Hacienda La Esmeralda Special

Květnaté popisky na obalech s výběrovou kávou obvykle děsně přehání. Záplava citrusových plodů, omamná vůně jasmínu, meruňky, med, bergamot. No jo. To se to kecá, ale kdo to tam pak má hledat?

Esmeralda z Panamy je asi jediná káva, kde nic hledat nemusíte, protože hned po prvním přivonění dostanete plný kýbl aromat rovnou mezi oči. Navoňanost a chuť je tu v násobcích toho, na co jste zvyklí u běžných výběrových káv. Násobná je ale i cena, kdy za malý sáček s 125 g zaplatíte v přepočtu asi 350 Kč. Za všechno může ohromná vzácnost kávy, která je daná mikroskopickým průnikem lokality a ojedinělé odrůdy kávovníku (Geisha, Gesha). O Esmeraldě se toho napsala už spousta. Pokud vás to zajímá, doporučuji začít přímo u zdroje.

Já jen dodám, že pokud budete mít někdy Esmeraldu (nebo i jinou Geishu) ochutnat, tak nikdy neváhejte. I z jiných oblastí a farem se ještě stále jedná o raritu, která se objeví jen nárazově. Pokud si troufáte, z TCC je možné ji i objednat, ale do ČR mají děsně drahé poštovné. Plus tedy také počítejte s dílkem vlastních nervů při domácí přípravě.

Dopil jsem teď poslední dávku usyslenou z výletu z Kodaně a raději na to ani nechci myslet. Esmeralda má sice úžasně lehké tělo, všechny vůně a chutě jsou ale děsně intenzivní. Je to jako kdybyste popíjeli simulátor kávové degustace. Všechny indicie, které jindy sbíráte jen pomalu a z náznaků, jsou tady opravdu vyslovené bez okolků.

Meruňky, broskve, luční květiny — romantické léto v nejlepším slova smyslu.

Jo a tímto znovu oživuji mini rubriku 7. schod. Co zrovna piju a co to se mnou dělá? Budete v obraze. Tentokrát 7. schod nepojedu v hlavním streamu příspěvků, ale bude spíš stranou. Držte palce, ať mě to časem nepustí! ;)

Reklama

Komentáře

V životě už jsem toho pila hodně ale Esmeraldu ještě ne, tak až ji potkám, vyžádám si ránu kýblem mezi oči :-D
Z Provence pobaveně mává,
Anýzovka

To provokatére!!!!!!!!!!!!!!!!
Nezbývá, než závidět. Geisha z DS byla pryč během hodiny. Než jsem si stačil odskočit ku klávesnici,už na mne blbě zíral nápis VYPRODÁNO.
Nicméně trochu jsem to zaplátoval Bolivií od Gabriela Chury, významně na ní uslintávám.
P.S: z pivního soudku, když jsme na tom sedmém schodu: AK-47 alias Kalašnikov od Nomádu vřele doporučuji k vyzkoušení.

↪ 3 mill: No co jiného taky z Kodaně vozit, že? ;) V kavárnách TCC mají Esmeraldu celoročně a pořád na šálku, cena je myslím okolo 50 DKK, takže našich asi 150–170 Kč, nepamatuji se přesně…

AK47 od Nomáda jsme ještě neměl, napravím ;)

njn kafaři se mají. čajomilové jedou na 50g a za tuhle cenu se dají běžně koupit spousty čajů i dražší. jestli tohle je násobně dražší, tak máte holt mnohem levnějšího koníčka :) i když nevím jak to je s porcí kávy. a kromě darjeelingů jsou tyhle dražší čaje vesměs vícenálevové, takže zase hodně muziky :) každopádně čaj nebo káva, je důležité to umět vychutnat a ocenit a pak už se to člověk naučí u všeho…

↪ 5 dan: ono se to nedá srovnat takto jednoduše, základní dávka u čaje je pokud vím kolem 10g na litr, takže z těch 50g máte 4–5 litů čaje, u kávy je základ 60g na litr, ale často se trochu přidává a třeba zrovna Geisha z Doubleshotu trochu přidat chtěla. Takže z těch 125 g máte max. 2l kávy. O nějakém dalším nálevu se u kávy opravdu mluvit (minimáně ve slušné společnosti) nedá. Samostatnou kapitolou je pak cena vybavení, kterého kávomilec potřebuje pro svůj koníček trochu víc (ano, dá se vystačit s kvalitním ručním mlýnkem a jednoduchým filtrem, je to dokonce velmi dobrá cesta, ale pokud kávě propadnete, budete časem chtít jít dál)

