Jamie Oliver 15 minut v kuchyni — partner blogu pro vaření na doma

Partner blogu

Rychlé, jednoduché a šťavnaté vaření? To by prostě nesměl být Jamie Oliver, aby zase nepřišel s něčím novým. Po úspěšné kuchařce Jamie Oliver 30 minut v kuchyni, Jamie přichází s další novinkou pro domácí kuchaře, kteří nemají času nazbyt. Připravil jsem pro vás představení knihy, ukázkový recept a budeme i soutěžit!

Nová kuchařka je pojmenována příznačně — Jamie Oliver 15 minut kuchyni. Oproti Jamieho předchozí kuchařce zaměřené na domácí vaření, je nová kniha napsána s ještě většími ohledy na začínající a věčně nestíhající domácí kuchaře.

15 minut na pohodu

V kuchařce najdete celkem 100 receptů od snídaní, přes sendviče, řadu vegetariánských jídel až k hlavním jídlům, které dokážou zachránit v libovolný pracovní den.

Jamie do receptů promítá i svou inspiraci různými světovými kuchyněmi, takže nečekejte žádné nudné plátky masa s bramborem. Všechna jídla mají ten správný šmrnc a spoustu vůní i na relativně malém prostoru domácího vaření, kde není energie na parádičky.

Pokud se vám v 30 minutách zdálo všechno nějak moc rychlé, tak v novém díle si můžete v klidu oddechnout. 15 minut na vaření není žádná časovka, ale spíše pohodový rozvrh jak zvládnout hlavní jídlo dne bez zbytečného zdržování.

Na konci vždy dostanete parádní hostinu pro čtyři, kterou se nebudete stydět uvařit ani před návštěvou nebo na svátečnější víkend. Jamieho tým tentokrát vyladil recepty i po stránce výživy a nákladů. Všechny recepty se tak strefují do nákupu okolo 110 Kč a 600 kalorií na porci.

Vedle toho je ale vaření podle kuchařky co nejvíc přizpůsobené začátečníkům, kteří v kuchyni potřebují pomocnou ruku. V receptu je vždy vysvětleno, co všechno budete pro vaření potřebovat a jednotlivé kroky jsou seřazeny tak, aby všechno plynule navazovalo bez prostojů. V praxi tak prostě zapnete autopilota a ve finále koukáte na parádní jídlo, do kterého byste si sami jindy netroufli.

Tip na dárek?

Kuchařka Jamie Oliver 15 minut v kuchyni vyšla už v říjnu a na pultech knihkupectví na vás bude číhat až do Vánoc. V knize najdete více než 100 receptů s barevnými fotografiemi od Davida Loftuse.

O český překlad se postarala zkušená autorka Jitka Rákosníková. Knihu můžete objednávat i on-line na stránkách nakladatelství.

Soutěž o Jamieho kuchařky

Letos poprvé také budeme s Jamiem soutěžit! Spolu s nakladatelstvím jsem pro vás připravil soutěž o tři kuchařky, které dosud Jamiemu vyšly v češtině. Soutěžit budeme až do konce listopadu a téma soutěže se týká náplně poslední kuchařky. Zajímají nás vaše osvědčené finty, kterými si v každodenním vaření usnadňujete vaření nebo přípravu surovin.

Mrkněte se na stránku soutěže!

Nejlepší žemle s rybou podle Jamieho Olivera

Abyste měli o receptech v knize lepší představu, vybral jsem jeden ukázkový a sám si ho doma uvařil. Je to jednoduchá variance na fish and chips, kde se ryba místo s brambory podává v žemlích s lehkou tatarkou z jogurtu.

Klidně si rovnou otevřete originál receptu z kuchařky. Níže přidávám i přepsaný recept, tak jak jsem si ho doma připravil já. A do foroty ještě přikládám vláčné žemle, které si můžete kdykoliv připravit dopředu jako železnou zásobu na podobné rychlé sendviče a burgery.

Suroviny

  • 4 vláčné žemle
  • 4 filety z ploché ryby (cca 500 g)
  • 1 krabička řeřichy
  • 25 g parmazánu
  • 100 g hladké mouky na obalení
  • olivový olej na opečení
  • špetka kajenského pepře, sůl
  • 1 citron

Dále:

  • 1 větší brambora
  • 500 g mraženého hrášku
  • 1/2 svazku čerstvé máty

Na omáčku:

  • 250 g netučného bílého jogurtu
  • 6 malých nakládaných okurčiček
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 srdíčko římského salátu
  • 1/4 svazku hladkolisté petržele
  • 1 citron

Postup

Nejprve si připravte žemle a dejte je ohřát do mírně vyhřáté trouby (130 °C). Bramboru oloupejte a nakrájejte na plátky. Dejte ji do menšího kastrolu, zalijte vroucí vodou, osolte a přiveďte pod pokličkou k varu.

