Chvála drůbežího separátu

Pokud jde o průsery v jídle, neznám marnější případ, než je moderní průmyslové kuře. Vajíčka od utrápených nosnic v klecích, křehčené maso s fosfáty nebo všudypřítomný drůbeží separát. Téměř cokoliv, na co si vzpomenete, je u drůbeže blbě.

Bezskrupulózní chovatelé produkují kuřata v drůbežích koncentrácích. Ziskuchtiví zpracovatelé pumpují do masa vodu se solí a vypočítaví uzenáři cpou drůbeží separát všude kam je napadne. Je to totální potravinářské peklo. A my spotřebitelé jsme jen loutky v rukou globálního potravinářského byznysu.

Cítíte to podobně?

Jestli jo, tak to vás docela lituju. Protože zrovna u drůbežího masa platí nejvíce — na talíř dostanete přesně to, co si zasloužíte.

Sněz, co můžeš

Jíte maso každý den a kupujete vejce za nejnižší cenu?

Nedivte se, že pak na vás občas vybafne domlácené kuře z klece. Je to stejné, jako byste kupovali maso od souseda, o kterém víte, že je na zvířata ras. Do kurníku mu nevidíte a za kuřata mu dáte tak málo, že mu nemůže zbýt ani na krmivo. Jak to asi může dopadnout? Hojnost masa v našem jídelníčku není samozřejmá a cena, na kterou jsme si u něj zvykli, je nepřirozeně nízko. Jediné, co ji určuje, je přitom náš vztah k jídlu, popřípadě jeho nepřítomnost.

Kupujete rádi kuřecí na polystyrenovém platíčku?

No paráda! Jen tím, že si neumíte nebo nechcete zpracovat kuře vcelku, vyrobíte každý den stometrovou haldu kuřecích skeletů. Doma byste si je normálně hodili do hrnce a měli byste úplně parádní polívku. Ale vy just ne — naházíte je na hlavu panu továrníkovi. A když je velmi chytře a bezpečně zpracuje a snaží se je využít tak, aby drahocenná surovina nepřišla nazmar, hystericky zaječíte — fůj, separát!

Zařadili jste uzeniny do každodenního jídelníčku a nakupujete je v supermarketu?

Pak nemudrujte nad tím, že vypadají, jako by je někdo udělal v továrně. Pokud jich vyžadujete tak obrovské množství a za tak nízkou cenu, pak se holt nikde jinde než na tovární lince vyrobit nedají. Je taky zcela logické, že nepořádek, který jste natropili konzumací průmyslově produkovaného masa, si po sobě spapáte do posledního gramu separátu.

Nechcete kuře celé a se všemi souvislostmi?

Nebojte, ono si vás stejně nakonec najde!

Pomazlit a vykostit

Co s tím? Bod jedna — nebýt ignorant. Vše ostatní jde jaksi samo.

Pokud už se rozhodnete, že nutně potřebujete kuřecí maso a nechcete začít stloukat kurník za barákem, zařiďte se alespoň jako kulturní lidé. Peníze za kuřata dávejte jenom tomu, u koho víte, v jakých podmínkách je chová.

Pokud u producenta drůbeže podmínky chovu nemůžete zjistit nebo je jenom tušíte a dělá se vám z nich šoufl — jděte jinam. Nemá to cenu. Kdybyste měli mít průmyslová kuřata doma, uznejte sami, že byste na to neměli žaludek.

Pokud chcete šetřit — šetřete na objemu spotřebovaného masa. Všichni víme, že ho jíme víc, než potřebujeme.

Nechcete mít v uzeninách separát? Nekupujte párky z továrny! To dá rozum. Zajděte k uzenáři — ještě nevymřeli.

Kupujte drůbež v celku. Je to nejúspornější. Pokud to jde, kupujte kuřata přímo od producenta. Naučte se kuře naporcovat a naučte se ho upéct.

Využijte ho, jak se sluší a patří.

Nevíte jak?

Poradím! Dívejte:

Reklama

Komentáře

Ano, souhlasím. Kuře jedině celé, s jasným původem a zpracovat do mrtě. Škoda že to moc lidí nedělá. Ty podivné, lehce nasmrádlé kousky masa na platíčku pod folií s lákavou cenou, jsou povětšinou vhodné pro domácí mazlíčky (a nemyslím chlapy).
Přesně jak říkáte, dobře jim za ty párky tak!

A přitom rozporcovat kuře je otázkou minutky dvou. A navíc je to nesmyslně drahé, kupovat třeba jen prsíčka na platíčku. U nás v Albertu už chtějí za prsa 180 Kč/kg. Kdežto za celé kuře dá člověk stovku a je z toho surovin jak pro tankový prapor.

