Plánujete si jídelníček? RSS

Štítky: ,

39 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. To by mě fakt dost zajímalo. My si tak maximálně řekneme, co bychom si asi mohli o víkendu udělat, budeme-li doma. I přes týden vaříme takřka každý den, leč často se plány, pokud vůbec byly, zvrhnou podle momentální chuti, na co pěkného kdo zrovna narazil a přinesl domů…

    Není to občas nezajímavé, ovšem má to i neblahé důsledky, že zrovna není po ruce co by být mělo, že něčeho je až příliš a zbytek po čase může skončit mezi odpadky, nebo taky může vyschnout fantazie a jeden, dva i víc stojí před otázkou, co bude dneska k večeři tak dlouho, že jdou spát hladoví. No to ne, to jsem přehnal, ale problém to určitě je.

    Takže jak, plánujete si domácí jídelníčky, a podle nich nákupy, na týden, na dva, na měsíc, nebo to necháváte osudu? Na papír, v telefonu, v počítači, nebo jen v hlavě? A jak řešíte nejrůznější změny, které zákonitě musí nastat?

  2. Nad večeří přemýšlím většinou v tramvaji cestou z práce a podle toho, co vymyslím, tak buď někde vystoupím na nákup nebo ne. Dopředu plánuju jen pro návštěvy nebo složitější experimenty na víkend.

  3. Dopředu plánuju návštěvy a víkendy. Pražské víkendy jsou zhusta ve znamení dvou kuchyňských budíků, jeden kontroluje sporák, druhý troubu. Vyrábí se totiž základ na všední večeře, mé žravé potomstvo se jich dožaduje s argumentem, že školní jídelna nic moc (bohužel mají pravdu). V neděli večer se tedy porcuje a mrazí a přes týden se k základu přidá, co je po ruce.

  4. Tak jídelníček mám opravdu důkladný :) – mám sestavené týdenní jídelníčky v excelu (mám jich momentálně šest), u nich vždy utříděný (aby manžel nemusel pobíhat po krámě od mlíka k luštěninám a zpět) seznam nákupu na celý jídelníček (vůle je pouze v ovozelu, jelikož berem bedýnku, tak jsou v jídelníčku uvedena některá jídla „podle bedýnky“). A na ledničku přišpendlím každý týden jak jídelníček stávající, tak i ten na další týden s nákupním seznamem, který proškrtáváme a doplňujeme průběžně podle toho, co doma dojde či přebývá (typu mouka, ocet…prostě takové ty dlouhodobější potraviny).
    Důvodem jídelníčku je na prvním místě to, že vařím denně dvě jídla – večeři a pak ještě oběd na druhý den do práce – a kdo to má furt vymýšlet, žejo.
    A dalším důvodem jsou finance a komplikovanost nákupů. Když manžel udělá jednou týdně nákup všeho na celý jídelníček, tak ušetříme za měsíc kolem 3000Kč (máme to spočítáno). – je to hlavně proto, že když nakupujem podle momentální chuti a hladu, tak při cestě pro jednu chybějící surovinu typu tvaroh utratíme v krámě pět stovek za spoustu věcí, které na nás mámivě koukaly. A pak to třeba zbyde, projde, vyhodí se, nebo se přežerem blbinek, na které byla v krámě akutní chuť… :-) A ušetříme i spoustu času zbůhdarma ubitého ve frontách na kase.

    Hrozně se nám to osvědčilo. Nejsme tedy otroky jídelníčku denního – spíš jde prostě o seznam čtrnácti jídel na sedm dní, ze kterých daný den vyberem to, na co je chuť a nálada. Suroviny jsou už ale vždy doma.

    Samozřejmě se stane, že z nějakého důvodu některý den vynecháme (třeba jdem na večeři, nebo třeba dostanem něco, čemu se nedá odolat či to podléhá zkáze) – ale to je celkem jedno, pak se prostě jídelníček prodlouží o ten jeden den.

    Zrovna jsme včera „vypadli z jídelníčku“ :-) – měla být svíčková, ale dostali jsme perličku, tak byla pintade au chou a svíčková se posune.

