Tipy na zpracování červeného rybízu RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Máte nějaké tipy na zpracování červeného rybízu? Nikdo ho moc pro jeho kyselost nechce jíst, v buchtě se už omrzel a jeho příval pořád neustává. Výbornou rybízovou mamrleádu dostávám od své mámy a navíc bych se do ní nepouštěla, protože nemám zavařovací hrnec. Jak to děláte vy, když už vám rybíz leze i ušima? Máte recept např. na nějaký zajímavý sirup? Uvažovala jsem o variantě sirupu s rybízem a meduňkou, ale zase se mi nechce v téhle oblasti zbytečně exmeprimentovat, ab mi pak výsledek nepodléhal zbytečně zkáze.
    Takže pokud víte, co s rybízem, sem s tím :-)

  2. Madla:

    já letos zkouším rybízák ;) různých receptů najdete na netu hromadu, já jsem dělal podle knížky konzervace ovoce a zeleniny. chce to ale základní vybavení – demižonek, kvasnou zátku a kvasinky. sranda zaručena – zrovna bouřlivě kvasím a je na to úžasný pohled ;)

  3. U nás se rybíz dělá dle do takového jakoby chutney zvaného „rybíz jako brusinky“. Je v tom celá skořice, nějaký hřebíček a tuším citronová kůra, chuť je sladkotrpká, nakyslá, kořenitá, moc dobrá. Hodí se to jak klasicky ke svíčkové místo pravých brusinek, tak i ke spoustě jiných mas (i ke kachně…), na zmrzlinu a do dezertů. Ale nedělám to já, alébrž moje maminka. Pokud je zájem, zjistím recept.

    Já rybíz v koláči miluju, takže si ho mrazím. Uprostřed zimy je v koláčobublanině skvělý.

  4. Tohle vypadá velmi pravděpodobně:
    http://www.labuznik.com/recipe.php?…

  5. Jo rybízové víno si pamatuju, dělávala ho moje prababička a chutnalo. Také mám dojem, že dělávala z rybízu i syrup.

  6. pan Cuketka: rybízák zní skvěle, ale neprosšel by přes vyšší instanci (manžela :-)). Už te´d žehrá, když peču vlastní chleba a vyrábím créme fraiché, s bublajícím demižonkem bych asi musel ajít o dům dál :-) Navíc by musel být umístěn z dosahu a dostřelu mláděte, což by šlo dost těžko :-) Ale závidím, protože by mě to též hrozně bavilo.
    Mne. Verdurin: Rybíz jako brusinky zní skvěle, určo vyzkouším. Takže díky moc za odkaz. Snad se dílo podaří. Jinak rybíz mrazím taky, k ostatnímu ovoci je v koláčích apod. moc fajn. Výborná je i tato kombinace: http://madlinakuchyne.blog.cz/…ou-cokoladou
    FilipV: A nepamatujete se na babiččin recept na ten syrup? Ten mě láká moc.

  7. „Jak to děláte vy, když už vám rybíz leze i ušima?“

    Vykopu keře a posléze nahradím něčím jiným. Stalo se!
    Nevěděl jsem, co s tím. Nadto červený a snad i bílý rybíz bývá podezříván z nastartování migrén, takže paní J jen jásala.

    Černý rybíz je něco jiného. Senza džem a přál bych ho panu C do jeho demijohnů. Barva, aroma, chuť – unsurpassed!

  8. Jednorožec: No, já bych věděla, co s keři :-) Ale rybíz není můj, ale tchyně a ta je jeho neúnavnou zásobitelkou :-) Je zajímavé, že výpěstky typu maliny, borůvky, jahody od ní nevidíme…
    Černý rybíz mám taky moc ráda, toho jsem schopná spořádat kila jen tak :-)

  9. A co tedy s tím černým, pokud ne rovnou konzumovat? Cervený a la brusinky jsem taky dělavala, navic tam patřilo jeste trosicku rumu

  10. Loňský rybíz a la brusinky byl skvělý a je jednoduchý, zavařovat v hrnci se nemusí:
     http://vilemina.blog.cz/…rybizovy-tip

    Letos jsem dělala džem z rybízu rozvařeného, propasírovaného (ručně na drátěném sítě) a svařeného s cukrem (téměř 1:1), opět se jen nalije do sklenic bez sterilace.
    Z černého se dá dělat i ze syrového, jen se smíchá s cukrem a hotovo…vydrží roky, ale přesný poměr nevím.

    Výborná je taky směs černého a červeného, dá se udělat i nějaká šťáva, kdysi jsme vyráběli – nevaří se, ale pak nutno sterilovat nejlépe ve velkých zavařovačkách, v láhvích to moc nejde uchovat, není-li dobrý sklep.

  11. Vilemína: Tak to je super tip, moc děkuju a určitě vyzkouším, až mě tchyně zase obdaruje.
    Lucianka: My máme černý rybíz rádi jen tak, ale pokud ho dostanu víc, tak ho mrazím a pak používám k ostatnímu ovoci do buchet, koláčů a bubalnin. Jinak syrový mi chutná třeba jen v jogurtu. Výborný je i jako džem. Ale záleží na chuťových preferencích, někteří lidé černý rybíz prostě rádi nemají a poznají ho všude.:-(

  12. Černý rybíz: džem je naprosto prvotřídní. Zařadil bych ho do špičkové trojice svých oblíbených, spolu s borůvkovým a meruňkovým. Těsně v závěsu by pak jel džem angreštový, domácí. Naprosto vždy více ovoce, než cukru. (Pokud nejste v nějaké skotské či welšské divočině, jam vám došel a na policích kombinované pošty a „obchodu se vším všudy“ není jiný výběr.)

    Aroma je specifické pro celý keř. Stačí se otřít, nebo ulomit větévku a cítíte to. Některé národy (myslím, že Rusové, atp) listí černého rybízu přidávají ke kvasícím okurkám, coby koření. Mě to voní.

    Že je čr napakován vitamíny ví i místní holubi a kosové; nechávají mi tu kolem keřů pak jejich fialové „navštívenky“.

  13. Technická Q: Proč se pojednou ( u mnoha různých příspěvků) uvozovky zobrazují v tandému s backward slash? Mírně to ruší.

    Sampler:
    „česká klávesnice, pouze klepu uvozovky“
    „anglicka klavesnice, pouze klepu uvozovky“
    \backward slash on its own\
    \„backw.slash followed by quotation marks“\

  14. Vilemina: Ještě jednou díky moc za odkaz, včera uvařeno a dnes oochutnáno na vločkových lívancích – super, voňavé a nepřeslazené, krásně mi zželírovalo a ač jsem se bála, hrnec nebyl ani malounko připálený. Ale vydržet nemíchat byl urputný boj :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.