Domácí majonéza za 5 sekund

Píšete vy…
majonéza5

Pojďme si udělat klasickou staromódní majonézu moderním způsobem!

Upozornění — předtím než začnete, ujistěte se, že ovládáte základní postup na majonézu bez mixéru!

Já svoje přístroje (i nepřilnavé pánve) miluju, i když s nimi dělám většinou naprostou klasiku. Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale koukněte se na ingredience: není to tak zlé v domácím provedení. Když to rozpočtete na porce, vyjde vám pak, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje – a to snad ještě nikomu žaludek neprovrtalo? Jediné, na co si musíte dát pozor, je čerstvost vajec a trvanlivost, v lednici vydrží jen pár dní, ne jako kupovaná.  

Suroviny:

2 žloutky

150 ml slunečnicového oleje

1 lžíce dijonské hořčice

šťáva z půl citronu (nebo lžička octa)

sůl, pepř

majonéza1

Všechny suroviny vložíme do odměrného válce, pokud jsme koupili tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice (třeba na pivo). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst. Tyč spustíme až na dno, zapneme a POOMAAALUU táhneme nahoru asi 5 sekund. A to je všechno!

majonéza2
  

Můžete zkusit i variantu s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě. Oleje musíme dát 200 ml, protože je hustší. Pak můžeme přidat utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky, kapary apod.

majonéza3

 Na obrázku vidíte, že z olivového oleje má tmavší barvu a je hustší.

 

Nebo si můžeme připravit dresink na salát Caesar, tam dáme jen jeden žloutek, aby byl tekutější.

Nebo můžete použít olej od sušených rajčat. Fantazii se meze nekladou.

Taky je možné, že jste zvyklí na sladší chuť, tak tam buď můžete přidat trochu cukru moučka nebo použít medovou hořčici Maille.

Nepovedla se vám?

Vyzkoušejte domácí majonézu klasicky!

Zajímají vás další kuchyňské techniky?

Mrkněte se na Prkýnko! :)

Najdete tam základní kuchařské techniky i rady jak se vypořádat se základními surovinami. Na Prkýnku jsem pro vás připravil – dýně, topinambury, růžičkovou kapustu, celer a řapíkatý celer, rajčata, řepu, kapustu, černou ředkev, mrkev, česnek zelí, okurky brambory, cibuli, papriku a petržel.

Reklama

Komentáře

Potvrzuji!!! Mnohokráte ozkoušeno a funguje to dokonale!!!
Ale jak píše Naďa: ten mixer opravdu táhnout hodně pomalu.:-)
Super receptík, který před svátky určitě přijde vhod.

No čo už takýto mixér „zatiaľ“ nevlastním. Naposledy som sa pri príprave inšpirovala Juliou Child: trvalo to 15 minút, dosť náročné je pridanie 2PL vriacej vody úplne na konci, ale výsledok viac než uspokojivý ;-)

Zajímavé! A natom mixéru je ta klasická sekací násada nebo která? (mám jenom tu).

Moje máma dělala už před mnoha léty domácí majonézu v klasickém předrevolučním mixéru ETA. Do nádobky dala vejce a žloutek, pustila na pomalý chod a otvorem ve víčku přilévala tenkým pravidelným pramínkem olej. Proces ukončila ve chvíli, když měla majonéza potřebnou konzistenci.

Tak teď si můžu akorát nadávat, proč jsem se s tím šlehala ala Julia Child (i když to bylo velmi dobré, viz 2. ) a nezkusila to takhle, když máme tyčový mixér doma.
Díky za tip na ulehčení :)

mě to taky přijde geniální :) neznal jsem a musím vyzkušať!

ten ponorný mixér má snad 99% lidí už doma. krásný příklad upgradu techniky, aniž by se nějak mrvil původní pokrm!!!:)

No já nevím, mě vždycky přišla domácí výroba majonézy jako naprostá trivialita (jinou než domácí nepoužívám, i tím tyčovým mixérem to dělám už léta), ale koukám, že to je pro hodně lidí novinka?

Já to právě taky dělám jen asi tři roky a zjistila jsem, že to moc lidí nezná, tak jsem si říkala, že před výrobou štědrovečerního salátu a silvestrovských chlebíčků se to bude hodit.

Naďo, to určitě, však sama vidíte ten ohlas. Je dobře, že jste sem ten recept dala. Já holt nejsem „cílofka“ téhle stránky – ale občas se tu dost poučím nebo pobavím, to zas jo.;-)

Sakra práce, tak to jsem první člověk na světě, který tyčovým mixérem asi něco zvoral – nikdy, opakuji NIKDY nemydlete při přípravě brkaše vařené brambory vrtulkou, vznikne z nich nechutná lepivá škrobová mazlavá hajzl. Neměl jsem holt ruční mačkátko a upřednostnil jsem Vrahomlat před metličkami. Fatální error, katastrofální selhání.

13: nejste první, mě se povedlo úplně to samý :-) a velmi nedoporučuju, bylo to strasný.

