Večeře 24/12 RSS

Štítky: , , ,

69 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Co Vás čeká? Co si dáte? Teda kromě klasiky :)
    U nás už pár let slovenská kapusnice a pak mořská rybka…

  2. Letos klasika nebude. Zatím mám naprosto jasnou představu pouze o předkmu – losos se zelenou krustičkou a čočkou, zbytek nemám tucha…

  3. Mě čekají dvě „štědrovečení“ večeře. První: domácí paštika s brusinkama, slovenská kapustnica, krůtí řízky a bramborovým salátem a cukroví.

    Druhá: předkrm?, norská rybí polévka, filátka ze pstruha plněná uzeným lososem a špenátem s nějakou formou brambor a cukroví.

  4. Jooo, rybí polévka s kyselým zelím, kapří řízky, bramsal.

  5. matka bude podávat klasiku, rybí polévku má dobrou – já budu podávat šneky s alio óoolijo a novozélandské mušle s thajskou omáčkou a pak na víně se smetanou

  6. Moje anglická paní vzpomíná, jak coby děcka vstávali 25/12 už v pět ráno, aby mohli nedočkavě rozbalit dárky. Když jsem jí sdělil, že Češi dárky rozbalují už 24/12 večer, bylo jednoznačně a bez váhání rozhodnuto: Slavíme zde, už nějakou dobu, Vánoce po česku! :-)

    Čerstvá mořská ryba (po jedné neoslnivé zkušenosti s bůhví odkud dovezeným kaprem) smažená jako řízek, br.sal., bubbly (čti: šumivé víno, ve finančně příznivých letech z Champagne).

  7. Po snídani (v noci upečená tvarohová štola – bez droždí + dobrý čaj nebo grog) následuje malý oběd (miniporcička kuby – kvůli tradici). U nás zlaté prasátko nikdo neuvidí, stačí nám to z reklamy na kofolu, co má ty velké zahnuté zuby nahoru… Večeře lehký předkrm (ještě nevím jaký, každý rok experimentuji), rybí polévka (té musí být plný hrnec – a nejlíp stejně chutná po půlnoční), smažený kapřík s křenem a citronem (v nabídce je i krůtí řízek) a krásně proleželý bramborový salát.
    K pití pivo, nealko, nějaký digestiv na konec. Víno se brsalátem špatně snáší.

  8. u nás je to klasika úplná :) křenové šunkové rolky, hrášková krémová polifka, vinná klobása, kuřecí + kapří řízky, bramborový salát :) na vinou klobásu se letos chystám sám. jsem zvědavej co vyprodukuju !!!!

  9. 8: doufám, že bude reportáž o klobáskách, mám je moc rád, ale nikdy mě nenapadlo se do nich pustit doma.

    Jinak u nás je to smažený kapr s bramborovým salátem a bramborovou kaší pro rodiče, já s bratrem si dáváme něco jiného smaženého (kuřecí řízky/celer/sýr -jak který rok) a jako zákusek cukroví, kterým se spolu s ovocem ládujeme u stromečku. K pití si s tátou už pár let kupujeme lahvovýho Guinesse.

  10. Už se moc těším na kapra se salátem, obojí dělají moji rodičové perfektní.
    Manža si uvaří něco svého ve francouzském stylu, protože kapra nemusí. Ale všichni mu z toho ochutnáme, takže si musí vařit větší porci.
    Na předkrm zatim nevím, ale babička, rodiče atd.si přejí šneky. Asi k tomu ještě něco vymyslím.
    Jako dezertík asi „polínko“ + nějaký ten šampus.

  11. Polínko je takový ten úžasný dort, co vypadá fakt jako poleno, ne, Viděla jsem ho na fotce, recept nestihla opsat (V nějakém časopisu), ale vypadalo to nádherně!!!

  12. 8. teda, to je vidět, že nemáš před svátky co na práci! :-))))))
    Ještě se patlat s domácí vinnou klobásou!

  13. ještě více patla-níce!!! :)

    http://www.youtube.com/watch?…

  14. 8: tak na zprávu o vinné klobáse jsem moc zvědavá
    11: polínko = francouzský vánoční desert ve tvaru polene dřeva (pojí se k tomu nějaká historka s Napoleonem a zakázaným topením v krbu), hledejte pod názvem Bûche de Noël. Jinak ve Francii je jich o vánocích všude spousta, nejenom ty, co pečou lidé doma nebo cukráři do obchodů, ale jsou i zmrzlinové dorty v tomhle tvaru, stovky druhů.

