Náhrada za máslo RSS

Štítky: ,

20 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Máslo je super, ale bohužel mám syna s alergií na mléčné výrobky (tedy i máslo). Chtěl bych udělat nějaké cukroví, které by mohl jíst o vánocích. Máte nějaký tip, jaký tuk použít, aby fungoval v receptech co nejlépe.
    Zatím jsem udělal pokus s kokosovým olejem. Docela to jde, ale třeba mi někdo tady poradí lepší (a třeba i levnější) variantu.

  2. Tomáš:

    my doma děláme např. vanilkové rohlíčky se sádlem. naprosto bez problémů. v chuti nepoznáte ani prt ;)

  3. Řekové dělají cukroví s olivovým olejem, pomerančovou šťávou a brandy (peče se, takže alkohol se ztratí). Můžu vyštrachat recept.

  4. JJ, taky bych použil buď olivový olej (hlavně do čokoládových věcí) a nebo vepřové sádlo, ideálně tzv. vniřní – myslím, že to jsou vyškvařené vepřové bránice.

  5. Medvědí tlapičky se dají udělat i ze škvarků. Jsou výtečné a škvarky v tom taky nepoznáte. :-)
    Řecké cukroví, zcela bez tuku můžete vyzkoušet třeba podle tohoto receptu:
     http://www.cuketka.cz/?…

    Pro zajímavost – Interspar teď rozjel řadu výrobků bez laktozy, bez laktozy a lepku a bez lepku. Mimo jiné, mají i máslo.
    http://www.interspar.cz/…_laktozy.htm

  6. 5. Pivli, tady není problém v laktóze, ale v BKM. Měla jsem doma to samé, bez mléka jsme kvůli synovi pekli dvoje vánoce, než se alergie upravila. A letos tak pečeme znovu kvůli ségře, její plně kojenej syn má stejný problémy.

    1. Tomáši, jednoduché formičkové cukroví: 25 dkg 100% tuku, 23 dkg prášk. cukru, 38–40 dkg hl. mouky, 1,5 van. cukru. Těsto rozdělit na půlku, do poloviny zapracovat 2 lžíce kakaa (nebo karobu, chutná to pak trochu jinak, ale taky je to dobrý). Do vymaštěných formiček dávat po kousku světlého a tmavého těsta, upéct do růžova.

    A jinak většina těst, která jsou původně z másla, se dají úspěšně upéct z potravinářského tuku. Samozřejmě ne z Hery, ta má ve složení mléko nebo syrovátku, teď nevím. Ale ty obyčejnější, typu Stela, Linco… chce to teda složení přečíst, ale některé z nich mají maximálně nějaké máslové aroma, které samozřejmě zná máslo (potažmo mléko) jen z reklamního prospektu, je to jen rostlinný tuk, voda a emulgátor. A u těch je to otázka nějakých 15–17 korun za kostku…

  7. 1. Pokud máte ještě nějaký bojový problémy se synovou dietou, ptejte se. Syn byl od nějakých 18 měsíců (diagnóza) do 3 let na dietě bez BKM, pšenice, vajec a nějakých dalších drobností. Ve třech letech povolili mléko, ve čtyřech pšenici, vejce zatím zůstává. Takže zkušenosti z boje by se nějaké našly.

  8. 6. Já to s tím máslem psala jako zajímavost, přijde mi to jako dobrý počin. :-)

  9. 8. Jasně, počin je to dobrej, ale Tomáš není jeho cílová skupina. On Interspar vůbec má na supermarket neobvykle mnoho „minoritních“ potravin. Ale strava pro eliminační dietu je holt ještě trochu jinde.

  10. Díky všem za rady. Syn opravdu nemá problém s laktózou, ale předpokládám, že spíš s tím proteinem (nevím který).
    Subjektivně mi přijde, že olivový nebo slunečnicový olej dost mění chuť. Zkoušel jsem podzemnicový a to mi chuťově přišlo lepší. U těch tekutých olejů mám ale trochu problém s tím, že musím odhadnout množství, protože to zředí těsto. Takže např. když je v receptu 200 g másla, tak kolik je to ml oleje. To ale prošlápnu.
    Sádlo dobrý, ale už se mi stalo, že mi to nesedlo po chuťové stránce. Přijde mi, že někde funguje a někde ne.