15. I já jsem si kdysi dávno s bramborovou kaší takhle naběhla, takže klid, je nás víc.

13.-15.Tak nevím, kde jste udělali chybu? Já tenhle mixér používám na hedvábnou kaši běžně. Tedy – napřed brambory důkladně rozmačkám mačkadlem nebo vidličkou a pak mixérem zašlehávám tekutinu – v tomto případě šlehačku. Žádná dieta, ale dobré to tedy je.

pridavam se k nestastnikum s nepovedenou – udelala jsme to jednou a vznikly velmi osklive skubanky, a priloha k masu nikde:-)

Taky jsem takto zlikvidovala kaši:) – a až pak si přečetla, že tím sekáním šleháním rychlým a urputným se z bramborových buněk vytluče škrob ven a proto ta konzistence knihařského lepidla. Ostatně, to platí pro jakékoli příliš dlouhé a usilovné ňahňání brambor – třeba i v podobě bramborových knedlíků apod…

Jinak majonézu dělám stejně – taky sekacím tyčákem:)

btw food-chemii br. kaše má pro „běžné smrtelníky“ asi nejlépe zpracovanou jeffrey steingarten v muž, který snědl vše doporučuji! ;)

19: Akorát by se asi divil, co mu z toho česká překladatelka vytvořila. Knížku jsem četla teď nedávno a vstávaly mi hrůzou vlasy na hlavě. Zrovna tahle bramborová kapitola je jedna z nejdivočejších, nevím, proč si paní R. neskočila pro rady třeba na VŠCHT.

aida:

v překladu souhlas (rákosníková rešerši dost podcenila), od všcht ale raději dál… obecně je to u nás marnost kupovat food knihy v překladu – jdou s neskutečným zpožděním, s variabilní úrovní překladu a často vycházejí dráž než originály.

Nigelli mam, ještě ale neprozkoumanou.
Od Všežravého muže jsem byla odrazena špatným překladem.
Majonézu u nás dělá nejčastěji manža, růčočůčo nebo někdy malým metličkovým mixérkem.
Bramborku důkladně rozmačkám mačkadlem a důkladně vyšlehám růčočůčo. Pro chuť přidáváme trochu vody z brambor, pro barvu jeden žloutek. Máslo, smetana a mléko obligatoire ;-)

Hm, koukám že jsem asi první člověk, který zkazil majonézu tyčovým mixérem:) můj děděček jí šlehal ručně a byla moc dobrá, já se to loni pokusila napodobit tyčovým mixérem (v úzké nádobě) a debakl. možná byly obrátky moc vysoké..

18 (a předchozí): Též jsem jeden z těch vrtulkářů, kteří se chybami učili!
Mě výsledné lepidlo přišlo víceméně poživatelné (asi jsem měl hlad), ale paní J dost ohrnovala nosánek.

My br-kaši nejdřív ručně hňahňáme mačkátkem na brambory, potom přilijme horké mléko a dáme trochu soli a ještě chvíli mačkáme ručně.
Potom došleháme robotem s metličkami (rychlost zvyšujeme postupně) a může se jíst. Co si pamatuju, chutnala vždycky fantasticky!
Moje babička do ní ještě zašlehává kus másla.

ty jo, tak taky diky moc za recept na majonezu, po tom, co jsem neuspesne vyhodila dve nepovedene majolky jsem googlila, az me zaujalo majoneza za 5 vterin a je dokonala. delala jsem domaci parizsky salat a do toho byla psana domaci. takze tycovy mixer, stredni rychlost a jenom jsem koukala. uzasne, diky moc, hned me pustil vztek nad asi hodinovym slehanim predchozich vytvoru.

jinak bramborovou kasi- taky napred pomackam mackadlem brambory, uz do nich dam maslo, trochu mlika a az je to jak takz namacnane, nastupuji mezlicky se zbytekem mlika jenom me zaujalo, jak je psano vyse, ze pro barvu jeden zloutek a trochu vody z brambor. v tom pripade se ale nemuzou varit ve slupce, coz ja mam zase na bramborovou kasi nejradeji. ne olopane je varit, z toho ta kase nema takovou spravnou chut.

Ja delam majonezu v klasickem mixeru uz davno a taky se mi nekolikrat zdrcla. Pak jsem se nekde docetl ze vadi rozdilna teplota vajec a oleje. Od te doby co nechavam vejce ohrat na pokojovou teplotu (olej v lednici neskladudju) tak se povedla vzdy. Pouzivam cela vejce, zloutek i bilek a vysledek je mnamozni, jak majoneza, tak tatarka se neda srovnat s tou koupenou. Treba bramborovy salat s kupovanou majonezou si uz nedovedu predstavit. A treba hovezi na cesneku s bramborem a domaci tatarkou je jedno z mych nejoblibenejsich jidel.

