Miletínské modlitbičky

Koupili jste si teď někdy v poslední době Pardubický perník? Co na něj říkáte? Je perník z Pardubic ještě k jídlu a zaslouží si své dobré jméno?

Mně totiž někdy přijde, že pardubičtí perníkáři hodili svůj perník už dávno přes palubu. Při propagaci perníku se sice pěkně ohánějí tradicí a autenticitou výroby, když ale unikátnost perníku definují pro potřeby chráněného zeměpisného označení, jdou cestou nejmenšího odporu.

V pořádku je perník bez medu a z invertovaného cukru. Hodné ochrany je podle perníkářů i použití náhražky čokoládové polevy ze ztužených rostlinných tuků. Všechny historické nešikovnosti — perník z žitné mouky nebo tlačený perník s otiskem krásné dřevěné formy, ty ať jdou raději stranou.

Ve výsledku si tak v pardubické cukrárně můžete vybrat z množství lepených perníčků zalitých obarveným rostlinným tukem. Pokud vám nejedou, můžete se poohlédnout po perníku zdobeném, na kterém místní perníkáři svádějí líté boje o to, kdo nakreslí pěknější autíčko, chaloupku nebo zvířátko.

Nevím jak u vás, ale u mě je to nula bodů.

Perník z Miletína

Na Miletínské modlitbičky jsem poprvé narazil na pardubickém hlaváku. Mají je v perníkové prodejně i menším stánku přímo v hlavní hale. Občas nejsou vůbec — bývají rychle pryč. V záplavě perníku je ale vždy spolehlivě rozpoznáte podle nenápadné krabičky

Stejně jako každá regionální specialita mají i Miletínské modlitbičky obligátní pohádku o svém vzniku. Na rozdíl od Pardubického perníku to ale modlitbičky do přítomnosti doklepaly bez zásadních havárií.

Dochovali se dokonce i dva původní výrobci z Miletína. Cukrář Erben, který s modlitbičkami přišel první, i cukrář Laušman — Erbenův odvěký konkurent. Erbenovy Miletínské modlitbičky mají 200 g a v krabičce je najdete vždy po čtyřech. Ve složení je pšeničná mouka, včelí med, drcená jádra lískových a vlašských ořechů (13,8 %), vejce, skořice, vanilkový cukr, sušené mléko, cukr, aroma a mandle.

Miletínské modlitbičky od Laušmana jsou vždy po pěti a jejich balení má rovných 250 g. Ve složení najdete pšeničnou mouku, cukr, vejce, med, lísková jádra, vlašské ořechy, sušené mléko, mandle, skořici, perníkové koření, amonium a vodu. Cena obou balení je okolo 55 Kč.

Každá modlitbička má dole perník, potom vrstvu z mletých ořechů a na ní deklík z drceného perníku, skořice a bílků. Úplně nahoře je cukrová poleva a polovina mandle. Erbenovy modlitbičky jsou větší, perník je slazený výhradně medem a v poměru k ořechům je ho víc.

Modlitbičky od Laušmana jsou menší a na jejich řezu pěkně vidíte, že vrstva oříšků je skoro stejně silná jako perník. Na rozdíl od těch od Erbena jsou výrazně sladší (někdo by řekl, že až moc) a cukr je také ve složení perníku uvedený před medem.

Modlitbičky jsou moc dobré ke kávě nebo odpoledne k čaji. Oříšky a vůně perníku jdou krásně k sobě. Musí být ale čerstvé, protože mívají velmi krátkou trvanlivost. Nevím, jak chutnaly Miletínské modlitbičky před lety, ale tyhle mi udělají pokaždé radost.

Nejlepší perník v Pardubicích je z Miletína.

Reklama

Komentáře

Na modlitbičky lze narazit i v Praze, občas je mají v občerství u brány nemocnice na Bulovce..

A úplně nejlepší je že když 3× za rok jedu kolem jejich výrobny, tak si je tam můžu koupit. Dokonce mi je naskládali do papírové krabičky od trubiček, prostě přímo „z výrobny“.

