Letní chutě – Ovocný salát

Teplo, že?

Nevím jak vy, ale já v tomto vedru, vržen jakoukoliv končetinou napřed, dopadám vždy hlavou směrem k bazénu! K tomu všemu se u mě zase objevily příznaky letních chutí…

Ovocný salát s přiopilou zálivkou

K salátům z ovoce mám dvojaký vztah. Na jedné straně miluju to, jak jsou osvěžující. Na druhé straně u nich vždy hrozí bleskurychlá proměna v rozmáčenou hromadu připomínající nealko-bowli, ve které plavou zbytky šlupek, pecky a miniaturní kousíčky dužiny. Ovosaláty proto dělám jen z málo druhů ovoce, z větších kousků a rychle! ;)

V misce na obrázku vidíte kousky ze dvou druhů ovoce – sladké vs. hořkokyselé. Na provonění jsem přidal aromatickou bylinku nejaromatičtější, na zatížení pár kapek olivového oleje a jako provokaci lžíci likéru s esencí divokých hořkých pomerančů.

Suroviny:

  • krvavý grep
  • broskve (slaďoučké prosím)
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • podvratný likér (v mém případě Grand Marnier, vrážím ho do všeho na potkání)

Postup:

Udělejte si dílky z grepu (třeba takto;), ošoupejte broskev a udělejte s ní něco podobného. Ovoce můžete předtím vychladit anebo ne. Ovoce dejte do misky a přidejte bazalku. V malé misce metličkou spojte dvě lžíce olivového oleje se lžící likéru a nakonec spolu všechno prošmrndlejte. Pět minut a máte hotovo.

Servis provádějte zásadně badmintonovu raketou! ;)

Reklama

Komentáře

Jenom na to koukám a je mi menší hic. Akorát se nemůžu smířit s tou bazalkou. Holka je to všestranná, ale je pro ní ovocný salát to pravé místo? Zkusím, uvidím, ale nevěřím.

Tak me napada, neni ta bedmintonova raketa na konci odkaz na tohle (pozor, je to v anglictine – doporucuju podrzet chvili mys nad obrazkem, je tam „title“ text ;)
http://www.xkcd.org/421/

Já jsem taky fanoušek Grand Marnier! S grapem jsem ho ještě kupodivu nezkoušela:)

Tak salát jsem vážně ještě neprošmrdlávala :o)) Musím vyzkoušet, díky za inspiraci!

Osvěžující! Hm, lidé jsu tak osvěžující, když jedí Cuketkův letní salát – pronesl King-Kong a znechuceně vyplivl mentolový bo(m)nbon jedné nejmenované firmy vyrábějící i žvýkačky…
Mám pocit, že jsem to už psala, jen se to neuložilo…to bude tím vedrem…asi…:-)))

Letím pro badmintonovou raketu :o) Bez ní by nebylo salátu, bez salátu léta. Všechno ostatní mám po ruce. Grand Marnier svou šanci promarnil jinde, ale alternovat by mohla láhev Cointreau. Díky za letní recepturu par excelence.

Též s krevetkami na bylinkách na grilu podávané se žlutým melounem ostudu nedělám..

mish:

klidně si ji vyndejte, ale hlavně si pěkně pohrajte ;))) ať žije léto!

Pilgrim:

LOL :D nenene, to je teď moje nová mánie, mám dvě rakety na nosiči od kola a harju ho kudy chodím.. dnes jsem definitivně sešrotoval druhou raketu… momentálěn se obě lepí sekundovum lepidlem :))

Dv:

Grand Marnier = dělá se z hořkých pomerančů, ke grepům velice blízko… z tohohle salátu lze velice snadno ukročit směrem k osvěžujícímu alkoholickému koktejlu/bowli… stačí naboostovat objem a přidat víc likéru! :)

Pavli:

je tam šest souhlásek, to musíte zkusit!! :)

DolceVIta:

Cointreau jasně, skoro to samý :) ale tu badmintonka tam vážně musí být!! tak utikejte :)))))

Pivli:

vedrrm vedrem, určo :) proto máchám tím badmintonem :) dělá to větřík…

Kuba:

určitě ne :))

Já si čvachtám u ovocného salátu se zálivkou z pomerančové šťávy, medu, skořice a několika málo kousků hřebíčku… nechám zredukovat a po vychlazení aplikuji na výše zmíněnou kombinaci grepu a broskví (nektarinek). Mazec!

