Restaurace v Českých Budějovicích RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

5 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ač je to k nevíře, i u nás máme restauraci. Dokonce několik. Tedy aspoň těch, ve kterých se dá dobře najíst. Takže vyjmenuji obě dvě :-).
    První, Vin de cafe, jsem objevil včera. Nachází se vedle Jihočeského divadla, a z ulice vypadá jako jako pidikavárna s obrovskou výlohou do pěší zóny, nicméně půdorys má tvr podkovy, takže není nutno sedět pouze „ve výloze.“
    Původně jsem tam zaskočil jen na kafe, které je asi nejlepší v Č.B. Pod názvem risretto, dostenete, světe, div se, risretto, a správně připravené, za fajných 29,–.
    Mají velký výběr italských, francouzských a částečně i moravských vín, včetně rozlévaných. Ty jsou ve slušné kvalitě.
    Obsluha byla příjemná, gramotná a na úrovni.
    Po kávě jsem si nechal přinést jídelní lístek, kde bylo pár steaků, něco středomořské kuchyně a polední menu 250,–, ze kterého jsem vybral kuřecí vývar, svíčkové nudličky na rokfóru s kuskusem a na závěr čokoládové mousse.
    Vývar byl výborný, velmi silný a dost slaný. Nudličky tradičně odřezky z přípravy steaků, takže jejich kvalita byla proměnlivá. Bohužel, to jsem mohl tušit, rokfór přebil veškerou chuť celkého jídla. Bylo výborné, ale jeden velký rokfór. Porce jídla byla celkem velká.
    K jídlu jsem si, na doporučení číšníka, objednal rozlévaný italský merlot ve slušné kvalitě (jsem vinařský barbar, víc nechtějte), který k výraznému sýru seděl.
    Na závěr čokoládové mousse bylo výborné, nadýchané, a rovněž celkem velké.
    Druhá nabídka v menu byl mořský vlk, který vypadal lákavě, škoda, že nejím ryby.
    Přestože jsem nebyl 100% spokojen, je to dílem moje chyba, mohlo mě to napadnout.

    Druhou restauraci si nechám na jindy.

  2. Gratuluji všem obyvatelům i návštěvníkům města, kde by chtěl žít každý :o)

    Už několik let se ČB úspěšně vyhýbám, neboť veškeré předchozí gastronomické zkušenosti dopadly zcela tristně, troufám si říci srovnatelně s místy jako Chomutov, Sokolov apod. Než mě sežerete, mluvím o roce 2005 a dříve…

    Letmým pohledem na stránky Vin de Café mě zaujaly dvě věci:

    Odkaz na jídelní lístek odkazuje pouze na Valentýnské menu, to je celkem neškodné, buďto nějaká chybka anebo se v ČB máte rádi po celý rok…

    Zato odkaz na vinný lístek směruje správně, bohužel i k řekněme „překvapivým“ ce­nám.

    Bílé moravské Reisten okolo CZK 700.00, Tanzberg cca CZK 700.00, Baloun cca CZK 600.00, Nové Vinařství CZK 800.00 až CZK 1,000.00 – všechno pozdní sběry, nikoli ledové či slámové víno ani lahve double magnum.

    A červené Bordeaux – namátkou:

    Chateau Beaumont Cru Bourgeois 2001 CZK 1,500.00 (aktuální cena 23.02.2010 na webu cca CZK 400.00), podobně Fiefs de Lagrange 2002 druhé víno Chateau Lagrange 3e GCC CZK 2,265.00 / cca CZK 550.00 nebo Chateau d’Issan 3e GCC 2001 CZK 3,475.00 / cca CZK 1,000.00…

    Mě to připadá hodně mít na lahvi marži cca 300 %.

  3. 2 Sirnik74: Děkuji za gratulaci. Jsem šťastlivec, že mám raději pivo než víno, které si stejně raději dávám v soukromí a od ověřeného zdroje.
    Qěci. Je to hodně, nicméně rozlévaný merlot stál 2 dcl 60,– a byl pitný.
    Co tak si tak vybavuji ostatní restaurace a vinárny, tak vy bývají vybaveny víny, jejichž nákupní cena se pohybuje někde mezi 80,– až 200,– Kč, přičemž marže je procentuelně podobná.
    Budějovice, no.