↪ 1 Eva: super úlovek, ale mám to pěknou dálku! ;)

přidám ještě jeden hodně starý tip na prodejnu v Roztylech:
http://www.cuketka.cz/?…

a prý bývají i na vánočních trzích na Staromáku (tak uvidíme). Já se po nich v Praze zatím nepídil, naberu si vždy zásobu při cestě do Pardubic přímo na nádraží…

kdo by chtěl zkusit doma, tady jsou tři různé recepty:
http://www.cuketka.cz/?…
http://www.cuketka.cz/?…

(v Krkonošské kuchařce pak najdete asi dalších 10 receptů na perník s různým složením a různými poměry medu, cukru, druhu mouky etc… ale to je ještě ve vývoji ;)

Pro mne vzpomínka na dětství. Pocházím z Hořic v Podkrkonoší, prodávané Hořické trubičky vážně nemůžu (kdo někdy ochutnal domácí…), ale Miletínské modlitbičky jsem vezla i do Bruselu pro kolegy.

zrovna mám na stole krabičku miletínských modlitbiček od laušmana (zakoupena včera v pardubicích) a přemáhám se, abych si nechala něco i na zítra :)

vždycky když jedu do pardubic, tak si do prahy vozím jak modlitbičky, tak i pardubický perník – a to výhradně perník od pavla janoše – ten myslím na nádraží neprodávají, prodejna je v centru – 100% doporučuju, decentně i nápaditě nazdobený, dobré chuti a vždycky mají čerstvý a měkký!

↪ 7 rade: perník od Janoše znám (kupoval jsem přímo v cukrárně v ul. V. Junkové) a stejně mně moc nejel ;) měli i takový jednoduchý nezdobený v obdélníčcích, ten se jakž takž dal, ale na modlitbičky IMHO nemá…

ten nezdobený v obdélníčcích zas nejede mě :) já si ráda koupím vílu amálku :)
ale je fakt, že modlitbičky rulez!

↪ 10 daisy: ↪ 11 Bari.mandle: no tak to je paráda ;) oproti fňukání před pár lety, že se moc nedají koupit, velký pokrok! tak snad to s rostoucí popularitou nějak neodnesou na kvalitě.

Každé léto jsme s dětmi vyráželi na dovolenou po naší vlasti.Pronajali jsme si s přáteli chalupu a snažili se v okolí objevit co možná nejvíc zajímavostí. Asi před pěti lety nás cesta dovedla do Miletína. Pro kluky byla největším zážitkem návštěva Erbenova rodného domu s úžasným výkladem. A pro mě návštěva maličké cukrárny, kde jsem měla pocit,že se zastavil čas. Přesně takovou si pamatuji z dětství. Vůně, skleněné nádoby na všechno možné i nemožné, prosklená vitrína a v ní i modlitbičky. Byly mňam a mrzí mě,že je od nás Miletín tak daleko.

Tyhle balený už nejsou nic moc. Já si do Miletína občas zajedu, je to po cestě na hory, a paní nám je zakázala vézt do Hradce v igelitové tašce, jelikož pak se rozblemcá ta cukrová poleva, proto doporučuju zajet tam na čerstvé modlitbičky, ty nic nepřekoná! :-)

v poslední době mě pardubické perníky vůbec nechutnají a také nás pobavilo, když jsme si přečetli báječnou novou recepturu, ve které nemusí být ani kapka medu:((

jen jednou jsem si za poslední rok koupila v Pardubicích dobrý perník – byl bez marmelády, slepený ořechovou vrstvou a navrch sypaný kokosem. Doma jsem koukla na obal a zjistila, že se vůbec nevyrábí v Pardubicích!

Miletínské modlitbičky jsou fajn, ale mám asi děsnou smůlu a prakticky pokaždé narazím na ořechovou skořápku:(

↪ 16 yannka: A ve kterých? Já zatím (klepu) ani jednou!

↪ 14 Puin: Snad to někdy zkusím! :) V té krabičce je jim ale fajn a i na obalu uvádějí krátkou trvanlivost, tak snad to nebude tak děsné…

Nedávno jsem koupil modlitbičky od Erbena na Jiřáku v Praze v časech trhu, bohužel však skoro za 100 Kč :(

↪ 4 pan Cuketka: Ta zminovana prodejna na Roztylech uz neni. Misto ni je tam Jecminek nebo neco podobneho razeni.

Jsem od Miletína a tohle je klasika :-) A nejlepší je, že trvanlivost je sice krátká, ale pak prostě jen děsně ztvrdnout… a dají se drtit / namlít na surovinu na další dezerty :-) Klasicky v pátek bývala u výrobce taková speciální kokosem obalená koule ze všech modlitbiček a dalších cukrárenských výrobků, které se nezadařilo prodat (+ výrobní „odpad“, asi) včas :o)

↪ 21 J.Č. / Jižní svah: tak to závidím. mě se ke zbylým motlidbičkám ještě nikdy nepodařilo propracovat, ale budu na to myslet!!! ;) kdyby náhodou

U Erbena vyrábí také výborný perník v čokoládové polevě tzv. prkénko s obrázkem čerta nebo mikuláše.

