České menu RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

41 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Očekávám návštěvu z Petrohradu (mladé polovegetariány) a tak nějak se sluší, abych jim nabídla nějakou večeři slavnostnějšího rázu ala „typická česká kuchyně“. Zjistila jsem, že vlastně nevím, co typicky česká kuchyně kromě svíčkové, knedlo – vepřo a ta vůbec je. Poradíte?

  2. Polovegetariány možná nadchne smažený sýr, tvarohové buchty, buchtičky se šodó, nudle s mákem, palačinky se sýrem a špenátem, zemlbába, smažený kapr s bramborovým salátem… Co je to tedy „mladý polovegetarián“?

  3. bramboračka, bramboráky, ovocné knedlíky, kynutý koláč se švestkama… a pak nemáme být obézní národ s vysokým výskytem kardiovaskulárních chorob :o)

  4. ještě smažený květák nebo žampiony.
    Polovegetarián – to jako že jí ryby? Kapr na 100 způsobů.

  5. Bramborový placky, šišky se strouhankou

  6. No problém je, že jejich stravovací zvyky neznám tak do detailu, takže možná některé druhy masa jedí..(ale spíš asi ne) Ryby jedí určitě. Když tak jsem o tom přemýšlela, největší problém je s hlavním jídlem. Polévek a buchto – koláčů máme specifických celkem dost. A že jsou to mladý holky tak se bojím,aby jedly smažený..

  7. Všechna ta skvělá jídla z brambor tu už padla.
    Jako hlavní jídlo? To snad jedině třeba zapečený květák nebo zeleninové krabanátky. Napůl s vločkami jsou moc dobré.
    Když jsem před lety měla (skoro) vegetariánské období, ulítávala jsem na nich.

  8. 6. V tom případě bych opravdu šel do nějaké té miloušké rybišky. Glum.

  9. A k tomu bandory, milášku. Glum, glum.

  10. S těmi rybami…vzhledem k tomu, že jsou z Petrohradu, tak aby to nebylo trochu nošení dříví do lesa. Myslím, že v ruské kuchyni budou mít ryby asi bohatší tradici než v české. Což mi připomnělo polévku ucha v jedné restauraci, mňam.
    Vejce s koprovou omáčkou a knedlíkem mě ještě napadlo (osobně jsem masožravá, takže s tím nemám zkušenosti, ale slyšela jsem, že se to dělává)

  11. Tak co jim prostě udělat zavinuté menu? Polévka jakákoli z navržených, jako hlavní chod závin na slano (se špenátem, sýrem, nivou, tunakem, lososem…) a jako dezert strudl :)

  12. 11: To není špatný nápad, akorát stran dezertu ještě uvažuju o ovocných knedlících..:sice ze zmarzeného ovoce, ale myslím, že to je hodně typicky české :) (nebo aspoň doufám, že to dávno před námi nevynalezli Rakušani, Maďaři nebo Bavoři :)

  13. a co třeba houby…houbaření je myslim taky docela typicky česká záležitost ne? třeba kubu udělat :)…škoda jenom, že čerstvý hříbky se teď asi budou blbě shánět, ale daj se použít i sušený :)

  14. Kuba, škubánky s mákem, makový buchty, kyselo, kulajda, halušky s bryndzou, zelňačku, … plzeň :D

  15. Houby budou stoprocentně! Nejspíš v kulajdě. Sušený samozřejmě :)

  16. Jasně, lysohlávky, známá česká specialiata :)

  17. 10. Koprovku s knedlíkem a vejcem bych si nedal, nesedí mi to k sobě – když je ke koprovce místo masa vejce, tak doporučuju jako přílohu spíš vařené brambory.

  18. No tak my teda ke koprovce knedlík s vejcem natvrdo občas děláváme, a nějak nám to nevadí, ale my to doma dělávali vždycky (zato s masem jsem ji nikdy nejedla, vždy vajíčka a buď knedlík, nebo brambory),
    ale už míň chápu čočku nakyselo s knedlíkem…

  19. čočku nakyselo s knedlíkem??? to zni ukrutne exoticky…

  20. Díky všem za brainstorming! Nakonec byla kulajda, i přes můj odpor ke smažení bramboráky a tvarohové ovocné knedlíky. Jinak zcela české asi není dneska už nic :) – všechno z menu jim něco připomínalo. U bramboráků prý cosi podobného jedí se zakysanou smetanou (?) a ovocné knedlíky jim připomínaly jakési ukrajinské „vareniky“. Vzhledem k tomu, že o ruské a ukrajinské kuchyni nevím nic, tak jim to budu věřit:) Jo, ale naprostou a nikdy nevídanou novinkou byl tvaroh na strouhání, takže aspoň něco!

  21. Tak hlavně, že chutnalo! Vareniky jsou podobné jako pelmeně a plní se vším možným i na sladko višněmi, tvarohem. Ale ovocné knedlíky bych s tím nesrovnávala.

    Tvaroh na strouhání jsem v jiné kuchyni taky ještě neviděla. Možná je fakt NÁŠ :o)

  22. Re: Tvaroh na strouhání – snad paneer (indický subkontinent). Až na to, že paneer se normálně nestrouhá, i když by strouhat šel.

