Obsah masa v kuracich prsiach RSS

Štítky: , ,

68 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Kúpila som včera v Tescu (sorry, v ére Vidiečana je to zrejme značne off topic:) „Křehké kuřecí řízky jemné“. Dnes som ich len narýchlo opražila na panvici a výsledná chuť bola o poznanie iná než inokedy – šťavnatejšia a chuťovo pripomínali temer až smažené vajcia. Tak som zo zvedavosti preštudovala etiketu a doteraz mi vrie krv v žilách – obsah mäsa: 80% !!!! Obycajne nevinne vyzerajúce čisté kuracie „mäso“! A tom som vždy nadávala na UK http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?… !

    Takže mám takú idiotsky znejúcu otázku: neviete, aký býva podiel mäsa v tradičnom kuracom mäse (prsiach) v ČR bežne v predaji?

  2. Cappuccino, je rozdíl mezi levnějšími křehkými řízky, ty jsou napumpované vodou, proto je v nich jenom 80 procent masa, a běžnými řízky, tam by podíl masa měl být stoprocentní.

  3. jj, u krehcenych uz to tak chodi
    bohuzel jsme taky jedny jednou omylem koupili :// porad jsou v mrazaku

  4. Mě se dost líbí ten euphemism pro injektáž vodou: „křehké“ či „křehčené“ maso. Ha, ha, ha.
    V Anglii se jeden (u slanin) dívá po označení Dry Cure, ty jsou bez přidané vody.
    U jistého španělského salámu je tomu dokonce naopak, cituji:
    Chorizo Pamplona Picante
    Made with 125g of raw pork per 100g of finished product. Moisture is lost during the drying process.

  5. Ďakujem za vysvetlenie, už si budem dávať pozor…podobné praktiky som u nás zatiaľ nečakala. Inak tá skrehčujúca injektáž, nie je len voda, ale aj: jedlá sul, sacharid, bramborový škrob, stabilizátory E450, E 451, E452, E331, antioxidant E301, zahušťovadlo E415, kyselina E330. Už som to vravela, že mi vrie krv v žilách?!?
    Ak Cuketka v plnom fyzickom a psychickom zdraví prežije drastickú Vesničanskú misiu, tuším konvertujem aj ja… ;-)

  6. cappuccino: No ono kupovat bio kuřata za 300 Kč / kg taky není zrovna terno:))

  7. Křehčené a křehké maso na tácku ze super či hypermarketu je bohužel risk.
    Raději kupuji na váhu chlazené krůtí a z kuřecího hlavně stehenní řízky. Nebo prsní – v celku, jsou i s kostí. Odřezky se uvaří a náš pejsek si pochutná na chrupavce i masu. :-)
    Na bio kuře také nemám. To jde jen vyjímečně. :-(

    Minulý týden jsem ze zvědavosti jukla na štítky v Intersparu. V mletém mase několik „éček“, vláknina a sůl. Děkuji, nechci!

  8. 7. Pivli: sice OT, ale zde na tomto fóru už poněkolikáté prosím pěkně – VÝJIMEČNĚ

    vždyť přece nejdřív dlouhý tvrdý a pak teprve krátký a měkký, jinak by to ani nebylo logický… ;)

    jinak k tématu, co možná nekupuju maso, na kterým není vidět, jaká součástka zvířete to původně byla, čili mletý, pak takový ty indiferentní „řízky“ a „plátky“, „kostky na guláš“… i neBIO kuře je vcelku poživatelný, pokud nebylo naočkováno, resp. rozhodně je daleko poživatelnější než naočkovaný.
    a kromě toho čtu etikety, v rodině potravinovýho alergika už je to podmíněnej reflex

  9. křehčené maso jsme tady už myslím jednou řešili. klíčové je to, že křehčené kuřecí už není maso, ale polotovar

  10. 8. Nojo, proč si to stále špatně odvozuju? Nevidím výjimku, ale vyjímání. Hmmm… :-)))
    Už bych si to konečně mohla zapamatovat!

  11. Kuřatům se už leta vyhýbám a kuřecí prsa podle me nejsou maso, ale jedná se o polystyrén. Chuť zádná, jenom to při kousání skřípe mezi zubama. Připadá mi to jako uměla strava z nejakýho scifi filmu. Uz to, že za nekolik tejdnu naroste kureti takovej sval, jako sou prsa, hovori o tom, ze to musi bejt vyhnany nejakou chemií.

  12. Maso nakupuju v řeznictví, ještě lepší by bylo na farmě..Jsem čtenář štítků, ale taky mě občas někdo přelstí. Dneska jsem například dumala (rovněž v Tescu, ach jo) co je nakonec (teď čistě z hlediska konzumenta, nikoli etiky chovu) lepší koupit: vejce z hal, ale slepice krmené bůhvíčím, vejce z klecí, ale vzniklé snad na cereální směsi (snad to není taky podvod?) či bio vejce, ovšem bůhví odkud z ciziny, pěkně vytřesená po jízdě v kamionu..

  13. 11: Ni, jsou vyšlechtěný na rychlý růst.
    12: biovejce u nás dělá několk firem

  14. Pokud nemám domácí vejce od šťastných slepic( zrovna holky stávkujou), kupuji vejce z podestýlkového chovu. Je to snad aspoň menší zlo. Klecové nekupuji. Bio vajíčka – česká koupím jen občas. Ale naštěstí mám většinou ta domácí, vymazlená.

  15. Zrovna bio vejce v tescu jsou snad z Itálie nebo odkud. Rozhodně ne česká, ta jsou asi jen v menších bio obchodech. To byla jen úvaha nad Tesco dilema, když zrovna není šance nakoupit jinde.

