Jamieho Yorkshirské pudinky s uzeným pstruhem — recept s partnerem blogu

Partner blogu

Listopad s Jamie Oliverem a jeho novou kuchařkou Moje Velká Británie pomalu končí. Spolu s partnerem blogu jsem pro vás připravil alespoň jednu křupavou ukázku z knihy — úžasné Yorkshirské pudinky! ;)

Sám sobě jsem musel nalískat, že jsem tuhle ostrovní vychytávku neznal. Ve své domovině se často podávají jako příloha k pečením. Jejich úprava je brutálně rychlá, použití univerzální a pořizovací náklady velmi nízké.

Pudinky z Yorkshire se dělají z jednoduchého těstíčka z mouky, mléka a vajec, které se rychle usmaží v pánvičce na vdolky nebo ve formě na muffiny. Pudink, tak jak ho známe my, to tedy není. Jamie v kuchařce představuje snadnou verzi s pečením v troubě a navrch přidává libovou pomazánku z uzeného pstruha s křenem.

Yorkshirské pudinky se pstruhem podle Jamieho

Celý recept nezabere víc než půlhodiny včetně přípravy. Jsem si jistý, že pomazánku i vykřupané vdolečky můžete použít i samostatně. U pudinků jsem byl překvapený, jak rychle jdou od ruky a jak snadno by se s nimi dala zavalit jakákoliv párty, na kterou musíte přinést něco k jídlu.

Jamie peče pudinky ve formě na malé muffiny. Já jsem to zkusil i s formou na velké a šlo to úplně v pohodě, jen nesedí počet. Jamie uvádí rozpis na 16 malých a mně z nich vyšlo jen 6 velkých. Zkoušel jsem i verzi se špaldovou a celozrnnou moukou, ale moc to nevyšlo. Pudinky tolik nevyběhly a nebyly křupavé.

Když se vám povedou správně — budou vypečené krásně dozlatova, budou křupat a uvnitř budou duté a připravené pojmout jakoukoliv fajn náplň.

Suroviny pro pomazánku

  • 125 g žervé nebo tvarohu
  • 125 g uzeného pstruha
  • 3 lžičky strouhaného křenu
  • 1 citron
  • svazek pažitky
  • sůl, pepř

Postup

Začněte tím, že spolu rozmícháte žervé, nastrouhanou kůru z celého citronu a citronovou šťávu z poloviny citrónu. Přidejte nasekanou pažitku, osolte, opepřete a znovu promíchejte. Pomazánka by měla být ochucená docela silně (vdolečky jsou spíš neutrální) a křen by měl jít pěkně poznat.

Rozeberte si uzeného pstruha na kousky a odstraňte z něj všechny kosti a případnou kůži. Velmi jemně ho vmíchejte do pomazánky — není třeba ho úplně rozmlátit. Znovu ochutnejte, zakryjte a nechte vychladit. Jamie pak pro servírování doporučuje ještě fousek řepkového oleje a extra pažitku pro osvěžení.

Suroviny pro Yorkshirské pudinky

  • 2 velká vejce
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g mléka
  • sůl, pepř

Postup

Výroba je naprosto triviální. Zapněte si troubu na 240 stupňů Celsia. Pak si připravte plech na muffiny a do každého ďůlku, kde budete dávat těstíčko, cvrnkněte trochu oleje tak, aby pokryl dno. Dejte plech do trouby na horní příčku a nechte ho rozpálit 10 až 15 minut, dokud olej nezačne lehce kouřit.

Mezitím, co rozpalujete fomu na muffiny, si ukvrdlejte vajíčka, mouku a mléko se špetkou soli a pepře. Buď tyčákem nebo metličkou (tajemství — jde to i vidličkou, když máte dostatek eneržie). Až budete hotovi a plech bude rozpálený, přendejte si těstíčko do džbánku nebo nádoby, ze které se vám bude snadno nalévat.

Otevřete troubu a do každého ďůlku s rozpáleným olejem nalejte těstíčko asi do dvou třetin (u těch menších klidně výš, u těch s velkým objemem klidně jen do poloviny). Dávejte bacha a nepopalte se! Okamžitě troubu zavřete a počkejte asi 10 minut. Mezitím do trouby zbytečně nelezte, pudinky by mohly spadnout.

Pokud jste udělali vše správně, pudinky v troubě krásně vyskočí a ke konci chytnou krásnou zlatohnědou barvu. Po vyndání z trouby je dejte na papírový ubrousek a ještě horké podávejte s vychlazenou pomazánkou!

Nadělte si Jamieho s 20% slevou!

Líbilo? Pořiďte si Jamieho novou kuchařku domů nebo ji někomu nadělte k Vánocům. Můžete využít přímý nákup u nakladatele, který knihu nabízí se slevou 20%. Kuchařka je ale běžně dostupná i na pultech většiny knihkupectví. Doporučuji neváhat — minulé vydání kuchařky Jamieho Olivera se již vyprodalo a o dotisku se zatím neuvažuje.