↪ 23 Anonymní: a když se řekne čokoládová poleva — nemyslí se tím tuková poleva tmavá, že ne? ;)

někdo na FB psal, že prý na objednávku dělají i modlitbičku v obří verzi, tedy spíš jednu mega modlitbu. to by mě zajímalo moc!

Na Miletínské modlitbičky se můžete stavbit i po cestě na lyže – pokud jezdíte do Krkonoš, na Mísečky, dole ve Vítkovicích je mají, nebalené, možné koupit po jednotlivých kouscích, stejně tak v dalších prodejnách v Podrkonoší se dají sehnat takto, jako běžné pečivo.

Dobrý den, miletínské modlitbičky nebyly k vidění na Tyláku, ale byly nedávno na Jiřáku, přesně na Podzimním dnu medu, akci farmářského tržiště Jiřák. Asi do půlky října byly taky každou sobotu na Náplavce. Teď už nebudou, je zima :), ale před vánocemi se chystají zase na Jiřák.

Dobrý den, dají se v PCE na nádražích koupit i ty Erbenovy modlitbičky? Byli jsme tam včera odpoledne a v obou prodejnách byli jen Laušmanovy (i když moc dobré, ale pro mě možná právě až moc sladké). Tak jestli jen zrovna neměli (nějak jsem se zapomněl optat), nebo jestli je nějaká jiná prodejna o které nevím tam?

Potvrzuju Lausmanovy dnes na Kulataku, kusovky za 20, krabicka za 85.

↪ 29 pan Cuketka: Aha, tak my jsme viděli jen ty dvě kulatý prodejny a tam měli jen Laušmanovy. Takže zadní v rohu, to se musí prozkoumat :).

jsem od miletína a žiju v pardubicích. celý pardubický perník nechť jde do kšá. modlitbičky jsou vzhledem k tomu, jak rychle jsou pryč, vždycky měkoučké, čerstvé, voňavé… radost se zakousnout. když jezdím na nívštěvy, neberu pardubický perník, ale modlitbičky a dále další blízkou specialitu – hořické trubičky. nejlépe ty jen vysypané skořicí. ty když se naplní domácí šlehačkou, je to božská bašta

Právě jsem se smrtelně přesladila Laušmanovou modlitbičkou čerstvě dovezenou z Pardubic, dokonale měkoučkou a voňavou! Mňam!!

Mně osobně více chutnají modlitbičky od Erbena, vždy si je kupuji v Miletíně na náměstí v cukrárně, úplně čerstvé, teprve dané do krabičky:) a co víc, znáte „Erbenovy koule“ – nevím přesný název, ale tenhle se v okolí chytl. Jsou to takové perníkové koule polité čokoládou, naprosto dokonalé, musíte ochutnat!!!!! Troufnu si tvrdit, že jsou i lepší než modtlibičky! Takže perníkové koule v Miletíně!!

U koho se dají na Kulaťáku sehnat? Dnes jsem po nich koukal, ale nikde neobjevil. (Snad je to u nějakého prodejce, co je i teď na adventní verzi trhů…)

↪ 35 M.: byl to stanek uplne nejbliz k FEL CVUT (tam co je detsky koutek a zazemi poradatelu. Ale jak je to ted na tech adventnich nevim.

Jé, děkuji. Ty miluju a už jsem si myslela, že jsem snad jediná! :)))

Celý život žiju v Erbenově kraji, takže Miletínské modlitbičky znám od dětství. Ještě je pamatuju v té podobě, díky které dostaly své jméno. Nahoře byly původně mandle čtyři – narovnané do kříže. Perník totiž představoval malou modlitební knížku. Dneska (asi v rámci úspor) zdobí modlitbičku už jen jediná mandle, takže ten název už není jasný :)

Pane Cutetko,
Váš pohled na Pardubický perník je poněkud úzký. Je velice snadné odsoudit celek na základě toho, že jste měl nevalnou zkušennost z nereprezentativní částí, či nečím, co se za Pardubický perník vydává. Házet všechen Pardubický perník do jednoho pytle je poněkud smutné. V Pardubicích jsou kvalitní perníkáři, kteří krom toho, že dělají výtečný perník chuťově, také umí někdy až čarokrásně perníky zdobit. Samozřejmě jsou tu i tací kteří svou práci odfláknou, ale svým článkem jste odsoudil i ty poctivé a dobré a to je podle mého názoru přinejmenším nefér. Já osobně mohu dát ruku do ohně za perníky Janoš a doporučit mohu i perníky JaJa.