  15. V Anglii zase chodí pro vánoční poleno do lesa. Celá domácnost. Tedy alespoň v dřívějších dobách se chodilo. :-))))
    Možná, že někteří vyrážejí pro polínko ještě dnes, co na to pan 1R?

  16. u nás doma se tradičně podává k obědu česnečka a kuba, k večeři rybí polévka, černá omáčka ze susšených švestek a perníkem,králíkem a knedlíkem a nakonec kapr a bram. salát..bez černé omáčky nemám štědrý den

  17. kapra na černo miluju, dělávala jsem recept podle babičky, jenže ho nikdo jiný nejí.Takže pro sebe se s ním nepatlám. Ale je to dobrota. Švestky,mandle, povidla, perník, černé pivo…

  18. poleno se dá koupit v Globusu, minulý týden jsem ho tam zaznamenal

  19. 15: O tom nevím. Má to co do činění s Dobrým králem Václavem? Je to zde populární koleda.

    Good King Wenceslas looked out on the Feast of Stephen,
    When the snow lay round about, deep and crisp and even.
    Brightly shone the moon that night, though the frost was cruel,
    When a poor man came in sight, gathering winter fuel.

    Značně košilatá verse má poslední řádku změněnu na:
    When a poor man came in sight, playing with his tool.

  20. Dovětek: To bude asi vono. Viz illustrace polena:
     http://www.cyberhymnal.org/…goodking.htm

    Všimněte si kudly u pasu pážete. Takže ty dnešní nože a dýky, kterými si v Londýně, Manchestru a Birminghamu hájí mládež svá území na distribuci drog není nic nového!

  21. Jo, od tý doby co lidem vláda sebrala střelný zbraně to jde na ostrovech od desíti k pěti. Eště že jsou izolovaný :o)

  22. 21. muhehehe!
    19. +20. nevím proč to tak je, ale ta tradice je podle literatury, kterou jsem četla dosti stará. Ano Dobrý král Václav – má oblíbená koleda, mám ji v několika verzích, nejraději od Loreeny McKennitt.:-))))
    To polínko je dosti malé, aby vydrželko přes celé svátky, ale budiž. ;-)

  23. 22: Nedělám si prtel. Od toho okamžiku se jim tam ztrojnásobil počet násilných trestných činů – během cca dvou let. Nezávislou studii můžu dohledat.

  24. Nojo, já vím, příbuzenstvo taky nadává, co se týče kriminality.

  25. U nás je štědrovečerní večeře bez fantazie, protože máme doma tchýni s tchánem a k tomu naše děti a většina z nich je dost konzervativní. Když jsme jednou udělali na štědrý den lososa, tak držkovali, že nejsou řízky. Takže tchýně navaří v předstihu doma rybí polívku, tedy je to takový mix kuřecí a rybí, protože používá kuřecí vývar, do něj přidá kořenovou zeleninu, obrané kapří maso a zahustí to krupičkou. U nás pak společně osmažíme řízky, uvaříme brambory a ještě den předem každá připravíme svůj bramborový salát, takže máme pak dva druhy. Řízky bývají vepřové i kuřecí, aby si lidi mohli vybrat. Sladkosti neděláme, jen pojíme nějaké cukroví, které poslední roky peču já, tchýně na to už kašle, akorát upeče pro děti perníkovou chaloupku. Tu ale dělá moc hezkou, až je škoda ji sežrati.

  26. Houbový Kuba, rybí polévka, kapřík a br. salát. Tak málo lidí dělá Kubu?

  27. kubu děláme, ale jindy

  28. hrachová polévka s opečenou houskou, bramborová kaše a smažená mořská ryba nebo pstruh na másle, záleží co seženu

  29. Dle mého pozorování se to tu láme do dvou skupin: Na jedné straně jsou ti, kteří dle tradice na Štědrý den a večer nejí masité pokrmy (ryby křesťanská víra za maso nepovažovala) a na druhé straně jsou – ti druzí.

    Naprosto zde nechci vyvolávat nějaké náboženské rozpory a sváry. Sám do kostela nechodím. Jen si myslím, že tradice jsou tradice (např mé názory na staré osvědčené metody zemědělství a chovatelství jsem zde již několikrát uvedl). Proč se k tradicím otáčet zády? Neztratíme tím víc, než získáme?

  30. Já bych měla nejradši smaženýho kapra a bramborový salát, ale na návštěvě ve Francii by mi to neprošlo. Ovšem mají tam spoustu jiných lahůdek, co mě usmíří ;-) Tuším předkrm z mořských plodů a pak možná kapoun? Nechám se překvapit.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.