Tak to já mám opačný problém. Kuřecí jím minimálně, ale miluju polévky, takže pořád někde sháním ty skelety;-)

Taky už nějakou dobu kupuju jen celá kuřata (Sklizeno). Předtím jsem kupovala v solidním řeznictví. V supermarketu jednou – o víkendu, když bylo u řezníka zavřeno, a já jsem měla nečekanou návštěvu. Trpce jsem litovala, bylo to hnusné. Občas by se mi ale hodilo kupovat stehna zvlášť – když výjimečně potřebuju nakrmit osm lidí najednou. Kupovat čtyři celá kuřata najednou je poněkud náročné, pokud člověk nemá obří mražák.

↪ 3 Snookie: Zkusila jste krůtí krky? Je z nich straaaaaaašně dobrá polévka. :)

Naprostý souhlas. A když jsem teď na Tvých fotkách viděla, jak na to, je naprostá brnkačka. A kvalitní vývar je skvělý bonus!

↪ 5 Jana: Kruti obcas prihodim. Maso z krku a ohanky miluju. Krky ale pouzivam hlavne kachni na kachni polevku. Ta je vyborna:-)

Výborně, pane Cuketka! Víc takových přímočarých komentářů. Je třeba podívat se pravdě do očí. Zároveň postrádá smysl přesvědčovat přesvědčené, osvětu je potřeba šířit mezi nevěřící!

Pro mě je vrchol nepochopitelnosti fakt, že u nás u „kuřecího stánku“ prodávají celá kuřata, ale bez prsíček, za naprosto směšnou cenu. Lidi si prostě nechají odkrojit jen ta prsíčka, jako „nejlepší kousek“ (hahaha) a zbytek kuřete nechtějí, protože „co s tím“. Takže když si koupím takovéhle kuře po mastektomii, mám z toho hromadu jídla, včetně polévky a říkám si, že ty prsíčkáře fakt nechápu…

Dneska už fakt neobstojí nějaké výmluvy, protože dobrá kuřata jsou sehnání už leckde. Doby, kdy jedinou alternativou bylo bio kuře za tři stovky kilo, jsou už naštěstí fuč.

↪ 8 Václav: Jsou ale i pripady kdy je vam vsechno presvedceni k nicemu, kdyz mate pritele, ktery po tatovi podedil odpor k jakymkoliv kostem (vcetne zebirek) a ze skolni jidelny si prinesl odpor ke slacham. Tam se s kridylky ani stehny nechytam a kdyz stehna vykostim na rizky, tak mi tam porad zustanou ty male slachy, ktere z toho vypitvava. Co byste delal pak? Tak kure proste moc nejime, likvidujeme zbytky po prsozroutech a stehnozroutech, ale jednou za cas holt ty prsa koupim taky…

Prodáváme kuřata ze dvora – kromě jiného, loni za 60 korun kilo (když spočítám krmení a práci, škubání a kuchání, chce se mi brečet. Prodali jsme, ale vyslechli jsme si, jak jsme drazí. Letos se řídíme heslem ber nebo nech být, podražili jsme a čekáme, kdy se lidem konečně rozsvítí. Mají domácí kuře, které celý den běhá po dvoře a nesežere nic špatného, protože na kupování drahých krmných směsí fakt nemáme. Články jako je tento lidé jako my vítají, protože nám dělají skvělou reklamu a „osvěty“ není nikdy dost.

↪ 9 Therése: tak ja treba preferuju prsa. Uz od mala…stehna se ucim jist az tak posledni ctyri roky a proste prsa jsou prsa, a treba na ruzny ty smesi jsou prsicka nejlepsi.

↪ 12 Snookie: Můj zeť dělá to samé. Ale je to jeho problém a rozmazlenost. Na stůl dostane to, co ostatní…a ať mu to při pitvání stydne.

↪ 17 foreve: Jeslti to není tajné, klidně tady na sebe nechte kontakt (telefon, email). Třeba by si vás někdo rád našel a kuřata od vás nakoupil.

Pravdou je, že masa jíme mnohem více než je potřeba…jenom ty meníčka, která je „nucena“ jíst většina pracujících v restauracích a kantýnách … kvalitní bezmasý pokrm aby člověk pohledal (když si nechce dávat každý den buchtičky se šodó a lívance), samý kuřecí plátek s rýží nebo vepř. plecko s bramborem. Já jsem teď doma s dítětem, vařím si sama a masíčko mám jen o víkendu, to mi pak není líto dát za kuře i 90,–/kg, těším se na něj celý týden, naporcujeme, uvaříme polévku nebo upečeme, co se nesní obereme a udělám rizoto, prostě jedna báseň. Díky za článek

Obliba kuřecích prsou spočívá v tom, že většina kuřecích receptů nejen na MMB začíná slovy „nakrájíme kuřecí prsa na nudličky“. :-)

12: Ještě je možnost to maso pomlít a udělat burgery, i když to trochu zavání fastfoodem.
13: Supermarketové průmyslové kuře stojí 50 Kč/kg, co by ti lidé nechtěli?

