Obnovené odtučněné mléko RSS

Štítky: , , , ,

2 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Víte, co je obnovené odtučněné mléko?

    Dcera si dnes přinesla z Lidlu z jejich „retro“ akce Ledňáčka, tak jsem projela složení:
    Obnovené odtučněné mléko, Kokosový olej, Cukr, Voda, Glukózový sirup, Sušená syrovátka, Kakao se níženým obsahem tuku (1,1%), Sušené odtučněné mléko, Emulgátory (mono a- diglyceridy mastných kyselin, sójový lecitin), Stabilizátory (guma guar, karagenan, alginan sodný, karubin), Aromata, Může obsahovat ořechy.

    Tak mne celkem zajímalo, co je to za další kravinu, kterou do nás potravinářský průmysl cpe… Takže jsem googlila a googlila a vygooglila tohle:

    „Označení obnovené znamená, že bylo použito sušené mléko, jež bylo znovu „obnoveno“ z prášku do kapalného stavu. To, že je odtučněné, nás možná potěší při dietě, ovšem nutno poznamenat, že nevýhodou odtučněného mléka je nízký obsah vitamínů.“

    Takže k výrobě zmrzliny už není potřeba ani čerstvé mléko, všechno se to vyrobí z prášku. Mléko se nejdřív vysuší na prášek, odebere se z něj mléčný tuk, který do mléka patří, po několika měsících či letech se vezme prášek a obnoví se přídavkem tekutiny, pak aby se dodal tuk, vrazí se tam kokosák, taky nějaká chemie (emulgátory, stabilizátory), no a vanilková příchuť neznamená, že tam bude vanilka, ale jen aromata… Jak může být výroba takovéto zmrzliny levnější po těch všech procesech než čerstvě vyrobená zmrzlina z čerstvých surovin?

  2. ↪ 1 Krizik: Sušené mléko zbavené tuku to nijak neprodraží a zrovna do obyčejného nanuku je v pohodě použitelné. Má známé vlastnosti, dobře se s ním pracuje (výtečně se i skladuje) a má i výchozí nulovou tučnost, která se pak doupraví podle receptury.

    Žádnou nástrahu zlého průmyslu bych tady vážně nehledal.A i v pů­vodních recepturách na ty socíkovské nanuky sušené mléko bylo (alespoň v Eskymu, a to i včetně těch emulgátorů a stabilizátorů + nic moc čoko polevy). Pravda je, že jako základ používali obyč pasterizované mléko a to sušené byl jen doplněk. Tipnul bych ale, že u průmyslově vyrobeného nanuku bude ten rozíl ve výsledku fakt malý…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.