Kvas, jak na něj ? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

13 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chtěl bych si zkusit vyrobit kvas, tradiční to ukrajinský a ruský nápoj. Nemá někdo prověřený recept?

  2. Jeden recept jsem našla tady: http://www.labuznik.com/recipe.php?… – ovšem, pil jste to někdy? Já přímo v Rusku, z cisterny, která byla tehdy (1987) podle všeho běžným inventářem tamních vesnic a místní si pro něj chodili s třílitrovými láhvemi od okurek. Radši bych tenhle zážitek už neopakovala, ovšem – de gustibus non est diputandum, že jo. Tak mnoho zdaru při výrobě!

  3. Aido, já kvas nikdy nepil, v Rusku jsem nebyl, zvědavý jsem.
    Prosím, popište dojem, warts and all.
    Co asi vedlo místní ke konsumaci 3 litrů? Nuda?

  4. Kvas je nápoj vyrobený z kvašeného žitného chleba nebo kvásku. Je to velmi zdravý, osvěžující ale i hodně kalorický nápoj.
    V obchodech s ruskými potravinami můžete koupit instantví kvas.
    Domácí výroba není jednoduchá, zvlášt protože je potřeba žitný chleba který je v Rusku jiný než tady. Z kvásku se kvas dnes teměř nedelá.
    Nejednodušší způsob přípravy -
    V troubě usušíme suhary z 1–1,2kg žitného chleba (radějí ten chleba kupte v bio pekárně). Zalijte usušené a rozdrobené suhary 5 litry vroucí vody a nechte vychladnout asi 6 hodin. Zced'te tekutinu (měla by být průhledná ale trochu do hněda)přídejte 200gr cukru a dobře rozmíchejte. Pak v 1litru čisté vody rozmíchejte 50gr droždí a přídejte k tekutině s cukrem. Dejte na 12 hodin kvasit do tepla. Přelejte do litrových láhví a do každé lávhe přídejte 4–5 rozinek. Za 12 hodín dejte do chladu.
    Tak to dělávala sousedka když nemohla koupit ten kvas o kterém píše Aida :-)) A prodával se takhle točený z cisteren nejen ve vesnicích ale i v Moskvě a vůbec ve všech městech a vsích. Měl jedinečnou chut' a byl „živý“, měl trvanlivost jenom pár dní. Stejným způsobem se mimochodem prodávalo i pivo. Pokud kvas nepijete od dětství tak tomu nemusíte příjít na chut'. Kvas je pro Evropana chut'ově trochu neobvyklý. Ale v Rusku, na Ukrajíně a v Bělorusku jej pije snad každý.

  5. jednou kdysi dávno to dovezl kolega letadlem z ruska a bylo to zvláštní… trochu hnusný… ale dalo by se na to zvyknout.
    takže to zkusím z chleba moskva a bude.

  6. Já bych na vašem místě radějí nejdřív zašla do nějakého ruského obchodu a zkusila tam koupit hotový kvas v láhvi. Já mám nejrádějí značky Nekola a Očakovo. Nekupujte ale ty ovocné druhy, jsou hnusné. Uvídíte zda Vám bude vůbec chutnát a pijte ho hlavně dobře vychlázený, teplý kvas bych nepila ani já. Je škoda márnit tolik času na přípravu když to pak vylejete do dřezu :)

  7. lidiab ty jsi z ruska? jakože odbornice? ,–)
    v našem malém městě ruskej kšeft žádnej není.a vylejvání se nebojím, moje babička říkávala: „dobrý prase všechno spase“ a já jsem zatím nenarazil na něco, co bych nesnědl.

  8. Nejsem ruska, ale dlouho jsem tam žila.
    Já jsem myslela že jste z Prahy (nevím ale proč :))… tady je jích hodně.

  9. 3: Pane JJ, nevím, jestli si na tu chuť vzpomenu, už je to opravdu dlouho. Prostě, zkvašený chleba s cukrem. Ale kdyby na to byl člověk zvyklý celý život, asi by mu to chutnalo. Jo, kromě té zmiňované malé vísky jsme na to tenkrát natrefili i v Leningradě-Petrohradě-Sankt Petěrsburgu, v nějakém vnitrobloku.

  10. lidiab, kdepak, žďár nad sázavou. je tu sice hezky, ale ani jeden ruskej, arabskej ani vietnamskej krám s jídlem

  11. 9: kdyby na to byl člověk zvyklý celý život, asi by mu to chutnalo
    Příkladů by bylo více. Řecká retsina…

    Jak už jsem se tu možná zmínil, moji rodiče střádali chlebové kůrky, aby z nich udělali domácí víno (krom jiných – višňových, šípkových, atp.). Byl jsem tehdá moc malý na to, abych to
    víno dostal ochutnat, takže nemohu prozradit, jak to dopadlo.
    Pouze si nevzpomínám, že by toto víno bylo kdy později rodiči opakováno.

  12. 8: Liliab, vaše čeština je obdivuhodná. Hádám, že jste slovanského původu? Nechci se vtírat a narušovat vaše soukromí – klidně mě pošlete do Prčic!

    Se zájmem ale vyslechnu náznaky vašeho etnického zázemí.

  13. se to nějak nepovedlo… je to nějaký scíplý nic moc

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.