Jsou to hnusy,co prodávají…a divím se,že to lidi ještě kupují.
foreve,odkud jste? ,dala bych si dobrý kuře.

Zvláště Japonci, Číňané a Korejci pokládají kuřecí prsíčka za podřadné. Všichni tam vědí, že nejlepší je maso od kosti. Prsíčka jsou levná, stehna a křídélka drahá.

↪ 18 pan Cuketka: přidávám se k žádosti o kontakt, ráda si udělám výlet pro dobré masíčko.

↪ 16 jark: nevim jestli uplne rozmazlenost. Zkratka ne vsichni to maji radi. To zase chapu. A kdyz mi vypravel, jak nad nim ucitelka v jidelne pul hodiny stala nez nacpal do pusy ten slachovitej platek a on to ze strachu v ty puse mel celou dobu nez dobehnul domu (odtud ta nechut) tak bych nemela srdce mu to udelat;-). Ja osobne se po kureti moc neutlucu a peceny kure je snad jedina vec co nejim, tak mi to az tak nevadi. Nastesti nejsme ani jeden ten typ, co by musel mit maso ve vsem. A v tom je podle me hlavni problem. Rekla bych, ze vetsina lidi si nedovede predstavit hlavni chod bez masa. A proto ta spotreba tuny ruzovych balicku. Kdyby lidi nemuseli mit dve porce lacinyho masa denne (protoze na dve prorce kvalitniho hoveziho ma malokdo) a radsi by si dali treba jednou, dvakrat tydne nejaky kvalitni kousek a do toho sem tam vybornyho ceskyho pstruha nebo candata, tak by udelali dobre sobe, zviratum i ekologii.

↪ 20 Anonymní: to by nevadilo, ale to radsi zlikviduju ty prebyvajici skelety;-)

↪ 17 foreve: take me zajima kde presne. Pokud je to aspon trosku pri trase Praha->Boleslav->CL.

Váš zájem mě těší, z letošní nabídky už toho mnoho nebude (je tam volných asi 5 kuřat), ale po Vánocích – konec ledna – budou kachny a na jaře je volné ještě nějaké vepřové. Teď jsou tam ještě dvouměsíční jehňata, ta by byla tak někdy za měsíc, dva k odběru. Více vepřového a též kuřat bude na podzim příštího roku. Z Prahy je to k nám asi 65 km, můj e-mail je fore48ve@seznam.cz – odpovím všem, já sama ráda jím dobře a věřte, že naše masíčko je vynikající, protože nejsme žádný velkochov.

Nesouhlasím s tvrzením, že snižování kvality je kvůli tomu, že bychom žrali enormní množství uzenin. Ale tím, že se enormní množství uzenin zkazí. Kdo někdy dělal v supermarketu, mcdonaldu apod. tak se právě velké množství věcí vyhazuje, kazí, odepisuje, vrací. Tam je to spíš tím, že to lidi chtějí – TEĎ hned, nutně, v regále, každej den, každou hodinu.

Takže ten problém s nekvalitou je, ale je jinde, než se možná zdá.

Taky mi hlava nebere, jak lidi kupujou po tunách oschlé nebo oslislé a přitom dvakrát dražší rozbourané kuřecí porce a současně nadávají, jak je draho. Už dávno jsem se naučil kuřata bourat sám, koupím obvykle 4 najednou, za 15 minut z nich mám 8 porcí prsou (s kůží!), 8 stehen, 8 křídel a 4 kostry – dvě jdou okamžitě do hrnce na vývar, zbytek do mrazáku, je z toho nejmíň na 6 rodinných obědů. A to se vyplatí koupit i kuře za 100/kg a ne 40/kg v supermarketu (ale i u toho levného jsou ty doma rozbourané porce jaksi lepší než ty z toho tácku z regálu)…

Jen kdyby to bylo kde kupovat. Občas to zachrání Makro, když se tam jednou za uherák dostanu, ale jinak je to bída. Napsat to s těmi uzenáři a odkázat mapku masa na Scuku může – sorry, Cuketko, při vší úctě – jen pragocentrický sadista. Když se člověk podívá na tu mapu s velkou „39“ na Praze a úplným prázdnem kolem, když vidí tu efektivní nulu komplet všude v severních, západních i jižních Čechách, je to akorát k pláči (a nejen tam, ale zrovna tam to zajímá mě). Občas natěšeně objevím nějaký nový projekt, který vypadá ze začátku slibně, ale pak tam sleduju akorát „prodejna v Praze“, „prodejna v Brně“, „další prodejna v Praze“, eshop a rozvoz žádný (logicky, vozit někam jedno dvě chlazená kuřata nebo kilo hovězího je obchodně-logistický nesmysl)…

