Hrachula

S jídlem se hrát nemá, ale když já si nemůžu pomoct. Mezi svátky jsem si trošku pošteloval hrách a tady je výsledek — neuvěřitelně jednoduché a dobré zimní jídlo.

Suroviny stojí pár kaček a vsadím se, že je najdete ve spíži i vy. Přípravu zvládne i dítě. Celkově je to docela bez přemýšlení a nečeká vás žádná technická zákeřnost.

Hrašule je nejlepší jen tak na sváču nebo večer k pivu. V klidu s ní zamáznete hladovou návštěvu nebo oslavu. Vyplatí se mít čerstvě upečený chléb, ale vystačíte si i s opečenou topinkou ze starého chleba.

Hrachule polopaticky

O co vlastně jde? Uvaříte hrách a promáznete ho rozmixovanými vlašáky. Dochutíte kmínem, solí a česnekem. Lehce okyselíte a je to. Něco vám to připomíná? Ano, je to záměr! ;)

Sám jsem se k hrachuli propracoval přes pokusy s máslem z vlašáků, které jsem zkoušel doma vyrobit. Ukázalo se ale, že super jemná konzistence z výkonného mixéru vlastně ani není nutná a stačí mít plus mínus rozemletou ořechovou pastu.

Suroviny

  • 200 g žlutého půleného hrachu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g cibule
  • česnek, citron
  • slunečnicový olej (sádlo, máslo)
  • mletý kmín

Postup

Hrách properte a uvařte doměkka v osolené vodě. Pokud si vzpomenete, můžete ho předem namočit, ale nutné to není. Vody dejte tak akorát, aby byl hrách úplně ponořený a průběžně ji doplňujte. Pěnu sbírejte.

Mezitím, co se hrách vaří, si v mixéru rozmixujte ořechy na co nejjemnější pastu. Půjde to blbě, takže počítejte s tím, ze budete muset ořechy neustále sundavat ze stěn mixéru. Pokud to půjde fakt blbě, můžete si ořechy naředit trochou dobrého oleje. Potrénujte se také v krájení cibule a předveďte ty nejhezčí a nejdrobnější kostičky, jaké svedete. Na sádle, oleji nebo másle je pak osmažte dokřupava.

Když je hrách měkký, slijte vodu a uchovejte ji stranou. Hrách poté přendejte do mixéru, přidejte utřený česnek a pastu z ořechů. Vodu z vaření přidejte v poměru tři díly uvařeného hrachu a díl vody.

Všechno rozmixujte dohladka a ochutnejte. Podle chuti přidejte další česnek, sůl, mletý kmín a citronovou šťávu. Konzistence hrachule by neměla být tuhá, ale spíš rozvážně valivá. Podle potřeby přidejte další hrachovou vodu.

Hrachule by měla být výrazně ochucená. Tak akorát k nabírání na chleba. Podávejte ji s vykřupanou cibulkou a trochou mletého kmínu navíc.

Pokud vás zajímají kmínové chleboně na fotce, tak je to něco mezi krekry, pitou a odfláknutým chlebem fougasse. Zadělal jsem je z trochy celozrnné špaldové mouky s vodou, špetkou soli a instantních kvasnic. Nechal vykynout, rozválel, nařezal a upekl v troubě na rozpálené litině. Lesk jim dodalo potření domácím sádlem po upečení. K hrachuli prostě to nejlepší.

Dejte mi pak vědět jak vám chutnalo a jaké pivo jste si k hrachuli otevřeli. V zimě je potřeba o sebe pečovat! :)

Reklama

Komentáře

To je dobrý! Víš, že mi to krom toho, co mi to připomínat má (a šanuju to na hummus:D), připomnělo ještě jeden strašně hluboko zasutý recept z kroužkového sešitu Domácí čínská kuchyně z doby mého dětství. Jmenovalo se to snad Císařské zákusky, bylo to z rozvařeného hrachu, trochu to principem připomínalo anko pastu a trochu tuhle tvou hrachuli. Bohužel už si to nepamatuju a od doby, kdy máti ty sešitky vyhodila, jsem recept nedokázala zreprodukovat, byť si pamatuju, jak to bylo dobré. Tak kdybys třeba věděl, jak na to…:)

P.S.: nevadilo by ti, kdybych hrachuli (v krotší a méně pivní podobě) použila jako podklad k receptům na dalšší škálu pomazánek do „své“ jídelny? Cizrnových a čočkových už máme dost a tohle by nám rozšířilo repertoár:)

↪ 1 kami: sešitek s Císařskou pochoutkou vlastním, můžu naskenovat a někam emailově poslat.

