Domácí chleba - šok začátečníka, jen pro houževnaté! RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

4 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Příspěvků k pečení chleba je tu povícero. Já se díky této stránce rozhodl rozšířit své kuchařské umění i do těchto končin. Bohužel můj pracovní rytmus+práce mimo město mi zrovna nenahrály jít si kněkomu pro kvásek, proto jsme si jej založil sám (na 4-tý pokus). Bohužel to co bylo psáno ve článcích se diametrálně lišilo do mých výsledků ato je důvodem založení tohoto vlákna. Nejde mi o to hanět, protože nebýt zdejších autorů, tak jsem odkázán blivajz z obchodu. Spíše možná dolnit pro nás úplné začátečníky v oblasti chleba.

    Takže postup při krmení kvásku – mě funguje jen pravidelné krmení 2× denně + hibernace v lednici. Pokud jsem krmil 1× tak šel kvásek do kytek. Vrámci experimentu mám proto v lednici 2 varianty pro případ.. Další pro mě mystifikací bylo 100g mouky, 100 ml/g vody – 2× a pečeme. Já vytáhnu Bedřicha (můj kvásek) z lednice ve středu a přikrmuju do pátku večera. Sobota ráno se zadělává na chleba kvásek kolem 400–500g.

    Chleba. Druhá ŠUMAVA (resp.první poživatelná) byla podle zdejšího návodu. Chleba sice měl zhruba 500g(skvělá chuť), ale rozhodně ne velikost na kterou je člověk zvyklý z obchodu. Postupně jsem se dopracoval k 500g mouky + kvásek (bavíme se o celožitném chlebu), kdy dneska už vypadá pomalu jako slušný kus chleba na týden. Ovšem stále se mi zdá, že Bedřich ná v „prdění“ značné rezervy.

    Z tohoto důvodu bych rád uvítal Vaše zkušenosti, případně sekci pro blázny co si sami doma kvásek vypětovali jako já.

    Mám totiž několik dilemat:

    • Mladý kvásek málo prdí(kyne), zdá se mi že při stejném postupu je chleba v lepší a lepší formě – může tomu být tak?
    • Fotky jsou skvělé, ale info rozměry/váhy by v této sekci pomohly. Člověk snadno porovná a kde dělá chybu – vím že pro navnadění dobrou foto uděláte i z rohlíku bagetu, ale pak je začátečník zklamán a může ho to odradit. Není múj případ.
    • Množství. Ne všde je uvedeno kolik kvásku, kolik surovim a jak velký by měl být výsledek. Logicky jsm po prvním pečení pochopil že na kilový chleba musím mít zhruba kilo surovin. Taktéž 500g žitný v obchodě je pěkný prcek, takže žitný chleba nenakzne tolik co pšeničný.
    • Poměr. Když dám více mouky a míň kvásku, tak mají preberky co žrát a prdět, ale bude to dlouho trvat. Když jsem dával 1/3 kváku 2/3 mouky, tak zase mám obavu, že to co už jendou kvásek zpracoval znovu nenakyne.

    Díky všem co nováčko vi možná vyčiní kožich, ale hlavně poradí kde a do třeba doladit, případně, kterým směrem se dát.

  2. ↪ 1 Rado: Jestli chcete o chlebu podebatovat, pojďte se přidat do naší Facebook skupiny. Většinu z toho, co tady řešíte, se tam opakovaně rozebírá do alelujá :)

    https://www.facebook.com/…48024763970/

  3. Budu teď „mimo téma“, ale prostě mi to nedá. Docela mi vadí, že kdo nemá/nechce mít mít Facebook, měl by se cítit pomalu jako občan druhé kategorie. Chodím sem, protože se tu dozvím hodně věcí z oblasti gastronomie, novinek, využívám diskusní fórum. A teď najednou ťafka mezi oči – chceš-li diskutovat, přijď k nám na Facebook! FCB účet jsem si založila před pár lety z blbosti – nevěděla jsem příliš, k čemu to je a jak to funguje. Když jsem to zjistila, tak jsem účet deaktivovala, protože jsem jej nepoužívala. Deaktivovaný účet mi následně někdo ukradl a aktivoval – mé jméno tam nechal a natahal si tam spoustu částečně obnažených dívek, k nimž dopsal vulgární komentáře, a toto vše se zobrazovalo pod mým jménem těm několika mým přátelům, které jsem tam měla, a jinak veřejně si to také mohl prohlédnout kdokoliv. Facebook vám v takovém případě nijak nepomůže, nahlásila jsem to tedy na policii (kvůli zneužití mého jména, Facebook odmítl stránky zablokovat). Taková je tedy moje (a bohužel nejen moje) zkušenost s Facebookem. Já si tedy žádný další účet zcela jistě zřizovat nebudu a tímto bych chtěla požádat pana Cuketku, zda by nebylo možné vést diskuse (nejen o pečení chleba) spíše zde než na Facebooku. Děkuji.

  4. Bohuzel, FB je nastroj, se kterym se musi zachazet opatrne. Ale na druhou stranu je to fenomen, ktery hybe znacnou casti sveta a pokus onu chlebopecici skupinu pretahnout sem na forum a na FB ji ukoncit by znamenal jeji znacne ochuzeni – rozhodne by se informace z ni nedostaly k tolika lidem a tolik lidi by do ni neprispivalo. Uz jenom proto, ze tam jdou snadno vkladat fotky, kdezto sem se daji dat jen odkazy a podobne.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.