↪ 5 dan: ↪ 6 Kytka: O srovnání ceny různých přírodních nápojů už jsem taky uvažoval a srovnávat se to dá jen velmi blbě :( Napadlo mě, že nejpřesnější by to bylo přepočtem na obvyklou porci nápoje na hektar. To by totiž kompenzovalo různou povahu surovin, způsob výroby i přípravy. Dalo by se na to pak i do určitéí míry vztáhnou ta cena, ale nechce se mi to počítat ;))

(Zkrátka kolik může jeden hektar vinic, čajové nebo kávové plantáže dát porcí nápoje a jaká je cena. Možná je něco lepšího, nevím…)

Možná bych ještě trošku upravil názvy produktů, nepojmenovával bych to v textu jen jako Esmeraldu (i když název článku udává celé jméno produktu dobře). Na Haciendě La Esmeraldě se pěstuje nejen varieta arabiky Geisha, ale i Typica, Bourbon a Catuai. Vypadá to podobně, jako bych se pokoušel někoho nalákat, že víno od Templářských sklepů voní po muškátu. Ale je to fakt jen nicotná drobnost, znáte mě. Čert to vem.

↪ 7 pan Cuketka: imho to nemá cenu, na maximální výnos na hektar bez ohledu na kvalitu pokud vím žádný kvalitní producent nejede, ti sledují jiné věci, vinaři pokud vím nechávají dozrát jen některé hrozny na keři, pěstitelé kvalitního čaje sklízejí jen určité lístky, sběrači kvalitní kávy jen tak akorát zralé třešně… Rovněž tam bude úplně jiná míra vstupů (hnojení, ošetřování, lidské práce) na hektar…

↪ 10 Kytka: Ne, myslel jsem to jinak. Nechci srovnávat nějaké maximální nebo zprůměrované výnosy daného typu nápoje na hektar obecně, to je blbost. Ale máš tři konkrétní nápoje, které když rozpočteš, tak na konci konečné číslo, kolik ten konkrétní producent na jednom hektaru umí těch porcí hotového nápoje vyprodukovat a můžeš to pak porovnat s cenou. Je to ale i tak nepřesné, to je mi jasné. Ale třeba už z toho by ti vyšlo, že káva a čaj jsou oproti vínu brutálně podhodnocené.

Přesnější by to bylo, kdyby se ke konkrétním nápojům uvedly všechny náklady, které jsou s nimi spojené (tak jak zmiňuješ vstupy, lidskou práci) + by si započetl i ten různý koeficient kolik nápoje dostaneš na jednotku hmotnosti produktu i koeficient kolik biologického materiálu v dané kvalitě si schopný přivést k životu na jednom hektaru. IMO to už někdo musel počítat, zkusím pohledat ;)

↪ 8 Qwertius: Čoveče teď jsem na to znovu koukal a podle mě mám blbě hlavně ten titulek! :) Název konkrétního produktu je jen „Esmeralda Special“ (to je jejich obchodní název a myslí tím jen geishu), název farmy je zase „Hacienda La Esmeralda“. Hacienda La Esmeralda Special je pak takové podivné spojení, které nic vlastně neznamená.

Chápu, ale i tak mi tam přijde moc dalších proměnných. Výnosy se rok od roku mění podle počasí, liší se nároky na další zpracování a skladování (káva a čaj se lifrujou pokud možno čerstvý, víno zraje, leckdy i roky a to chce jednak prostory na skladování a za druhý maj vinaři ve sklepě uloženou spoustu peněz, které mají jen potenciálně a uvidí je až za pár let a to ještě jenom, když se nic nepodělá (a to je hodně drahé)) Prostě jsem k takovému srovnání skeptický. Ale samozřejmě se můžu plést a ničemu to myslím neublíží, takže když se ti do té práce bude chtít…

↪ 12 Kytka: Jde mi fakt jen o to, kolik labužníků může jeden hektar v _ideáních_ podmínkách uspokojit a jak se od toho odvíjí cena podle zažitých zvyklostí. Podle mě to srovnání je potřeba, káva je v tomto naprosto pozadu a současné ceny za výběrovou kávu na konci řetězce jsou podle mě naprosto směšné (nehledě na rozložení ceny v rámci celého řetězce) a nesedí vzhledem ke kvalitě, vzácnosti, složitosti káv. řetězce atd. Od čeho jinak tu cenu odpíchnout, než od úspěšnějších komodit (víno) a jejich srovnání… ;)

Komentáře jsou uzavřeny.