    MobyDick: potravinářský tuk. Já měl za to, že to je plný transmastných kyselin a dívám se na tyhle věci dost s opovržením, ale třeba mě vyvedete z omylu. Jak to je?

  11. 10: Olivový olej obecně (jsou více a méně výrazné druhy) opravdu mění chuť, ale třeba u těch čokoládových věcí pro mě příjemně.

    Asi to bude chtít opravdu pro každý druh něco jiného, univerzální náhrada se těžko najde.

  12. 10. no, přesná čísla se tak snadno nedovíte, už proto, že když už dělají testy, platí to jen pro tu kterou várku. Ale vzhledem k tomu, že přes rok to skoro nepoužívám, usoudila jsem, že v těch pár kouscích, co dítě sní, toho nebude tolik, abych kvůli tomu nepekla vůbec.
    Kromě toho, když jsem párkrát viděla testy, některé ty levné z toho vyšly překvapivě dobře – ale jak říkám, tady stačí narazit na lepší nebo horší šarži.

    Ale byla bych opatrná s podzemnicovým olejem. Arašídy jsou dost silnej alergen. Okamžitý riziko z alergizace je mnohem vyšší, než kam se nasčítá dlouhodobé riziko trans-tuků

  13. 10: Ano, v tom řeckém je olivový olej znát, ale je to tak dobré.

  14. 14.Zrovna ted jsem videl porad Pod Poklickou ktery se venoval nahradam a zminili tam rozmixovane susene ovoce s trochou vody (merunky nebo svestky).

  15. jj, přidám se k Mirkovi, není na škodu se rovnou podívat, jak řeší vánoční cukroví vegani nebo makrobiotici. v jejich receptech se nenahrazuje jen jedna komponenta v konvenčním receptu, ale recepty jsou postavené od základu na alternativních surovinách.

    někdy je docela zájímavé to zkusit nebo ochutnat. člověk je někdy překvapený, jak moc dobré to bez másla, bílé mouky a vajíček mají!!! :)

  16. Skvělý je kokosový tuk (popř. olej), máslo nahradí dokonale a jeho chuť se většinou do cukroví skvěle hodí. Také je lehký a zdravý. Zatím jsem ho dával např. do veganských ovesných sušenek a musím říct, že výborné. Krásně držely a byly jako máslové :)

    Dá se koupit např. v countrylife ale občas se na něj dá narazit v Bille, Albertu nebo Tescu. Má poměrně nízký bod tání, takže občas na něj narazíte v obchodě v tuhé podobě spíš jako sádlo a někdy v tekutější.

  17. Pokud jde jen o alergii na bílkovinu v másle obsaženou, pak se mi osvědčilo přepuštěné máslo, tam jde o téměř čistý tuk. Ale samozřejmě záleží na každém alergikovi, co snáší.

  18. Skvělé recepty bez mléka, másla a mnohdy i vajec jsou tady: http://www.varimezdrave.cz/…pty/cukrovi/

  19. ↪ 10 Tomáš Bleša:
    Obecně když je v receptu pasné rozpuštěné máslo, tak lze nahradit olejem bez problémů. Např. v mém receptu na perníčky to tak je. Jinak mám zkušenost u litých těst (bábovka, muffiny), že když nemám máslo, nahradím olejem a na konzistenci se to nepozná… na chuti ovšem malinko ano.

  20. Kokosový a nebo kakaový tuk. Nejen, že má pevnou konzistenci, takže nebude v těstech dělat hokej jako oleje, co se hydratace týče ale navíc jaksi jejich jemná příchuť si přímo říká o použití do cukroví.

    Kokosový tuk mají třeba v DM a ve zdravých výživách. Kakaové másla by mělo být ve zdravých výživách a nebo na internetech.

    A teda v přepuštěném másle by kasein být neměl.
    http://vyzivujicitradice.cz/…vni-senosec/

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.