↪ 2 Karlička: To byste byla moc hodná! Můj e-mail by se měl zřejmě zobrazit při klepnutí na můj nick.

Vypadá to velmi pěkně. Včera jsem přesvědčil moji drahou, že hrachová polévka může být dobrá, tak tohle by ji mohlo přesvědčit na hummus :-)

Šťastná to kuchyně, která obsahuje hrachulu a hummus, tarka dal a čočku na kyselo, bean casserole a pečené fazole po bostonsku. Lush Ťeninám Zdar!!
Milovník J

↪ 4 kami: Poslala jsem to na mail celoroční kuchařky. Tak ať chutná jako před lety :-).

↪ 1 kami: Čínský recept zkusím dohledat, a základ samozřejmě šiř, kde uznáš za vhodné, budu jen rád, nic moc původního to není ;)

↪ 5 Bivoj: Hrách zná, česnek i kmín taky, a vlašáky ma rád taky skoro každý!

↪ 3 Mirek: Voňavý tuk ze smažení cibulky. Zkoušel jsem i oliváč, a olej z vlašských ořechů, ale tohle bylo nejlepší. Klidně i jen malý zbytek spolu s cibulkou, nebo vůbec. Záleží, co máte na vymazání :)

Teda, na Císařskou pochoutku dodnes vzpomínám taky. Jen to tehdy, tj. asi před revolucí, tipuju, nikomu doma nechutnalo. Což ale z mého dnešního pohledu nemusí vůbec nic znamenat. Spíš bych řekla, že mi to teď naopak může chutnat dost… Mohl/a byste mi taky ten ofocený recept poslat? Díky!

↪ 7 Karlička: Díky moc, už to dorazilo :)

↪ 10 Vendula: Mně to moc chutnalo už tehdá, takže věřím, že dnešní vytrénovanější jazyk si bude libovat o to víc :) Navíc se o dost snáz shání loupaný hrách (spíš se už zas pro změnu blbě shání neloupaný, že).

↪ 8 pan Cuketka: Už jim ho sázím do února :)

Daly by se vlasaky nahradit necim jinym? jsem na ne alergicka :-(

↪ 12 martek: Jo, určitě to zkuste (mandle, lískáče), jen je třeba ohlídat dochucení. Nemusíte se dokonce ano doma brblat s tím mletím ořechů a dá se koupit i hotové ořechové „máslo“ hotové (alespoň mandlové a lískové tady zrovna mám).

Hm, obdivuju to nadšení pro hrách, jež nesdílím.
V době okolo sametu byla v módě makrobiotika a luštěniny nemohly chybět, frčela sója i fazole a pomazánek z nic jsem tehdy zažila až až…i ořechové jsme dělali, snilo se o sezamu…zřejmě mám už vybráno, díky, pauzíruju.

Lusteniny miluju v jakekoliv podobe, zrovna ted mam obdobi cervene cocky a cizrny. Hrachulu urcite vyzkousim, nemuzu si pomoct, ale ty orechy mi evokuji hummus a kuchyni stredniho vychodu vubec :) Zkusim zamichat trochu tahini s orechy, uvidime co to s chuti udela.

Hrachula je super tip, určitě vyzkouším – oproti ostatním luštěninám hrách dost zanedbávám. Mimochodem, uvítám tipy na ten výkonný mixér/foodprocessor, co umí ořechová másla, ale právě i třeba dobrý hummus – sametová konzistence se mi stále nějak nedaří:(

↪ 16 Michal Mata: O co vlastně jde? Uvaříte hrách a promáznete ho rozmixovanými vlašáky. Dochutíte kmínem, solí a česnekem. Lehce okyselíte a je to. Něco vám to připomíná? Ano, je to záměr! ;)

↪ 17 yannka: Mám Bamix a spíše nespokojenost, respektive je to na úrovni kteréhokoliv jiného tyčového mixéru. Od podzimu máme doma i Blendtec a to je konečně ono. Ale je to taková ta třída výkonných mixérů s vysokou cenou, asi si pro to každý musí najít uplatnění a hlavně si zdůvodnit cenu. Zkusím na to ještě něco vymyslet a sepsat zkušenosti. Vedle mlýnku na obilí určitě jedna z nejlepších věcí co loni potkala moji domácí kuchyni :)

↪ 15 vilemina: To je strašná škoda, ale jestli si pamatuju ty sojové natierky a podobné špatně ochucené srajdy správně, tak tohle by vás z toho možná mohlo vyléčit ;)

↪ 17 yannka: Mám Kenwood Chef a koupila jsem mu nástavec foodprocessor, hummus je teď krásně sametový. Předtím jsem to dělala na zepterové kopii Bamixu a nikdy to nebylo úplně hladké. Na druhou stranu zepterový foodprocessor vytvoří skvělou pastu z ořechů, ale vlastní tyčák nic moc (opravdu se neliší od jiných).

