Šlehačka na dort RSS

Štítky: ,

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Poradí někdo jak vyšlehat šlehačku na schwartzwaldský dort, aby byla do tuha a napadla, ale bez ztužovače? Třeba přidat mascarpone? Nevim ale jestli se to pak může šlehat.

  2. A ideálně teda aby šla zdobit zdobícím pytlíkem;)

  3. Já ráda přidávám do vyšlehané šlehačky tvaroh-kvůli chuti i kvůli hutnosti. Ale je tam pak fakt cítit,takže to o chuti každého.

  4. ↪ 1 snookie: buď použít vysokotučnou šlehačku, nebo jsem vymyslela takový trik, že udělám ganache z bilé čokolády a pak to vyšlehám, je to nadýchaný šlehačkoudní krém s lehce čokoládovou příchutí a nespadne. Ale funguje jen z kvalitní bílé – vyzkoušenou mám lindt a marks spencer, z horších, třeba z Milky to bylo trupelnaté.

  5. ↪ 4 kami: Chjo, škoda že už jsem dorazila domu:( Tady mám momentálne bílou zrovna jenom tu milku. A šlehačku 33% tak to asi není vysokotučná. Právě jsem si říkala, že kdybych jí třeba trochu ‚šmrncla‘ mascarpone a dohnala ten tuk, jestli by to nemohlo jít. Vim ale, že když dělám krém z mascarpone a šlehačky (třeba 1:1) tak musim v robotu michaci metlou, protože při slehání se sice pěkně vyšlehá, ale jakmile jsem s tim začala pracovat, tak se to úplně rozbilo a ztekuťelo (ani nevim jestli je to slovo:D)

  6. ↪ 4 kami: Omlouvám se za svojí blbost, ale co je trupelnaté?:) Jako takové krupičkovaté?

  7. ↪ 6 snookie: rupelnatý (*troupelnatý Drda) příd. řidč. jsoucí jako trupel, vyschlý, drobivý 1, drolivý 1: černý a t. chléb; t. řízek; t-á hruška tvrdá; → podst. trupelnatost, -i ž.
    (Slovník spisovného jazyka českého)

  8. ↪ 6 snookie: No, něco takového, trupelnatý bývá často tvaroh, není to úplně krupička, spíš taková pocitová nehomogenita bez zřetelných tvarů.

    S Milkou to bylo špatné. Ona už při rozpouštění byla divná, vůbec se nerozpustila do tekuta.
    Taky můžete udělat klasický trik z dob, kdy nebyla k sehnání šlehačka :) – svařit smetanu, kterou máte, s máslem, dobře vychladit a pak vyšlehat. Dělávalo se to s mlékem+máslem, ale vytunění smetany by určitě taky šlo.

    S mascarpone to bude mít taky asi trochu odlišnou strukturu. Jde to ještě poměrně dobře s creme fraiche, pokud náhodou máte. To zůstane poměrně hladké.

  9. ↪ 8 kami: Jojo, presne na ten tvaroh jsem myslela:)
    Asi holt risknu tu milku. S tim maslem mi to pripada moc riskantni. Kdyz bych to pak schladila, tak to maslo v tom ztuhne, ne? Nebo se to tim prevarenim nejak ‚rozprostre‘ do smetany?

  10. Příště vyzkoušejte Farmářskou smetanu http://www.miltra.cz/. Je tučná, výjimečně tuhá a lehce se přešlehá na máslo.

  11. Stabilizovat se dá želatinou (např. touhle http://www.oetker.cz/…ug86.cz.html) nebo škrobem (což je vlastně ten Smetafix).

    Jsou na to i odvozeniny od cukr. krémů — krém diplomat z cukrářského krému, do kterého se zamíchá troška želatiny a pak se povolí našlehanou šlehačkou (v poměru cca 3:1). Drží to, není to tak těžké jako samotný žloutkáč a dá se s tím zdobit. receptů je když tak všude možně hafo ;)

  12. ↪ 8 kami: Tak příště asi zkusím creme fraiche. Píšu teda jenom výsledek, kdyby někdo řešil něco podobného:)

    Smetany jsem měla trochu víc, tak jsem riskla i variantu s mascarpone. Přidávala jsem do šlehačky třešnové pyré a asi polovinu mascarpone a vyšlehalo se to v pohodě. Sice ne úplně do tuha, ale mezi korpus to šlo krásně.
    Na povrch jsem ji vyšlehala s genache z té milky. Asi jsem jí tam měla dát víc, protože tužší sice byla, ale na zdobící pytlík jsem si stejně netroufla. Možná jsem ji měla nechat ještě chvíli šlehat, ale vždycky se už bojim, abych neměla najednou máslo.

    ↪ 11 pan Cuketka: Předpokládám, že obojí, se má provést tak, že želatinu nebo škrob rozmíchám ve smetaně, zahřeju, nechám vychladit a pak šlehám. Pak mi ale připadá, že se v případě želatiny rozbijou ty její vazby. Už jste takto šlehačku zahušťoval?

  13. ↪ 12 snookie: Nn, u želatiny stačí nechat ji nabobtnat, v trošce vody, pak teplem rozpustit a rovnou vyšlehat se šlehačkou. Škrob do šlehačky je podle mě pruda (do toho bych se ani nepouštěl), proto je lepší použít rovnou ten smetafix, kde je už modifikovaný škrob a rozpouštění ani zahřívání to nepotřebuje.

    Podle mě je právě ten smetafix asi nejlepší řešení — respektive nevidím tam žádný důvod, proč si jím nepomoct (tedy za podmínky že trvám na šlehačce, která má držet za tepla a nechci dělat cukrářský krém nebo použít nějaké jiné mléčné výrobky… ;) Chemie nebo nějaké megazlo to není, prostě jen stabilizovaná šlehačka škrobem.

  14. Ahoj jak jste dělali tu ganache? Musí se potom vyšlehat nebo se jen čokoláda spojí se šlehačkou a to je vše? Já myslela, že se to pak zchladí a vyšlehá jako normální šlehačka… ale dopadlo to katastrofálně. Vubec to nešlo vyšlehat a bylo to dost tekutý.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.