Vařte chytře jako Jamie! Nová kuchařka a partner blogu

Partner blogu

Vybíráte kuchařkový dárek na Vánoce? A fandíte Jamiemu Oliverovi? Teď na podzim mu vyšla zbrusu nová kuchařka v češtině, kterou byste si neměli nechat ujít.

Po sérii knížek, která zahrnovala Jamie Oliver – 30 minut v kuchyni, Jamie Oliver – Moje Velká Británie a Jamie Oliver – 15 minut v kuchyni, se ta nejnovější jmenuje Vařte chytře jako Jamie.

Co si na nás Jamie zase přichystal? Po kuchařkách zaměřených na rychlou a snadnou přípravu se teď v nové knize věnuje neméně důležité úspornosti při vaření.

Jak dobře nakoupit, skladovat a hlavně uvařit, abychom měli z jídla co největší užitek a pokud možno žádné zbytky na vyhazování. Jednoduše, zábavně a s kupou inspirace ze světových kuchyní.

Výchozí recepty a vaření ze zbytků

Celá kuchařka má šest částí pro zeleninu, ryby, kuřecí, hovězí, vepřové a jehněčí maso. Celé to má Jamie chytře vymyšlené tak, že u masa vás čeká vždy jeden hlavní recept. Na něj jsou pak napojené další, u kterých můžete využít velkou část zbytků z receptu hlavního.

U hovězího je tak jako hlavní receptura pečené hovězí hrudí. A Jamie pak ze stejného masa dělá i jednoduchou verzi hovězího rendangu, pikantní tažín, korejskou rýži nebo rychlý sendvič. První jídlo se navaří ve velké porci a zbytky se pak chytře zpracují dle aktuální potřeby.

Základní úpravy na 4 způsoby

Mimo hlavních a odvozených receptů Jamie probírá i některé základní úpravy surovin a představuje k nim vždy čtyři různé způsoby jak se s nimi v kuchyni vypořádat.

Pečená dýně, dušené kuře, rajčata s těstovinami nebo staré pečivo se tak podle Jamieho snadno promění v pestrá a děsně jednoduchá jídla.

Street food!

Banh mi, čínské závitky, dim sum nebo tacos? Jamie je ve světové kuchyni jako ryba ve vodě a jestli vás jídla ze světových ulic baví, bude se vám zamlouvat i samotná kuchařka.

Přijde mi fakt skvělé, jak se u těch jídel koncentroval jen na to podstatné a ještě je uzpůzobil pro každodenní (a úsporné) vaření doma. Pokud máte před exotikou v kuchyni ostych, tak tohle pro vás může být skvělý startovní bod.

Vegetariánská jídla

Celou zeleninovou sekci bych nejraději někam vyvěsil zdarma… :) Je to menší část knihy, ale je v ní spousta inspirace, jak se rozšoupnotu čistě v zeleninovém rejstříku.

Hodně z Itálie a Indie, pro začínající kuchaře perfektní možnost, jak si vštípit zeleninu i jinak než jako salát.

Recept na ukázku – úžasná polévka ze zbytků z kuřete

Pro ilustraci jsem vybral zdánlivě nejobyčejnější recept z knihy, který ukazuje jak využít často úplně opomíjenou surovinu – skelet z pečeného kuřete. Vývar ze zbytků z pečeně je přitom úplně v pohodě a s trochou práce dává skvělý výsledek. V Jamieho podání pak hustou kuřecí polévku s kořenovou zeleninou.

Suroviny

  • 1 zbylý skelet z kuřecí pečeně (a cca 200 g obraného kuřecího masa)
  • cibule
  • mrkve
  • 1 velká brambora
  • 15 g čerstvé hladkolisté petržele
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 500 g kukuřice (mražená nebo sterilovaná)
  • 100 ml smetany
  • 1 hrst nalámaných krekrů nebo macesů

Postup

Začíná se jednoduchým vývarem. Všechny kosti z pečeně i skelet podrtíte paličkou na maso a dáte do hrnce. Vše zalijete 2 litry vody a s mírným bubláním povaříte něco málo přes půl hodiny.

Mezitím si připravíte zeleninu. Cibuli, mrkev a bramboru na 1cm kostky, k tomu pár nasekaných stonků z petržele. Slanina se pak opeče pěkně do křupava, dá se stranou a ve zbylém tuku se pomalu opeče všechna zelenina (něco přes 20 minut).

K hotové zelenině pak přes jemné sítko scedíte vývar. Přidáte obrané kuřecí maso, kukuřici a povaříte cca 5 minut. Část hotové polévky se potom rozmixuje stranou a přidá zpět do hrnce.

Pak už ji stačí jen odstavit, vmíchat smetanu a dochutit solí a pepřem. Podává se s křupavou slaninou, krekry a lístky petržele.

Sakumprásk pod 45 minut s jednoduchým využitím kuřecího vývaru, který zvládne opravdu každý. Pokud si navíc vštípíte využití skeletu z pečeně, máte jej v zásobě pro jakýkoliv příští recept.

V knihkupectví nebo v eshopu

Kuchařka Vařte chytře jako Jamie je aktuálně k dostání v eshopu nakladatelství MLD Publishing za 519,– Kč nebo v každém větším knihkupectví. Kniha má 288 stran a obsahuje více než 100 receptů s fotografiemi od Davida Loftuse a Matta Russella.

Vyšlo v létě – BBQ Kuchařka s DJ BBQ

Tuhle kuchařku z Jamieho produkce jste možná v létě minuli a já málem taky. Pokud vás zajímá grilování, uzení a jiné pomalé čoudění, tak zbytřete. BBQ Kuchařku napsal Jamieho kolega DJ BBQ (mrkněte se na jeho videa) a je doslova nacpaná super nápady na přípravu jídla na ohni.

Formátem je kniha menší než hlavní Jamieho edice, najdete v ní ale rovnou 50 skvělých BBQ receptů. Pulled pork, burgery, hrudí v texaském stylu, pizza na grilu a sposuta dalších vylomenin. Pokud máte v okolí zapáleného grilaře, máte o jednu starost s dárkem míň… :)

A úplně čerstvě – Sladká kuchařka!

Sladká kuchařka – poslední kuchařský kus ze stejné edice vyjde 12. prosince. Jamie Oliver se tu spojil s pekařkou Jemmou Wilson alias Cupcake Jemmy, aby dali dohromady 50 receptů na cupcakes, dorty a vše okolo sladkého pečení. Vznikla z toho úžasně barevná kniha plná tipů a profi fotek Davida Loftuse. Omrkněte ukázku, nebo rovnou objednávejte.

Fotografie: © 2014 Jamie Oliver Enterprises Limited, Fotografie pořídil: David Loftus. Fotografie a recepty použity z knihy: VAŘTE CHYTŘE jako JAMIE. 10.10.2014 © MLD Publishing s.r.o

Reklama

Komentáře

Komentáře jsou uzavřeny.