Pak přijde na řadu ryba. Filety si rozdělte na poloviny a ochuťte je z obou stran solí a pepřem. Poté je obalte v hladké mouce a přebytečnou mouku lehce otřepte. Obalené filety opékejte na dostatečně rozehřátém oleji z obou stran dozlatova a při první obrátce vždy opečenou stranu posypte strouhaným parmazánem.

Mezitím, co se ryba opéká, k bramboře přidejte hrášek a natrhané lístky máty. Přiklopte a nechejte hrášek pořádně prohřát. Do mixéru dejte jogurt, kapary, okurčičky, římský salát a lístky z petržele. Přidejte šťávu z citronu a romixujte. Podle chuti osolte a opepřete.

Ve finále nechte hotové rybky krátce zbavit tuku na ubrousku. Vodu z hrášku slijte a spolu s bramborou a mátou pořádně rozmixujte, naposledy dochuťte solí a pepřem. Potom už jen vše zkompletujte — do žemlí patří ryba, na ni omáčka a řeřicha. Stranou hrášek a osminky citronu na pokapání.

Žádné složitosti, žádná věda! :)

Bonusový recept — univerzální vláčné žemle

Tajemství vláčných žemlí spočívá v tom, že se pečou společně na plechu a proto jsou z boku a zespodu dopečené jen tak akorát. Těsto je jednoduché kynuté a nevyžaduje žádnou extra péči! :)

A pokud jste někdy závistivě koukali na různé sendviče nebo mini burgery v napařené housce, tak právě tenhle recept se tomu dost blíží. Před použitím můžete žemle ohřát v troubě, grilovat i krátce napařovat.

Suroviny

  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 80 ml vody
  • 20 g másla (a trošku navíc na vymazání)
  • 20 g cukru
  • 5 g soli
  • 5 g instantního droždí

Z jedné dávky upečete asi 12 žemlí. Vyšlo mi to hezky na pekáček o rozměrech 30×20 cm (viz foto).

Postup

V rendlíku si rozpusťte máslo, přidejte mléko s vodou a přiveďte na teplotu kousek pod 40 °C. Do mísy prosijte mouku a rozmíchejte do ní postupně kvasnice, cukr a nakonec i sůl. Přidejte mléko s vodou a máslem a pořádně vyhnětejte na sametově hladké a nelepivé těsto. Buď asi 5 až 6 minut v robotu, nebo ručně 10 minut. Podle potřeby si můžete upravit množství mouky.

Těsto přendejte do mísy vymazané trochou oleje, zakryjte a nechte kynout asi půl hodiny (bacha, tím teplým mlékem bude dosti naspeedované). Těsto po nakynutí přendejte na pracovní desku, vyfoukněte z něj přebytečný objem a rozdělte jej na tři stejně velké díly.

Jednotlivé díly krátce vyválejte a dále rozdělte na 4 stejně velké porce. Ty potom vytvarujte na malé kulaté bochánky, které postupně skládejte na máslem vymazaný pekáček. Žemle mezi sebou ani na povrchu nemusíte potírat dalším tukem — půjdou hezky oddělit i tak. Nemusíte si ani moc dělat hlavu s tvarováním a umístěním — tím jak jsou naskládané vedle sebe a nemají kam utéct, tak se při kynutí žemle dotvarují hezky samy.

Žemličky v pekáči si poté přendejte do velké igelitové tašky a nechte je zakryté dokynout dalších 20 až 30 minut. Krásně se nafouknou! Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C a žemle v ní pak upečte dozlatova. Bude to trvat méně než půl hodiny.

S barvou to nepřehánějte, ať žemle zbytečně nevysušíte a po upečení je nechte vychladnout ještě v pekáči. Hotové a vychladlé žemle můžete s klidem zabalit do potravinové fólie a zmrazit. Jen vás dopředu varuji — jak jsou jednoduché, tak jsou i návykové!