  5. 4. Ano ano, popisované problémy jsou přesně ty, s kterými se setkáváme. A tak si právě pohrávám s myšlenkou sofistikovanějšího přístupu a rád bych znal zkušenosti ostatních. Občas mi totiž probleskne hlavou scéna z Pelíšků, jak Donutil na stroji klape týdenní jídelní lístek, zatímco v kuchyni se vaří něco úplně jiného, tak bych tedy nechtěl dopadnout :-)

  6. kami – nechcete to zveřejnit?

  7. 5.
    Nojo, taky jsem (pod Pelíškovským vlivem) jídelníček nechtěla, byť moje mamča si ho v době našeho dětství dělala a nepřišlo mi to nijak komické, tady je vidět, jak mocně na nás média působí :-)
    Hlavně je podle mě důležité, aby si jídelníček sestavil ten, kdo podle něj pak bude vařit. Což je právě Pelíšková vada.

    Ale vaření dvou jídel denně večer po práci mě postupně začalo trochu ubíjet – hlavně ta otázka CO VAŘIT. A pak taky nesmírně protivná nutnost vystoupit z autobusu, který by mě dovezl až domů, kvůli tomu, abych běžela koupit něco, co pro jídlo, které jsem na večer pracně vymyslela, doma chybí. A pak i ty peníze – nějak moc ubývaly. A jsem teď fakt spokojená. Ale rozhodně Změna jídelního lístku vyhrazena! :-D

    6.
    Zveřejnit? No, nevím, není to nijak oslnivý intelektuální výplod :) A navíc je výběr jídel poplatný mému těhotenství, takže tam nejsou žádné rizikové potraviny z důvodu toxoplazmózy a listeriózy, což z hlediska normálního netěhotného konzumenta výběr jídel docela omezuje. Ale jestli jídelníček chcete, klidně Vám ho pošlu :-)

  8. Kami, priznam se bez muceni, ze me by to taky zajimalo…:)

  9. Čtu se zájmem!
    Osobně plánuji na den nebo na dva dopředu. Velkou roli hraje co je právě k mání na zahradě a ve kšeftefch, a co už jsme dlouho neměli. Obměna je pro nás důležitá, ale často, jelikož jíme většinou pouze ve dvou, se jedno jídlo roztáhne přes dva dny, i více.
    Konkrétní příklad: Kuře pečené, s bramborem, atd. Sendviče či salát. Rýžový pokrm, pilaf či curry. Polévka z kostry a odřezků.

    Oproti našim předkům má spousta z nás jednu velkou výhodu: mrazák. Tj hrášek, špenát, veka chleba, domácí vývar, rybí filé je, s trochou základní všímavosti a doplňování, prakticky stále po ruce.

  10. 6., 8. – Jako klidně, i když je to spíš sranda, nepsala jsem to s žádnými literárními ambicemi :). Ale sem se to technicky dát nedá, takže vám to asi stejně jinak než emilem ukázat nedokážu, je to 6 listů v excelovém souboru.

    9. Mrazák je prima kamarád. Ryby, příležitostně maso z venkova, přebytky zeleniny z bedýnky…a vývar (ten si leju redukovaný do pytlíků na ledové kostky pro malé dochucování polévek a do kelímků od jogurtů na podlévání ve větším).
    Navíc hodně zavařuju, takže spoustu věcí mám v podobě polotovarů ve špajzu – včetně třeba polotovarů zeleninových omáček (asi jako jsou různé hotové omáčky ve skleničkách Uncle Ben´s a podobně).
    Uchovávat dlouhodobě věci v mrazáku totiž nechci – jednak není tak veliký, jednak se to pak dost prodražuje, po pár měsících v mrazáku už má mrkev hodnotu čerstvě zakoupené argentinské svíčkové :)
    Řídit se úrodou ze zahrady bohužel moc nemůžu – sklizeň z 37 m2 není zas tak závratná, aby ovlivnila jídelní skladbu :) – ale rozhodně mám hromadu čerstvého koření (včetně třeba vavřínu, který na zimu schovávám), takže kořením můžu rámcová jídla jídelníčku výrazně měnit.