Jestli znáte Yorkshirské pudinky v jiném podání, jsem moc zvědavý na vaše zkušenosti. A pokud se rozhodnete je podle Jamieho vyzkoušet, dejte mi vědět do komentářů, jak to dopadlo! ;)

Reklama

Komentáře

Jako asi každý malý český čtenář anglické literatury jsem dlouho nechápala, jak můžou ti Britové jíst maso s pudinkem. Až o hodně později jsem pochopila, že jde o těsto velmi podobné tomu, z kterého se u nás (na plechu s horkým olejem) peče tzv. svítek, kterému babička říká vyběhlík – no vymysleli byste lepší překlad pro „popover“?:) V téhle podobě jsem zatím nezkoušela, ale mám je na svém dlouhatánském seznamu.

↪ 2 Anethka: nakupuju je občas na trhu na Kulaťáku! ;)

↪ 3 yannka: vyběhlík! vyběhlík!! ;)))

tohle zkuste, já jsem tomu ze začátku trochu nevěřil, ale těstíčko cca za 5 minut nabere hyper—rychlsot, vyplazí se nahoru po stěnách formičky a dalších 5 se začně kroutit a zlátnou. seděl jsem u trouby a ani nedutal!

Pokud jste z Brna, doporučuji Hradčany u Tišnova, kde každý pátek udí pstruhy .. výborní jsou.

↪ 4 pan Cuketka: to věřím! Zkuste to někdy z dvojité dávky na hluboký plech (jen dáváme trochu víc mléka) – úplné vlnobití v troubě!:) U nás se jí nasladko – do těsta 2 lžíce cukru, navrch třeba meruňková marmeláda + řec.jogurt. Po vyndání z trouby ovšem trochu spadne.
Ty malé zůstanou takhle hezky nadýchané i po vychladnutí?

Taky znám tohle těsto lité na plech, jí se to v Podkrkonoší a říká se tomu buď „svítková bublanina“ nebo „babka“.

Je to nejrychlejší letní buchta: do rozpáleného oleje nalijeme tohle palačinkové těsto(bez pepře:), posypeme jakýmkoli letním ovocem a šup do trouby. Po upečení se může poprášit cukrem.

Jamieho novou kuchařku jsem měla doma již týden před oficiálním uvedením na pulty a jsem z ní celou dobu nadšená! Tento recept jsem ale ještě nezkoušela, je jich tolik co mě zajímají! :)

↪ 8 Lenka: Přesně takovou dělala moje babička (Podorlicko), u nás zásadně s třešněmi. Proto jsem nikdy nepochopil, proč někdo obyčejnému nudnému piškotu s ovocem říká bublanina (když to vůbec nebuble!) :-)

↪ 14 pan Cuketka: a dokonce i bába! Odpověď prababičky na otázku co rychlého k večeři prý vždy bylo „Hoď bábu do trouby!“ :)

↪ 12 Vita: poházet třešněmi jsem zkoušela letos poprvé (jinak se u nás dělá bez ovoce) a je to parádní

Uzeného pstruha měli zrovna tento týden v nějaké akci v lidlu, bez kostí a bez kůže, ale nevím jestli už to neskončilo.

Mňam!Na plechu v troubě rozpálit kus másla,na horké nalít sladké těsto a rychle upéct.Máslo tvoří voňavé kalužinky a největší boj je o rohy a kraje,které křupou a tak krásně chutnají s čerstvými rozmačkanými jahodami s cukrem a smetanou.Nezbytné letní jídlo, k snídani,obědu i večeři…

↪ 2 Anethka: Různé uzené sladkovodní i mořské ryby mívají v Brně u Šopíků, uzeného lososa za celkem přijatelnou cenu jsem dnes viděla v IKEA.

Yorkshire puding velmi často prezentoval můj oblíbený britský autor James Herriot ve svých knížkách a já nikdy nedospěl k tomu, vyzkoušet toto tradiční ostrovní jídlo. Díky za tip!

Asi bych se měl stydět: Nějaký už ten pátek jsem poddaný královny Elisabeth II, v Yorkshire jsem byl, ale jejich pudding jsem dosud nepekl. Párkrát jsem ho ochutnal, vždy ve spojení s roast beef and gravy. Žádné z toho není můj šálek čaje, so to speak.
Napravovat se nehodlám, sorry! :-)

Já jen hlásím,že na Jiřáku dnes udili pstruhy, takže předpokládám, že tam budou i častěji, kdyby někdo nevěděl, kde nakoupit.

tip: pozrite si recept na „toad in the hole“ Ked robime yorkshire v nedelu, zbytok cesta sa necha v chladnicke a na druhy den na veceru sa naleje na klobasky. Aj „gravy“ od nedele sa hodi ked zostalo :-)

podobné jídlo jako „toad in the hole“ dělají Srbové či Chorvati, jen místo klobás do těstíčka zapečou kousky kuřecího masa a brambor.

Bohužel ale nevím, jak se jídlo jmenuje…

↪ 7 pan Cuketka: Mám tam asi technologickou chybu…jen jsem je dal na vzduch, tak splaskly. Vyndavate je hned po těch 10 minutách, nebo jim dáváte ještě chvíli ve vypnuté troubě?

Pan Cuketka:Od Jamieho už jsem zkoušela chleba i pizzu a byl to úspěch,ukládám si recept a o víkenkdu vyzdkouším,díky.

Zkoušela jsem špaldovou mouku namísto hladké a mléko jsem dala půl na půl s podmáslím a krásně vyběhly pudinci:).Doporučuji.j.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)