Báječný recept. Opravdu to funguje a je výborná. Zkoušela jsem jiné recepty a vyšla mi z toho vždy nějaká omáčka. Moc děkuji za tak výbornou radu. Velmi chválím…

Naďo, fakt to funguje! (To je novinka že:)) Jsem doma nastoupila, že letos domácí, a fakt jsem ji vyšvihla za pár sekund, magic:)

Já jsem ji dnes zkoušela poprvé a rovnou skončila v salátu na zítřek:) A „rozmixovala“ jsem jí úplně normálně, ne tahem a šlo to výborně.

Jojo, v lednici už odpočívá salátek s tradičně domácí majonézou. Žloutky od šťastných slepiček, jen hořčici dávám anglickou, práškovou, rozmíchanou s troškou vody. Taky to má říz! ;-)))

Naďo díky za skvělou inspiraci a všem přeju krásné svátky!

kaše nééééééééééééééééééé, ale majolka je výborná, taky jsem se pokoušel :-)

U nás se tradiční domácí majonéza dělala vždycky přesně tak, jak je popsáno v příspěvku 5., tenhle rok nám selhal klasický mixér, takže jsem popadla ten tyčový jako jediné možné nouzové řešení, vyšlo to, ale taky jsem mixovala normálně a dávám jedno celé vejce, ne dva žloutky, a olej dolívám postupně. Příště zkusím tu „vytahovací“ metodu, zdá se to být mnohem rychlejší. Díky za tip.

Majonézu dle uvedeného receptu již dělám od od doby co se prodávají běžně tyčové mixery a to hlavně proto,že kupovaná majonéza se mi zdá přímo nejedlá a po přečtení složení mě na ni chuť přejde úplně. Recept mám trochu vylepšený,protože jeko diabetik hlídám kalorie a tak tam klidně dám celé vejce. Majonéza je pak lehčí a stravitelnější.

no to je úžasné!!! trvá to opravdu pět sekund!!!!!
už majolku kupovat nebudu, není nad domácí, mňam :-)

Pokus o zvládnutí receptu skončil dost řídkým výsledkem? Použil jsem celé vejce, lžíci octa, lžičku hořčice, půl lžičky soli, špetku pepře a předepsaných 150 ml oleje. Táhl jsem pomalu, ale nástavec asi tak dobře netěsní nebo co … navíc tyčový mixér už taky není v nejlepší formě … Nějaké nápady, co zlepšit a čeho se vyvarovat?

No jo, ale já to dělala ze 2 žloutků, s chováním bílku nemám zkušenosti. Možná to je příčina.

Jo a jak ještě někdo v diskuzi psal, taky může být problém rozdílná teplota (vejce přímo z lednice, olej pokojové teploty).

@ 23, 40 a další …
Když se majonéza nepovede a je tekutá nebo příliš řídká, tak 2. pokus: Do čisté vymyté suché nádoby dát vejce, přidat „nepovedenou“ majonézu z prvního pokusu a stejným způsobem namixovat ještě jednou. Zatím se povedlo zachránit vždy …
Kromě toho se nemusí povést, pokud je málo oleje, znám recepty, kdy na jedno vejce doporučují i 250 ml oleje ..

40: Zkoušel jsem verzi s celým vejcem i pouze žloutky…to první dělá opravdu řidší majonézu.Doporučuju používat pouze žloutky a bílky schovat na něco jiného…

zkoušel ajsem majonézu minulí týden a povedla se mi napoprvé,dneska jsme jí chtěl udělat a na 4 pokusy jsem měla stále výsledek jen nějakou si tekutinu…nevíte kde je zakopaný pes?

Teď už je to asi s křížkem po funuse, ale kdyby to někdo v budoucnosti čedtl – dámy a pánové, do br.kaše patří jedině teplé mléko! Když tam dáte studené, budete mít nepoživatelný beton, a ne kaši :) A jestli je to mixerem nebo ručně – to už je vcelku jedno. Možná jste ji mixerem jen „přešlehali“.

Vyšleháním dijonské hořice s olejem,nejlépe olivovým,získáte skvělý dressing.Stačí olej přilévat, vyšlehávat až to zesvětlá a má konzistenci akorát a přidejte špetku soli.Co se bramborové kaše týká-jsou různé druhy brambor (škroby,sacharidy) a proto se přísady jako máslo a TEPLÉ mléko musí podle toho přispůsobit. Přidáním smetany kaši vyšperkujete k dokonalosti.

48. V diskuzích jsou poznatky:
1.opravdu je lepší dávat jen žloutky
2.olej a žloutky musí mít stejnou teplotu.

Tak jsem zkusil, normalne jsem se s tim neparal, vrazil cely vajicko rovnou z lednice (takze to poprelo vsechny bychytavky :-))). Jen jsem to vsechno vrazil do „odmerky“ k tycaku, ponoril na dno a velmi pomalu zvedal. Nebylo to 5 vterin, asi o chlup vic, ale slo to na prvni pokus. Tak to mam ve ctvrtek do salatu.

