První kvásek RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

7 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravim,
    tak jsem se také odvážil pustit do pečení chleba. Kvásek jsem již potřetí nakrmil, ale bohužel jsem vše špatně načasoval a musím teď na tři dny odjet. Právě ve chvíli kdy bude kvásek hotov. Chtěl bych se zeptat jak ho mám nyní uchovat. Dám ho jednoduše do lednice a po návratu ho můžu znovu nakrmit 100ml mouky ?
    Kvásek se dle mého laického pohledu jeví v snad v pořádku. Druhý den po zavedení již vyběhl, měl nakyslou vůni i chuť, hodně pěnil. Teplota 33st.

    Děkuju za rady

  2. Nakrmte a dejte do lednice, ať má co zpracovávat, když je tak rozjetý. A raději hustější, tzn na 100 g vody minimálně 100 g mouky. Po návratu a dalším dokrmení uvidíte, co z toho budou za chleby. Nelekejte se, ono někdy čtvrtý den už jsou celkem hezké, jindy tuhé, a to i když kvásek bublá hezky. Návod na jednoduché omlazování pak najdete i tady na stránkách.
    Ale přeskočit se těch pár začátečních cyklů nedá, buď budete odebírat a vyhazovat, nebo se propékat několika méně povedenými. /

  3. moc díky :)

  4. ještě prosím, jak poznám, že je kvásek zkažený ?
    Ten můj voní hodně intenzivně a kysele. Chuť má jemně nakyslou.

  5. ↪ 4 Jirka Tulak: Jestli voní hodně kysele, potřebuje omladit, už je na vrcholu své aktivity.
    Zkažený voní acetonem nebo je plesnivý, jinak jde zachránit.

  6. …upečeno, paráda !
    Díky všem

  7. Dobrý den,
    pokouším se o svůj první kvásek. Dneska je to 4. den. První dva dny jsem jej měl na topení, jenže s přibývající teplotou mi topení vypli a tak jsem jej byl nucen přesunout na jediné vhodnější místo a to ke sporáku. Obávám se ale, že tam je teplota 30 stupňů pouze když se vaří. Kvásek voní i chutná hodně kysele, ale když se koukám na fotky jiných není tak bublinkovaný – spíše je tam bublinek jen pár. A teďka nevím, jestli jej můžu nechat ještě pár dní přikrmovat nebo již vyzkoušet upéct chleba, aby se kvásek nezkazil, a zjistit, jestli chleba vůbec nakyne. Díky za radu.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.