Fotografie: © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited, Fotografie pořídil: David Loftus. Fotografie a recept použity z knihy: Jamie Oliver – 15 minut v kuchyni (Jamie’s 15-Minute Meals). Recepty: © Jamie Oliver, 2012. Kniha „Jamie Oliver – 15 minut v kuchyni“ vydána v českém jazyce 7.10. 2013 © MLD Publishing s.r.o.

Reklama

Komentáře

Doba je rychlá – sama jsem začala s rubrikou Sprinty, tedy do 15 minut na stole, už před 4 lety, ale spíš mě baví jídla složitější. Budu tedy zvědavá, co tam Jamie zařadil. Jdu se kouknout nassoutěžní stránku…

dovoluji si z knihy citovat:

Všechny ingredience připravené. Horká voda v konvici. Grilovací pánev na vysokém plameni /predpokladam rozpalena/. Velky hrnec s pokličkou na vyskokém plameni /predpokladam ze s vrouci vodou/.

tak tohle apod. je na zacatku kazdeho receptu. nicmene dle knihy jsme v tento okamzik v case 0:00. ja teda nevim jak vam.. ale mne u vareni asi nejvic trva prave priprava ingredienci. takze 15 minut je opravdu jen takovy „obalkovy nazev“. nic proti tomu.. neco to prodat musi..

Milos: to je pravda… myslím, že mi vždy suverénně nejvíc času zabere čištění zeleniny a v podstatě jsem ráda za jídla, která se sama vaří a já si zatím krouhám a loupám. Koukám zrovna na recept na Stroganoff – 400g hovězího nakrájejte na 1cm kousky. No nevím, jestli bych během těch 15 minut udělala něco jiného :)

Marketingový název. Ale k osmělení začátečníka, který si pod „teplou večeří“ představí dvě hodiny u sporáku, to jistě může pomoct…

ale jo.. ucel sveti prostredky. ja mam ty jeho kucharky vsechny… ale neuvaril jsem podle nich.. skoro nic.. :)

jinak dle nazvu se da usuzovat.. je JO necisti a obecne nepripravuje suroviny v kuchyni.. :)

Tak uvedený recept bych zvládla (ale dělat ho nebudu) tak za tři čtvrtě hodiny a ne za čtvrt. Soutěžit tedy nebudu, neboť tuhle kuchařku nechci. Ježíškovi jsem napsala o novou kuchařku Romana Vaňka Klenoty klasické evropské kuchyně. Aspoň tam netvrdí že vše bude hotovo za 15 minut.

↪ 6 Emma: Koncepcí, výběrem receptů, zaměřením na čtenáře jsou to dvě úplně odlišné knihy. Až budete mít nového Vaňka v ruce, mrkněte se co o ní říkám vzadu na obálce! ;)

↪ 4 milos: Mám jeho Británii, vařila jsem z ní dost receptů a zatím všechna uvařená jídla byla výborná (akorát teda text receptů je zoufale nepřehledný). Tyhle rychlorecepty zatím žádné nemám, ale z ukázek panem Cuketkou uváděných (loňskou třicetiminutovku jsem zkusila) mi to přijde naprosto normálně vařitelné a chutné.

↪ 2 milos: Jo, tohle je samozřejmě ten vtip, když je vše předchystáno, tak se do 15 minut dá stihnout spousta jídel. Ale když to zapůsobí na nevaření těch, kdo mají pocit, že udělat večeři znamená zabité tři hodiny, tak je to super a mission accomplished :)

↪ 7 pan Cuketka: Tyjo, hned jsem vyběhla kouknout na Kouzlo, jestli tam na obálce něco nepíšeš – a nepíšeš :) Ale Evropská možná (zatím jen hádám a doufám) přistane pod stromečkem a pak si teda počtu :)

↪ 1 vilemina: Ano, Vaše Sprinty znám, bývají poctivěji rychlé a nepředpokládají již rozpálenou pánev :)

Pro mě je v 30 i 15 minutách klíčové to, jak Jamie nenásilně do lidí pěchuje organizaci — mise en place.

Udělám si pořádek na stole, připravím si všechno nádobí, rozehřeju troubu, předehřeju pánve, připravím vroucí vodu, vytáhnu a rozbalím všechny suroviny ven.

S tímhle jsem dlouhou dobu dost bojoval (resp. jsem to měl tendence vždycky ignorovat a lovit všechno za pochodu), teď už bez přípravy nedám ani ránu.

