Bramborová kaše bez mléka RSS

Štítky: ,

23 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ví někdo, jak udělat bramborovou kaši bez mléka (kvůli alergikovi)? Vím, že by se daly udělat šťouchané brambory s cibulkou, ale chtěla bych něco, co by se konzistencí podobalo bramborové kaši od maminky, pokud je to vůbec možné.

  2. jesli nevadí sojové mléko, tak radím rozmíchat sojové sušené v horké vodě a dále jako s mlékem, ale nevím nezkoušela jsem, pouze do kávy a tam je to dobré.

  3. Jednou jsem náhodně udělala kaši ze společně uvařených brambor a cukety. Při rozmixování cuketa pustila tolik šťávy, že už nebylo třeba ředit.

  4. A ani kysaná smetana anebo smetanový sýr tam nesmí být? Pokud ne tak zbýva opravdu jen to sojové mléko.

  5. Možná by šel jogurt (budu muset ověřit), ale nevím, jak by to dopadlo. Nezkoušel to někdo?

  6. A máte ověřeno, že jogurt by alergik mohl? Když měl chlapeček alergii na BKM, měl to od Šumavy k Tatrám… ani mlíko, ani jogurt, ani máslo, ani Sunar, dokonce ani HA kojenecké mléko.
    Mateřské mléko teda mohl. A naštěstí toleroval aspoň Nutrilon Pepti, takže jsme nemuseli do kaší používat Neocate (týdenní dávka bratru 1600–1700)

    Což je vlastně i odpověď. Běžně se kaše dělá s mlékem, které alergik může – rýžové, ovesné…, další možnost je Nutrilon Pepti, malým dětem se dělá i z odstříkaného mateřského.

  7. když jsem měla jako dítě antibiotika, ke kterým jsem nesměla mléko, tak se kaše zadělávala vodou, ve které se brambory vařily, nechutná to tak špatně, jak to zní a vlastně je to docela dost normální brkaše, kaše z jogurtu zní strašně

  8. Jogurt (řecký) občas v malém množství do kaše přidávám.

    Vzal bych v úvahu bramborovou kaši s krupkami. Krupky namočím a vařím doměkka zvlášť, pak spojím. Chutná to anglické tchýni a všem kolem. Kaši dělám normálním způsobem.

    Ale, napadá mi, Jano, že by šla by použít ta „voda“ z krupek (jinak zde lidový lék na veškeré „waterworks“ problémy a vyhlášený čistič ledvin), plus dobrý oliváč. Stroužek česněku vařený společně buď s brambory a nebo s krupkami by tomu jen prospěl.

  9. Pokud alergik snese máslo, dal bych to a doplnil nějakým tím sojovým a pod „mlékem“

  10. 9 Kytka: jenže to je právě to, co nevíme. Pro alergika na mléko jsem pár let vařila, takže si umím poradit s dost věcma, ale tady je zoufale málo informací…

  11. Bramborová kaše jde dělat úplně v pohodě bez mléka. Já rozdíl ani nepoznám, ale jde o to, na jakou jste zvyklá. Nám totiž nejvíc chutná úplně jednoduchá zákládní – brambory, mléko (či ne), sůl. Žádné máslo ani nic dalšího. Takže jsou to vlastně rozmačkané osolené brambory spojené mlékem nebo horkou vodou. Nejlepší:)

  12. Mám za to, že Frantíci dělají někdy brkaši bez mléčných surovin, se šťávou vypečenou z masa. Bali, votre opinion?

  13. Vlastně nikdy do brkaše mléko nedáváme. Buď máslo, nebo sádlo, olivový olej by měl jít také.

    Co je ale špica věc, přidejte do hrnce před vařením kyselé zelí a pak to rozšťouchejte. Eňo, ňuňo.

    Problémem sójového mléka je, že je zheuba stejně alergenní jako kravské a nejednou je alergie (resp. nesnášenlivost) na obojí najednou.

  14. Však proto taky říkám „mléko, které alergik může“ – chlapeček byl jakožto dvouletý od sóji držen co nejdál. zrovna kaši jsem mu dělala s Nutrilonem, obecně se mi k používání na většinu věcí víc osvědčilo mléko ovesné než rýžové, líp se mi s ním dělalo.
    a chlapečkovi to bylo na chuť asi jedno – když jsem zkusmo jedny lívance rozdělila na dvě dávky s oběma mléky, bylo mu úplně jedno, ze kterého talíře zrovna má.

  15. Tak se za to sušené sojové mléko omlouvám. přikláním se k rozšťouchání brambor s vodou, co se v ní vařily.Konzistence brkaše je totožná jako s mlékem.

  16. Imho je tam hlavní ten tuk :)

  17. 16. u nás doma se kvůli tatínkovi vařilo přísně bez tuku, tedy i bramborová kaše, neshledávám na bramborové kaši bez čtvrtky másla nic špatného, spíše naopak, a sama si ji dělám bez tuku a je moc dobrá

  18. Jani, podle toho, co může. Můj soukromý chuťový seznam je:

    1. kaše z Alpro Soya nebo Provamel „mléka“ – chuťově nejvíc připomínají normální kravské mléko, ale cenově jsou na špičce
    2. mléka z drogerie DM – Alnatura: nejčastěji používáme rýžové, ale musí si člověk zvyknout na trochu jinou chuť. Nejblíž chuti kravského mléka je asi Alnatura mix sójové a rýžové.
    3. v nouzi nebo na cestách rozpustné sójové mléko Zajíc. Určitě nejlevnější, ale chutí nejdál od mléka. Nicméně jde o zvyk, kaše se z něj dá, pít se taky dá.
  19. Jen tak mimochodem, máte někdo zkušenost s mandlovým mlékem? Jednou jsem na něho narazila v prodejně zdravé výživy – bylo ale hodně drahé a to mě odradilo /okolo 300,–Kč 1 nebo 2l,už nevím přesně/.

  20. Moc všem děkuji za odpovědi.

    Poptala jsem se v rodině onoho alergického chlapečka a bylo mi řečeno, že bramborovou kaši mám pokud možno dělat jen s vodou. Chudák dítě je bohužel alergické na kdeco včetně sojového mléka, takže se u nich vaří jen z omezeného množství vyzkoušených surovin a raději se moc neexperimentuje.

  21. Neco o mandlovem mleku je zde :
    http://www.varimezdrave.cz/mandlove-mleko

  22. pokud ma chlapecek opravdu alergii na mleko (presneji na mlecne proteiny) nemel by ani jogurt, syry, syrovatku.. casto se alergie na mleko zamenuje s daleko castejsi nesnasenlivosti laktozy (mlecneho cukru), ktery je v kysanych mlecnych vyrobcich rychle premenen na kyselinu mlecnou, a ta uz nevadi. U opravdovych alergiku na mleko vadi i pouhe stopy mleka, bohuzel..

  23. 22. to o častější nesnášenlivosti laktózy platí u dospělých, u dětí je naopak častější alergie na BKM, daná nezralostí imunitního systému. většina dětí z toho naštěstí vyroste, než jdou do školy.

    konkrétně u syna diagnóza v 19 měsících, následovala velmi striktní eliminační dieta, po testech mléko do zátěže v 38 měsících, po dalších testech trvale povoleno ve 43 měsících.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.