V čem uchovávat chleba? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

11 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den, mám prosbičku.
    Nakazila jsem se zde kváskománií a již několik týdnů doma jíme chleba pouze doma upečený. Vede se náramně, tímto panu Cuketkovi posílám tisíceré díky.

    Mám jen trošku problém, s uchováváním. Do čeho chleba balíte, aby vydržel co nejdéle a v nejlepší formě??

    Moc díky. Přeji všem krásný den.

  2. Drobnější kousky kváskového pečiva (bagetky, rohlíky, dalamánky) uchovávám normálně v papírovém sáčku, chleba mám zabalený v čisté suché utěrce, kterou cca tři dny měním. Chleba pak netvrdne ani neplesniví.

  3. My taky pouzivame latkovou plenu… a na reznou plochu davame jeste alobal… aby dalsi krajic nebyl z jedne strany oschly

  4. Upeču pecen, přikryju čistou utěrkou, položím na mřížku a na kuchyňské lince nechám 8 hodin provlhnout kůrku. Pak už na zbytek života do normálního mikrotenového sáčku, který je pro páru a vzduch polopropustný. Neskladovat, sníst. Žádná velká věda. Chleba prostě stárne, tak si ho dělám tolik, abych ho do 4 dnů snědl.

  5. Děkuji všem za rady. Útěrku používám také, ale přišlo mi, že chleba je i přes to druhý den již takový okoralý. Přemýšlela jsem o těch nádobách na uchovávání pečiva, ale spíš je to další krám na lince, co?

    to tex: díky za tip s alobalem
    to Velkej Qwerťák: samozřejmě také peču tak, abychom chleba neskladovali zbytečně dlouho. 4 dny u nás určitě nevydrží :-)

  6. Upečený chleba nechám vystydnout nezakrytý přes noc na mřížce, pak zabalím do utěrky.

  7. My jsme už na čtvrtém chlebníku. Dva byly dřevěné, dva kovové. Současný (dar švagrové) a předešlý nesly nápis BREAD, to asi kdybychom přes noc zblbli.
    Přesto chléb často uchovávám, po vychladnutí, v domácí pekárničce, na škvíru otevřené např. vařečkou.

  8. Já to dělám tak, že ze 3kg těsta upeču 3 bochníky. Jeden nechám na konzumaci (do dvou dnů je pryč), další 2 rozpůlím a půlky v sáčcích vrazím do mrazáku. Pak už jen nesmím zapomenout včas vyndavat půlku za půlkou. Nejlépe večer, aby ráno byl ke snídani čerstvý chléb.

  9. Můj názor je, že chléb nepatří ani do utěrky a už vůbec ne do silikonového sáčku. V obalu, který zabrání vysychání, což je i utěrka, malý chlebník, chléb začíná být brzy gumový a dá se zničit za několik hodin. Chléb je pečivo, které potřebuje postupné vysychání, nejlepší výsledky na uchovávání dosahuju v kuchyňské skřínce velikosti 120×120×50 kde v jedné polici je košík na chleba a v něm volně položený chléb. jde o to najít takový prostor, kde chléb plynule POMALU vysychá. Jeho kůrka tak zůstane i 3–4 dny krásně pevná, křupavá a uvnitř si chleba zachovává téměř shodnou konzistenci jako čerstvý.

  10. Já ho po vychladnutí na mřížce dávám do plechového chlebníku (bez nápisu BREAD), ten má v sobě i dírky, takže se v něm nic nezapařuje. Vydrží v dobrém stavu 3 dny, dýl nevím, protože většinou ho do dvou dnů sníme, dělám vždycky jen jeden menší bochník každé 2–3 dny.

  11. já chleba nechám na mřížce v utěrce důkladně vyvětrat. pak ho dám do větší igelitky, kterou na to mám a rozhodně to neuzavírám hermeticky. peču chleba, který má krásně křupavou a zvonivou kůrku, ale já to ani nemusím. a vzhledem k tomu, že peču s převahou žita, je to vlahý chleba, který se postupně vysušuje. vlhkost se uvolňuje pomalu přes kůrku, kterou zvhlčuje. chleba mám většinou maximálně pět dní a do té doby ho sním a je pořád stejný. pokud bych ho neměl v igelitce, tak tvrdne kůrka a může být už v té době příliš ostrá. samozřejmě, že chléb dostatečně větrám, tedy při jídle vyndám, nakrájím a jím, příkladně přikrojím a pak zase uklidím, takže se nepaří pořád v igelitu. pokud je dobře vypečený a vyvětraný po pečení, neměl by být tak přílišně vlhký a přes kůrku se odvětrává postupně, navíc část odchytne kůrka, jako nárazník. pokud bych více chleba provětrával, střídka, chuť i vůně jsou stejné, ale bude ostrá kůrka. jednou jsem to takhle zkoušel a poslední kousek jsem si napařil jako knedlík k jídlu a velmi rád na to vzpomínám a mám v plánu si to zopakovat :) p.s. zadělávám ve větší plastové „díži“. předevčírem jsem trošku zvednul dávku těsta přidáním většího množství špaldy. musel jsem tedy vytáhnout klasickou smaltovanou díži a pracuje se s ní super. když už jsem jí pracně vytáhl odzadu linky přes haraburdí, tak jsem přes noc nechal chleba v utěrce na mřížce a přiklopil to mísou místo chlebníku. na chlebník místo nemám, ale jestli budu často používat tuhle mísu, tak to s ní budu přikrývat na způsob chlebníku…jinak já mám rád právě „plastičtější“ kůrku. jednak je lepší ke kousání a hlavně si myslím, že suchá kůrka znamená i sušší střídku. já mám radši vlhčí, navíc tahle kombinace zaručuje neuvěřitelnou trvanlivost. určitě 7 dní to vydrží (i víc) a chleba je pořád velmi dobrý, měkký a voňavý…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.