Zápisník

pana Cuketky

Zachraňte planetu, nejezte maso

Ale jako vždy – ono to bude asi o dost složitější, než se zdá.

Když se totiž přepočte doporučovaná pestrá dieta plná zeleniny, ořechů a mořských ryb na použité zdroje (energii, vodu, skleníkové plyny), tak to v reálu žádnou úsporu nepřináší (oproti klasické a méně pestré dietě s redukcí spotřeby).

Je to jen jedna studie a jedna série výpočtů. Zas tak kontraintuitivní to ale není. Řada moderních potravin pro býložravce opravdu snese v náročnosti srovnání s produkcí masa. Klíčová tedy určitě bude druhová skladba a způsoby produkce.

Jídlo zdravé, pestré, dostatečně kalorické, cenově dostupné a ještě k tomu enviromentálně nenáročné? Pořád dost náročný rébus a do budoucna možná i silný bolehlav...

Čtěte dál:
Is Eating Lettuce Really Worse For The Environment Than Eating Bacon?
Why That Study About How Vegetarians Are Killing the Environment Is Ridiculously Wrong

15. prosinec 2015 17:12:20 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

První jarní bylinka? Medvědí česnek!

3. únor 2016 19:02:35 - Komerční sdělení - Sdílet na Facebooku

Jak chutná jídlo z prášku?

První delší čtení k mému speciálu Budoucnost jídla. Ochuntal jsem dvě různé stravy z prášku od českých výrobců a probral jsem i základní východiska současné tekuté stravy.

24. duben 2017 13:04:40 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Budoucnost jídla je tady!

Právě spouštím nový obsahový speciál, na který jsem se už strašně dlouho těšil. Jmenuje se Budoucnost jídla a připravuji ho pro vás už od podzimu.

Než pořádně začneme, určitě si přečtěte úvodník, ve kterém nastiňuju všechna příští témata. Kromě archivu starších článků mám pak pro vás i tři zbrusu nové - ochutnávka stravy v prášku, příběh kosmo skleníku a k nášup kuřecího ze zkumavky.

Doufám, že vás to bude bavit stejně jako mě! O úžasnou úvodní ilustraci se postarala Kateřina Kynclová.

20. duben 2017 19:04:42 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

První pokus o cronuty v Praze

Nová pekárna Oh Deer Bakery začala nabízet sladké pečivo odvozené od známých cronutů. Mrkněte na mé první dojmy a ochutnávku.

16. duben 2017 13:04:28 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Kantýna

Spokojená návštěva.

15. duben 2017 16:04:21 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Oh Deer Bakery

Mrkněte se na fotky a přečtěte si moje první dojmy!

14. duben 2017 00:04:00 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku
Načíst další