  23. hm:). co se tyce vegetarianskych jidel, mate tady uzasny chleb. ale jinak – mozna tu kulajdu – nic takoveho si v rusku nepamatuji, taky houboveho kubu, a nejaka „horska“ jidla, jako je kyselo a tak. osobne nevim, jaka navic vegetarianska jidla by se mi tady libila (a me ceske pratele jsou na tom nejak podobne, takze prezivame na ajurvedske kuchyni) – smazeny syr rozhodne ne, bramborak taky ne (asi jsem nepochopila tu jemnost chuti), ovocne knedliky nemusim:)(ani obycejne, snad nikdo za to me nebude bit:)). „jakesi“ vareniky se delaji v rusku i na ukrajine (i u nas na sibiri:)), a plni se vsim moznym vcetne brambor…ale i ty nemusim nasladko -vsechno to lezi potom v zaludku jako kamen.prekvapilo me, vazne nemate zadna zeleninova jidla? jako francouzi a italove?

  24. I do leča se rve buřt a vajíčko.
    Ale děláme doma zeleninový kotlík a tam místo uzeniny dáváme cuketu. A vajíčko také…
    Co se týče zeleniny, máme hodně zeleninových a luštěninových polévek.
    Jinak snad květákový mozeček, květák či brokolice (pěstovala se s úspěchem i v dávných dobách v Podkrkonoší) se strouhankou, nějaké ty placičky…kapusta zapečená, plněné zelné listy – ale když se tam nedá maso, tak se dá rýže (stejně jako do paprik či rajčat -tam by šel i sýr), případně třeba sojová drť či granulát a to už taky není až tak české…
    Fazolky na smetaně, dušená mrkev (s i bez masa)…
    Francouzi a Italové zase nemají bramborák a kynuté ovocné knedle. To už tak je. S ohledem na zeměpisnou polohu.

  25. Však my máme zeleninová jídla, ale jde o spíš o krajové věci – a většinou tam nechybí třeba kroupy, zelí nebo podobné potraviny, které každý nemusí.
    No teď mi kamarádka psala, že ovocné knedlíky pak v restauracích na menu hledaly marně, takže myslím, že začala pochybovat, zda jsem jí něco nenakukala :) Vcelku mě to překvapuje, protože bych neřekla, že české hospody vaří sezonně (tedy čekají na čerstvé ovoce) navíc ovocný knedlíky 100% dodává přítel většiny českých restauratérů Nowaco..

  26. :)) s ohledem na zemepisnou polohu bychom na sibiri nemeli mit vubec zadna..ale me detstvi jich bylo plne. dobre, spis u babicky, ta bydlela o neco jizneji, ale stejne. uz ten borsc(klasicky) je zeleniny plny.
    mne se nejak zda, ze je to spis otazka zvyklosti, nez zemepisne sirky. neco by u vas i rostlo, ale nejite to. anebo jsem postrehla, ze nektera zelenina, treba zeli,mrkev,nebo cervena repa, je prilis velka, prilis hruba a naprosto postrada jakoukoli chut. nechapu, vzdyt jsou odolne plodiny. nebo je to tim, ze kupuji veci v supermarketech?

  27. 26.:Bramboračka, zelňačka, rajská, špenátová, květáková, brokolicová polévka ve spostě variant. nebo prostě zeleninová polévka (taková ta miminkovská) třeba s krupkami a česnekem nebo s droždím…
    Luštěninové polévky v kombinaci se zeleninou a bramborem…čočkajda, fazulajda, hrachovka… :-)))

    25. A koukala do moučníků? Často bývají ovocné knedle zařazené tam… :-)

  28. 26. Jenže boršč (klasický) není pokud vím vegetariánské jídlo – jde o jídlo, které se dá na vegetariánské snadno upravit. Když budeme podobně přistupovat k české kuchyni, taky těch původně nevegetariánských, ale snadno na vegetariánské předělatelných jídel najdeme hned víc. Jak psala Pivli – zelenina se u nás dává hodně do polévek. Taky se jí syrová, nebo se nakládá na zimu. Potom je tu spousta bezmasých jídel z hub.

  29. Nojo, kvašená a nakládaná zelenina. Zelné a mrkvové saláty. To je fakt. (případně počeštěné korejské kimči a ruská čeremša, mňam) .-)))

    BTW: moc dobré zeleninové jídlo dělá Babica. „Ratatuli“ – a doporučuju podávat s kečupem! To je pak úplná zeleninová smršť. :-)))

  30. Kynuté knedlíky s vajíčkem, k tomu okurka a nebo nakládané houbičky.
    Bramborový knedlík sypaný smaženou cibulkou, se špenátem a možná i „volským okem“.

    Paní J si velmi oblíbila českou čočku na kyselo. Jednou ji sama vařila, když nás přišli navštívit známí britští Moraváci. „That smells lovely, what is it you cooking?“, začenichali.
    Paní J zatápala po těch asi 20ti slovech, co se kdy naučila, nadzvedla poklici, ukázala do hrnce a řekla: „Kočka!“

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.