Bezmasé menu inspirované českou klasikou??? RSS

Štítky: , ,

25 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím,

    V pátek budu mít hosty z ciziny, kteří nejedí maso, ale chtěli by ochutnat něco z české kuchyně. Nejdřív jsem měla spoustu nápadů, ale teď jsem skončila jen u segedínu ze sójového masa. Ale chtělo by to něco méně upatlaného, něco co by se dalo dát na stůl a hosté by se mohli obsloužit sami. Nenapadá vás náhodou něco? Budu vděčná za každý nápad a postřeh :)

  2. První co mě napadlo je smažák ;o) Ale jinak třeba bramborové placky, bramboráky, oboje moje oblíbené :)

    Případně nějaká jídla jako houbovka s vdolky, koprovka s bramborem a vejcem. Určitě se toho najde víc…

  3. Nezkoušela bych nahrazovat maso v receptech s masem, ale udělala bych něco přírodně bezmasého.
    Co třeba brambory vařené ve slupce, smetanová koprová omáčka a ztracená vajíčka? Bramboračka s houbama, kulajda, fazolky na kyselo, povidlové a makové buchty, koblihy, dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, chřest, květákový puding, omelety se špenátem, lehce podušený čerstvý špenát s vařenými bramborami, volskými oky a osmaženou cibulkou, nebo třeba šumavský toč (bramborák z plechu) plněný kysaným zelím
    A když vidím ty vdolky, tak mě ještě napadá fazolová polévka a k ní pečené vdolky (bulky z těsta z hladké mouky a trochy vařených brambor, potřené vajíčkem a sypané kmínem nebo mákem). Pak taky chlupaté knedlíky podávané s kysaným zelím a osmaženou cibulkou, kapustové karbanátky, kynuté nebo tvarohové knedlíky (ale tady už je asi problém, čím je naplnit, přeci jen sezóna ovoce zrovna není)

  4. Zajochu, KatyXQ, díky moc… tenhle směr, co navrhujete se mi moc líbí… :)
    Ale pokud jsou ještě nějaké nápady, tam se s nima :)

  5. Nezkoušela bych nahrazovat maso v receptech s masem
    Absolutní souhlas.

    K výbornému seznamu bych ještě přidal čočku. Nezapomněl bych na české knedlíky! Například s houbovou smetanovou omáčkou. Nebo knedlíky s vajíčkem…

  6. Použila bych suroviny, co jsou tady běžné a ve světě méně obvyklé nebo velmi drahé – lesní houby, borůvky, mák jako náplň, tvaroh. Určitě bramborák, majoránka se taky ve světě používá méně než u nás. Klasický časký chléb Šumava.

  7. Převlékat soju za maso je velké zvěrstvo.
    Mimo uvedené, co třeba bramboráky, dolfy či pečené šlejšky?

  8. Ringo: sójové maso: když se to umí a když nic jiného nezbývá :) ale uznávám, že nápad se segedínem byl blbost, když mi tady Katy a spol. navrhli spousty „sexy“ bezmasých českých jídel…
    teď už jen vybrat :)

  9. Přidávám se k ostatním, taky mě jako první napadly typické české polévky: kulajda, bramboračka apod., čočka nakyselo s volským okem a kyselou okurkou nebo zelím, bramboráky, květák na různé způsoby (smažený, mozeček, květákové placičky), bramborové knedlíky nebo palačinky plněné špenátem a sýrem, sladká jídla: lívance, palačinky, kynuté ovocné knedlíky, …

  10. 2 suanka: Nemám nic proti soje ani sojovým plátkům, dají se jíst, zejména chlazené, třeba orestované naložené v chilli a cibuli. Ale omáčky a jídla, která jsou založeny na chuti, kterou pustí maso zakládat na sojových plátcích a koření je zvěřinec největší. Navnazení hosta tím, že se jedná o skutečné maso, nebo, že to vlastně chutná skoro stejně jako maso, či kompletní jídlo (guláš, kaťák, svíčková), může způsobit velké rozčarování.