    Bohužel bydlím sice v Praze, ale na takové periferii, že tu nelze jen tak doběhnout do zeleniny/mlíkár­ny/řeznictví…do­konce ani vietnamské večerky pro nějaké něco. Je nutné jet autobusem do supermarketu (resp. spíše cestou z práce u něj vystoupit, nakoupit, znova nastoupit) – což nás ukrutánsky nebaví a nakupování se snažíme redukovat na minimum.
    Tedy nakupování podle toho, co je k mání, je zhola nemožné, jelikož tady není k mání nic :)

  11. kami:

    (pošlete kdyžtak na info@cuketka.cz zpracoval bych toto tak, aby zde byl odkaz ke sažení :)

  12. A nebo Google Docs – http://docs.google.com publikovat a sem hodit odkaz.

  13. 11., 12. Tak jsem to poslala na ten mail. S google dokumenty bych musela hodně bojovat – už zas nevím heslo svého google účtu.

    Ale fakt to berte s rezervou, prosím :) Je to jídelníček poplatný těhotenským rizikům a taky hodně těhotenským chutím (proto tolik toho kyselého zelí a smetany, třeba) :)

  14. 13: Já bych se to nebál, určitě není třeba se stále omlouvat :-)

    Už se těším, až to pan C. vyvěsí…

  15. kami:

    omlouvám se, mám tam překlep, správná adresa: info@cuketka.cz ! ;) díky

  16. 10, Kami: Zahrada 37 m2, je-li tím míněna plocha záhonů a má-li to slunce a ochranu před vichry, není vůbec špatná! Na tom by vyrostlo pár večeří a obědů. :-)

    se to pak dost prodražuje, po pár měsících v mrazáku už má mrkev hodnotu čerstvě zakoupené argentinské svíčkové.
    Zde bych potřeboval objasnění: Měl jsem doposud zato, že jak je jednou něco (mrkev, atp) zmrazeno, tak uchovávat to v uzavřeném mrazáku stojí minimum. Dokonce jsem četl rady, že je úspornější mít mrazák plný, tj zaplnit ho třeba i prázdnými škatulemi – menší výměna vzduchu při otevírání dveří, předpokládám.
    (Omlouvám se, pakliže tímto příliš odbočuji od téma „Jídelníček“, ale fakt by mě to zajímalo.)

  17. U nás se jídelníček velmi osvědčil – pracujeme s manželem oba doma, takže vařím obědy i večere a také společně snídáme, takže vlastně min. 3 jídla denně a kvůli jídelníčku odpadají situace, kdy stojím v poledne před lednicí či mražákem a vymýšlím, co uvařit. A kvůli těm nákupům je to naprosto super – finanční úsporu mohu také potvrdit, prostě co není na seznamu se nekupuje. Bydlíme na pidi vesnici, takže u nás pořídíme jenom takový základní nákup (podporujeme místní krámek, je super, že vůbec existuje), tak 1× týdně jezdíme do menšího města do supermarketu a tak cca 1× měsičně do velkého krámu (Makro, Globus atd.) – takže u nás jsou průběžně dva seznamy – na místní nákup a pak suroviny, které seženu jenom ve větším krámě – funguje to bez problémů.
    Na jídelníček mám speciální sešit – formát A5 – list mám přeložený, na jedné půlce je jídelníček na 2 dny/strana – na druhé půlce píšu nákupní seznam a pak pouze odtrhu a hurá do krámu. Oblíbené recepty eviduju v počítači, takže nápady tahám odtamtud a taky jsem pořád obložená kuchařkami a časáky, takže se ňuchňám a když se mi něco líbí, tak šup s tím do jídeláku. Snažíme se dodržovat 2× týdně bezmasé hlavní jídlo a 2× ryba – na to je jídelníček taky fajn. Manžel se nejdříve smál, ale po cca dvou letech už si tak zvykl, že se po seznamu ptá sám a sešit pravidelně skenuje, aby věděl, co ho čeká :-))
    Jinak samozřejmě to není dogma – když soused donese králíka, tak je prostě králík a nehrotí se to.