Karlička+Vendula atd: nostalgie po čínských kuchařkách, kde se doporučovalo nahradit sojovou omáčku Maggi, není-li (a matné vzpomínky na sojovku od Vitany) mne donutila prohrabat knihovnu a ze spirálek uvařit ředkvičkovou polévku. Mňam!
Jdu koupit vlašáky a nachystat past pod či na ořešák, ze kterého veverky letos sklidily celou úrodu, potvory. Z lískáče jakbysmet, potvory na druhou!!
A namočit hrách.

↪ 21 mill: já si pamatuji nahrazování sojovky jako Maggi a worcester půl na půl, ředkvičková polévka byla výborná !

↪ 15 vilemina: tak luštěniny už nejsou in. Mohl bych vědět co teda je, abych nebyl out. (kupodivu historie nezačíná rokem 1989 a hrách byl pro českou kuchyni do pol. 19. stol. mnohem typičtější potravinou než brambory, knedlíky atd. Takže už je asi opravdu hrozně zastaralej a přežitej)

↪ 24 Zdenek: Letos bych se právě chtěl luštěninám věnovat více. Respektive doma s nimi experimentuji už od loňska, ale letos chci přidat i více receptů a článků o nich :) Je to celá jedna krásná oblast. IN nebo OUT, těžko říct, ale určitě by jejich podíl v českém jídelníčku (i na českém poli) mohl narůst! :)

já teď experimentuji s Azuki – inspirace Anko pasta (např. zde http://justonecookbook.com/…-bean-paste/).
Ale místo cukru dávám trochu povidel, citronovou šťávu a chilly (toho to chce hodně) a samozřejmě sůl a trochu glutamátu. Zatím ve jsem ve fázi betaverzí.

Tak jdu na to, akorát bych teda ten hrách vařil v neosolené vodě. Když je osolená, vaření trvá podle mě déle:)

↪ 27 pan Cuketka: z fazolek adzuki je pro mne nepřekonatelná zabijačková „prdelačka“. Vypadá jako „příšerně“ nezdravá polévka, chutná jako „příšerně“ nezdravá polévka, přitom je příšerně zdravá!

↪ 26 Zdenek: Anko pastu taky pokouším, akorát to doma nikdo krom mě nechce jíst, nacpala jsem do rodinných příslušníků po jednom koláčku štěstí jen pod temnými výhrůžkami :) http://www.celorocnikucharka.cz/zima.html#…

↪ 29 mill: Prdelačka je „příšerně“ zdravá, obsahuje opravdu hodně hemového železa. Ale proti azuki prdelačce také nic nenamítám, nepodělíte se o recept? :)

↪ 28 Javin: Vaření luštěnin obecně a všemi mýty okolo nich (namáčení, solení) se budu ještě zabývat samostatně :) U půleného žlutého hrachu ale asi můžu prozradit předem, že tady konkrétně má solení malý vliv.

↪ 29 mill: Recept plíz!

↪ 18 pan Cuketka: tak Blendtec jo?:) No tak to snad musí udělat hummus i z hřebíků:) Já se tím fakt dost trápím, minulou várku hummusu jsem prohnala postupně foodprocessorem (stará dýchavičná ETA), mixérem (příslušenství Bosche) a tyčákem (Electrolux) a nakonec jsem to stejně ještě musela pasírovat přes síto (!), no fakt hrůza. Robota Bosch MUM všude chválím, ale jeho silná stránka jsou spíš těsta a mletí masa; tohle prostě neumí, a jeho mixér mi obecně přijde dost slabý a pořád se mi dole tvoří „vakuum“, takže musím zastavovat a shrnovat… O drcení ledu a zmrzlého ovoce ani nemluvě, to tam nesmí vůbec.

Na další téma luštěnin se těším, osobně si vaření bez nich neumím představit…

↪ 19 Karlička: od Kenwoodu pokukuju po samostatném kompaktním foodprocessoru, z těch „domácích“ vypadá relativně nejpoužitelněji…

↪ 32 yannka: S Bamixem jsem jemný hummus svedl pouze v té malé nádobce s noži, jinak to byla slabota. Teď je to fakt paráda, třeba i z úplně pitomé hrachovky to udělá superjemný obláček. Člověk by tipoval, že je v tom hora másla a ono ne.

Ale jinak třeba vakuum dole, toho se člověk nezbaví, ono to má docela chytré cykly, ale u těch tužších věcí se to i tak děje jako u běžného mixéru.