  11. Jo a taky pomazánky – vajíčková, sýrovo-česneková, z pivního sýra, drožďová (pro exoty kterým chutná), …

  12. ad 3. nádhera, ukládám si a využiju při podobné příležitosti! přidávám houbového kubu, zelňáky, něco od ryby, škubánky, koláče nebo buchty, žemlovku s jablky. česnečka, topinky s česnekem nebo syrečky by slavnostnímu obědu asi neslušely, ale večer k pivu je to jiná :)

  13. Zatím nikdo nevyzvídal, z jaké to ciziny ti hosti přijdou. To by taky mohlo ovlivnit výběr – např Italům nebudu dělat ravioli nebo cannelloni, některé bezmasé národy (Indové) nejí ani vajíčka, některým Asiatům zas moc nejdou mléčné výrobky, atp.

    Pak jsou také osoby, které se vyhýbají smaženým věcem a dokonce jsou takoví podivíni (např. já!), kteří mají, z českých školních jídelen, hluboce zakořeněnou averzi k buchtičkám se šódó! :-((

  14. Cizinci přijedou z Izraele a protože drží poměrně přísně kašrut, radši si řekli o bezmasé jídlo. Paní je prapůvodně z Polska, takže myslím, že by chutě mohly být podobné a české jídlo by mohlo šmakovat. U jejího manžela nevím…

  15. Sjuu, nerada bych si dělala zásluhy za to, co není tak úplně z mé hlavy, alespoň teda značná část. Projela jsem rejstřík Sandtnerové a Kejřové, to je vždycky dobrá inspirace.

  16. krome již výše jmenovaného ještě zelné placky, květákové placky, obalované řízky z celeru, houbová smaženice, nakládaný hermelín.
    A nějaké tradiční české saláty, pokud mají být vegetariánské tak hanácký salát, fazolový, celerový, popř bramborový bez salámu? Saláty jsou takova naše specialita, resp nějaké chlebíčky s nimi, tak to se také hodí.
    Květákový „mozeček“, z polévek ještě zelňačku, ta nemusí být vždy s masem.
    Nějaká pečená nádivka bezmasá.

    Zde můj vegetariánský rozhled v české kuchyni končí.
    Sladkostí je hodně, tak ty ani nezmiňuji.

  17. Jé, ještě jsem zapomněla na jednu oblíbenou klasiku: houbová (hřibová) smetanová omáčka s houskovými knedlíky.

  18. co třeba lepenice, krupeto, nebo palačinky? Nebo kapku chřestu, ten sice nějak tradiční být přestal, ale proč se k němu nevrátit? A bábovku nakonec :)

  19. Inu, bramborák, bramboračka, kyselo, škubánky, buchty s mákem etc., zelňačka, do opravdu hodně tradiční české kuchyně kupodivu také patří jáhly a pohanka ve formě kaší. Že se to moc nedá žrat, to je jiná :) Jo, a smažák ;)

  20. Co šoulet? Jo, je to spíš židovská záležitost, ale já ho miluju, se spoustou česneku a majoránky.

    Ale už je to asi s křížkem po funuse, což?

  21. Teda lidi, já obdivuji, kolik skvělých nápadů jste dali dohromady!
    Podle mne by na menu neměla chybět nějaká tradiční polévka, kuljada či bramboračka zní skvěle. A hlavní pokrm bych asi stavěla na kvalitních domácích knedlících, třeba ty houskové knedlíky s houbovou/koprovou omáčkou, nebo bramborové se špenátem/zelím a opečenou cibulkou. A pokud by to hosty příliš energeticky neodrovanalo, tak bych hlasovala pro makové/tvarohové buchty, nebo bábovičku. Při rozumných, menších porcích a klidnému tempu večeře se to podle mne dá zvládnout. Doufám, že se pohoštění vydařilo a zajímalo by mne, cos nakonec uvařila!

  22. Šoulet bych nevařila, když je pán z Izreale…
    Mně teda taky nikdy nechutnal, v jídelně z něj skoro každej vydloubal maso a odnes:))

  23. Dalším nápadem je pečená ochucená dýně!

  24. ↪ 23 lemrousek: Pomalu abych se těšil na váš příspěvek v roce 2012. ;-)

  25. Když to čtu – kdysi jsem byla na výměnném pobytu v Řecku a potom k nám přijela na 14 dní Řekyně. Úplně největší úspěch tenkrát měly mamčiny ovocné knedlíky. Kdybych měla dnes něco vybírat já, asi vsadím také na bramboračku, kyselo, fazolačku apod. (mně osobně např. moc chutná i drožďovka, ale to je risk) a protože třeba knedlíky moc nemusím, tak určitě jídla z brambor.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.