Výlet do Krakova – 10 tipů, kde jíst

Po šesti letech jsem se znovu dostal do Krakova a nestačil jsem zírat. Jestli jste z Ostravy nebo z okolí a ještě jste tam nebyli, všeho hned nechte a okamžitě se zajeďte podívat, co se tam děje!

V našich končinách zažívá podobný gastronomický boom snad jen Praha a Brno. Moderní kavárny a pražírny, bistra, svěží koncepty i naturální vína v jednom chumlu. Kupa nově otevřených podniků, které před rokem nebo dvěma ještě ani nebyly na papíře.

Omrknul jsem to jen na otočku z Ostravy a i za tu chvíli jsme narazili na řadu fajn míst, která byste měli přinejmenším omrknout. Do Krakova teď z Ostravy vede pohodlná dálnice a cesta je srovnatelná s výletem do Brna. Krakovu se, zdá se, pěkně daří a teží z rozjetého turistického ruchu. Samozřejmě to má i svou stinnou stránku – centrum Krakova i stará židovská čtvrť Kaziměř to totálně schytaly a co se týče restaurací, je to jedna turistická past vedle druhé.

Pokud vám nebude vadit procházka jen kousek za hranice centra, zmapoval jsem pro vás desítku podniků, které vám vystačí na jeden pohodový výlet. Klidně i na otočku – není tam vlastně žádná klasická restaurace a všude vystačíte s jídlem do ruky nebo lehkým obědem (všechno bez rezervace):

Berte to samozřejmě jako start pro brouzdání neznámým městěm. Jsem si jistý, že zajímavých míst je v Krakově minimálně dvojnásobek, a pokud na něco narazíte – dejte mi vědět. Sám se tam chci ještě letos vrátit a nabrat další tipy.

Reklama

Komentáře

Zkuste příště jídlenu u Staši
http://jadlodajniaustasi.republika.pl/index.html
Před mnohými lety jsme tam chodívali na celou hlávku květáku sypanou strouhankou a politou máslem, pierogi ruskie a jiné polské domácí dobroty. Podle jejich webu se tam zastavil i americký velvyslanec, takže to snad je pořád místo, které stojí za to!

Rozhodně doporučuji cestou do nejlepšího muzea „Fabryka Schindlera“ neminout na placu Bohaterów Getta bistro Jadłodajnia Wczoraj i Dziś – http://www.jadlodajnia.com
Jiné, velmi autentické levné bistro je v samotném centru – Bar mleczny, Grodzka 43.

Díky za tipy :)

↪ 3 Karolína: Kolem Moa jsme šli a bylo tam tedy pěkně rušno. Burgery v NZ stylu :)

BTW nebyl jste někdo náhodou v některém z barů, ktde jedou kombinaci nakládaných sleďů a vodky? Uniklo mi to a jsme zvědavý,jestli je to spíš jen čistě „chlastací“ věc, nebo se tadm dá zastavit i jen tak na ochutnání dobrého sledě :)

Cuketo, já tě miluju!!!
Výlet do Krakova mám předběžně naplánovaný na září, takže článek jak na zavolanou, a hlavně – specializovaný obchod na chumus? Ó bože milostivý, ráj je mi již na dosah!
(Dnes jsem si koupila chumus na váhu a v plechovce v arabské speciálce a udělala ještě vlastní. No, ten vážený byl kyselý a celkově nic moc, po smíchání s mým se to dalo jíst. Plechovka zatím čeká na příležitost, což jistě dlouhá doba nebude. A teď se dočtu o specializovaném baru. Náhoda, či znamení? :-))

↪ 6 Olinka: Hodně fajn měli i v Karmě (bistro), dělali ho nahrubo s pořádnou porcí oliváče a obrovským krajícem kváskového chleba. Krakov je vážně jako zjevení, tak si to užijte, já se tam znovu dostanu nejdřív v zimě nebo až na jaře příští rok :) To už tam ale bude dalších 20 nových míst…

vřele doporučuji vyzkoušet Gospodu Koko, beru tam každou rodinou návštěvu na polský oběd :) Moa Burger vyzkoušen minulý týden, mají narváno, ale Avo bacon burger i hranolky s wasabi sauce na jedničku. Na nějaké ty sledě se teprve chystám, Ambasada Śledzia mi byla doporučena poláky

Ještě jsem v Krakově nebyla, ale moc děkuji za článek, už tam mám naplánovanou cestu v září.

V Krakově jsme teď byli taky. Kafe IMHO nejlepší u Karma Roasters (i domů jsem si přivezl), nejlepší jídlo jsme potkali ve veganské hamburgrárně Nova Krova (plac Wolnica, Kazimierz) a hodně fajn ve vegetariánském Glonojadu (plac Matejki, hned u Barbakanu). Rozhodně jsme tam nebyli naposledy…

My sme boli teraz v júli, stálo to za to… Ja rozhodne odporúčam:
Bunkier Café – skvelé priestory najmä na sedenie vonku s výhľadom do parku, výborné raňajky podávané až do popoludňajších hodín, veľmi dobrá káva a najmä fantastický siernik! http://bunkiercafe.pl/
Brasserie Sztuka – obedové menu priamo v centre, čo stojí za to – trojchodové menu za 20 PLN na osobu, chutné, originálne, skvelá poloha so skvelým pomerom cena:výkon.
A ako kulinársky darček z dovolenky odporúčam čokoládičky a makronky z Karmello Chocolatier, pastva pre oči aj chuťové bunky: http://www.karmello.pl/

A malý, nie úplne kulinársky dodatok: Massolit má o ulicu ďalej aj fantastický anglický antikvariát s útulnou kaviarňou s výbornou kávou – odtiaľ som si odniesla svoj najcennejší „suvenír“: http://www.bookdepository.com/…781452110554 Krásna kniha, v ktorej sú všetky tie typické poľské jedlá, ktoré mi fakt chutili.

