Blbuvzdorný recept na nelepivou bramborovou kaši RSS

Štítky: , ,

20 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý večer všem, už dlouho tady jen okouním, ale dnešní nezdar v kuchyni mě přiměl zaregistrovat se. Mám nový ponorný mixér a dnes jsem jej poprvé vyzkoušela – k velké spokojenosti až na bramborovou kaši. Byla sice poživatelná, ale na můj vkus docela lepivá.

    Toto je můj mixér: http://akelektro.eu/…MR4050HC.jpg

    Zdálo se mi nejlepší se do kaše pustit tím nástavcem úplně vlevo, což možná byla chyba. Ten prostřední mi ale zase připadá dost křehký na to, aby zvládl brambory. Tak jak to je? Nebo jsem měla špatný typ brambor?

    Předem děkuji!!!

  2. téma bramborová kaše a proč nejde tyč. mizerem se nějakou náhdou docela dlouho řešilo tady http://www.cuketka.cz/?…. doporučuju šťouchadlo, mleko, smetanu, maslo a mixerem pote maximalne rozšlehat, jinak to má konzistenci lepidla.

  3. Přesně jak doporučuje Farfalla, navíc snad jen – brambory musí být typu pyré (A), hodně horké a dobře slité, rozšťouchají se obyč. ručním štouchadlem, přidá se máslo a horké (!) mléko (a stále se míchá jen šťouchadlem popř. vařečkou). Teprv až je kaše skoro hotová, lze použít tyčový mixér nebo metličky. Občas je možné přidat (pro změnu chuti) jeden malý rozetřený stroužek česneku, jindy třeba jemně krájené odkapané kysané zelí a nebo uvařené krupky-perličky. Někdo taky kaši barví malým přídavkem rajského protlaku (passaty) nebo udušeného špenátu.

  4. aida: A nejsou japonský brambory (Nakashi (-: ), ale salátový. Na pyré naopak B nebo C.

  5. Poměrně často se doporučuje horké brambory prolisovat. Nevím český název nářadí (anglicky: ricer), je to takový zvětšený lis na česněk! Kaše pak zaručeně nebude mít hrudky = kusy brambor.

    Lepidlo vznikne uvolněním škrobu přílišným mixováním, přepracováním směsi.

  6. Moje tchýně postupuje stejně, ručně rozšťouchat atd., samozřejmě brambory typu A – ale žádné mléko. Šlehačku! A úplné finále ruční mixér. Ehm, moc dietní záležitost. Ale velmi chutná!

  7. Pozor! Brambory typu A jsou salatove. :)

  8. 7: samozřejmě máte pravdu, typ C je vhodný na pyré. Díky, hloupý překlep!

  9. 5: česky se to jmenuje lis na brambory (-: Ale ještě jsem to neviděl v akci, zatím vždycky jenom v obchodě.

  10. 9: opravdu to vypadá jako zvětšený lis na česnek a funguje to.

  11. Po lisu na brambory jsem pokukovala v Ikee. http://www.ikea.com/…cts/76114285 Hezka vecicka. :)

    Bohuzel mame hodne malinkatou kuchyn a kasi moc casto nedelame, tak lis na brombory musel ustoupit vecem, co u nas maji castejsi vyuziti. :)

  12. 9, 10: Díky! Lis na brambory vlastnila moje matka a jako děti jsme si s tím hráli, ale jak se tomu říkalo, jsem zapoměl.

    Vlastním to nyní i já. Používám spíš víc na br knedlíky. Na br kaši, když vařím pro někoho extra kritického. Z nějakých důvodů je „lumpy mash“ v Anglii považována za přestupek vážnějšího rázu.
    Trestá se vyhnanstvím. ;-)

  13. Díky všem za opravu, ten typ brambor jsem samozřejmě spletla.

  14. V Kauflandu mívají brambory v síťce z Francie, značky Parmentier.
    Několik druhů. Na každém je napsáno nač se hodí.
    Jinak mramborku zcela růčočůčo. Přidáváme i trochu vody z vaření (pro chuť), máslo, někdy mléko, jindy smetanu. Nakonec vmícháme žloutek ;-)

  15. V skrytu duše jsem doufal, že mě někdo nahraje na smeč u mého výroku (č12) Trestá se vyhnanstvím

    „Kam?“

    Do Knorrska.

  16. 15: Nebyl by lepší v Napoleonových stopách ostrov Svaté Vitany?

  17. mě nejvíc oslovila br kaše podle Joela Robuchona – Pommes duchesse:
    1kg brambor
    160g másla vychlazeného
    2celá vejce a 5 žloutků
    muškát oříšek
    uvařit oloupaný brambory se solí, scedit, pak vysušit v troubě při 220c – 10min, propasírovat kleštěma nebo pasírkou s nejmenšími otvory, pak na pánev a nad plamenem 2 min. pražit, vmíchat po malých kouscích studené máslo, pak jedno celé a 5 žloutků, ochutit 1 a 1/2 lžičky soli, půl lžičky pepře a špetku muškátu.

    • teď záleží co od toho chcete, jestli kaši stačí to dát do misky na zapékání a strčit to do trouby na 6min. – nebo to můžete naplnit do cukrářského pytlíku, na plech pak vytlačit bobky, ty potřít vajcem a zapíct. Vziknou krásně ochucený a parádně vypadající bramborový pusinky.
  18. ruční šťouchadlo, máslo, mléko

  19. Na opravdu vynikající, slavnostní kaši uvařím brambory ve slupce, oloupu, prolisuji do rendlíku na rozpuštěné máslo, na malém plameni vymíchám do hladka, po částech přidávám horké mléko až do požadované hustoty. Pochopitelně osolím. Někdy kaši ochutím strouhaným parmezánem, jarní cibulkou nebo dám místo másla oliváč a nasekané černé olivy – moc dobrá k rybě.

  20. Máte li možnost, upečte brambory v alobalu v krbu. Oloupejte, prolisujte,…
    To je kaše jako fík ;-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.