↪ 39 M. K.: Obě značky znám (v jedné jsem byl na exkurzi, u obou mám projité prodejny) a dělají vše, co mi na pardubickém perníku vadí — invertovaný cukr, minimum medu, kýčovité zdobení i tmavé tukové polevy místo poctivé čokolády. Vám přijde perník s invertovaným cukrem, bez medu a politý ztuženým tukem (nebo záplavou cukrové polevy) jako OK?

No milý pane Cuketko obávám se, že si pletete značky. Minimálně pan Janoš do svých perníků med dává u Janurů nevím tak jsem si nikdy perník nedělal, ale velice bych se divil kdyby tomu tak nebylo.
Co se týče invertního cukru. Pane Cuketko sám jistě víte že invertní cukr není nic špatného respektive je stejně škodlivý asi jako klasický rafinovaný cukr nebo med a snažit se říkat že ano je demagogie pane Cuketko, které jste buď obětí nebo jí vědomně šíříte. Samozřejmě v prvním případě mě nemusíte věřit, tak si zajděte na nejbližší VŠCHT a zeptejte se, jsem si zcela jist že Vám toto osvětlí.
Co se týče polevy tam konkrétnější informace nemám neb perník s polevou nekonzumuji, takže mě to toliko nezajímá, ale vím, že je to směs tuku a kakového prášku /nikoliv ty klasické potravinářské „peletky“ čokolády které využívají ti co kazí Pardubickému perníku jméno. Pokud nevíte co je směs tuku a kakaa tak je to čokoláda. Ano je možné, že nepoužívají správný tuk to opravdu nevím a silně pochybuji, že to víte Vy i když bych nechtěl nijak devalvovat Vaše znalosti.
Ad zdobení, tedy pokud vám klasické tradiční zdobení přijde kýčovité no proč ne. Konec konců je to jen otázka vkusu, ale nic vám nebrání si nechat perník nazdobit na přání přesně podle vašeho vkusu konec konců co já vím tak Janošovi vám klidně udělají cokoliv podle fotky (v rámci jistých možností samozřejmě).
Já chápu, že Vám asi pánové z Miletína zaplatili za reklamu nebo prostě jejich výrobek milujete nade vše, ale je nevhodné glorifikovat tuto pochoutku na vrub vyhlášených značek perníku z Pardubic a když už se chcete opírat tak argumenty nikoliv demagogií. Děkuji

PS: Pokud vám vadí konzumace ztužených tuků tak předpokládám, že nekonzumujete čokoládu, margarýn, konec konců máslo a sádlo aj. To vše jsou ztužené tuky či jsou obsaženy … Ale předpokládám, že vám konkrétně šlo o jiný tuk v čokoládě než je theobromový olej (kakové máslo), kde nemá co pohledávat.
Bylo by vhodné trochu zpřesnit takhle vaše celá argumentace vyznívá jako fraška a demagogie pro někoho kdo ví o čem hovoříte.

↪ 41 M. K.: O zdravotní závadnosti invertovaného cukru nic netvrdím, vnímám ho pouze jako technologickou náhražku medu. Je levnější a pro výrobce perníku pohodlnější.

V Pardubicích pečou perník z cukru všichni. Pokud některý výrobce med přidává, tak jen v malé části sortimentu nebo jako doplněk k cukru ve složení (dělá to tak ostatně i výrobce modlitbiček Laušman). Máte-li tipy na čistě medové perníky z Pardubic bez přídavku cukru, budu vděčný!

Co je čokoládová poleva a co není si můžete najít tady: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?…

Vyhláška jasně říká, že tak rozhodně nemůžeme označit jakoukoliv směs tuku a kakaa, která nás zrovna napadne.

Dobrý den, jen pro informaci uvedu, že trvanlivost Laušmanových modlitbiček je téměř měsíc. Cena na prodejně je 42kč a po telefonické domluvě je možné zaslat omezené množství i na dobírku. Tel. 777 847 435 nebo 493 69 34 34 . Petr Laušman :)

Pane cuketko měl by jste číst pozorněji netvrdil jsem že se v Pardubicích dělají čistě medové perníky i když sem tam se takový poklad dá ojevit na vánočních trzích v malém objemu. Pouze říkám, že pan Janoš jej do perníků dává.

Děkuji vyhlášku znám, ale uniká mi souvislost. Pozorně si přečtěte PS je v něm obsažená má starost o ingredience. Ale rozhodně si nedovolím tvrdit, že Pardubičtí perníkáři dělají proti vyhlášce. Pokud vy ano existuje potravinářská inspekce, kde své podezření můžete projevit.