↪ 10 velrybka: Byli jsme, ochutnával jsem, ale přišly mi dost chemické (krémy, těsto), tak bych to sám spíš nedoporučil a zařadil jsem si je do líbivých turisťáren :)

↪ 12 Richard: Vezl jsem kafe z obojího a na místě mi chuntalo víc v Karmě, dovezená Guatemala z Cargo ale zase zvítězila nad Etiopií z Karmy. BTW byl jsme pekvapený, jak to měli poměrně vysoko naceněné – přes 300 kč za 250g. Nova Krova i Glonojad super tipy, asi hnedle přidám :)

↪ 14 pan Cuketka: Cena byla opravdu poměrně vysoká, i když jsem bral Brazílii a ta je o něco levnější. Zajímalo by mě srovnání kvality (kávy jako takové i pražení) oproti našim top pražírnám. Jsi schopný to aspoň zhruba porovnat?
Příště zkusíme Cargo, už se nemůžu dočkat :)

↪ 15 Richard: Na takové srovnání si netroufám, to je hodně těžké, protože porovnat se dá jen porovnatelné (stejná zelená káva ze stejného zdroje). Ale určitě mě to bavilo a dovedl bych si představit, že na takové kávě vyžiju. Resp třeba u Cargo bych rád nakoupil a ochutnal víc. Ideálně pak zachytit krakovské kávy v nějakém cuppingu, toby bylo vůbec nejlepší varianta :) Třeba se toho nějaká kavárna v Ově nebo u nás ujme a uspořádá :)

Osobně doporučuju Kuchniu U Doroty – Augustiánská 4 – nikdy sem z tama neodcházel zklamaný. Skvělý polský boršč za 4 zloté, hlavní jídlo od 8 do 15 zl. a porce vskutku královské :)

Krakow – pochopila jsem letos v květnu proč je Krakow tak příjemný – bylo to hlavní město a už není – tudíž má ten rozlet hlavního města a nemá starosti hlavního města. V květnu mě okouzlila atmosféra Krakowa jako města mladých – studentů, kol, kaváren a restaurací. Jídlo úžasné v http://www.dobrakaszanasza.pl – skvělé ubytování v http://www.hostelyellow.com – večer nádherná atmosféra na rynku – i v 23:00 hodin super klobásy, domácí jídlo..... a k tomu úúžasný koncert Jarka Nohavicy – Krakow je město, které stojí za to navštívit určitě jedenkrát za rok – a podle gusta si vyberte jestli v zimě nebo v létě – Krakow nikam nespěchá, v horku nabízí luxus zeleně kolem centra, v zimě ´je plné svítících andělů a vždy dobré jídlo a pití. Jediný kulturní šok pro mě byl, když mi slečna donesla „lane“ čepované pivo s brčkem..... samostatná kapitola by byl biobazar (farmářský trh) v Krakowie, pijalnie wodki  – otevřené celou noc. Dobré jídlo je taky http://www.chlopskiejadlo.pl – Krakow for ever...... a spojení Ostrava Krakow je díky Tigerexpres luxusní.....

Domek Dajwór
Dajwór 16 (Kazimierz)
Vcelku pěkná veganská minirestaurace fungující s dalšími objekty na stejné adrese (Kawiarnia naukowa – klub ve sklepních prostorách, kde se pořádají koncerty a akce)
Sám nejsem vegan ani vegetarián, ale jídlo je tam opravdu vynikající, za rozumnou cenu :)
https://www.facebook.com/klubdomek?…

A pak ještě dodám Kenko Sushi, i když mě suši moc neoslovuje, tak alespoň udělám reklamu kamarádce, které ho určitě udělá vynikající :)
http://www.kenkosushi.pl/

Nemáte někdo gastro tip v okolí Kudowy Zdrój nebo přímo ve městě? Prosím něco jiného než ryby… rodiče tam občas jezdí a zatím tam nic moc ozkoušeno nemají
(vlastně nejlepší úlovek je stáčená Ida z Bělovsi, kterou vezmou cestou:)

Ahoj, jsem ráda, že jsem narazila na tyhle stránky, konečně vím, kde skočit na jídlo. A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli už někdo navštívil tuto čajovnu Celkem by mě zajímala nějaká osobní zkušenost. Když někam jedeme, tak se snažím právě čajovnu vždy navštívit, tak proto se ptám. Jinak tedy je tu tolik restaurací, že opravdu nevím, co vybrat. Budu se na to muset blíže podívat ;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)