Bio mléko amálka RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

29 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Mlékárna Lacrum vyrábí bio mléko Amálka ve skle. Mají dodávat do bio prodejen, Billy, Makra, Hypernovy a Globusu. Do hyperkarketů a Makra to nemám zrovna blízko a chodím tam zřídka. Viděl jste někdo Amálku v nějaké Bille v centru? Já zatím ne..A máte někdo s tímhle mlékem zkušenost?

  2. Tak já zatím v Bille zaregistrovala od Amálky pouze sýr a ten je moc dobrý. :)

  3. doporučuji ještě méně známé mléko od paní citterbatrové
    http://ekofarmabrezi.cz/
    kravské a NEHOMOGENIZOVAÉ to jest s lahodnou zátkou husté smetany :) doporučuji! (biozahrada, biotop, občas albio)

  4. Sýry Amálka vídám v Billách (a v Makru) běžně, mléko nevím.

  5. Jo, to nehomogenizované bych brala, ale budu si muset počkat, až bude nějaká tráva. V zimě (ehm vlastně už na jaře) je prostě mléka málo, v Biozahradě jsem se poptávala a prostě výpadek..Ta Amálka mě prostě jen zajímá, kupuju z nedostatku jiných příležitostí pořád Olmu a nějak už to není ono. I když stejně v chuti za poslední dobu vede jedno lokální a organic mléko koupené v New Yorku, to byl bez nadsázky nápoj bohů.
    Martina: no právě, jen ty sýry. Mléko ve skle jsem od nich zatím nikde nepotkala a moc o něm nevěděli ani potenciální distributoři.

  6. Jo a ještě koukám na to mléko z odkazu, ale to je jen kozí..nebo koukám špatně? Přiznám se, že to jedna z mála oblastí, kam jsem nepronikla. Mléčné výrobky můžu jen z kravského mléka, strašně mi nevoní ani kozí ani ovčí produkty (ty jsou trochu snesitelnější). Vím, že se o moc připravuju, ale bojím se, že tohle nezlomím..i když chutě se prý věkem mění.

  7. Hm, AVG mě nechce na ten odkaz pustit.
    Ale Olma je stále to lepší, co se dá sehnat. U mě vede mléko od anglického mlékaře, čerstvě vyzvednutné za dveřmi. Ve skle, plnotučné, pochopitelně. Mňamy!
    Na Amálku (mléko) jsem ještě nenarazila. Sýr mají dokonce i v naší šílené kantýně a je výborný.

  8. Dv:

    nn, dělá i kravské. ty sránky jsou bohužel nějaké divné, poznávací znak je obyč průhledná petka s červenýn uzávěrem, nemůžu na něj dopustit.

    já jsem teď zrovna v švýcarském valais, tak se pokusím taky nějaký mléčný standard ulovit. většinou to tady není problém.

    udělat nezávadné mléko evidentně umíme, udělat ho dobré i nezávadné to bude ještě na dlouho :)

  9. a jinak zpět k tématu – amálku ve skle jsem neviděl a chci! jeslti uvidím, podám report! :) co tak potom udělat jeden sedací SCUK o mléce :)

    zajímavý tip

  10. Super nápad, scuk o mléce!!!

  11. scuk v mléce! :D

  12. Mlékosraz, neboli tvaroh?

  13. hm, scuk mleko:) zni to zajimave. do toho bych se mozna i pridala, jenom ze nevim, jestli muzu – kdyz se snazim neomezovat pri hodnoceni na libi/nelibi:) mleko jenom kravske, anebo i dalsi druhy?

  14. 12. ano, ano, pěkně se srazíme – anóbrž scukneme! :-)))

  15. Dv: Po biomléce Amálka ve skle se ptejte v Biotopu ve Školské, je to v centru a Billa je asi dvě minuty pěšky, tak by vám to mohlo vyhovovat.
    V Biotopu a v jiných bioobchodech (Rozmarýna, prodejny bývalého Albia apod.) mají mléčné (kravské) bio-dynamické výrobky z Alp od firmy Berchtesgadener Land: od mléka – nízkotučné, plnotučné, v tetrapaku i ve skle (plnotučné ve skle má pod uzávěrem takovou tu smetanovou zátku, kterou musíte propíchnout, jinak mléko neteče) -, přes máslo, tvarohy (bylinkové, zjemnělé jogurtem a šlehačkou…), smetanu na šlehání, zakysanou smetanu, creme fraiche až po jogurty všemožných příchutí. Kromě mléka doporučuji rozhodně máslo A tučný tvaroh. A creme fraiche. A jogurty. Jo a zbytek taky.

