Quinoa RSS

Štítky: ,

12 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Je to pár měsíců, co se hrozně zvedla cena quinoi. Podle me az o 100%.
    Nevíte někdo co za tím je? Hodne jsem si jí oblíbila ale dávat kolem 300 za kg teda opravdu nechci, tak doufam ze je to jenom nejaky vypadek a cena se zase vrátí.

  2. Nevím, proč se zvedla cena, ale já si právě koupila sáček quinoi a poprosila bych o recepty na nějaké dobrůtky, co už máte vyzkoušené. Díky.

  3. ↪ 1 snookie: Cena stoupá, protože konzumace quinoy mimo regiony jejího pěstování (kde je potravinou chudých) masivně roste. Obrovsky se totiž šíří stravování bez lepku, s omezováním sacharidů a navyšováním příjmu bílkovin (quinoa je bohatá na bílkoviny), celkově je nurtičně hodnotná, takže na vás vybafne z každého seznamu superpotravin a podobných projevů lidské inteligence… Nevím, jestli jsou to výlučné důvody, nebo byla třeba nějaká špatná sezona, každopádně pro hodně lidí v jižní Americe už je to problém, protože si plodinu, která tvořila podstatnou část jídelníčku, nemohou dovolit koupit. (Tolik jsem nedávno četla v Time nebo NYT?)

    ↪ 2 Krizik: u nás jedno z oblíbených jídel, vhodné i pro přípravu předem a konzumaci v práci: http://www.amateurgourmet.com/…version.html.
    JInak místo rýže, do polévky jako zavářka, do salátů, do placiček/karba­nátků, atd.
    http://www.greenkitchenstories.com/…uinoa-salad/
    http://www.101cookbooks.com/…dient/quinoa

  4. ↪ 3 Maroni: Díky za tipy, upřesním to: uvítala bych vyzkoušené recepty v češtině. Ony ty překladače občas překládají děsné blbosti a anglicky bohužel neumím :-(

  5. ↪ 3 Maroni: Nevim proč mě naénapadlo hledat v AJ, takže jsem se dočetla, že je to tak, jak píšete. Ohromný celosvětový zájem vyšponoval cenu od roku 2006 na čtyřnásobek. Produkce je omezena převážně na Peru a Bolívi a nestačí pokrýt poptávku, což bohužel znamená, že se opravdu cena v nejbližší době nevrátí:( Pokusim se alespoň někde nakoupit do zásoby.

    ↪ 2 Krizik: Přesné recepty nemám. Spíš improvizuju. Poslední byl například salát z lehce podušené, na tenké plátky nakrájené brokolice, květáku, okurky a jarní cibulky se zálivkou z hruborznné hořčice, citronu, trochu majonézy, soli a olivového oleje.
    Před tím placičky z nastrouhané červené řepy a celeru ala bramborák:) Jde ale i kaše na sladko k snídani. Dokonce jsem z ní i jednou udělala muffiny. Recept dohromady nedám. Dělala jsem je od oka. Použila bych ale nějaký na jablečné. Půlku jablek jsem nahradila vařenou quinoou, přidala oříšky a rozinky a ochutila vanilkou, skořicí, melasou. Čerstvé jsem dala do mrazáku do zásoby a byly super i pak.
    Vaří se stejně jako rýže. 1,5 hrnku vod na 1 hrnek quinoy, přivést k varu, chvilku povařit, stáhnout a nechat dojít. Důležité je nepřevařit.

  6. Též improvizuju. Jako přílohu k masu i samostatně vmíchat osmahnutou jarní cibulkou, případně kvalitní slaninu, bylinky, pepř, sůl. Nebo smíchat se strouhaným parmezánem. Sladká varianta s medem a ořechy, v létě s jemně pokrájeným čerstvým ovocem. Návštěvy si vždycky přidávají a potom běží rovnou do obchodu, že to potřebují taky vyzkoušet. A naposled jsem za poměrně slušnou cenu našla v drogerii DM v bio sekci.

  7. ↪ 6 Veraicon: tam jsem si ji taky kupovala ale uz je to nejakej mesic co prave stoji 130/pul kg:( Coz je teda porad levnejsi nez jinde, ale na nejakou castejsi spotrebu to neni.

  8. ↪ 4 Krizik: tak to je mi líto. Pan Cuketka je pomalu to jediné, co čtu z českého webu, a myslím, že z quinoy se tu ještě nevařilo:-).
    Aby to nebylo líto Vám (číslice nepřekládám):
    quinou průběžně při vaření ochutnávat, nepřevařit na kaši!
    cup=hrnek=cca 250 ml
    2 cups quinoa, cooked according to package directions /hrnky vařené q.
    1/4 cup Dijon mustard dijonská hořčice
    2 tablespoons honey lžíce medu
    1/4 cup white wine vinegar bílý vinný ocet
    1/2 cup extra virgin olive oil oliváč
    Salt and pepper
    1/2 cup walnut halves, toasted and then chopped vlašáky, lehce opečené
    1/2 cup raisins or other dried fruit (cherries, chopped apricots, etc.) sušenéí ovoce, super jsou třešně,a le i meruňky, rozinky, …
    1 to 2 stalks celery sliced nakrájené řapíky celeru, ale raději mám fenykl – syrové
    1/4 cup chopped parsley sekaná zelená petržel
    pepř a sůl

    Připravíte zálivku, půlku promícháte s právě uvařenou quinoou, případně přidáte ještě trochu podle chuti.
    Pak vmícháte vše ostatní a máte hotovo.

    PS: lepší je slovník:-) a přeložit recept je fakt snadné, dělala jsem to ještě jako studentík cizím jazykem téměř nepolíbený.

  9. ↪ 7 snookie: Tak včera jsem náhodou koupila v bio koutku v Globusu půl kg quinoy (Allnatura) za 89 Kč (ano, je to ta stejná jako z DM). Úplná láce to není, ale pořád je to relativně dobrá cena.

  10. ↪ 9 Veraicon: super, tak to asi maji nejake stare zasoby. Diky za tip. Mam to kousek, tak se tam zkusim podivat.

  11. Quinou miluju! Připravuji ji třeba jako salát nebo náplň do cuket ;-)
    Na kuk např.zde https://www.facebook.com/photo.php?… a zde https://www.facebook.com/photo.php?… ,…

  12. z quinoi je hodně receptů ekvádorských, peruánských atd. např polévky kuřecí i hovězí .recept na hovězí s quinoou: 1 kg hovězí maso,achiote v prášku pokud nemáte muže být červená sladká paprika v prášku,2 lžíce másla,hrnek cibule,2 rajča­ta(oloupaná zbavená pecek,4 str.česneku rozmačkanýho,kmín,bí­lí pepř,sůl,2 hrnky zeleného hrášku,2 hrníčky quinoi,4 bram­bory,2 velké lžíce čerstvé koriandrové a 4 petrželové nati…napřed osmahneme na mírným ohni na másle nadrobno nakrájenoucibulku s česnekem rajčaty a kořením,mícháme občas asi 5 minut,pak přidáme maso nakrájené na kousky,chvilku orestujeme a pak přidáme vodu ,vaříme na mírném ohni do změknutí,pak nakrájené brambory,quinou a hrášek ,sůl dle chuti a vaříme též do změknutí quinoi,pak přídáme posekané na kousíčky bylinky..serví­rujeme s kousky avokáda…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.