena v Krpoli mám dárkový poukaz:-)

  14. Nakrájím řepu na měsíčky, posolím, zaliju olivovým olejem, zabalím do alobalu a upeču. Nechám trochu nebo zcela vychladnout a poliju datlovým octem, jehož chuť je velice výrazná. :) Lze kombinovat s fetou a/nebo karamelizovanou cibulí.

  15. Tak jsem to dneska zkusila a je to parádní:-) Řepu jsem vždycky pekla v celku a dost mě překvapil ten rozdíl v chuti, když se upeče na kousky. Bylo to o dost jemnější, necítila jsem tam takovou „zemitou“ chuť, nevím, jak to jinak popsat. Pokapala jsem ji řádně octem z lesních malin, promíchala a snědla jsem i to, co jsem si chtěla nechat k večeři. Příště to zkusím nechat odležet přes noc, pak pokapat oříškovým olejem a nějaké pečivo potřené modrým sýrem k tomu, to nemůže být špatné:-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.