Puding RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

22 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý večer, chtěl bych se zeptat jak na opravdu dobrý nepráškový puding? :) máte někdo zkušenosti? :)

  2. Krátce po svatbě mi manžel vaříval pudink „podle babičky“. Už ho dlouho nedělal (hmm....., líbánky dávno pryč…) ale vím, že do něj dával mléko, žloutek, cukr, vanilku a kukuřičný škrob. Bývalo to ukrutně dobré :)

  3. to by bylo dost metodou pokusu omylu :) ale i tak diky :)

  4. btw. nechcete zavzpominat na libanky? :)

  5. Tak jsem se zeptala, prý mu to dělávala prababička (prababičky bych se sice teoreticky mohla zeptat, ale moc ji nevídám, bydlí daleko od Prahy).
    Svařil mléko s cukrem a vanilkou a zvlášť v troše mlíka rozmíchal maizenu a žloutek. Když se mlíko vařilo, přidal maizenu se žloutkem a nechal krátce převařit. To je celé. Poměry žádné, prostě tak akorát, na dvě mističky pudinku pro dva novomanžele :)

  6. dekuji :)

  7. Taky jsem se tím jednou zabýval. Toto jsem stáhl někde z internetu (cornflower má být správně cornflour!). Zatím jsem to osobně neopruboval, ale zní to věrohodně:

    Basic Dessert Recipes: Blancmange

    Ingredients
    60 ml (4 level tbsp) cornflower
    568 ml (1 pint) milk
    strip of lemon rind
    45 ml (3 level tbsp) sugar

    Method
    1. Blend the cornflour to a smooth paste with 30 ml (2 tbsp) of the milk.

    2. Boil the remaining milk with the lemon rind and strain it on to the blended mixture, stirring well.

    3. Return the mixture to the pan and bring to the boil, stirring all the time, until the mixture thickens and cook for a further 3 minutes. Add sugar to taste.

    4. Pour into a 600 ml (1 pint) dampened jelly mould and leave for several hours until set. Turn out to serve with fresh fruit

    serves 4

  8. nebo si udělejete hustší creme patisserie:
    http://www.cooksrecipes.com/…-recipe.html

  9. Pivli, máš tenhle recept na creme patisserie vyzkoušený? Trochu se liší od mého standardního, tak bych vyzkoušela, který je lepší :o)

  10. Já mám ráda tento: http://www.mamtaskitchen.com/…_display.php?…
    Obvykle (teda vlastně pokaždé) ho zbodnu ještě teplý. Nejvíc mi chutná vanilkový s trochou brandy.

  11. 9. mám ozkoušený hodně podobný receptík. Přidávám ještě kus kůry z bio citronu, občas.

  12. Dámy, nepletete trochu starý dobrý český pudink, jak ho znám z mládí, a „egg custard“, zvaný též crème anglaise?

    Rozdíl dělají ty žloutky, IMHO. Jestli se pletu já, tak mě osvěťte.

  13. Jestli se starým dobrým českým pudinkem myslí ten z prášku z pytlíku, pak se dá použít postup vaření stejný jako na pytlíku s tím rozdílem, že obsah pytlíku nahradíme stejným množstvím kukuřičného škrobu (maizeny, bývá to 40 nebo 50g) a teplé mléko uděláme ochucené (rozpustit čokoládu, vyvařit vanilkový lusk, …). Už jsem to zkoušela a funguje to.
    Nicméně se žloutky mi to přijde stejně chutnější a mám pocit, že úplné nahrazení žloutků škrobem vzniklo jen pro ušetření práce nebo peněz.

  14. 13.: souhlas.:-)
    12.: a teď to máte! ;-)

  15. Škroby jsou náhražka, ale používaly se už před válkou (jsou uvedené i v Kejřce), takže pod názvem pudink si současníci představí spíš ten prášek…nebo se myslí krém ze smetany a žloutků.
    Pudink je jinak příbuzný nákypu, těsto se žloutky a sněhem, málo mouky, ale žádný tuk, se peče v páře, sladký i slaný. Ve starých kuchařkách jich je spousta.

  16. Moje babička přidávala žloutky a máslo i do klasického práškového pudinku, pokud se pamatuju dobře. Ale určitě si to pamatuju, jídlo mne zajímalo už od hodně mladých let :-) Babička v mládí byla v dívčí internátní škole v Německu a pak ve Švýcarsku a kromě jiného se tam učila vařit a její kuchyně byla fantastická. :-) Takže předpokládám, že se k tomuto postupu taky dopracovala postupně a že původně v mládí místo pudinkového prášku používala jen škrob a k tomu nějakou přísadu (vanilku, čokoládu, kakao, kafe – kafe taky do pudinku někdy přidávala, ostatně koncem 60. let, od kdy jsou mé vzpomínky, snad býval k dostání jen vanilkový a kakaový)

  17. 16. : tak nějak to bude! :-)

  18. Sice to není zdaleka to pravé, ale manžel natrefil na nějaký luxusní práškový pudink od Oetkera. Včera jsme ho měli a dost silně připomínal „domácí“ pudink, který manžel občas dělával.
    Je v něm pravá vanilka a podle popisu na sáčku neobsahuje nic ošklivého, obarvený je jen karotenem a riboflavinem, oproti normálnímu pudinku je fakt o hodně lepší. Stojí asi dvakrát tolik co normální pudink.

  19. Creme patissiere mam vyzkoušený TENTO.
    No a ten jahodový koláč je k němu skvělý a aktuální doplněk ;-)

  20. 18. koukal jsme na nej taky.. a neni tedy vyhodnejsi jen maizena s vanilkou, jen ta barevnost nebude? a pro lepsi prilezitosti libankovy puding?.-)

  21. 20. Líbánkový pudink Oetkera jistojistě předčí ;)
    Ale jako zcela přijatelný pytlíkový pudink přede mnou Oetker obstál :) Rozhodně mám v úmyslu ho začít používat do věcí, kde jsem doteď používala normální pytlíkový pudink – třeba nastavování krémů apod.
    Finančně výhodnější je určitě pouhá maizena s vanilkou, ale neumím trefit správnou tuhost pro udržení krému a pytlík je jednodušší.
    Pro mlsání do mističky líbánkový pudink vede :), ale tam není eventuální řídkost na závadu.

  22. Maizena je vlastně naprosto stejné složení jako puding v pytlíku – ten v pytlíku je jen bohatší o trochu ethylvanilinu. Takže se dá maizena počítat stejně jako pudingový pytlík –40g na půl litru mléka. Pokud je to mléko plnotučné, stačí 30g. Jedna krabička maizeny mi vyjde na 2+1/4 litru mléka – má 180g. Jediný problém je, že se moc často neprodává, všude je spíše solymyl, ale naturamyl – což byl dříve kukuřičný škrob – to je teď také název pro bramborový a maizena není tak moc často.

    Finančně – 4 pytlíky malého pudingu stojí cca 15,– a maizena, když se objedná přímo od natury tak 9,50 , v obchodě tak kolem 11,– což na pár pudincích za rok není žádný obrovský rozdíl, na desítkách litrů už se to projeví :-)))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.