Zápisník

pana Cuketky

James Hoffmann analyzuje trh výběrové kávy

Around the world coffee suppliers regularly meet with people opening cafes for all the wrong reason. They hate their office job (while it may pay well, they feel their soul is being crushed), and they’ve always loved cafes. They have no experience in running a business and no experience in coffee.

To date, as an industry, we’ve sold the idea that if they just serve good coffee then all will be well. If they buy the right machine, buy the right coffee from the right roaster who buys from the right farmer, then success is assured. We know this isn’t true, and we really need to stop pretending it is.

Skvělý text! Hoffmann předpovídá korekci trhu s vlnou zavírání kaváren a pražíren i konsolidaci a upevňování pozic silnějších hráčů. Těžko říct, jak moc se Praha (a Česko) podobá rozvinutým trhům na západě, několik paralel se ale v textu najít dá.

Vlnu otevírání nových podniků tu máme určitě a podle tempa nových podniků máme vrchol ještě před sebou. Spousta kaváren u nás je taky otevřena jen krátce a ne dost dlouho na to, aby se ukázala jejich soběstačnost a dlouhodobá udržitelnost.

Vážně podnětné čtení. Jestli se o výběrovou kávu v ČR zajímáte, určitě si to projeďte (není to dlouhé):

Part 1: The Lull
Part 2: The Bubble
Part 3: Implications and Predictions

16. prosinec 2015 16:12:30 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Jak nabarvit velikonoční vajíčka přírodními barvami?

Trošku jsem si hrál a výsledkem je tenhle velký návod na barvení přírodními barvami. Mám tam všechny odstíny i podrobný postup jak se k nim dostat. Bez plýtvání surovinami i s vajíčky, která budou po nabarvení perfektně jedlá a bez zeleného žloutku.

20. březen 2018 12:03:42 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Nový videorecept - Velikonoční beránek

Tohle je klasický velikonoční beránek z třeného těsta s kakaem. Těsto jsem ale udělal extra bohaté a voňavé, takže v něm najdete mleté mandle, datlový sirup, vanilku i celozrnnou špaldovou mouku.

20. březen 2018 12:03:47 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Nový videorecept – Cizrnové kari

Jak na rychlou vegetariánskou večeři uprostřed týdne? Tohle rychlé cizrnové kari vás nenechá ve štychu. Pár surovin a žádné složité vyváření – do půl hodiny máte na stole parádní voňavou misku!

27. únor 2018 13:02:50 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Nový videorecept – Hovězí na houbách

Tuhý kus masa? Pomůže dlouhé a pomalé vaření v nízké vrstvě vývaru. Pojivová tkáň se v mase krásně rozpustí. Chutě zesílí a ještě získáte skvělou koncentrovanou šťávu.

15. únor 2018 10:02:49 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Krůtí roláda se šalvějí

Pokud vás u rolád děsí složité nádivky jako mě, tak tohle se vám bude líbit. Vystačíme si totiž jen s jednou bylinkou, solí a pepřem. Šalvěj a krůtí pečeně si totiž spolu úplně vystačí.

13. únor 2018 17:02:09 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku
Načíst další