Tak jsem právě vyzkoušela a musím pět jen samou chválu. jen si nadávám, proč jsem rovnou neudělala z dvojité dávky. Je super a to jsem použila vajíčka z ledničky a vůbec to nevadilo, majonéza je rkásně hustá a výtečná. Normálně majonézu vůbec nemusím, ale tady jsem oblizovala tyčák skoro ještě za chodu :-)
Manžel bude překvapený, když jhsem mu ráno oznamovala, že do salátu budu dávat domácí majonézu, tak se tvářil hodně udiveně (a krapet zklamaně) a já se vsadím, že z obchodu majonézu přiveze, ale až ochutná, tak kupovanou majonézou uctí tak maximálně naši adoptivní kočku :-)
Paní Naďo, díky moc za recept, jste jednička! Tak a já se jdu vrhnout na vaše listové těsto, protože to je taky nářez!
A ještě malá otázečka, nechtěla byste si paní Naďo vytvořit svůj blog? Protože tohle jsou poklady, a to myslím vážně a nijak nepřeháním!

Jo, jinak jsem samozřejmě dávala jen žloutky, bílky pak použiju do mandlového koláče s brusinkami, na který už mám tím pádem hroznou chuť. Aspoň budu mít výmluvu, proč musím péct :-)

Madla: Děkuju za pochvalu, ta vždy potěší. Svůj blog neplánuju, protože momentálně nestíhám, Dělala jsem kurzy vaření pro začátečníky a pracuju v Remaxu a v současnosti jsem zjistila, že sedět na dvou židlích nejde. Tak mi vaření zůstane nadále zábavou a když budu mít čas, tak sem dám zase nějaký recept. Chtěla bych zachovat linii – z nemnoha dostupných surovin, levné, jednoduché a přesto moc dobré. A ještě aby to nebylo notoricky známé. Jestli budu mít čas, dám sem recept z kuřecích srdíček, který mají většinou rády děti a bude se hodit při lednových prázdných peněženkách:)

56. Nene, byli korektní, vyžádali si svolení od pana Cuketky i mně a dali korekturu ke schválení, nemůžu si stěžovat.

Pridavam se ke komentari 48 od Lenky.
Vyzkouseno celkem trikrat, zniceno 6 zloutku + v receptu pozadovane objemy stridave bio olivoveho a bio repkoveho oleje.
Pokazde to zustalo tekute. Tak nevim…
Asi by se tento komentar hodil spise k „nepodarkum v kuchyni “.

No nevím, letos byl salát opět s domácí majonézou a včera jsem vyrobila mísu remulády k dnešnímu roastbeefu – na chlebíčky. Z domácích vajec – jen žloutků a slunečnicového oleje… bez problémů…

4× jsem zkoušel jen ze žloutků a ani jednou se nepovedlo, vždy jen tekutina, naposledy jsem přidal bílky a podařilo se. Nevím kde je chyba s těma žloutkama.

Davide, pokud se Vám nevede a splnil jste všechny nutné podmínky včetně dostatečně úzké a vysoké nádoby a stejné teploty všech vstupních surovin, zkuste směs přendat do nádoby větší a ušlehat klasicky mixérem s metličkami, nebo přímo ručně kovovou metlou, mělo by to vyjít. Bílky údajně bezpodmínečné nejsou, jen nějaký aspoň trochu bílovinný základ – četla jsem i recepty, kde se místo žloutků (vajec) používalo jen mléko a prý údajně fungují (no, majonéza to není, já vím, šlo o nějaké dietní recepty).

61: Davide, já dělám mixérem za pár sekund majolku x let a vždy se povede, ale vždy jí dělám s bílky. Když není úplně dokonale točivě hustá -jako ta bolševická ve vaničce, tak přidám trochu oleje, dokud není dokonale hustá na lžičku a nevypadá jak zamotaná. Ze žloutků se povede vždy majolka, když se vezmou metly místo mixéru a začne se šlehat jen žloutek a postupně se přidává olej jen po kapkách a pak, když už je to hustá hmota, začne se přilévat po větších dávkách. Pokud se majolka srazí nebo nepovede, jak ta první nebo druhá, je nejjednodušší cesta udělat do nové nádoby novou a tuto nepovedenou do ní po lžičkách pak zašlehat či zamixovat. Jinak první majolka, ta s bílkem se mi udělá, i když nejsou suroviny stejně teplé, druhá nikoli. Tam musí být teplota stejná.

Bílek do majonézy vůbec nepatří, majonéza se dá různě ochucovat, ale základem je vždy žloutek a rostlinný olej.

ad 64) Myslela jsem, že jsem přihlášená, ale asi ne, divné :-)

Přidáme li do majonézy sníh z bílku, vznikne mayonnaise mousseline ;-)

Přidávám se z mojí zkušeností…
Pokus 1:
2 žloutky z ledničky, olivový olej, limetková šťáva (myslela jsem, že by mohla být lepší) + zbytek
Vylezla z toho voda s něčím zdrclým na hladině.
Pokus 2:
1 celé vejce z ledničky, řepkový olej, citronová šťáva + zbytek
Nádherná a moc dobrá majonéza.