  16. Díky za informace! V Biotopu se občas vyskytuju, bohužel obvykle těsně před zavíračkou a to je pozdě. To alpské jsem plnotučné měla – v tetrapaku a nijak nenadchlo. Ani nezklamalo, ale chyběla slast smetanové zátky a ultimátní chuť :)
    Pro mléčný scuk jsem všema deseti! Jen jestli bude co ochutnávat, proti trhu jinde je to tu děsně unifikované.
    Pivli: britské mléko za dveřma jsem taky milovala. To New Yorské se mu ostatně podobalo :)

  17. britské mléko za dveřma má i svou stinnou stránku, jmenovitě jeho hlučné doručení v nekřesťansky ranní hodinu. Dlouhá léta jsme to trpěli – spíme s pootevřeným oknem – a pan mlíkař si jakoby na just zrovna před naším barákem přerovnával na voze bedny. A hvízdal, falešně a na jedno brdo.

    Na smetanovou zátku se brzy naučili chodit ptáci, rozklovali hliníkový uzávěr a pili. Nejsem žádný citlivka, ale kde s tím zobákem byli před tím? Na trávníku zkoumajíce psí trus?

    Mléko nyní kupujeme v supermarketech.

  18. Mě chutnalo i to supermarketové, dobré a nešizené. Myslím, že tu debatu už to někdo někdy vedl, ale jak se možné, že britské mléko chutná úplně jinak? Tak výrazně sladce. U jižanských lučin to člověk pochopí, ale je britská pastvina tak úplně jiná než české luhy? Obdobnou chuť jako má britské (a i to výše zmíněné americké) mléko jsem nepotkala ani u české bioprodukce, ani u sedláka, co od něj přes léto bereme mlíko na vesnici.

  19. Bohužel chuť mlék nemohu osobně hodnotit. Ztratil jsem totiž, v určitém věku, schopnost syrové kravské mléko trávit bez antisociálních následků. Mnozí Asiati prý tuto schopnost (enzymy?) vůbec nemají.
    V čaji a v bešamelu se chuť mléka těžko odděluje od ostatních!

  20. 18: Dv, nebude to ovlivněno jen pastvinami, ale také plemenem krav.

  21. Mít na výběr mazi mlékem od mlékaře a supermarketovým, kupuju špuntovku (na drzé ptactvo) a volím hlučného a falešně si pískajícího mlékaře. :-)))
    Ale je fakt, že to supermarketové mléko v kanystříčcích je také výborné. Občas si ho přivezu a švagr si ho vozí vždycky když má být delší dobu v ČR. Už mu to naše české prostě nechutná.

  22. Naja, já si teď koupil UHT trvanlivé biomléko, co slibovalo výbornou chuť a chtnalo stejně hnusně, jako jakékoliv jiné UHT trvanlié mléko …

  23. Mléko od Amálky se mi konečně po několika nezdarech (vyprodáno) podařilo zakoupit. Nezklamalo, je moc dobré, lepší než olmí.

  24. 22: 120°C záhřev zničí kromě veškerých MO a většiny spor i chuťové niance, to dá rozum!

  25. 24: Samozřejmě. Pak je ale raklamní slogan na obalu „Výborná chuť z lesů a luk“ klamání spotřebitele.

  26. Možná by se tenhle příspěvek hodil do jiného fora, ale když už jsme u té Amálky… Koupila jsem dvě lahve amálky, na kterém se usazuje hutná smetana pěkně u krčku skeněné lahve..tučné je tedy dost. Datum spotřeby 25.4., z obchodu šly lahve rovnou do ledničky. Jedna láhev dobrá, druhá lehce nakyslá. Nevím, kde se stala chyba, ale každopádně je mi dost líto kvalitní bio mléko á 30 Kč za necelý litr jen tak vylít. Tak hledám, co s tím (a současně nemám žádné zkušenosti s výrobou domácích mléčných výrobků, jsem technologický srab.)Poradíte někdo něco lehkého? Jde z lehce kyslého mléka třeba tvaroh? Tuším, že i zkyslé mléko se pilo (kyška) ale bojím se, aby ta chuť nebyla odporná, jsem zvyklá na kysané mléko jen z obchodu. Prostě volám sos..

  27. Z lehce zkyslého jinak neupraveného mléka jde udělat tvaroh.

  28. Zahřejte ho těsně před bod varu, ono se zdrcne a pak nechte na plěně na jemném sítku vysušit. Bude z toho takový ten dobrý tvaroh jako za našich babiček.
    Dělám ho, ale přidávám citronovou šťávu nebo vinný ocet aby se mléko srazilo. Pasterované.

  29. 26. Z lehce nakyslého mléka dělám palačinky nebo lívance anebo s ním v pohodě třeba zadělám knedlíky. sice se tím v tomhle případě ztrácí ta výhoda bio, ale rozhodně se dá zužitkovat.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.