Nejsmutnější na tom je, že bydlím na vesnici, ale nejbližší slepici najdu leda v kleci v obří drůbežárně u Slanýho. „Farmářské trhy“ na Kladně jsou výsměch všem farmářským trhům a jezdit nakupovat maso do Prahy odněkud ze vzdáleného venkova je nonsens hodný šílence. Přitom je to tak absurdní: v Praze se nechová ani slepička, ani kravička, ani ovečka, všechno je to po farmách na venkově – ale koupit se to dá jen v té Praze. Za celé tři roky jsem nenašel v našem okolí (řekněme v okruhu plus mínus 20–30 km) jedinou farmu, kde bych mohl koupit čerstvou drůbež, vajíčka, jehněčí, vyzrálé hovězí, nic. Jen jednu malou rybárnu, kam ovšem stejně vozí ryby odněkud z tramtárie – ale díky bohu za ty dary. Vám pražským foodies se dá ten výběr leda závidět…

Já myslím, že kouskované kuře na tácku využijí hlavně mladí singles nebo mladé páry. Obvykle neumí vařit, rozhodně nechtějí trávit vařením čas, taky nemusí mít mrazák a přesto mají občas, ale fakt občas chuť si doma něco udělat sami. Ale vývar? U toho asi stát nebudou.

Taky jsem si nedovedla představit, co s celým kuřetem, dokud jsem nezačala vařit pro – byť malou – rodinu. Pak se člověk naučí porcovat si kuře sám raz dva – vývar chce, péct stehna chce, možná i ta prsa na něco využije… no a počítat taky začne.

A jinak – přesně jak praví Pixy. Až se odstěhujem z Prahy, budu konec možnosti si v jídle vybírat, těžce nést…

hm, já teda vařit umím, žiju v mladém páru a snažím se kupovat kuřata celá, nemám problém to naporcovat, je to hned. Vývar samozřejmě dělám, u toho se totiž stát nemusí. Ale – oba prostě preferujeme kuřecí prsa. Takže je občas koupím. A nemám v okolí zdroj kvalitních kuřat, prostě pracuju od rána do večera, na trhy se nedostanu a v okolí mé práce ani bytu se žádná prodejna s dobrým masem nevyskytuje.

Obhlídl jsem znovu kladenskou farmářskou prodejnu, a (narozdíl od posledně) kuřata měli, ale poslední tři a prakticky prošlá. Sice ve vakuu a s údajnou trvanlivostí 5 dní – ale už od čtvrtka. Holt kuřata z farmy jsou prostě ve čvrtek, budu se s tim muset smířit. Ale aspoň něco, lepší jak drátem do voka.

Tak my v Opavě se máme luxusně, naštěstí. Prodejen masa je tu okolo dost (cca čtyři), v každé kupujeme něco. Hodně jsme si oblíbili krůtí játra (do 60 kg/kilo), vynikající čerstvá pochoutka. Manželka je z Prahy a stěžuje si, že tam je sehnat nemůže, když je u rodičů.

A jinak můj návod na polívku, kterou snad zvládne úplně každý: http://www.e-ott.info/…-man-polivka

U nás otevřeli Farmářský obchod a jediné co jsem zjistil po několika nákupech je, že je tam vyšší cena za dané zboží, ale o kvalitě se dá opravdu pochybovat. pokud v klobáse délky cca 20 cm máte 3 ks velikosti článku prstu takového toho chrupavkového „bloku“ tak nevím proč tam mám nakupovat? A abych jezdil na farmu, kde nejdříve provedu exkurz zda je to co říkají pravda? To snad ani nejde. A jak mám věřit dnešním obchodníkům, že to co inzerují je pravda a ne jen snaha mě oškubat. Sehnat něco opravdu kvalitního v dnešní době je velmi těžké.

↪ 34 Radek: Nejsi taky z Kladna? Napsal bych totéž. Spousta „krásných domácích“ uzenin, ale ač to asi prošlo skutečně komínem a není to žádná velkoprůmyslová výroba, stejně uzené je málo vyzrálé, slanina dost vodnatá, klobásy a kabanos poněkud odfláknuté a velký kus nějaké chrupavky nebo flaksy téměř v každém druhém soustu… Po jednom dvou nákupech člověka opravdu přejde chuť a všechna důvěra.

↪ 29 pixy: jj díky za ten komentář, ušetřil mi mnoho slov…občas se dá koupit zelenina od zelinářů v Litoměřicích, ale dobré maso natož uzeniny v okolí Teplic nejsou nebo se mi je nepodařilo najít…

↪ 30 mau: Myslím, že prsa jsou bohužel standardem. Často vidím, jak rodinka háže do vozíku 4 tácky. Případně k tomu přidají tácek stehen, aby měli děti „maso na držátku“.

↪ 34 Radek: Vyzradíte název prodejny a značku uzenin?