mne sa to podarilo urobit riedke. a to som cakal este 15minut kym zltka z vajicok z ladnicky naberu izbovu teplotu . potom som pridal olej a slahal na nizkych otackach tycoveho mixera.po minute ked to nehustlo dal som otacky najvacsie.zacalo to vyzerat lepsie ale ani po dalsich 2 minutach slahania to bolo stale riedke.zhustlo to az ked som tam pridal zvysok prisad,+ uhorka ,cibulka,stipka cukru. no ani zdaleka to nebolo take huste a pekne ako tu na obrazku. skor to malo hustotu dresingu.ale dobre.daval som olivovy olej.samotna majoneza az tak nechuti ale s tou rybou je to uzasna chut.predvcerom som robil majonezu z ineho receptu a tiez som ju spravil riedku.ja to asi potrebujem 1 vidiet ako 100 krat citat.citim sa neschopny :)

69. Žádné nízké otáčky, co nejvyšší. Úzká nádoba, dát úplně dolů. A možná 15 minut je málo, vyndala bych vejce klidně ráno a dělala to v poledne.

Jsem to normálně udělal bez problémů i s vařeným žloudkem. Ingredinece mají mít stejnou teplotu, jinak se nespojí, to je přece úplný základ přípravy majonézy, ni?

72. Zrovna jsem tu chtěla dát stejný odkaz – perfektní článek o tom, jak odstranit nebo napravit chyby při přípravě.

Od té doby co dělám majonézu podle receptu od Kláry http://www.conovehonakopci.cz, jsem jí ani jednou nekoupila, dělám jí pro manžela, maminku, tchýni, zkrátka pro celou rodinu. Vždy je výborná!!!! Děkuji za rady…

Výborné.Holka má bezmléčnou dietu.Kupovaná majonéza ji nedělá dobře tak jsem pořád přemýšlela čím spojit pomazánky atd.Teď dělám tuto majonézu a to je vařeníčko

Tak po 4tém pokusu to vzdávám a jdu si majonézu koupit. Vůbec to nejde a nevím kde dělám chybu. Tak to dnes přijde pěkně draho ta domácí majonéza.
:-(

Dnes jsem prubla verzi celé vejce + 230 ml panenského řepkového oleje.
Majonézy plná sklenice a je nadýchaná a chutná.
K přípravě remulády na roastbeef bude okonalá. :-)

Tak nevík jak to jde udělat za 5vteřin!!! To bych chtěl vidět. Již jsem to vylél do Hajzlu. Vůbec to nejde!!! Tyčový mixér po 15minutách topí jak kamna. Již nikdy více!!! Zlatý Helmans!!!!!!

Úplná bomba. Přesně podle návodu, za 5 sekund skvělá a chutná majonéza ve sklenici na pivo. Nápad – příště to udělám do sklenice od majonézy 440 ml. Je to přesně na to množství a může zůstat v ní. Díky za výborný recept.

Netuším, co dělám špatně. Vám všem to jde za 5 sec., já jsem tři pokusy poslala do kanalizace – přesně podle receptu, pak další pokus celé vejce a poslední bez hořčice a nikdy mi to nezhoustlo. Pokusy vzdávám a ráno posílám dceru do obchodu pro koupenou :-(

Tak mi to nedalo – říkal jsem si, že přeci nejsem tak blbá a když podle komentářů je majonéza takováý hračka, tak to prostě musím zvládnout taky.
Hned ráno jsem vytáhla vejce z ledničky a olej ze špajzu, po 2h měly obě suroviny stejnou teplotu, tak jsem to riskla, pleskla do nádoby k tyčovému mixéru a skutečně za pár sec. byla skvělá majonéza na světě. Takže – určitě to chce srovnat teplotu u surovin a hlavně jsem dala víc oleje, než je uvedeno u tohoto receptu:
1 celé vejce
200 ml slunečnicového oleje
trochu hořcice
sůl, ocet

…jak nefunguje matematika v případě majonézy: rozhodnete-li se udělat jen testovací poloviční množství tak, že množství surovin napůlíte, majonézu z toho nevytočíte (ale záchrana z conovehonakopci funguje geniálně – víc oleje to spravilo)

Tak jsem před pár dny vyndal 2 studená vejce z lednice, nalil olej atd. přesně podle návodu a majonéza byla na světe. dneska sem chrěl zamachrovat před známou, postup jsem dodržel stejnýa ejhle … 2× stejně řídká žlutá srajda. Zítra to zkusím napotřetí s vejcema ne z lednice. Jestli ani tohle nevyjde jdu do té hnusné Helmansky

↪ 86 Tomáš: Já mám úplně stejnou zkušenost. Napoprvé se povedla perfektně, další tři pokusy katastrofa, řídká žlutá sr.čka. Nepomohlo nic, ani přidat olej, ani bílek, ani tam vrazit další vejce. Já jsem jí teda prohlásila za „holandskou omáčku“ a trochu pozměnila plánované jídlo, ale štve mě to.

Mně první pokus vyšel na jedničku z hvězdičkou do 5 sekund. Druhý pokus byl řídký a ještě řidší, těsně před vylitím do výlevky jsem se otočila k lednici a po hodině pobytu v lednici jsem z tekoucího humusu umixovala super tuhou majonézu.