  18. Ještě k inspiračním vzorům – u nás kromě klasických časáků jako Apetit nebo Chef gurmán se docela osvědčilo opisovat z týdenní nabídky restaurací. Podle názvu odhadnu co a jak a případně dohledám konkrétní postupy na netu.

  19. 15. Tak jsem to poslala na tenhle mail

  20. tady je link na jídelníček, který poslala kami :) díky!

    http://spreadsheets.google.com/pub?…

  21. 16:
    Zahrada 37 m2 je sice krásně slunná, jižně orientovaná, před větrem chráněná (pěstitelsky dokonalá), ale je to vlastně jen předzahrádka u bytu – třetina vydlážděná (ale tam mám aspoň květináče s rajčaty a jahodami:) )a na zbytku kus trávy, broskvoňka, tři borůvky a pořádný záhon s bylinkami. Takže jídlo na tom neupěstuju:)

    K mrazáku – bylo to myšleno poněkud obrazně (nevím, kolik stojí argentinská svíčková), ale myslím tím to, že uchovávání potravin takřka bezcenných (finančně) jako je mrkev, která je navíc dostupná po celý rok díky možnostem mimomrazákového skladování (pěkně v písku ve sklepě:) ), se ve srovnání s její pořizovací hodnotou prodražuje na elektřině několikanásobně. Samozřejmě je výhodnější mít v mrazáku aspoň mrkev, než ho mít puštěný naprázdno – ale celkově ekonomické to určitě není. Mrazák má smysl na uchovávání cenných potravin, u nichž cena elektřiny nečiní násobek, ale zlomek jejich hodnoty, a to zejména pro uchování do doby mimo jejich sezónu, kdy jejich cena v obchodě převýší pořizovací cenu navýšenou o elektřinu. Snad je to srozumitelné.

    17.
    Další jídelníčkář! :) – Je to prima věc, že? Jak vidím, tak hlavně pro lidi se zhoršenou dostupností nákupů.

  22. Ahoj, začala jsem dělat jídelníčky kolem vánoc, protože jsem se s přítelem přestehovala k tátovi a dostala jsem na starost domácnost čítající 6 osob plus neustálý proud nečekaných návštěv, navíc každý si přišel do kuchyně a vařil co ho napadlo, takže člověk přijda večer z práce netušil, jestli ho čeká několik hrnců nedojedeného jídla, nebo naopak několik hladových lidí zajímajících se, co bude k večeři :-) Tak jsem si řekla, že tomu musím dát nějaký systém.

    Nyní dělám vždy o víkendu jídelníček na další týden, přímo s konkrétními jídly, přes týden dělám taková, která se dají ohřívat, protože vždy navařím večer po příchodu z práce jídlo na další den. O víkendu se vyblbnu na složitějších věcech. Většinou jediné změny a přesuny vůči jídelníčků tkví v tom, že jeden den se plánované jídlo vynechá, aby se dojedlo, co zbylo.

    Kami, zajímalo by mě osobně, jaká omezení jsi přijala do jídelníčku z hlediska těhotenství (když odmyslím ty obvyklé jako alkohol), díky!

  23. 22. klaaarka

    Hlavně jsem se bála listeriosy. Takže jsem nejedla žádné hotové lahůdkářské výrobky (chlebíčky, saláty); vážené uzeniny a sýry z těch prodejen, kde mají saláty, sýry i uzeniny pohromadě; žádné zrající měkké sýry (hermelín, niva, syrečky…); žádné mléčné výrobky z nepasterizovaného mléka. A nic z domácí zabijačky. Leda, pokud jsem si to doma pořádně tepelně opracovala.
    A zuřivě jsem drhla veškerou zeleninu, především kořenovou.