↪ 29 pixy: Nebojte, tenhle pohled já neignoruju (znám moc dobře od rodičů z Ostravy) a zásady, které v článku naznačuji nejsou absolutní a dají se posouvat k lepšímu i v ne zrovna ideální situaci, kdy se nemůžu dostat k masu podle svých představ (alespoň si naivně myslím ;)

A ten paradox dostupnosti mimo prahu je dost rozšířený, bohužel… nicméně jsem optimista a vidím v tomhle obrovský posun. ještě nedávno (2–3 roky dozadu) se lokální potraviny nedaly dobře shánět ani v praze. teď stačil relativně krátký časový úsek a ta změna je minimálně o řád + má tendenci se dál šířit a růst. to je pro mě náznak, že se to tak bude dít i po celé ČR (byť asi jiným tempem a v jiné podobě)

I teď ze severní Moravy mám zprávy, že se to začíná trochu lepšit — jen letos vyskočily 3 použitelné farmy na maso (pro Ostraváky), o kterých předtím nebylo vůbec slyšet a snad se přidají další. obecně je ta situace ale vždy nepřehledná, farmáři váhají, jestli již existují zákazníci. ti mezitím bloumají a nic netuší o farmářích, kteří váhají.. etc. ten vztah se buduje ze začátku obtížně a alespoň tady se prokazuje, že jednoznačné urychlení je trh nebo farmářská prodejna (ne každý trh, ne každá prodejna).

(v okolí Kladna situaci bohužel neznám, tak nebudu mudrovat! :)

↪ 32 pixy: Ještě k té dostupnosti — zatím jsem se nedopracoval k tomu, abych někam šel třeba na kuřecí vždy najistotu. Funguju tak, že sleduju jen dvě potenciální místa (Sklizeno a TRMS) a pokud náhodou kuře zaznamenán, tak volám nebo se jdu pro něj vypravit. Na každodenní dostupnosti netrvám, IMHO u masa není až tak podstatná (na rouzdíl např od mléčných výrobků, pečiva, ovozelu).

↪ 41 pan Cuketka: Ono možná není nutné se ihned upínat na dostupnost „lepších kuřat“.

Tenhle princip, který popisuješ, je totiž použitelný i na běžná kuřata v supermarketu. Ta celá nejsou sice dokonalá, ale proti táckokouskům jsou pořád kvalitou o level výš. Mimojiné i proto, že na celém zvířeti se dá mnohem snáz poznat, když je za zenitem, než na porcích stažených z kůže (kůže prozradí hodně), takže v masokombinátech jdou obvykle „lepší“ kusy na prodej vcelku, horší na porcování (říkal mi to kamarád, který pracoval v masokombinátu).

Jinak je ovšem shánění těch opravdu dobrých kuřat náročné. Náročnější, než u jiného masa, řekla bych. Přijde mi, že hlavně proto, že kuřata jsou v našich hlavách zafixovaná jako synonymum levného „masa pro masy“. Takže narozdíl od hovězího, které je obecně bráno za celkem „nóbl maso“ a najde se víc lidí, kteří si připlatí za lepší hovězí, je kuřecí jakousi popelkou, za kterou adekvátní cenu nikdo dát nechce, protože to považuje automaticky za extrémně předražené. Nějak se ztratila povědomost o tom, že chov kuřat není nikterak levnější než, co já vím, chov krůt. (Chov hověziny dražší je, to zas jo, vedle přímých nákladů i mírou rizika, ale není dražší zas tolikanásobně, kolikanásobný bývá supermarketový poměr ceny hovězí:kuřecí)

↪ 42 kami: Takže narozdíl od hovězího, které je obecně bráno za celkem „nóbl maso“ a najde se víc lidí, kteří si připlatí za lepší hovězí, je kuřecí jakousi popelkou, za kterou adekvátní cenu nikdo dát nechce, protože to považuje automaticky za extrémně předražené.

líp bych to neřekl! ;)

Včera jsem viděl v Albertu „žluté kuře“ za 99,–/kg. Byly tam i z dovozu (Francie). Je to jen předražené, nebo je v něčem lepší?

Nejlepší věc v kuchyni, co jsem loni zvládla, bylo naučit se porcovat kuře. Občas kupuju extra kuřecí skelety z biokuřat, neb vývaru nebo kuřecí polívky není nikdy dost. Kdyby skelety prodávalo i sklizeno, byla bych šťastná jak blecha;-)

↪ 44 jark: barva kuřete o kvalitě moc nevypovídá, dělá se krmivem dle potřeby. samotné maso z dovozu už je podle mě zbytečné, tak snad jedině, kdyby se dalo dopátrat, že je to z volného chovu.. ale i tak bych váhal a raději počkal na kuře z česka :)

↪ 45 irresistible: já tam občas nějaké skelety zahlédnu! ;)