Tyčový mixér mám už doma roky a vždycky se s tím bůhví jak dlouho morduju s klasickým metlovým šlehačem, ne vždy se to povedlo… tento recept je opravdu super…za 5 vteřin hotovo…na první pokus :-)..akorát jsem dala jedno celé vejce místo dvou žloutků, jako nádobu jsem použila pivní půllitr s uchem.

poradím vám -při sražení majonézy, přidejte do toho další vejce a tyč.mixérem znovu pomalu vytahujte ve sklenici.Nevyhazovat, majonéza se musí povést

Nemá na to vliv treba výkon mixéru ? Mě se taky nepovedla :(

↪ 91 katka: Výkonem mixéru to podle mě nebude, jak tady více lidí potvrdilo (včetně mě), jednou se povedla a jednou ne při stejném postupu a stejném mixéru.

jak to tak čtu, tak je asi na čase vyprodukovat i klasický postup :) časově se sice nepočítá na pár sekund (spíš pár minut), ale zase vyjde vždy na 100% a člověk u něj pochopí, jak emulze majonézy funguje :)

Ještě jedna rada, stačí miniaturní, fakt malinké předčasné zvednutí mixéru ze dna a vše je v čudu. Je nezbytné nechat mixér absolutně přimáčklý na dno, dokud okem neuvidíte emulzi alespoň z poloviny, lépe ze 3/4 hmoty. Pak už lze zvedat. Lépe déle emulgovat na dně než o sekundu dřív zvednout.

S manželkou jsme dostali nápad, že si uděláme do salátu domácí majonézu.
Prošli jsme všechny kuchařky, co doma máme ( 10 knih) a pustili se do díla. Začali jsme kuchařkou z roku 1948 v domění toho, že to bude nejlepší recept. Opak byl pravdou :(. Postupně jsme pak vyzkoušeli ještě 2 recepty a po cca dvou hodinách a třech pokusech jsme vyhodili vše co jsme vytvořili – majonéza se vždy srazila.
Pak asi za hoďku nám to nedalo a mrknuli jsme na web a našli další recepty. První chyba byla ta, že v receptech, které jsme našli v našich kuchařkách, bylo dvojnásobné množství oleje, než to, co jsme pak našli na webu.
Pak jsme narazili na tento recept, za 5 sekund. Moc jsme tomu nevěřili, ale řekli jsme si, že nemáme co ztratit.
Výsledek byl úžasný – vše se podařilo podle receptu výše uvedeném a navíc to bylo opravdu hned!
„Soudruzi z NDR se tentokrát nemýlili“ :)
Mnohokrát děkujeme autorům tohoto úžasného zlepšováku.

S pozdravem

Amatérští, domácí kuchaři a velcí labužníci

Neuvěřitelné! Ani jsem neměla žloutky pokojové teploty, byly rovnou z ledničky a povedlo se hned, majonéza hustá jako tmel. Akorát ta chuť nebyla úplně ideální, asi díky slunečnicovému oleji, možná by to chtělo něco chuťově ještě neutrálnějšího. Každopádně děkuji za recept :-)

Tak jsem to zkusil a nic. Vznikla řídká řídká hmota. Nevíte kde je chyba?

Inu, ano. Paní Naďo, dostala jste mne. Když jsem totiž nedávno zjistil, že jsem ztratil recept na domácí majonézu, vygooglil jsem tento Váš recept, přečetl si ho a pomyslel si něco o lidské hlouposti. Taková blbost, to přece nemůže fungovat. Suroviny dobře, fajn, jen místo žloutku clé vejce. Ale přece každý, naprosto každý, kdo někdy dělal majonézu, ví, že nemůže dát suroviny najednou. Nejdřív dáme do mixéru vejce (je jedno, jestli celé nebo dva žloutky), sůl, pepř a hořčici. Poté za stálého mixování přiléváme po kapkách olej a až je správná konzistence, tak za modlení se modlitby k bohům starým i novým přikápneme citrón a doufáme, že bohové pomohou, aby se to nesrazilo. Tak se přeci dělá správná majonéza.
Ovšem před dvěma týdny jsem na jednom šipkovém turnaji vyhrál tyčový mixér Bosch a vzpomněl si n tento Váš nesmyslný recept. Nu, což, tyčový mixér zkusit musím, oleje i vajec je dost, když se to nepovede, tak to smíchám se salámem a sýrem na kostky, dvěma vejci a zapeču jako selskou amoletu.
Postupoval jsem přesně podle receptu, jen jsem dal celé vejce. Naměřil jsem do nádoby od tyčového mixéru olej z kuchyňské linky – teplota 22°C, přidal vejce z ledničky – teplota 3°C, hořčici, šťávu z půlky citronu – vše z ledničky, špetku soli a namlel pepř. Vrazil jsem do toho ten zázračný mixér, zapl na normální rychlost, koukal na to, po 3 vteřinách táhl nahoru… a byla z toho majonéza naprosto úžasná. Ještě nikdy se mi nepovedlo tak rychle udělat tak výbornou majonézu. S normálním mixérem to trvá tak 5 minut, ručos fedros půl hodiny a ne vždy se povede. Tento Váš recept by měli nominovat na kuchařského Oskara.

