Thajsko RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Máte někdo nějaké rady, tipy a doporučení co zde určitě ochutnat a na druhou stranu čemu se raději vyhnout?

  2. prozradíte, kdy a kam jedete?

  3. Tajemství to není :)
    V pondělí odlétám do Bangkoku a po pár dnech se přesunu na jih oblast Krabi.
    Určitě mám v plánu ochutnat všechno možné ovoce, akorát se obávám, že už mi potom žádné nebude v Čechách chutnat.

  4. Určitě zkoušejte co nejvíc druhů ovoce – nejlepší je to, které je právě v sezóně. Mango, papája i pomelo mají mnohem intenzivnější chuť. Skvělé jsou mangosteny (šťavnaté osvěžující ovoce), rambutany a dragon fruit. Jestli jste hodně odvážná, zkuste durian – ale bacha, strašně to smrdí (většina hotelů zakazuje mít to v pokoji) a buď vám to bude chutnat moc, nebo vůůůbec (já jsem byla ta druhá katerorie)-

  5. broucky!! a priori bacha snad jen na vodu (i na led ve sklenici, ale to vi kazde male dite).

  6. Lea:

    slyšel jsme že se dají absolvovat levné a jednodenní kurzy thajského vaření, prý je to tam docela populární ahlavně dobře zpracované :) mylsím,že tonení oděci zažít pad thai, green curry a nějaký ten salát… :) já bych se nato určitě vrhnul!!!

  7. Lea: kurzy vaření jsou levné i drahé a dokonce na to mají ministerstvo thajské gastronomie nebo jak se to jmenuje – státní organizace co to pořádá a propaguje po světě. Jinak v každé turistické oblasti se dá takový kurz sehnat – na Phuketu to má každý lepší hotel. V Bangkoku taktéž.

    Jinak jíst se dá všude, kde je hodně lidí, protože to je rychle sežrané – tak jim nic nezbude a je to čerstvé. Balená voda a ovoce ve šlupce je základ, jinak by to nemuselo dobře dopadnout. Pozor na pálivá jídla, někdy dojde k nedorozumění a pak můžete zažít peklo. Rozhodně nedoporučuji se ptát taxikáře na dobrou místní restauraci a pokud nefandíte kari, tak si nenechte dávat kari do ničeho, natož na grilovanou langustinu.

  8. Lea: a pokud si chcete užít thajskou gastronomii, tak počítejte s tím, že musíte vzít auto nebo motorku a jet do nejbližšího města (kde žijí lidé ne tůristi) a po cestě se nabaštit u stánků u silnice nebo v místních jídelnách. V turistických oblastech je to samá anglická pub, španělská paela, řízky a bordely.

    Jinak v krámech mají balené zajímavé druhy dezertů – banánové, mangové i jiné. Je to zase něco trochu jiného. Pokud pojedete trochu na jih, můžete vyzkoušet Halal, muslimů je tam dole směrem k Malajsii hodně až moc.

  9. pad thai, vsetky druhy curry, polievky (pozor, tie byvaju niekedy nenormalne stiplave tym, ako su horuce a riedke…tu som si v plnej miere uvedomila, ze pikantnost nie je chut, ale bolest:) a pochopila, preco sa stale pytaju, ci k polievke chcete aj ryzu…

    humre, langusty, morske plody, ryby …vyborne a za nizke ceny…obzvlast langusty su na europu neuveritelne lacne

    vsadepritomny papaya salad – ak si ho trufnete dat niekde na plazi (myslim od plazovych predavacov, nie v restauracii) alebo v zapadnutej dedinke, kde vam ho thaj(ka) pripravi v maziariku rovno pred vami, je to aj zazitok pozorovat..front cooking:) vyzera zhruba ako kapustovy, su v nom – ak si dobre spominam – okrem papaje aj arasidy, susene krevety, chili a co ja viem co este, je sladko-kyslo-slano-stiplavy a chuti bajecne!

    pomelo, rambutan, dragon fruit
    a najsladsie ananasy, ake som kedy jedla
    durian je jeden z mojich najhorsich kulinarskych zazitkov v zivote vobec…ale thajske dievcatko, ktoremu som ho darovala, z neho malo uzasnu radost:-)

    miestne stankove palacinky (hoci popravde neviem, nakolko je to miestna specialita a nakolko udomacneny turisticky import) na kokosovom masle s bananom a k tomu tekuty jogurt lassi

  10. v bangkoku su inak zaujimave barbecue restauracie – na stol dostanete mini barbecue varic a z viac ci menej bohatych „svedskych stolov“ si sami beriete surove maso, ryby, zeleninu, nudle a na stole si ich sami uvarite

    pokial si trufnete jest aj v poulicnych stankoch, je to ozaj autenticky zazitok. vyzaduje samozrejme istu davku odolnosti a odvahy, obzvlast ked sa prizriete na sposob umyvania nadobia (na ulici nieje tecuca voda)…my sme to vsetci prezili v pohode, ale odporucat sa to asi velmi neda, hoci bez toho sa pripravite o niektore speciality. a obzvlast na ulici sa casto stane, ze to co ocakavate slane (napr. grilovane kuracie spizy) je v skutocnosti sladke (marinovane v mede) a naopak. trebars nakrajane platky papaye „to go“ vam automaticky „pocukria“ bielym praskom … a neradostne zistite, ze je to sol!

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.