  4. Druhá – oblíbenější restaurace je Pegast, která sídlí v Litvínovicích hned vpravo u kruhového objezdu.
    Rodinná restaurace s domácí kuchyní. Obsluha je mírně odtažitá, ale relativně příjemná, a po prohození dotazů ohledně jejich kuchyně i pookřeje, a pokud si vás zapamatuje, tak není co vytknout.
    Cca 2/3 restaurace jsou nekuřácké, s dětským koutkem a novým venkovním dětským hřištěm a zahrádkou. Vyhnul bych se usazení v zimní zahradě, která je příliš stísněná. Interiér je celkově jednoduchý a docela obyčejný – asi má navodit atmosféru domáckého prostředí, nevím.Toalety jsou nové, čisté, voňavé.

    Jejich specialita je ukrajinský boršč dle receptu majitelovy maminky. Tento je bez řepy, a nechutná jako boršč, nicméně je výtečný a nabušený chutěmi, vůněmi a masem … a je ho docela kotel, který klidně postačí dvěma lidem.
    Kuchyně je zaměřena na českou kuchyni, angus speciality a těstoviny (tuším, že pouze noky), které si sami vyrábějí.
    Jejich carpaccio je výborné, s kvalitním olejem, a spolu s borščem na lehké zasycení stačí, jen je potřeba říct, že si předkrm dáte až po polévce :-).
    Přiznám se, že nejsem moc steakožrout, ale ochutnal jsem, a myslím, že jinde v okolí vám podobný steak asi nepřipraví.
    Já mám najety hlavně jejich noky, které mne nadchly, zejména s cibulkou, slaninou a s medailonky z vepřové panenky… které, ač výborné, mi do tohoto silně aromatického jídla připadají jaksi zbytečně navíc.
    Dále jsem měl roštěnec ve stylu mědvědí tlapky (název mi neulpěl), musím říct, že byl vynikající. 90 % silné jednoduché chuti dává pokrmu kvalitní šťavnaté maso a k tomu šťouchané brambory s orestovanou cibulkou, coby příloha, neměly chybu.
    Pivo čepují plzeňské, včetně Mastera.
    Káva hausbrand celkem ujde, kvalita zde vyráběných dezertů je na slušné úrovni. Nejlepší je asi teplá kakaová bábovička s vanilkouvou zmrzinou, a pokud máte rádi sachr, tak „bohužel“ ten jejich je originálu velmi velmi blízký. Přiznám se, že coby barbar mám raději ošizenou verzi sachru, kde je na dílku dortu o kilo méně cukru, marmelády i čokolády. Z originálu i z místní verze dostávám gylkemický záchvat. Oproti tomu cheesecake byl jaksi bez chuti, bez zápachu, pouze bílá hmota na nepečeném korpusu.

  5. Kdo uzřel naše krásné městečko střediskové, asi zjistil, že 80 % restaurací jsou herny a bary, v nichž se všechen kuchařský um odehrává ve fritovacím hrnci, v lepším případě na pánvi.
    Zbytek připadá na nálevny, kde dostanete nejlevnější desítku, utopence, startky a pár přes hubu a restaurace, které si s nevalným úspěchem hrají na grand restaurant, V řádu statistické chyby se vyskytují restaurace, které to myslí s gastronomií vážně.
    Ale najít na budějovicku hospůdku venkovského typu je v podstatě nemožné.
    Asi jediná, na kterou jsem si vzpomněl, je Hospůdka na návsi ve Vidově – konečná desítky, čímž myslím autobusovou linku, nikoliv stupňovitost piva. Od centra docela daleko, ale pro cyklisty, turisty a pro smluvené akce parádní.
    Restaurace je poměrně malá, asi 5 velkých stolů + v létě zahrádka, kterou tvoří 4 pivní lavice. Toalety čisté, interiér bývá mírně zakouřený.
    Čepují Platan a nyní, po Plzni bohužel Budvar, přičemž pivo je opravdu načepované na několikrát, takže chutná jako pivo, a ne jako sodovka. A považte, má míru, což bohužel u nás není standard.
    Jídelní lístek tvoří asi 150 291 položek, ale když vyberete českou kuchyni, nesáhnete vedle. Ale samozřejmě nechybí tradiční plátek s broskví nebo čínská pánev :-).
    Vývar je z masa a kostí, nikoliv kostek, a svíčková je jako domácí, ale na karlovarský knedlík zapoměňte.
    Obsluha je taková, jakou bych si představoval – příjemná, nenucená, svižná.
    V létě se zde pořádá celkem dost akcí, ne všechny jsou úplně žádoucí.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.