A nyní jen pár postřehů k nepovedeným majonézám. Z mé dlouholeté praxe jsem vysledoval:

  1. je jedno, jestli dáváme 2 žloutky nebo 1 celé vejce
  2. je zcela jedno, jakou mají vstupní suroviny teplotu
  3. pokud se majonéza „zdrcne“ – je příliš tuhá, přidáme vejce a mícháme dál
  4. pokud je majonéza příliš řídká, přidáváme olej
  5. pokud mícháme majonézu ručně, potřebujeme na 2 žloutky cca 2× více = 300 ml oleje než když mícháme v mixéru
  6. v tomto receptu doporučovaný poměr je ideální pro výrobu v mixéru z běžného oleje, tedy běžného slunečnicového či řepkového. Pokud chcete majonézu z virgin, extra virgin slunečnicového oleje nebo oleje olivového – taky ji miluji, je však velmi výrazné chuti, takže ji nelze použít např do salátu – musíte přidat až 2× více oleje, i když děláte v mixéru
  7. pokud se majonéza ani přes všechny předchozí rady nedaří, nezoufejte. Není to vaše vina, to jen kuchařský bůh nemá dobrou náladu. Vezměte vzniklou hmotu, rozmíchejte ji se 2–4 vejci, vmíchejte na kostky nakrájený salám oblíbené značky, na kostičky nakrájený sýr konzistence klasické cihly, nalijte na rozehřátou pánvičku a usmažte. Budete mít skvělou amoletu a na druhý den se vám majonéza 100% povede.

Přeji všem milovníkům dobrého jídla a pití krásné prožití svátků Vánočních, veselého Silvestra a hodně štěstí v novém roce s magickým číslem 2012.

Jo, a ještě jedna věc. Tatarská omáčka.
Několik lidí zde v příspěvcích vzpomínalo na skvělou majonézu, co se vyráběla kdysi před revolucí, kdy ničitelé chuti jako Helmans a spol u nás ještě nepůsobili. V těch dobách nebylo mnoho dobrého, ale mezi těch několik dobrých věcí patřila právě majonéza a tatarská omáčka. Pak přišla revoluce, skoro vše se změnilo k lepšímu, jen ta skvělá majonéza a tatarka zmizely z obchodů. U majonézy mi to tolik nevadilo, vyráběl jsem si ji sám. Ale vyrobit dobrou tatarku, to se prostě nedalo. I když jsem tam dával nakládané okurky, cibuli a kdoví co, výsledek byl mizerný. Až jsem jednou na nějaké staré půdě našel starou sklenici od tatarky a na ní bylo ny etiketě čitelné složení. A já to najednou měl.
Kapary. To bylo to kouzelné slovo. Kapary. Jakési malé pitomé kuličky, co ani nevím, kde se berou. Do v tomto receptu uvedeného množství majonézy stačí přidat jednu sladkokyselou okurku, malinkou cibulku a 30g KAPARŮ… a budete mít tu super skvělou tatarku, co bývala kdysi. Zjistíte, že kapary jsou malé kuličky podivné chuti a původu, ale tatarka je s nimi opravdu ta nejlepší na světě…
No a pak se taky kapary hodí na pizzu, obzvláště na tu quatro formaggi, kam jich můžete nasypat bez bázněi celou skleničku… ale to už by byla zase jiná písnička, tady to bylo o majonéze v hlavní roli.
Tak ještě jednou, mějte se skvěle a bez obav se pusťte do majonézy podle tohoto receptu – je prostě skvělá.

Pomooooc…přesně dle instrukcí, ale jak už někdo psal pouze tekutá hmota.Mám tyčový mixer, táhla jsem pomaličku ale je to jak voda řídké…co s tím???

Opravdu výborná majonézu, jinou už nechci , a ani nekoupím

Super,díky za rychlý recept na výbornou majonézu,všichni jistě známe to přilévání do mixéru,ale já už ho dávno nemám a rychle jsem potřebovala majonézu do těsta na houstičky,díky a všem doporučuji

SUPER!! Vařím dlouho, vařím rád a tak jsem vyzkoušel tento způsob (dosud jsem se s majolkou patlal v mixeru :-)) . Jen teď narychlo nevím, k čemu ji použiju. Polovinu jsem už vylízal jen tak :-)) Asi udělám farmářské brambory – je to taková rychlovka a navíc se k tomu majonéza hodí. Díky za tip ;-)

Děkuji za rychlý a luxusní receptník.Je úplně výborná děkuji za tip:o)

Takže – skleněný půllitr, ponorák, dva žloutky přímo z ledničky, olivový olej (150 ml) pokojové teploty, trocha citr. šťávy rovnou do toho (na žloutky, před olejem), lžička medu (účelem pokusu bylo vyrobit masku na vlasy, nikoli poživatelnou majonézu). Mixér jsem táhla hned, pak jsem ještě pohybovala i dolů, aby se došlehal zbývající olej z horní části – výsledek: naprosto přepychově hustá hladká bezchybná majonéza. Asi nade mnou drželo ruku to majonézové božstvo či čo. :o)

MRHANIE VAJCOM

Z 2 zltkov vie takym sposobom spravit majonezu kazdy deb0, ale majoneza je v skutocnosti umenie.

