Jak servírovat svíčkovou RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

7 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Při výletu do východních Čech jsme se zastavili na jídlo v Chrudimi, restaurace Neuperský dvůr. Jedna objednávka zněla „svíčková“. Co nás zarazilo, protože jsme se s tím ještě nikdy nesetkali: servírka napřed přinesla prázdný talíř, potom vedle omáčku. nakonec přišla s tácem, na kterém měla knedlíky, dva plátky masa,brusinky a ještě trochu omáčky. Toto postupně přemístovala na talíř. Jak to na talíři vypadalo si možná umíte představit. Jako v odpadkovém koši. Je to normální způsob servírování?

  2. A proč to vypadalo jako v odpadkovém koši..?
    Jinak, pokud byla chuťově dobrá, by mi to asi bylo úplně fuk.
    Teda úplně normální to, jak vidno, asi není:)

  3. Už jsem se s tímhle servírováním setkala, takže mi na tom nepřipadá nic neobvyklého. A také nechápu, proč by to mělo na talíři vypadat jak v odpadkovém koši…

  4. Možná bych tam viděl výhodu: pokud Vám vše dávají na talíř až před Vámi, vidíte každou složku jídla zvlášť a můžete si všimnout případné vady. Naopak při tradičním způsobu servírování, když je vše přineseno na talíři přelité omáčkou, by mohla být na první pohled skryta řada třeba i závažných závad. A všichni víme, že mnoha hostům je eklhaft reklamovat rozjedené jídlo.

    Takže restaurace, která servíruje tímto netradičním způsobem, jistým způsobem ukazuje, že nemá co skrývat.

  5. Ja byl na jedne firemni akci v Karlovych varech a tam nam v privatnim salonku servirovali take jidlo z jednotlivych surovin primo pred nami, kuchtici udajne z Puppu, alespon to tvrdil hostitel. A musim rict, ze byla radost na ne koukat. Byli velmi dobre sehrani a rychli, navzajem se doplnovali.

    Ale to byla kucharska show, v restauraci nevim jestli bych po tom zrovna touzil, spise jsem radeji, kdyz to prinesou naaranzovane uz z kuchyne. Hlavne nevim, jestli servirka umi totez co zkuseny kuchar, dle prirovani k odpadkovemu kosi evidentne ne, takze bych to bral jednoznacne jako minus. Bud spickove skolena obsluha, ktera to navic umi prodat, nebo nic.

  6. ↪ 1 Hhonza:

    Takový způsob servírování mi právě naopak připadá o mnoho lepší než ten tradiční a běžný.

    Výsledek by měl působit luxusněji, honosněji, noblesněji, více snobsky :o) – podobně jako například servírování pokrmů pod gloši, vykoštění ryby přímo před hostem nebo dranšírování drůbeže na pomocném stolku apod.

    Konkrétně u svíčkové bych si ideálně představoval servírování nahřátého talíře s masem a knedlíky plus dolití malé části omáčky z omáčníku přímo před hostem a zanechání omáčníku na stole, aby si host mohl případně další omáčku dolít sám podle libosti.

    Nezbytnou podmínkou celé věci je samozřejmě skutečnost, že všechno tohle řádně proškolený číšník (dranšer, carver) dokonale zvládá.

    Pokud obsluha vytvořila na talíři „odpadkový koš“, velmi pravděpodobně by ve stejně bídném stavu dorazil i talíř kompletně naservírovaný v kuchyni.

  7. Už to tady přede mnou všichni víceméně napsali. To co jste viděli, byl zřejmě pokus o složitou obsluhu :)

    Jednoduchá obsluha = jídlo se na talíři zkompletuje v kuchyni a takhle komplet vám ho donesou až pod nos.

    Složitá obsluha = jídlo k hostům cestuje rozdělené na komponenty (omáčka, maso, příloha etc.) a obsluha ji pak překládá na talíř hostovi (při ještě vyšším levelu, obsluha jídlo dokonce dohotoví — např. flambuje palačinky). Zapadá do toho i vykosťování ryb, porcování celé drůbeže, dělení pečeně před hostem aj.

    Když se to umí, odpovídá tomu typ podniku a jídlo, je to paráda. Když se to neumí, nebo to nepřiléhá k ostatnímu, tak je to spíš takové nešťastné retro s dotykem trapnosti :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.