↪ 44 jark: , ↪ 46 pan Cuketka:
Jak píše pan C., žlutá znamená jen to, že mělo kuře ve stravě hodně karotenoidů. A používá nepozná se, zda je to důsledek kvalitní výživy s kukuřicí u opečovávaného kuřete typu Bresse, nebo jestli mělo jen nějaké ubohé kuře stravu obohacenou karotenem.
dělá se to už dlouho u vajec – protože se vždy říiakl „ta žlu´tučká domácí vajíčka, to je něco jiného než ty bílé chudinky z velkochovu“ – tak začaly velkochovy přidávat karoten a tahle vejce jsou dnes i oranžovější občas než domácí.

ad. francouzská kuřata (je to tuším Maitre Coq? ale nechci kecat, vlastně jsem značku nikdy nezkoumala, tak nevím, mívají je občas ve větších sámoškách, jsou na černém tácku) – občas je kupuju, spíš v podobě baby kuřátek, která jsou chuťově opravdu dobrá. Ale koupila jsem párkrát i to francouzské velké kuře a bylo takové, no, normální. Nebylo hnusné, nebylo zkažené (tj. když koumáte česká supermarktkuřata, často stisknete a zůstane důlek, nebo je maso lepkavé..nebo dokonce je cítit atd.) – tak to ta francouzská nemají. Ale kuře, ze kterého padnete na zadek, to není. Je to prostě kuře, které se dá jíst. Není to „óbrmňamka“;) (ta mi teď bublá na plotně v podobě babiččina kuřete).
A když ho kupuju, tak mám navíc trochu výčitky, že podporuju cizí kuřecí průmysl místo podpoření českých kuřecích óbrmňamek.

Problém s článkem pana Cuketky mám v tom, že bohužel platí „je-li to levné, bude to ošizené“, ale bohužel v žádném případě neplatí „je-li to drahé, bude to poctivé“. Jsem známý tím, že mě zajímá, co kupuji a studuji složení. Přestože nemám problém si za kvalitu připlatit, žádná přímá úměra „čím dražší, tím kvalitnější“ v potravinách naprosto, ale NAPROSTO neplatí. Těch předražených šunek, které mají podíl masa hluboko pod levnějšími, těch marmelád, paštik, uzenin a vůbec všeho, kde lze šidit. Vždyť i obyčejné uzené maso se napouští roztokem sajrajtů. A člověk by si – spolu s p. Cuketkou – řekl, že když je nákupka masa nějakých 60–70Kč za kg, tak prodej kila uzeného v ceně 200Kč vytváří prostor pro poctivě udělané maso i rozumný zisk a hle – člověk koukne na etiketu a zjistí, že masa je tam jen 70%, ostatně je to i nakrásně vidět na řezu, že to nejsou masová vlákna, ale divný vzor jak moiré.
Proto mi tento článek přijde naprosto mimo. Mám na to, abych si koupil kilo kuřete za stovku, ale nemám na to, abych objížděl republiku a zjišťoval, kde kuře skutečně volně běhá a kde nikoliv. A abych strávil den na farmě a koukal, čím kuře krmí, zda to náhodou není krmná směs, taky nemůžu. Mimochodem k té směsi  – známý je vyrábí a je to takovej sajrajt, že by jeden blil a doba pokročila tak, že to kupují už i relativně normální venkovské rodiny. Podnikům dá navíc vzorník barev skořápky a žloutku (nekecám, doslova) a na základě toho dostanou namíchanou směs pro patřičné barvy. Kam jsme se to dopracovali?
A taky mi přijde mi úchylné, abych si jak za komunistů někde na maso musel objednávat a ještě čekat na ten jeden den v týdnu, kdy bude k dostání. Proč nemůže být někde vyhlášené řeznictví, kde nebudu muset nic zkoumat a kde budu moci věřit, že když tam koupím kilo kuřete za 120 korun, že dostávám poctivě vykrmené kuře vychované na dvorku a ne jen předražené, antibiotiky a hormony odchovanou rychlokvašku? To je IMHO ten zásadní problém.
Jak si tu někdo v diskuzi postěžoval, že koupil drahou domácí klobásu a bylo tam plno chrupavek a kostí – podobně jsem se spálil už dostkrát a proto nevěřím nějakým „farmářským“ trhům. Tam, kde se přeprodávají věci ze supermarketu se 100–3000% přirážkou za vytvoření dojmu eko-bio-agro a pro placebo efekt „když je to drahé, musí to být přece kvalitní a dobré“. Nemusí.

↪ 40 pan Cuketka: Zdravím, můžu poprosit o nějaké info ohledně těch farem? Hledal jsem na scuku a je tam pouze mlékarna z čeladné. Děkuji předem

↪ 50 farmy: První je hovězí (a snad i drůbež) z farmy Koňákov http://www.farmakonakov.cz/ (v pozadí je kupodivu velká ostravská firma Koma, hovězí jsme měl osobně a je dokonalé, je třeba zavolat a informovat se o aktuální nabídce), druhé dva zdroje zjistím doma a dám vědět (jedno bylo tuším z okolí Pálkovic).