Majoneza sa ma robit z jedineho zltku pri takom mnozstve oleja. Treba na to rucny mixer a pomale davkovanie – hlavne spociatku – a par kvapiek vody, tiez na zaciatku. Ale vysledok je super, aj ked to nie je za 5 s.

↪ 113 David: no tady se vám projevuje hlavní nevýhoda této metody — nemáte kontrolu nad tím, jakou rychlostí se mísí obě fáze ;) takže na to lze jedině čumět z dálky a plýtvat vejci… ;)

Rodinná zkušenost za desítky let opravdu častého dělání majonézy v jakémkoliv mixéru, už od vůbec prvního mixéru Pragomix:
Čím teplejší olej, tím je vyšší pravděpodobnost, že se s ním žloutek nespojí. Čili riziko průšvihu je nepřímo úměrné viskozitě oleje. Optimumje tak kolem 15 stupňů.
Á propos: teprve teď si uvědomuju, že celá ta léta do toho vrážíme CELÁ vejce, tedy včetně bílku, a majonéza je i tak výborná. Není to spořivostí, jen se mně trochu ekluje to odpatlávání žloutku od bílku.

Neuvěřitelné! V životě jsem se k domácí majonéze neodhodlala, ale tohle mi fakt nedalo nezkusit. A super, ono je to dokonce žluté! :-))) Nezvyk – u těch kupných „omáček“

Už několikrát jsem jí dělala a vždy se povedla. Teď dvakrát za sebou se nepovedla, tekutá řídká kaše. Nevím, kde jsem udělala chybu. Možná vejce, protože dnes např, jsem použila vejce L, která jsem koupila minulý týden, nepovedlo se, tak jsem použila vejce, která jsem koupila dnes M a povedla se, tak nevím. Poprvé se mi nepovedla ikdyž vejce a olej byly přímo z lednice. Dnes napodruhé olej pokojové teploty, vejce z lednice a povedla se. Tak nevím. :-).

Zdravim, tak jsem dnes zkousela z poloviny mnozstvi, z celeho byfhom to asi nesnedli, jsme jen 2+2 prcci.. prvni pokus ridka voda, vylit do vylevky. Druhy pokus jen zloutek a olej-rovnez nezhoustlo, tak jsem do hrnku nalila trosku mleka dala mixer a postupne prilila smes z druheho pokusu. Zhoustlo to, i kdyz ne tak, jak bych si preestavovala. Priste zkusim asi z cele davky, kdyz tu kdosi psal, ze z poloviny to nejde. Mozna je. to tim, ze tycovy mix. nebyl tak ponoreny, jsk by mel?

Tak nevím. Už jednou jsem tento recept vyzkoušela a majonéza byla nádherná. Včera jsem to chtěla zopakovat a nic…břečka…
Dnes další pokus a jestli to opět nevyjde tak už nevím. Teploty oleje i žloutků jsou vylazeny na pokojovou, objemy a dávkování stejné…jak je tedy možné že někdy to klapne a někdy ne? :D

↪ 122 Bari.mandle: už jsem to psal ve ↪ 115 ono úplně stačí, když hlavu mixéru jen blbě nakloníte, najednou fáze oleje přepere fázi vody a hup — máte břečku. u této metody prostě není možné kontrolovat přesné tempo jakým se olej spojuje, takže nebudete mít nikdy jistotu.

Naděnko,konečně se mi dnes poprvé povedla…Jupííííí -Dííííky
(už jsem jí dělala 2× a fujky něco jako Lota 1.pokus s oliváčem brrrr ble,
2. pokus s řepkovym a zas řídká)
dnes jsem normál vyndala 2 ledový vejce z lednice a slunečnicový oil a zbytek a fakt za 5 sek.hotovo.Vajíčka jsou od babičky tak je krááááásně žluťoučká a tuhoučká.
Jen jsem doladila nadrobno pokrájenou cíbou,a okurkou,troškou suš.sladké papriky a troškou cayenského pepře a solí . Mňam…:-D

Tak nevím jak to děláte, ale zrušil jsem 53 vajec, několik litrů oleje, ale ani jednou se mi to nepovedlo vyšlehat. Ať jsem tahal rychle nebo pomalu tak nikdy nic a vždy z toho byla akorát žlutá olejová řídká kaše. A to jsem to měl i v nádobě na špagety kde mixer vychází úplně na knop. Tak škoda a já zase kupuji.

Kolikrát to tu musí zaznít? Když je to řídké, přilijte olej a znovu projeďte mixérem, klidně nahoru dolů, to je fuk. Tedy s mým Braunem určitě.

Komentáře jsou uzavřeny.