Prdeloadzukačka, stručně bez podílů čehokoliv k čemukoliv, dělám ji odhadem:

  • Namočit adzuki
  • uvařit až rozvařit (dlouho,dlouho, bohužel)
  • zpěnit cibulku
  • šup na ni adzuki (buď s vodou z fazolí nebo při meteorismu ji slít)
    • možno lehce přidat koření Horalka a chvíli vařit
  • ponorným mix. rozmixovat, ne úplně do hladka, ale aby vegetariáni měli zdánlivou představu vařené krve a pocit, že tohle by FAKT jíst neměli
  • přidat uvařené kroupy, velikost dle libosti a zvyklosti v prdelačce, nějakou dobu je tam provařit
  • česnek, majoránka,sůl, může být lehce pepře, tj. opět dochutit dle prdelaččích zvyklostí

Já jsem byl od dědy zvyklý na prdelačku docela hustou, takže ji tak dělám i z fazolí. Nejenom hodně adzuki, ale i šlem z krup tomu pomůže zhoustnout.
Brou huť!

↪ 8 pan Cuketka: Povedlo se, přítelkyně jí hrách už na dva způsoby :-)

↪ 34 mill: Díky, určitě vyzkoušám. Nikdy by mě to nenapadlo :)

↪ 35 Bivoj: Gratulace. Fakt to nic není a trocha luštěnin navíc mikdy neuškodí :)

↪ 34 mill: To zní dobře.
Nemám zdání, što éto koření Horalka, ale to by mě vůbec neodradilo. Hodlám vzkřísit používání adzuki v naší domácnosti – paní J z nich vařívala Red Dragon Pie, v minulém tisíciletí. Bývali jsme tehdy (ryby pojídající) vegouši.

Nejlíp se mi luštěninové pasty daří na lisu – to je taková nízkootáčková dvoušneková obluda, jmenuje se to Kempo Green Power a lisujeme na tom hlavně zeleninové, ovocné a bylinkové šťávy. Ale umí to právě i pasty z ořechů a luštěnin (a snad i slušné těstoviny, i když to jsem zatím nezkoušela). Při mixování do luštěnin padne dost tekutiny / oleje, kdežto v homogenizačním nástavci lisu to jde úplně dohladka jen tak bez ničeho.

↪ 38 Renee: Tenhle odštavňovač jsem ještě v ruce neměl! Na ořechovou pastu by mě to ale zajímalo moc. Tam je ještě možnost, mít lis na olej, viz Klára z Kopce: http://conovehonakopci.cz/?… Ale s tím shodně nemám zkušenost… ;)

Jinak to navrácení tekutin do luštětnin určitě není blbě, spíš naopak. Třeba ta voda po uvaření hrachu obsahuje spoustu chuti a živin, a ta určitě nepatří vylít do záchoda. Když se důkladně rozmixuje, tak naopak dodá směsi lehkou texturu. Tj. nemám pak ve výsledku dojem, že ďoubu do tuhé paštiky (obzvlášť, když to vychledne, tak luštěniny rychle tuhnout), ale je to sametově lehké pyré.

↪ 37 jednorožec: Horalka je směs sušené zeleniny,taková neslaná Vegeta, velmi přibližně. K dostání v českých zdravých krámcích.
Ještě mne napadlo, zkusit z adzuki jelítkový prejt, uvidíme uvidíme…

Misto hrasku (nemela jsem) se da i cizrna, trvalo mi to cele asi 10 minut. Nakrajela jsem si k tomu trochu uzenyho a vyborna vecere! Dekuju za tip

Tak na variacich na hummus si take ujizdim. Momentalne pouzivam kombinaci lustenin (cizrna, cervena cocka ) a oprazenych slunecnicovych seminek – nasledne rozsekanych. Potom k tomu treba chilli, citronova stava, olivovy olej..

Mám trošku pocit, že s tou hladkostí hummusu a spol. moc naděláte. Úplně nejlepší, co jsem jedl, v jedné hummusárně v Yaffo, rozhodně nebyl úplně hlaďoučkej jak dětská prdýlka. Většinou stačí obyčejný tyčák a je to. Nesmíte být moc cimprlich ;)

↪ 42 Misa: to už je pak skoro hummus :) Proti gustu žádný dišputát, že ano, ale hummus a uzené, to mi příjde jako dost ulítlá kombinace, taková vyloženě česká :)

Pro ty, kdo chtějí jíst hrách, ale nemají rádi tu klasickou chuť, doporučuju zkusit obalovat v těstíčku z hrašky -nikoho ani nenapadne, že jí vlastně luštěninu..

Komentáře jsou uzavřeny.