Drahá kami technicky vzato je vskutku i máslo a sádlo ztužený tuk neb to není tuk v kapalném stavu (pokud ho nerozehřejeme samozřejmě), ale je právě ztužený (neboli má změněný stav na tuhý, což se dělá podchlazením tuků pod bod jejich tuhnutí) abychom si ho mohli na chleba namazat a nemuseli ho tam lít. To je fyzika nikoliv mé tvrzení drahá. Doporučuji než něco plácnete alespoň zadat heslo do vyhledávače ušetřilo by Vám to hodně trapných chvil.

Debatu pro mne považuji za uzavřenou směřuje do nesmyslných zákrutů, ale žádám Vás, aby jste příště nepsal tak ofenzivně pane Cuketko, alespoň ve spojitosti s Pardubicemi, když neoprávněně haníte všechen Pardubický perník plivete do tváře každému Pardubákovi a to my nemáme rádi.

↪ 45 M. K.: Pletete si ztužování, jehož podstatou je hydrogenace, tedy chemický děj, přeměna násobných vazeb na jednoduché působením vodíku, se ztuhnutím tuku, který souvisí s teplotou tání a z fyzikálního hlediska částečně s krystalizací, částečně s viskozitou. Ale chápu, že vyhledávače bohužel nejsou ideálním zdrojem validních dat a získání relevantních informací může být bez přístupu k odborné literatuře obtížnější.
Vaše květnatost mluvy je pozoruhodná, směle můžete konkurovat panu Doolittleovi, ale naneštěstí, svými legračními traktáty neděláte pardubickému perníku zrovna nejlepšího advokáta;)

tak dneska jsem presvedcila osadku celeho vozu (4lidi), abychom si udelali zajizdku do Pardubic na nadrazi.. Motali jsme se mestem asi 20min (jelikoz se tam ani jeden z nas nevyzna), ale stalo to za to! rovnice: 4× kysele obliceje + 1 baleni = 4× sladky usmev.. :-D

Tak na tudle dobrůtku jezdíme přimo do Miletína z chaty. Není nad čerstvě upečenou modlidbičku. Koukám že chodíme pro Erbenovy. Prodávají je na kusy a odvážim si jich vždy hodně.

Tak hlásím, že v Hradci Králové jsou Erbenovy modlitbičky k sehnání v cukrárně u Grandu (styk ulic Kotěrova a Palackého) – byly čerstvé, cena 50 Kč.
Navíc pani obsluhující byla moc ochotná a když viděla, že se tam hrabu s kočárem, tak mi je donesla!

Na mě jsou hodně sladké i ty Erbenovy, ale chuť mají dobrou…

ad 34: Soňo, je to tak! Erbenovy koule předčí všechno :-D
Jezdím několikrát do roka kolem Miletína, a vždy se tam zastavím: u Laušmana pro modlitbičky, u Erbena pro koule – obojí minimálně po 5 baleních – zásoby pro celou rodinu :-)
A blízko jsou Hořice s trubičkami, to je sice mimo téma, ale nejvíc mi chutnají ty z Doubravky (Strix).

Modlitbičky, koule i trubičky jsou velice MŇAM!!!!! Vždy, když jedu v ony končiny, nikdy se nezapomenu zastavit.

Dobrý den všem,
jsem přímo z Miletína, a když jsem našla tento článek neváhala jsem ho přečíst. Byla jsem opravdu zvědavá, co si o modlitbičkách myslíte a jak Vám chutnají. Přiznávám, že veškerá chvála mně nesmírně potěšila.
Už od dětství mám modlitbičky ráda a určitě těm, kteří neměli tu čest, je velice doporučuji, ať už Erbenovy, či Laušmanovy! Výhodou Erbenových je to, že je prodávají i jednotlivě. Podle mého jsou nejlepší čerstvé, ještě vlahé, to ¨se pak jen rozpouští na jazyku! Ale i „koule“ jsou výborná pochoutka, jen na ně musíte mít štěstí, protože se prodávají celkem rychle. Vím, že ne každý má tu možnost, ale když budete mít cestu okolo, je to příjemná zastávka.
Mějte se hezky a všem přeji dobrou chuť!

já jsem jako málá snědla 23 miletínských modlibiček za sebou

Jů, nechci někomu dělat chutě, ale Modlidbičky si koupíme příští víkend. Máme chatu asi 10km od Miletína. A jedna vychytávka. V cukrárně tam mají i koule a to je luxus :) Jsou to přebytky perníku a marmelády a čokolády a je to hrozná bašta. Tak pěkné mlsání.

Veľmi pekne ďakujem za tip na recepty na túto neskutočnú dobrotu, pravideľne mi ju vozí moja kamarátka Marienka a neviem sa jej dojesť, určite ich vyskúšam upiecť doma.

Čerstvé modlidbičky najdete v Praze u Buluvky v občerstvení U Doktora.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)