  16. Křehčené maso je děs běs. Vejce kupuju zásadně z podestýlkového chovu, jako Pivli. Zdroj domácích bohužel nemám :o/

  17. ad maso, kdyz sme kdysi nakupovali gastrosuroviny pro nas podnik, zeptali jsme se na krehcene a normalni maso zrizence v masosekci v Makru (u toho velkyho mrazaku kde si musite pujcit bundu abyste neumrzli). rekl nam presne fakta a bez skrupuli doporucil nekrehcene maso. docela sem cumel na tu uprimnost. predtim sme ten krehcenej eklhaft jednou koupili a bylo to fakt nic vubec absolutne moc.

  18. Krutá příhoda od mého dobrého kamaráda řezníka- ptal jsem se na kuřecí maso, chtěl jsem to nejlepší pro 11 měsíčního syna, ptal jsem se na bio kvalitu…Vytřeštil na mě oči a řekl něco v tom smyslu, že kuřecí maso je v dnešní době antibiotik a stimulantů růstu to nejhorší, co můžu potomkovi koupit.Trocha zajímavých informací je třeba tady:

    http://necojako.blog.cz/…-kurata-skot

    takže kupujeme pro mlaďase telecí, pangase a občas zajedeme na Moravu k dědečkovi na vesnici pro králíka…

  19. 18.: S tím pangasem nevím, nevím… I tady u pana Cuketky už se napsalo ledacos o tom, kde ta ryba žije a čím jí krmí. Kupuj potomkovi spíš ryby, které byly chyceny na volném moři, a když si zvykne na rybí chuť (kterou pangasius postrádá), tak to taky nebude na škodu. Jinak si nemyslím, že zásadním problémem chovu kuřat by byla antibiotika a stimulanty (to je spíš taková městská legenda), horší jsou spíš podmínky, v jakých kuřata žijí…

  20. …ad pangas, zrovna ne moc cista ryba, vietnam,cina sladkovodni toky, no cistota v nich nic moc …chov pangase je masovy podobne jako velkochov vepru u nas…:(

  21. ad 19: Antibiotiká a stimulanty bohužiaľ zďaleka nie sú mestskou legendou a idú ruka v ruke so životnými podmienkami kurčiat. Antibiotiká sú priamym dôsledkom chovu v klietkach, kde vďaka exkrementom (holt aj uväznené kury majú biologické potreby, že) vzniká obrovské riziko vzniku rôznych chorôb…tak preventívne dostávajú dávky antibiotík. Rutina.

    Zatiaľ som o túto tému u nás popravde nezaujímala, tak neviem, či a nakoľko je chov vo viacposchodových klietkach bežný. Pamätám si ale na štatistiky z UK, ktoré hovorili, že priemerný Brit s priemernou konzumáciou hydinového mäsa takto nepriamo každý rok prijme množstvo antibiotík, ktoré zodpovedá jednej kompletnej antibiotickej liečbe angíny ročne (resp. možno to bola iná choroba, to si už fakt nepamätám).

  22. Cappuccino, stejně jako na postřiky u rostlin, tak na používání antibiotik z léčebných důvodů platí ochranné lhůty a musí se včas vysadit. Preventivní používání antibiotik je u nás i jinde v EU zakázáno od roku 2006. I v bio­zemědělství mají brojleři a nosnice nárok na tři dávky antibiotik. Absolutně je zakázáno používání anabolik (v USA je povoleno). Používání prostředků proti parazitům je bez omezení. Věř nebo ne, dodržování těchto zákazů hygienici (a konkurenti) hlídají.

  23. Lucka_B:

    díky, na tohle téma asi napíšu extra článek, je to snad jeden z nejčastějších a nejvitálnějším mýtů o velkoprodukci masa u nás :)

  24. 22+23: Kamarádka veterinářka teď má vlastní praxi veměstě, ale jednu dobu působila na venkově, mj. dělali i pro nějakej velkochov krav. A ta se vždycky může zbláznit, když někdo začne o antibiotikách, co mají krávy v krmení. Prohlašuje, že jednak se to nesmí, jednak i kdyby to někdo chtěl provozovat, při cenách antibiotik a nutný minimální dávce by jeho produkty musely nutně být cenově neschopný konkurence. Takže by to stejně neprovozoval dlouho.

  25. Cuketka: Takový článek by byl skvělý a i další podobné mýty by stálo za to vyvrátit / potvrdit, já jsem stejně jako Monika-cappuccino myslela, že ty ATB se používají…

  26. 23.: Pane Cuketko, na článek se těším, mýty je nutno vyvracet:-)

  27. njn, antibiotika jsou drahý, a to tak že dost.

  28. ad 21. a další – viz. vyhl 291/2003 Sb. ve znění pozdějších předpisů (tj. vyhl. 232/2005 Sb. a 375/2006 Sb. – a určitě ještě mezitím byla nějaká další, která mi unikla, člověk nestačí sledovat vše), jinak zde: http://aplikace.mvcr.cz/…sb098-03.pdf
    Ta antibiotika jsou opravdu úporná „urban legend“; no, ono jich je ohledně potravin víc. Třeba osobně mě už nebaví po sté vyvracet další obecně rozšířený blud, že při zpracování mléka se z něj odebírá tuk a nahrazuje nějakým rostlinným (nejčastěji se tvrdí, že řepkovým) olejem. Vysvětlovala jsem mockrát a už jsem rezignovala…

  29. Jawohl. Stejně tak se žadí mezi urban (marketing) legends že v EZ chovech se antibiotika nepoužívají. Kupodivu mohou. Dokonce i některé pesticidy (na bázi mědi a síry). A to už nemluvím o různých přírodních pesticidech.

  30. 28. ani u nízkotučného mléka se to nedělá?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.