    Potom, vzhledem k tomu, že jsem neprodělala toxoplasmosu, jsem nejedla žádné nedostatečně propečené maso. Proto nejsou v jídelníčkách výše žádné steaky a tak. Ale promořenost toxoplasmosou u těhotných je kolem 30%, takže třetina těhotných steaky klíďo může :)

    Pak jsem si dávala pozor na potraviny obsahující umělá sladidla, hlavně sacharin (ten dělá nádory dětí).

    Mimo tahle vážnější rizika jsem se vyhýbala i potravinám, které nejsou moc vhodné, ale to už ne tak striktně. Kofein zhoršuje ukládání vápníku do kostí miminka, takže jsem skoro nepila kafe, ale sem tam jo. A pak jsem se snažila vyhnout potravinám s hodně konzervanty, což ale dělám tak nějak pořád, nemám moc chuť na kyselinu benzoovou a takové věci :)

    No, to je asi všechno.

  24. Mám pomalý hrnec, malý mražák a nemám mikrovlnku, takže plánovat musím, i kdybych nechtěla. Pokud chceme obědvat krátce po poledni, musím suroviny do pomalého hrnce dát už ráno – dříve, než bych si pro ně mohla někam zaběhnout.

    Mikrovlnka se mi momentálně do kuchyně nevejde. Zpočátku mi docela chyběla (jsme jen dva, tak je třeba často ohřát něco z předchozího dne), ale teď už vůbec ne. Navíc jsem ráda, že si nemohu jen tak za chvilku něco rozmrazit (ono do toho mého mražáku stejně moc věcí nevejde) a musím o jídle přemýšlet předem. Jíme tím pádem promyšleněji a o dost zdravěji než třeba moje kamarádka, která je v těchto věcech jako zvířátko. Ačkoli pracuje doma, na jídlo si vzpomene krátce před polednem, takže jí často nezbývá než osmažit na pánvi nějaké maso, které si krátce předtím rozmrazila (mražák má obrovský), a k tomu jíst obvykle špagety nebo hranolky. Oproti ní často jíme různá dušená a na čas náročná jídla (čas vaření, nikoli nutně můj čas strávený v kuchyni) a vůbec máme pestřejší jídelníček. Narozdíl od ní navíc netloustneme a v přepočtu na osobu utrácíme za potraviny méně, i když si necháváme záležet na kvalitě. :)

    Pevný plán na jednotlivé dny nemívám (jen když jedeme někam pryč a je třeba vařit tak, aby nic nezbylo a nemuselo se vyhodit), ale vždy se mi v hlavě točí nějakých pět jídel, která bych chtěla v nejbližší době uvařit. Podle okolností (když třeba jdu kolem řeznictví a seženu nějaký pěkný kousek) samozřejmě mohu i improvizovat. Nerada bych musela v pět odpoledne přemýšlet, co budeme v sedm jíst. Myslím, že by mě to stresovalo.

  25. Kami, chválím zodpovědný přístup. A protože jsem zvědavá, rovnou se zeptám – už něco máte, nebo jste zatím matka čekatelka? Nějak jsem to z místní debaty nepostřehla; pokud jste se už ovšem zmínila, omlouvám se. A omlouvám se i za tu svou zvědavost.

  26. Kami: díky moc, srozumitelné a přehledné, ukládám k pozdějšímu použití (doufám, že ne zase moc pozdnímu :c) ) a omlouvám se za OT :-))

  27. 25. aida
    Měli jsme holčičku, zemřela nám. Ne ale na žádnou z výše uvedených infekcí, takže moje opatrnost byla dostatečná.

  28. Ježiškunakřižku, moc a moc a moc se omlouvám, že jsem se ptala! Nezlobte se, jestli můžete. Je mi to líto, moc. Ach jo.
    Ale držím Vám pěsti, Vy jste taková pozitivní bytost, určitě bude brzo líp!
    Ještě jednou se omlouvám, je mi trapně, nezlobte se.

  29. Nezlobím se, nemohla jste to přece tušit. Taky věřím, že snad bude líp. Mějte se hezky. K.

  30. Kami, ještě jednou se omlouvám, nezlobte se.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.