Recepty pak řeší samotný logistický rébus — ideální seřazení všech činností tak, aby jely pokud možno paralelně, nezdržovaly se navzájem a člověk zároveň neztratil kontrolu. To myslím taky většina začátečníků sama od sebe nedá a tady je Jamie hezky povodí za ručku ;)

↪ 9 pan Cuketka: Jo, jo, jo! Pořádek a systém, za systém Jamieho miluju, rezonuje s mou systematickou dušičkou :)

ja vubec nechci nejak proti J.O. brojit. ten 15 min nazev mne irituje uplne stejne jako pred tim ten 30 min. No.. tam mne tehdy jeste trosku vadily ty omacky Patak's protoze se zde tou dobou nevyskytovaly.. a protoze pouziti takoveho polotovaru mne u J.O. drobet prekvapilo. Ale vsechno to vnimam spis jako mu problem, protoze ja jsem ponekud prdly.. a i napr zelenou kari pastu si delam sam. A vlastne ani nemuzu prijit na to proc podle tech kucharek nic nevarim. Mozna se v tom textu trosku ztracim.. mozna kdyz narazim na nejakou napr indickou kuchyni.. tak radeji sahnu do knihovny po nejake Madhur Jaffrey… protoze mi to prijde autentictejsi.. a mozna mam obecne problem se shanenim surovin pro jeho jidla. U prvnik kucharek.. a pri absenci TRMS.. to byl typicky problem s masem..

↪ 11 milos: Tak o hotových omáčkách nevím a nelíbilo by se mi to (hotová curry pasta by mi nevadila, jelikož sehnatelnost surovin do curry pasty mimo Prahu se infinitezimálně blíží nule a většinou není jiná volba), protože vařit rychle z vysoce zpracovaných polotovarů umí každý (krom maminky Nigela Slatera ve filmu Toast:) ) a mám pocit, že tohle by mělo naopak ukazovat, že i rychle se dá jíst z kvalitních primárních, popř. minimálně zpracovaných potravin a vpodstatě hotové polotovary jsou hodně proti této myšlence.

Uvádění zahraničních surovin, které se sem nedovážejí, je podpásovka. Podobně mi vadilo i v té Británii, že tam recept žádal různé studené britské ochucovací omáčky a občas ani nebyly v seznamu surovin, jakože asi samosebou tím má mít každý nabitou lednici z posledního výletu za Kanál.
Do určité míry ale považuju tohle za chybu překladatelů, že u zahraniční suroviny nepřipojí poznámku, oč jde a jestli to třeba má v ČR ekvivalent. Tohle kdysi byla v překládaných kuchařkách samozřejmost.

Já měla s jeho recepty vždy 3 problémy.

  1. Suroviny – v podsatě je nemožné koupit je naráz na jednom místě (možná s výjimkou Makra), navíc při nákupu pro dva musím vymýšlet, co s přebytky a nakupovat i k nim.
  2. Nářadí. Předpokládá mixéry, kráječe a spoustu dalších věcí, co nemám a v podstatě mi nechybí.
  3. Ty zmíněné časy. Čtvrt hodiny na úklid, čtvrt na přípravu, samotné vaření, servírování. Hned je z 15 minut hodina a pokud nahrazuju mixéry a kráječe vlastní prací, tak ještě o to víc. Plus bordel, který při 15min sprintu jenom odsouvám z dosahu.

Kdybych si zorganizovala čas po svém, tak se za hodinu dá stihnout mnohem pořádnější jídlo (klasický koncept – dám něco vařit, co se vaří dlouho, a mezi tím uklízím + připravuju další věci).

Nicméně zkusila jsem :) bez řeřichy a s obyčejným ledovým salátem (jak říkám, naráz vše koupit nejde). Bez přípravy a bez servírování jsem to měla za 22 minut.
A bylo to strašně dobré!

↪ 15 sochič: Prave jsem ty zemle dopekl a hned 3 sezral – neskutecny a fakt se trochu bojim te navykovosti :D

Můžu se zeptat na to droždí? píšete 5g sušeného, ale kolik je to zhruba čerstvého? případně nějaký univerzální návod jak přepočítat sušené droždí na čerstvé? Díky moc.. :-)

↪ 17 Market: Pozor, nikoliv sušené, ale instantní! :) Jinak poměr instantní:čerstvé je zhruba 1:3 (tj. na 5 g instantních přijde 15 g čerstvých kvasnic).

Jestli ste si nevšimli tak jamie nikdy zeleninu nečistí vše má se slupkou dokonce i rajčata používá se stopkou prostě bere vše tak jak je a to že si myslíte ža příprava je nejdelší není záleží na rukou a schopnostech

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)