Patizon RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

5 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Co děláte s patizonem? Znám z dětství v podobě „řízku“ v trojobalu, to mi tehdy chutnalo, připadalo mi to jako houbové řízky, ale chtěla bych vyzkoušet nějaké jiné patizonové jídlo. Máte někdo nějaký recept? Předem díky.

  2. patizony jsem objevil az letos. pracuju s nim stejne jako s cuketou takze ma docela univerzalni pouziti

  3. Když je mladý, tak ho plním a zapékám – takové krásné mističky z něj jsou:).
    Když ho nadšený zahrádkář nechá (podobně jako „kdo má největší cuketu“) přerůst, už je moc starý a kůra tvrdá, tak strašně nadávám při jejím okrajování ze všech výstupků toho zatraceného ufona, někdy z něj pak udělám řízky, někdy prostě přihazuju kousky jako výplň do různých jídel (sladkých i slaných, dá se to třeba i přistrouhat do jablečného koláče místo části jablek), asi jako přerostlou cuketu. Přerostlý mi moc nechutná.
    V případě velkého množství zavařím, udělám si takovou lečoidní zeleninovou omáčku, ono se to zavařené rozleží a i přestárlý patizon je pak docela dobrý.

  4. Oloupaný a na proužky nakrájený patizon osmahnu na oleji společně s cibulí, chili papričkou a česnekem,osolím,po­práším kari, zakapu sojovkou. Přidám nasekaný koriandr. Baštím s rýží „jakože čínu“ ;-))

  5. U nás doma jsme ho smažili jen tak v mouce na tuku, pokrájený na cca 1 cm silné plátky. Podával se s kysanou smetanou ještě teplý. Nebo se zavařoval v sladkokyselém nálevu – pokrájený na větší kusy. Nakládaný jsem jako malá milovala, ale zeleninu doma nezavažuji, takže to nedělém.
    Máte-li malé patisonky, dají se vydlabat (odříznout vrcholek a vydlabat lžičkou), nadít masem (zkuste do něj přidat tymián) a zapéct.

    Pokud vládnete ruštinou, doporučuji zabrousit na ruské weby s recepty. Mě s eosvědčilo http://www.gotovim-doma.ru Vede to nějaká paní, co ráda vaří a nepřeberné množství receptů :) Ale je to jen v ruštině

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.