Křupavé kuřátko - lehčí alternativa k horám řízků a salátu RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Puvodne jsem to chtel jen hodit k tematu „Co jste meli dnes na stole?“ , ale pak jsem si rekl, ze se podelim, treba to nekdo bude chtit vyzkouset, nebo bude mit inspiraci na jindy.

    Recept vychazi z receptu na kure od nikoho mensiho nez Thomase Kellera, je prijemne step by step a je genialne jednoduchy, potrebujete jen tri ingredience.
    http://www.buzzfeed.com/…hicken-rules
    Predpokladam, ze to dle fotek zvladne naprosto kazdy, jen stupne jsem prevedl, 450 Fahrenheita odpovida 232,222 Celsia. Jediny mensi zadrhel jsem mel s vazanim provazkem( kure mi vyklouzlo a musel jsem opakovat), ale to pricitam sve …sikovnosti :) Rozhodne precizni svazani kurete nepodcenujte a pokud vam i jen trochu povoli, je lepsi to udelat cele znovu, prave diky tomu je tak stavnate.

    Teplomer na maso jsem dosud nepouzival nejak nebylo potreba, tak jsem zakoupil tenhle http://www.tipa.eu/…0c/d-123274/ Dle me je dostacujici, na profika si nehraju. Rost do pekace sezenete prakticky kdekoliv okolo 200kc. Kure jsem zakoupil v Makru, beru standartne francouzske kukuricne za rozumnych 120kc/kg. I laik podle me pozna chutovy rozdil od standartnich zmrazenin prodavanych bezne v supermarketech a pokud si obcas chcete pochutnat rozhodne na tom financne nevykrvacite. 1,6 kg me tedy vyslo na 192 kc vcetne DPH. Pokud by nekdo chtel to same a je liny hledat, je kod zbozi 221348.

    Kure jsem nechal dojit na pokojovou teplotu, postupoval podle navodu a cela priprava vcetne souboje s provazkem zabrala rozumnou hodinu a ctvrt. Pepr mam zrovna doma uplne obycejny, ale sul rozhodne pouzijte nejakou lepsi, na chut kurete ma pomerne zasadni vliv. Ja jsem v hmozdiri nadrtil hrubozrnnou sul zakoupenou primo v solnych dolech v Chorvatsku. Kure bylo hotove v troube za 50 minut a vubec se o ne nestarate. Vysledkem je zlatohnede, navrchu krasne krupave, vevnitr neuveritelne stavnate kure. Chutove naprosto fantasticke, rozhodne nepodcenujte koreneni vnitrku, chut krasne prostoupi celym kuretem.

    Recept jsem delal de facto na zkousku, chystam se stejne kure upect rodicum, aby si zaludek odpocinul po vanocni nalozi rizku, salatu, zelnacky a kachny se zelim (dela pravidelne teta na 1. svatek kdyz jdeme na navstevu), z cehoz uz pak zaludek vola o pomoc :)

    I na prvni pokus to dopadlo vytecne, rozhodne jsem takto kure nedelal naposledy, priste asi dovnitr prihodim nasekane bylinky. Rozhodne doporucuji.

  2. Děkuji za tip, kuřátko mi vyšlo výborně. Koupila jsem Vodňanské a přiznám se, že jsem si ušetřila práci s vázáním. Oni to mají z drůbežárny tak pěkně zaháknuté za kůžičku, že jsem to opatrně vyprostila, usušila, osolila a zase vrátila zpátky. Přes zbývající malý otvor jsem přehnula kůži a spíchla párátkem. Myslím, že účinek je ten samý, bylo opravdu velmi šťavnaté.

  3. Tak už je kuřátko v troubě. Jsem na to zvědav… BTW: v Makru dnes bylo už jen pár kousků „z Bresse“ a tam je cena trochu moc vysoká, takže kuře je z Lidlu

  4. ↪ 2 Naďa: Rado se stalo. Jsem rad, ze se Vam to povedlo, ja jsem take sklidil uspech a recept si vyzadaly i dve navstevy.

    ↪ 3 mpik: Tak drzim palec, dejte vedet, jak to dopadlo ;) Kdyz se povede i foto, zlobit se nebudu.

  5. Vzhledem k návratu z hor (úklid, vybalování), nebyl na focení čas. Ale povedlo se. Pár drobností do příště ještě vylepším :-)

  6. podle mě je princip stejný, jako když moje babička pekla kuře na tom obyčejném drátěném stojánku na kuře, co dřív měla každá domácnost :-)

  7. ↪ 6 garffielb: Tam ale tekla šťáva dolů, ale tady je uvnitř uzavřená.

  8. ↪ 6 garffielb: Tak to vam gratuluji, moje babicka nikdy kure nevysousela pred pecenim ani zvenku ani uvnitr, a urcite vnitrek nekorenila, pokud nedelala nadivku. O vazani take nevim, pokud se dobre pamatuji. Stavy byl naopak vzdy plny pekac kolem kurete.
    Prave o presne a zdanlive primitivni kombinaci tehle fyziky a chemie toto kure je.

    ↪ 7 Naďa: Kdyz jsem kure delal podruhe, vlozil jsem silnejsi platek masla dovnitr pred svazanim a chut a stava byla jeste o neco lepsi.

  9. ↪ 7 Naďa: to je pravda :-) zase přítel a jeho kamarádi tenhle nedostatek vyřešili tím klasickým trikem, kdy kuře pečou na plechovce s trochou piva.

    Michal – jestli kuře babička sušila, to netuším, ale odjakživa se u nás nesolí kuře jen z venku, ani by mě to nenapadlo. Ale tak popravdě, mě obecně kuřecí moc nechutná, takže ty detaily asi neocením…

  10. Tu ho mame… fesaka…

    http://i43.tinypic.com/fdxcg9.jpg

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.