8. badminton je super hra, v tomhle počasí ale nehru, jednak je hnusné vedro – a je to životu nebezpečné, druhak – kouknu nahoru a vidím prd. Okuláry -neoukuláry, UV filtr -neUV filtr…

úplně off topic, ale kam to napsat
Otevřu časopis a tam na mě kouká pan C., úplně mě to dostalo! :-)

Kanibal:

uááá, zní to ještě lépe než moje odfláknutá studená zálifka ;) hřebíček ano!ano skořice taky, furt se motáme ve stejné skupině aromatických látek, které krásně ladí pospolu :)

pivli:

tak to pijete málo piva :)))) (kofoly… ;)

caty:

hrozný že? bránil jsem se zuby nehty :))

11. to není OT, to je k věci.:-)))
Musím si ten časopis také koupit, aspoň budu vidět, jak vypadá tajemný pan C. nějak se na seminářích míjíme…:-)

Zajímavá inspirace, která zvedne z rozpálených lehátek nejednoho experimentátora. U nás vládne v letních dnech Gazpacho a Caprese.

do ovocného salátu přidávám i liči, dobře vychlazené je suprové. Fajn je i pár lístků máty a taky zakápnu alkoholem ;-)

Pan Cuketka: Co říkáte rozhovoru se Zdeňkem Pohlreichem v onom nejmenovaném týdeníku? Tedy jestli máte chuť ho veřejně komentovat. To jsem si o milém šéfkuchaři myslela, že je objektivnější. Jak nařkl Lauru Baranik z arogantnosti, přitom její recenze pražských restaurací v Lidovkách jsou velmi dobré a podložené argumenty. Naproti tomu profláklý pan Poštulka označen za opravdového znalce jídla. Zřejmě mají oba pánové nějaký pakt o neútočení… Ještěže vy kamarádíte zatím jenom s Rachadem. Nebo ne? :-)))

taky by mne zajímalo o jaké čtivo jde ;-)
Cuketko, kápni božskou!
Když čtu recenze L.Baranik, tak si říkám, že je docela ostrá a některým věcem se mi nechce ani věřit.
A p. Poštulka, to je kapitola sama pro sebe. Takový druhý „Macek“. Všude jsem byl, všechno jsem jedl, všechno znám nejlíp, dobrou restauraci poznám podle Foie gras, … :-)))))
Není žádný gurmán, ale GOURMET! Oslovení „gurmán“ ho prý uráží! Nedávno byl tak osloven v TV, a ani neceknul ;-)

Major Milka:

jasně, že jsem četl, v některých názorech pohlreicha žeru (třeba jeho sen o podniku bez číšníků a jeho názor na suroviny), v jiných ne. té části o food kriticích jsem se docela řehnil, i když je to mistr řemesla, něktré věci mu zřejmě nedochází :))) od redaktora to ale taky byly blbá otázka, jen tak z voleje a jednou větou nemohl zareagovat koherentně… jeho věta na konci o zásadním ovlivňování cizího podnikání je o.k. (a vždy beru v potaz), ale jen pro cizinu, v česku nemají kritiky zatím srovnatelný vliv.

náš nejoblíbenější ovocný salát děláme takto: smícháme několik druhů ovoce – např. (rozvařená strouhaná) jablka, pomeranč, jahody, broskve atd. a vše smícháme s oslazenou kysanou smetanou, můžeme do ní kápnout i trochu šťávy z kompotu. Mňammmmmmmm!

Já bych připodotkl něco k tomu rozhovoru s Pohlreichem v Týdnu, jeví se mi ten pán jako nadmíru samolibý, ale když převzal moji do té doby oblíbenou kavárnu Imperial, tak jsem se zaradoval, že na vídeňský řízek nebudu muset jezdit až do Vídně (na Neubaugasse u Ottakringera dělají úúúžasný) a řeknu vám, že ten blivajz co mi tam donesli neměl s vídeňským řízkem naprosto nic společného, viditelně byl ohřívaný, z telecího nebyl ani náhodou, i ta strouhanka byla divná… To už u nás tady za rohem Na Mělníku dělají lepčejší. Ale co tu máme Erhartovu cukrárnu, tak (mimo jiné) můžu chodit na dobrý Sacher dort a zrovna si tam zajdu teď, tak.

ad 12: no hlavně mě překvapilo, že ta fotka byla u rozhovoru s Pohlreichem. Kdyby byla u rovzovoru s Vámi nebo u Vašich recenzí, tak bych to pochopila, ale tady? Jen proto, že jste zmíněn v jedné z otázek? Trochu mi ten důvod uniká.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)