A jinak připomínám stále super zdroj kuřecího pro celou republiku — bio kuřecí ze Spojených farem. U nich jsem dokonce na pár farmách byl a mají to tam děsně vymakané a kuřata jsou fakt nádherná: http://www.biokureci.cz/index.php?…

↪ 30 mau: Tak to jsem velká výjimka, no jo, mám ten mrazák, byť malej – ale když koupím jedno kuře, naporcuju (to mě naučila maminka a dělám to už dobrých 5 let), tak většinou stehno frknu hned na pekáč, kosti a odkrojky do kastrolu na vývar, který zredukuju a mám dvě malé pixle do mrazáku, a prsa taky do mrazáku. Jednou jsem to počítala a takové blbé kuře za stovku mi stačí na cca 6 hlavních masových jídel a dva hrnce polívky, nebo několik porcí risotta:-) A ten malý balíček prsou a dva kelímky vývaru (při nachlazení jako když ho najdu) se fakt vejdou i do malého mražáčku… Takže to není tím, že by člověk měl vařit sám pro sebe a byl odkázaný na maso z tácků, ale jen a jen leností.

↪ 49 není podstané: vím, že je váš post trochu o něčem jiném, ale nedá mi to, hormony v krmivech nejsou na antibiotika jsou dlouhé a přísně hlídané ochranné lhůty, u kuřat jsou v krmivech kokcidiostatika, pravda

Babiččiny v mrazáku uleželé části a podoby kuřete či kachen jsou důvodem, proč dnes kuře nemůžu ani cítit. A ikdyž se kuřecí osvěta šíří Českem celkem rychle, stejně naštvu plno hostitelů, kteří připraví kuře… To, že maso, které by nepocházelo z antibiotikové a hormonové terapie, není téměř dostupné mně ale naučilo připravit variace delikates ze všech druhů zeleniny, luštěnin, kvalitních olejů. Vařím na vysoké úrovni, protože vaření miluji a nepotřebuji k tomu velkochovy, a to podotýkám, že nejsem vegetariánka, a manžel (taky nevegetarián) si taky libuje.

S mražením mám osobně problém, protože se i mražením z potravin hodně výživných látek ztrácí, takže hodit tam něco bio, tak vlastně popírám, proč jsem si to bio koupila. Stala jsem se skoro otrokem čerstvého a je to strašně těžké, jako i sehnat kvalitní potraviny.

Pro mě je také problémem číslo jedna sehnat v Hradci kvalitní kuřecí. Slušné hovězí a vepřové mám u nosu, kuřecí ne.

Rozporcovat kuře celkem umím (a nebo skoro z celého udělat nějakou roládu), ale někdy taky kupuju části.

Je v tom několik důvodů:

  • přijde mi, že mražené kuře opravdu ztrácí na chuti
  • mám malé děti a ty třeba křídla sníst neumí
  • a naopak jeden skelet mi na polívku přijde málo, na pořádnou polívku se u nás dávají tak tři (skelety jsou tady celkem nedostatkové, ale když už jsou, jejich cena je opravdu naprosto minimální, takže není třeba šetřit)
  • plus někdy samozřejmě lenost;)

↪ 57 Lenka: právě dnes jsem zjistila, že v HK lze objednat kuřata (celá, části i skelety) z farmy Loužná v krámku Náš grunt (ul. Zamenhofova, u nádraží naproti poště). Zkuste a dejte vědět! Mimochodem, kam chodíte pro to slušné vepřové a hovězí?:)

↪ 58 yannka: Pro hovězí a vepřové chodíme do prodejny Bocus v ulici Rybova, je to maso z chovů z Podorlicka. Zatím jsme byli spokojení, mají i některé bezlepkové uzeniny, šunku od kosti a třeba tlačenku opravdu z masa.
Jeden den v týdnu mají i telecí, myslím, že ve čtvrtek.
Ale kuřecí berou z Rabbitu a s tím mám neblahé zkušenosti…

Půl krůty jsme minule koupili ze statku v ulici Na Kopečku (u Letců).

↪ 1 Vanda: Ehmmm můj domácí mazlíček odmítá tyto nasmrádlé kusy masa žrát taky … můj yorky žere jen z volného chovu :)

Miluju Vás za to, že dokážete najednou vařit i přemýšlet nad tím, aby všechna ta kuřata(krávy, prasata, ovce…) nepoložila život zbytečně.

Moc hezké zpracování blogu, témata, rady… Velmi inspirativní a praktické! :-) Přeji Vám vše NEJ! Pepa.

↪ 12 Snookie: Problém tvého přítele chápu, měla jsem naprosto stejný, dopracovala jsem se dokonce až k refluxu a braní drastických léků na rozleptaný jícen a žaludek. Já při osamostatnění se na kolej přešla na 5 let na vegetariánství, aspoň částečné zařazení plnohodnotné bezmasé stravy je řešení. Rozhodně důstojnější než mít hrůzu z každého chodu, že když kousnu do šlachy, tak začnu dávit a dojedla jsem a budu terorizovat hostitele, jestli maso pozřu nebo ne. To jsem radši říkala rovnou, že maso ne a bylo to i přijímáno lépe.

Dobrý den, skvely clanek. Take soucasnahnusna bila blativa kurata nejime. Doprejeme si jen obcas bio kuře za 300, ale nekdo tady pise i o jine alternative lepsich kurat… Kde? Jaka? bydlime na Kolinsku/Kutnohorsku… Diky za rady!

Díky za super stránky, narazila jsem na ně úplnou náhodou – sháním články a videa o bídných životech továrních kuřat. Já jsem tedy vegetarián (celý život), i můj manžel. Nedokážu pochopit, jak někdo může maso jíst (ale to je jen můj názor na věc). Někteří lidé už jsou tak rozmazlení, že musí mít maso min. jednou denně a co nejlevněji. Hrozná rozežranost.

Dobrý den,pročítám Vaše diskuze na téma kvalitní maso a kde ho sehnat takže připojuji pár odkazu z našeho okolí http://www.angusfarm.cz, http://www.famazeleny.cz,maso dodávají i do vybraných obchodu.U nás na farmě chováme kuřátka,nemáme žádné BIO certifikáty ale myslíme ,že pokud se někdo o chov dobře stará není s tím problém. Chováme v malém počtu s dostatečným prostorem pro běhání a hrabání na slámě za přirozeného denního biorytmu a krmíme mačkanýma obilovinama a lustěninama po dobu 70dní. Co si vychováme to si také u nás pěkně ručně zpracujeme.Obchody kam dodáváme najdete na našich stránkách,doufáme,že budete spokojeni.

Tomáši – super zpráva! Všechna průmyslově „vyráběná“ kuřata mají výkrmový cyklus 32!!!! dní. Umíte si to představit? Všechno to měkké a bachraté maso je narychlené a už jsem taky zjistila jak. Přestože i já se pamatuji, že jsme chodili vyskladňovat kuřata jednou za dva měsíce a pár dní, dnes se haly vyprazdňují jednou za měsíc. Jak to ti chovatelé dělají? Nebojte, žádné hormony. Nevím jestli je to horší nebo lepší, ale krmná dávka obsahuje trávicí enzymy, aby kuřata zpracovala co nejvíce živin z drahocenného krmiva. Ty enzymy opravdu napumpují organismus kuřat tak, že jim narostou svaly neúměrně kostře, navíc jak rostou, ubývá jim v halách prostor a v posledním týdnu už nemůžou téměř ani na krok. Když si takové kuře vezmete domů na „dokrmení“, ještě tři týdny přibírá jako divé. Mě z toho plyne jen jedno – kuřecí maso už dávno není dietní, protože s ním přijímám i já trávicí enzymy a přibírám víc, než kdybych produkovala jen své vlastní trávicí šťávy. Takže bacha na tyhle „naducané“ ptáky. Dvouměsíční doma krmené kuře po oškubání vypadá docela jinak.

Skvělý článek, díky za něj. Změnil mi pohled na kuřecí maso. Polepším se jako spotřebitel.

Taky jsem se naučila kupovat celé kuře a porcovat. Většinou koupím 2–3, některá stehna rovnou vykostím a kosti přidám ke skeletům. Snažím se nakupovat chytře (ekonomicky), ale ohleduplně, a neplýtvám, což je základ a úcta k padlému tvoru!! Kupujeme ryby z výlovu, kačeny z honu, letos máme dokonce i dvě ovečky na spásání. Horší bude podzim, to je obrečím:-/. Kdo by měl třeba zájem o kozí výrobky, našla jsem ze severní Moravy farmy v Rožnově, pak veselakoza u Bílovce a farma v Albrechticích (u Karviné). Ve vyhledávači dohledáte.. PS:díky za pěkné stránky a rady

Všechny diskutéry zdravím a jsem velmi ráda za takovou diskuzi. Již pár let takto porcování praktikuji a to z vlastních zdrojů. Kuře z obchoďáku už nemůžu ani cítit, natož sníst. Plánuji ještě trošku rozšířit chov slepiček na vajíčka a mít i nějaké ty brojlery a selká kuřata navíc k prodeji. takže pokud by měl někdo zájem jsem z liberecka. Zatím mám přebytků jen omezené množství takže spíš na záznam dle dohody. deon64@atlas.cz

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)